En liten antirojalistisk film, Maj Wechselmann

Idag har jag sett Maj Wechselmanns film om kungahuset och dess kopplingar till nazismen, det är en bitvis skakande upplevelse och jag förstår så innerligt väl varför inte kung Karl XIV Gustav vill påminnas om sin morfar Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha. Ser man dessutom till drottning Silvias släkt, och dess nazistiska kopplingar, så kan man inte klandras om man lyfter på ögonbrynen.

DN: ”Sveriges ettrigaste och mest produktiva filmare, Maj Wechselmann, slår till med en halvtimmes salt glädje-dödare lagom till kronprinsessans bröllop nästa lördag. Vad vet de kungliga egentligen om familjens förflutna? Så lyder Wechselmanns retoriska fråga. Och så drämmer hon till med en historik, delvis samplad ur hennes tidigare filmer, som verkligen inte är snygg.”

Att kungens morfar Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha var en alldeles särskilt uppseendeväckande figur i samman-
hanget har man väl anat, såhär beskrivs han i Wikipedia:

Wikipedia: ”Under Weimarrepubliken engagerade sig Karl Edvard i olika nationalkonservativa och militärt präglade organisationer såsom Stahlhelm. Han hade redan 1922 av en slump träffat Adolf Hitler och stöttade tio år senare öppet denne i presidentvalet mot Paul von Hindenburg. Coburg blev ett starkt fäste för Hitler och nazismen och en av de första städerna i Tyskland som proklamerade sig som ”judefria”. Efter Hitlers maktövertagande 1933 blev Karl Edvard också medlem nazistpartiet och av SA där han så småningom avancerade till SA-Obergruppenführer.”

Att vår nuvarande kung fått ett av sina förnamn (Hubertus) efter denne dömde krigsförbrytare visste jag inte, inte heller att han var en mycket framstående figur i Röda Korset, som Maj Wechselmann även dokumenterar med bildbevis. Filmen visas för närvarande på Folkets Bio och känns som en bra balans mot det för tillfället rådande kungafjanteriet.

Länkar: Folkets Bio, Maj Weshselmann, Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha, Dagens Nyheter

i , , , , , , , , ab ex svd dn t

  5 comments for “En liten antirojalistisk film, Maj Wechselmann

 1. Daniel
  15 juni, 2010 at 22:06

  Jag ska försöka gå och se den, eller kan man köpa den på DVD?

 2. Sara G
  16 juni, 2010 at 07:15

  Som om det inte räckte med det ständiga vänsterprasslandet under generationer som starkt kan ifrågasätta kungabarnens legimitet!
  Kopplingen till nazismen är ändå ett strå vassare…

  • Sara G
   16 juni, 2010 at 08:59

   Jag kan stava, faktiskt. Men det är det här med synen…

 3. Sniff
  16 juni, 2010 at 08:20

  Läs också boken Hakkorset och Wasakärven av Helene Lööw. Personligen är jag inte helt förtjust att hon jobbade för Forum för levande historia med hon är väldigt nykter i denna bok.
  En intressant observation jag gjort att de som är födda innan innan 30talet lika med tonåringar eller vuxna under andra världskriget vill inte gärna diskutera 40-talet då det finns en självpåtagen och framodlad skam och skuld över vad man visste och hur prohitler många av svenskarna var.

 4. Carina
  18 juni, 2010 at 00:56

  För er som undrar: vi visar En liten antirojalistisk film på biografen Zita, Birger Jarlsg 37, kl 16 och 18 till och med söndag, så passa på! Välkomna! /Carina

Comments are closed.