En av bloggens läsare berättar om Syrien, anonymt..


Jag fick ett mejl från en person som är född i Syrien, vederbörande ville berätta lite om sin egen syn på situationen och det välkomnade jag. Det kan vara viktigt att veta att skribenten är sunnimuslim, men det kan lika gärna vara oviktigt. Det är svårt att bedöma sådant utifrån min egen brist på kulturkompetens när det gäller Syrien, och mina begränsade kunskaper om landet. Mejlet är måttligt redigerat och sådant som jag tror kan vara känsligt är struket, liksom sådant som kan bidra till att identifiera skribenten.

Hej, jag ska berätta om tre familjer jag känner:

1) Mamman och pappan i en familj jag känner har sitt ursprung från Damaskus och de har 5 barn. Den äldsta är 21 år och han har inte synts till nu på 10 dagar, och det är för att hans mamma och pappa har vägrat skicka honom till hans militärtjänst i 8 månader för att inte behöva döda sitt eget folk. Familjen är sunnimuslimer liksom jag.

2) Mamman är från Syrien och pappan är Palestinier båda muslimer, deras son är 24 år. Han gjorde lumpen när deras befäl sa att de måste skjuta skarpt mot demonstrerande ungdomar och barn – för att döda, det i en liten by som heter Atana som ligger 15 km från Damaskus. När han och hans vänner sköt upp i luften för att inte döda, då kom Alshabiha ((en shabih är en person som får pengar för att skrämmas, som slår och hjälper militären att gripa de mest aktiva demonstranterna. Den kan hända att en shabih kan döda också, precis som de gör i Homs. och en shabih kan vara palestinsk, kristen och så klart alawiter. Jag känner tyvärr en kille som är shabih och han säger att han inte får behålla jobbet som han inte gör som de säger.)) och sköt skarpt på allt och alla som demonstrerade.

3) En familj från Syrien (Homs) och deras våningslägenhet blev beskjuten av en stridsvagn, familjen kunde inte ta sig ut själva utan man var tvungen och borra hål från andra lägenheter så att familjen kunde komma ut, den familjen är väldigt rik och är väldigt moderna muslimer. Några veckor innan blev deras lägenhet länsad på möbler, pengar, mat, ja ALLT som militären kunde komma åt.

Nu till men egen upplevelse när jag och min familj skulle åka tillbaka till Sverige i början av hösten 2011 med vår bil. Jag kommer aldrig att glömma synen av all militär och stridsvagnar som jag såg på vägen till staden Homs, nu önskar jag att jag hade tagit några bilder, men jag var livrädd. All militär bar på så mycket vapen de kunde bära (alla var beväpnade till tänderna), för att inte tala om alla pickupbilar som hade automatvapen fast monterade på biltaket.

Mellan staden Homs och Hama var det en liten by som vi skulle åka igenom men inte kunde pga. att nästan hela byn var ute på motorvägen och försökte blockera vägen med stenar och bildäck för att militären inte skulle kunna komma fram till byn. När vi frågade vad som hade hänt då sade de att en del av militären hade varit i byn på natten och arresterat och dödat några demonstranter, och spridit skräck i hela byn. De sade att det var det enda sättet de kunde komma på för att inte militären skulle ta sig till deras by igen.

Alla små grupper som är i minoritet, palestinier, kristna, kurder, druser och så klart alawiter har familjen al-Assad skrämt och sagt att de kommer att dödas eller få lämna landet pga. förföljelse. Och jag kan medge att alawiter är rädda, och borde vara det nu, för det har gått för långt. Alawiter har dödat många och de vägrar att berätta att inte alla alawiter vill döda sunnimuslimerna i Syrien, som är de som är i majoritet.

Varken jag eller någon jag känner tycker att kristna borde vara rädda. Muslimer har levt tillsammans med kristna och har aldrig haft problem, det är mycket sorgligt att några kristna har fallit i den gropen som al-Assad har grävt. Men som tur är så tänker inte alla kristna på det viset.

När jag pratar med vänner och släktingar så är de rädda för att diskutera sina problem rakt upp och ned, vi pratar om en sak och menar något helt annat, de har aldrig vågat tala i klartext på telefon. (Det är Ericsson som är leverantör av telefonsystem till Syrien, det är oxo jag som valt bilderna / Jinges anmärkning)

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , dn12345 ekot1 gp123 ab123456 svd12345


5 svar till “En av bloggens läsare berättar om Syrien, anonymt..”

 1. Det finns många berättelser från Syrien. De upprörande uppgifterna ovan säger dock inget om huvudkrafterna i konflikten eller t.ex. vilka som främst står för dödandet av civila.
  Jag var igår på ett möte där 2 svenskar berättade om sitt besök i Syrien nyligen. De kunde röra sig fritt, träffa oppositionen som ville störta Assad, på ett stor lättillgängligt kontor i centrala Damaskus. De menade att vi utsätts för en systematisk desinformation om Syrien via USA-påverkade media. Liknande tolkningar finns från journalisterna Musin och Lizzie Phelan som nyligen och under våren varit i Syrien (se med på min blogg).
  På mötet framträdde en syrier i Sverige. Han berättade bl.a. att de flesta syrier i Sverige mer stöder Assad än oppositionen, att en opinionsundersökning i Syrien för 1-2 månader sedan visade att 60% ville ha Assad som president, 30% ytterligare Assad eller någon annan och 10 % inte alls Assad. (Vet inget om klvaliteten i undersökningen)
  Han påminde om att ingen ambassadör, minister eller ledande militär lämnat regimen.
  En aspekt på Assads regim är att den är tämligen sekulär, och därför ogillas av mer islamiska ortodoxa stater och riktningar. Jag tror nog att den gjort sig skyldig till övergrepp.
  Men en huvudlinje, ja kanske den viktigaste huvudlinjen är att USA med allierade, inkl Sverige, försöker komma åt och få kontroll öven en stat som är förhållandevis självständig, En annan är Iran, som man hetsar mot för påstådda försök att förbereda att skaffa sig kärnvapen, samtidigt som USA moderniserat sin kärnvapenstyrka och har tusentals nukes, medan dess bundsförvant Israel bedöms ha 100-200. USA har kraftigt rustat upp efter Sovejs fall och anlagt en hel del nya baser nära Sovjets och Kinas gräns. Varför det då? Här kommer ”vänskapen” Syrien-Ryssland in.
  Vem vinner på den osäkra och svårbedömda informationen om vilka som dödat vilka i Syrien,där massmedia vanligen utan kritik återger USA:s eller USA-lierade källor? Inte är det Assad och hans gäng.

  • Kan man inte också tänka sig att al-Assad, för att försvara sin och sin etniska grupps traditionella maktposition i Syrien, har blivit en av regionens värsta massmördare?

   Jag menar, det är ju inte som om sådant inte har hänt förut i historien.

   • Jodå, det tycker jag att man kan. Skribentens berättelse är säkert helt korrekt, men som jag har skrivit flera gånger, det är svårt att bilda sig en egen uppfattning. Det är så mycket desinformation som trummas ut och dessutom finns det mycket som talar för att det inte bara finns EN sanning.

 2. Vet inte, förstås. Troligare arbetar man på en multinationell insats, troligen via NATO och konservativa stöd-stater i området, som Saud-Arabien, som rustat upp kraftigt (bl.a med svensk hjälp), och helst med FN-mandat. Man kan fråga sig om det är en fördel eller nackdel med ett krig 2-4 månader före presidentvalet i höst. Troligen tjänar Obama på ett krig, helst via ombud, som kan presenteras som ”humanitär intervention”. Romney kan inta ta avstånd från detta.