En osminkad höger!


De senaste dagarna har det kommit att handla om ensamma mödrar och frysta löner. Det började med att Anders Borg hävdade att arbetslinjen måste användas för att stödja arbetslösa kvinnor med småbarn.

Att den arbetslösheten kan bero på brist på barnomsorgsplats, eller helt enkelt på det faktum att arbetslösheten ökar, det framgick inte av det lilla jag hörde. Men jag förstod att Borg försökte låta medkännande men att avsikten är att öka klyftorna ännu mer. Men så kan man ju inte säga rakt ut om man är finansminister och näst intill kultförklarad av dem med höga inkomster. Får man folk att tro att ensamma mödrar lever bättre än dem med arbete så får man givetvis med sig folk på att försämra villkoren, i alla fall om man kallar försämringen för ”arbetslinjen”.

Att klyftorna ökar och att planeringen går ut på att de ska ökas ännu mer tydliggörs av Almegas VD Jonas Milton som igår hördes i Ekot.

Ekot: ”Tjänsteföretagens organisation Almega kräver frysta ingångslöner i tio år i ett utspel inför avtalsrörelsen. Almega vill se större löneskillnader, fler avtal som bygger på lokal och individuell lönebildning och avtal utan garanterade löne-
ökningar för alla. – Vår utgångspunkt är att det idag finns alldeles för många som står utanför arbetsmarknaden idag, stora ungdomsgrupper. Därför vill vi frysa ingångslönerna för att göra det möjligt att sänka trösklarna. Vi vill dra ut spannet.
– Vi behåller ingångslönerna på ett antal år och sedan vill vi gärna öka lönespridningen – det vill säga, vi vill höja i anda änden, säger Jonas Milton som VD på Almega.”

Frysta ingångslöner i tio år vill näringslivet ha, och orsaken är enligt Milton att det står för många personer utanför arbets-
marknaden. Man säger att man vill höja i andra änden och vill få folk att tro att näringslivet numera har folks välfärd som första motiv och inte längre agerar bara i aktieägarnas intressen. Och nej, det är 8 maj idag, inte första april.

Det vore förstås rörande om Anders Borg och Svenskt Näringsliv månade om de arbetslösa, men så är det inte, de talar enbart för dem som redan har – och vill ha mer. Men tror man att större löneskillnader och frysta ingångslöner ska kunna passera som något slags arbetsmarknadspolitisk åtgärd så tror man säkert att begrepp som ”folkflertalet” är liktydigt med den grupp som tjänat mest på ”jobbskatteavdraget”.

Och så är det förstås inte alls. Det enda som händer när man fortsätter att öka klyftorna i samhället är på kort sikt en stigande frustration som kan destabilisera samhället som sådant. Borgs och Miltons våta drömmar handlar definitivt inte om att minska klyftorna i samhället utan tvärtom, öka dem ännu mer. Mycket tyder dessutom att dessa högerkrafter har nått vissa framgångar och personligen är jag övertygad om att det ställe där det anställs mest folk i nuläget är – Säpo.

Dessutom så tror jag att den förda politiken förr eller senare kommer att leda till massiva missnöjesyttringar. Och då talar jag inte om bilbränder i förorter med marginaliserade ungdomar. Högern tror att folk är dumma i huvudet, men det är de givetvis inte. Visserligen är det många som gläds åt några extra sedlar i plånboken, men samtidigt så inser majoriteten av dem att orsaken är den massiva nedrustningen av det svenska välfärdssamhället. Det kan fungera i en riksdagsperiod, men själv undrar jag om det inte leder till kravaller på lite sikt.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ekot dn12 svd12 ex1 ab1 svt


9 svar till “En osminkad höger!”

 1. Jaha, va fint att Almega garanterar att de skall använda 10 års tillväxt till att enbart utöka antalet anställda. Vill du skriva på ett papper som säger det då Jonas? Vill alla era medlemmar också skriva på det papperet?

 2. Jinge skriver: ”Dessutom så tror jag att den förda politiken förr eller senare kommer att leda till massiva missnöjesyttringar.” – Jag befarar att detta aldrig kommer att inträffa.Högerregringens åsikter och åtgärder backas upp av hela det svenska mediafältet. En massiv propagandapparat som Goebbels skulle avundats. De som skulle manifesterat missnöje tror genom propagandan att de lever i den bästa av världar. En byggnadsarbetare, en metallarbetare som har jobb och en hyfsad inkomst röstar på Reinfeldt. Som han beundrar. Att tusenlappen mer i plånboken går ut över de resurser som skola, sjukvård och äldrevård skulle haft förtränger han-hon. Dagstidningar och SVT hjälper till med glömskan. Sscchh – detta talar vi inte om. De arbetslösa, de sjuka har nu fått så mycket stryk att de inte orkar protestera. Reinfeldt har uppnått vad han önskade och deklarerade i sin bok ”Det sovande folket”. Där högerns förakt för ”svaga” som ”belastar” samhället är bärande linje och ideologi. – Framtiden ser inte ljus ut.
  Ulla Johansson

  • Det är märkligt Ulla, en kvinna iförd hjälm (med bild) skrev en kommentar som var rakt motsatt din och skrev samtidigt att hon var högavlönad varför hon menade att jag kunde stryka hennes kommentar direkt.

   Nej, framtiden ser inte ljus ut.

 3. Håller med att framtiden inte ser ljus ut. Tyvärr så har högersvängningen av socialdemokratin med storbonnen Persson banat vägen detta. Marknaden och kapitalet har genom globalisering lärt sig hur man bekämpar kollektivismen/solidariteten och hur men får fler att bli individualister. Man tjänar mer pengar på individualister och individualistisk konsumtion.
  På något konstigt sätt så verkar det som att detta är ett steg i välfärden (lika med dess avveckling) – hel enkelt när välfärden och rikedomen blir bred över massan så börjar fler och fler svänga åt höger samt vara mer och mer individualister!
  Tråkigt, när jag var yngre strävade jag under 80- och stor del av 90-talet efter att bekämpa den utbredda socialdemokratin/kommunismen, intressant så främjar jag idag återgång till den tiden. ;-/

 4. Man blir så förbaskad att orden stockar sig i hjärnan. Hur långt måst det gå innan folk förstår vartåt det barkar? Får alla slavlöner kan ju arbetsgivarna snart sätta koppel om halsen på folk. För en gammal anständig arbetarlön kan man snart få två infödda slavar och tre invandrade sådana eller?

  • Slavar, både infödda och invandrade, får man ju pengar för att ta emot nuförtiden, så det blir oändligt många slavar för en gammal arbetarlön…

 5. Jinge:

  Jag kan inte annat än att hålla med dig i det du skriver. Gillar för övrigt din nya design. Snyggt jobbat med andra ord! Fredrik (frekar06).