En Judisk Stat – enligt Hamas

Hamasledaren Khaled Meshaal berättar vad han tycker när han kommenterar Benjamin Netanyahus utspel för en dryg vecka sedan. Många har hävdat att Netanyahus uttalande var riktat till de egna koalitionspartnerna, men samtidigt så har husrivandet fortsatt och bosättningarna byggs ut i oförminskad takt. Barack Obama tycks vara frånvarande i det som nu händer, Kairotalet till trots.


Aljazeera:
“The leader of the Palestinian group Hamas’s political bureau has refused to recognize Israel as Jewish state. At the same time, Khaled Meshaal has endorsed the idea of a two-state solution, accepting the creation of a Palestinian state within 1967 borders, with East Jerusalem as its capital. The comments came in an address to supporters in the Syrian capital Damascus on Thursday. ”We reiterate our rejection of the so-called Jewish state of Israel and we warn of any leniency towards this principle,” he said. ”The call by the Israeli leader for a Jewish state is nothing but a racist call, no different from Nazis and other calls denounced by the international community.””

Den amerikanska presidenten har fått både ris och ros för sitt Kairotal. Många hävdar att det var ett spel för galleriet, andra i sin tur tror att USA nu är på väg att byta fot i Mellanösternkonflikten och att tystnaden beror på att det mesta av skeendet just nu ligger på diplomatisk nivå, att man försöker komma fram till en lösning utan en öppen konflikt mellan Israel och USA. Själv är jag nog mest för alternativ ett, garderat med kryss, innehållet är inte förändrat det är bara de yttre attributen som bytts.

Andra nyheter i veckan har varit att den israeliska soldaten Gilad Shalit, som har varit fånge i Gaza sedan lång tid tillbaka är på väg att utväxlas. Själv

tror jag inte på det, han är säkerligen död. En annan uppgift är att israels armé fått order att hålla sig borta från några palestinska städer för att på det sättet stödja den palestinska myndigheten, samt att några vägspärrar på Västbanken dragits in.

Vi bör kräva av våra politiker att de ska agera för att Israel ska lämna ockuperat område och återgå till 1967 års gränser. Dessutom bör de verka för att politiska och militära ledare från bägge sidor ställs till svars för sina krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och Genèvekonventionen.

i Andra om: , , , , , , , , Aljazeera dn1 svd1 ex ab t Anna Annarkia Arbetarperspektiv Björnbrum Ida Lasse Motvallsbloggen Palestinagrupperna Paolo Svensson

[tags]Mellanösternkonflikten, Israel, Palestina, Netanyahu, Obama, USA, Genèvekonventionen, EU, Politik[/tags]

  8 comments for “En Judisk Stat – enligt Hamas

 1. tina
  27 juni, 2009 at 09:32

  Vi bör kräva av våra politiker att de ska verka för att Israel lämnar Palestina!

 2. Palestinier
  27 juni, 2009 at 15:27

  Hamas ledare Khaled Mashaal välkomnade det nya amerikanska politiken i mellanöster , Han sa att det är det första steget mot direkta förhandlingar utan villkor
  Mashaal lovade att jobba snabbt för att avsluta den palestinska splittringen , Hela Gaza återbyggnaden hänger på resultatet av samtalen mellan Hamas och Fatah , Om det blir enighet då blir det en återbyggnad av Gaza annars blir det ingenting alls
  Mashaal sa att Hamas accepterar tvåstatslösning och detta innebär att Israel måste lämna alla de ockuperade områden från 1967
  Mashaal förkastar Netanyahus villkor och ståndpunkt om Östra Jerusalem . bosättare , rätten att återvända och hela visionen om en demilitariserade palestinsk stat berövade suveränitet , makt , luftrum och territorialvatten
  Han tillade vi erkänner inte Israel som en judisk stat , detta innebär förnekandet av de sex miljoner flyktingar och deras rätt att återvända , Han beskriv den Israeliska regeringen som fascist
  Han avslutade med att säga att det inte finns någon palestinsk ledare som kan kompromissa om de viktigaste frågorna

 3. 27 juni, 2009 at 17:12

  Det kommer aldrig bli fred där nere så länge det är religiösa länder. I ett religionstänkande är något som hände för 2000 år sen något som inträffade för tio minuter sen.

 4. Martin Forsman
  29 juni, 2009 at 00:22

  Det är väl ingen nyhet att Hamas principiellt kan tänka sig att erkänna Israel. Det har de sagt i snart 10 år utan att någon lyssnat. Lika självklart är det att Israel aldrig kan erkännas som en ’judisk’ stat. Hela tanken på att en stat skulle vara etniskt ’ren’ känns väldigt obehaglig för mig och leder osökt tankarna till Hitler´s vision om det ariska Stortyska Riket.

  Att Israel skulle vara en ’judisk’ stat är dessutom otänkbart då för närvarande ca 20 % av befolkningen är araber. Att dessa människor borde få samma medborgarstatus som sina judiska grannar borde vara självklart i en demokrati, men Israel stödde som bekant Aparthied-regimen i Sydafrika och det kanske säger något om deras syn på den saken.

  En tvåstatslösning enligt 1967 års gränser är generöst av palestinierna men det verkar inte omvärldens ledare förstå. 1948 års gränser vore det moraliskt riktiga men med tanke på dagens läge kanske man får nöja sig med mindre.

 5. 29 juni, 2009 at 18:48

  Det moraliskt rätta skulle vara EN demokratisk stat dit de palestinska flyktingarna har fått återvända.En sionistisk stat grundat på brott mot det palestinska folket kan aldrig bli moraliskt rätt vilka gränser vi än går tillbaka till. Må den dagen komma då världen inser detta!

 6. Sara G
  30 juni, 2009 at 15:51

  En DEMOKRATISK stat för alla, oavsett religion och härkomst. Inget annat kommer att kunna fungera.
  Men nog kan det ta tid, för det är inte lätt att ändra på de som har rasism på sin agenda. Det behövs helt säkert en avprogrammering av nära en hel generation.
  Jag är övertygad om att det finns mängder av människor som kan tänkas gå in och sköta den uppgiften.
  Tusentals av s.k självhatande judar som är emot hela det sionistiska rasistprojektet och som inte önskar annat än rättvisa och fred i regionen.

 7. sörmlänning
  3 juli, 2009 at 19:20

  Läs bl.a. det här och sedan kan vi snacka:
  THE BATTLE FOR YOUR MIND, by Dick Sutphen

  det finns mer…

 8. sörmlänning
  3 juli, 2009 at 22:51

  Angående USA:s presidenter;
  ett citat från en bok:
  The founder of the Rothschild dynasty, Mayer Amschel Bauer, told the secret of controlling the government of a nation over 200 years ago. He said, ”Permit me to issue and control the money of a nation and I care not who makes its laws.”

  Federal Reserv är en privatbank.

Comments are closed.