En ny rysk diktatur


Idag berättar Dagens Eko om hur oligarken Vladimir Putin ska vinna det kommande presidentvalet i Ryssland. Tidigare har han stulit och sålt rysk olja och stoppat in pengarna på egna konton i olika skatte-
paradis, nu använder han en del av dessa slantar för att se till att han återigen ska bli vald till rysk president.

Ekot: ”En röst på Vladimir Putin ger 400 kronor och gratis mat – om du åker runt och röstar hela dan.

– Ditt arbete kommer gå ut på att du lägger din röst på Putin, säger Tatjana i telefon.

Arbetet kommer pågå hela dagen, från det att vallokalerna öppnar klockan åtta på morgon till dess att de stänger klockan åtta på kvällen. För du ska rösta flera gånger, säger Tatjana. Du kommer att bli skjutsad från en vallokal till en annan.

Sveriges Radios Moskvakontor bestämde sig för att ta reda på vad som låg bakom annonsen på sajten massovki.ru och som utlovade 1 700 rubel, knappt 400 kronor för arbete plus lunch under valdagen den 4 mars. Det visade sig handla om vad som i Ryssland kallas för en karusell: att människor, mot betalning, åker runt på valdagen och lägger sin röst på ett visst parti eller en viss kandidat.”

När Vladimir Putin inte längre tilläts vara president förra gången så såg han till att hans vapendragare, Dmitrij Medvedev, blev vald istället för honom. Nu är det Putins parti Enade Ryssland som är de som betalar för valfusket, och det är mycket troligt att de också betalade för att Medvedev skulle bli vald. Och när man betalar folk för att åka omkring och röstfuska så sätter man demokratin ur spel, vilket får till följd att Ryssland aldrig någonsin har varit en demokrati trots att man försöker få den egna befolkningen och omvärlden att tro det.

I praktiken säger det en hel del om världen av idag. Ryssland, ja det landet är som det är. Kina, en stats-
kapitalistisk diktatur, och vad man ska kalla USA kan de lärde tvista länge om. Det enda som torde vara klart är att det är storfinansen som äger USA och dess president, plus diverse lobbyorganisationer som representerar olika särintressen.

Sedan kan vi med visst fog fråga sig om Sverige och EU är demokratiskt, och hur man än vrider och vänder på begreppet så blir resultatet nedslående. Här arbetar vår regering på att skapa en Europakt, en pakt som ska betala Greklands lån.

Troligen ska de hundra miljarder, som vi ska betala med våra skattepengar, sättas in direkt på Morgan & Stanley´s och Goldman Sachs bankkonton. Sedan, om tre veckor, så begär Grekland mer hjälp av vår högerregering som inte ser några som helst problem med att fortsätta att pytsa in slantar till olika utländska bankirfirmor. Det kommer bli dyrt för oss…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , sr1 svt dn1 svd1 ab1 ex


9 svar till “En ny rysk diktatur”

 1. Allt medan vi kritiker av systemet nöjer oss med att prata mer eller mindre privat med varandra på det här sättet.

  Ännu har inga odemokratiska regimer stjälpts utan massmobiliseringar som har skapat högst konkreta och handgripliga problem för kapitalackumulation och lydnad. Som exempelvis när Sverige demokratiserades runt 1900.

  • Jo fast trefjärdedelssvenssons _tror_ ju att vi har demokrati fortfarande. Kanske att skällan ändras efter att det går upp att vi tvingats in i europakten, men då är det tyvärr försent att ta sig ut fredligt, sverige som fri nation, Sverige som aldrig ockuperats av främmande makt, snart kan det bli historia av det fria Sverige när vi står ockuperade av Eu´s armé.

  • Någon sade att man inte biter handen som föder en, dessutom med det maffiavälde och plutokrati som härskar i Ryssland så kommer troligen Putins hantlangare med tång och blåslampa på natten till den personen.

   Det kanske blir som någon typ av amerikansk valrörelse? Putin bjuder 1700 rubel för din röst, då får kanske Chodorkovskij bjuda 2000 rubel för att de ska rösta på någon annan? Fast alla hans tillgångar är nog troligen beslagstagna! Den med mest pengar och makt vinner, precis som i USA!

 2. Tjejenien hade ett valdeltagande på 99,4% och han fick 99,5% av rösterna. Tjena…

  • Jo! Alla vet ju hur mycket alla tjetjener ”älskar” Putin. Han återinlemmade Tjetjenien hårdhänt in i den ryska federationen. Stalin var också ”älskad” av alla minoriteter. Fast vad folket egentligen tycker blir vi förvägrade att veta!