Egyptiernas val – Pest eller Kolera?

Möjligen borde jag ha valt rubriken – den arabiska hösten, men den som spar han har, jag kan ju använda den senare, för det här lär inte vara den sista gången jag skriver om valet i Egypten.

Ekot: ”Bara ett par timmar efter att det officiella valresultatet presenterades stod Ahmed Shafiqs högkvarter i Dokki i brand. Inga människor har kommit till skada men tusentals demonstranter har protesterat i natt på Tahrirtorget och gatorna i Kairo och Alexandria mot vad de kallar för valfusk. Att Ahmed Shafiq gick vidare till den andra valomgången.

Den förre flygvapengeneralen Shafiq, som var Mubaraks siste premiärminister, fick 24 procent av rösterna i den första valomgången, men han är en starkt polariserande kraft. De senaste dagarna har han bland annat bekräftat att han ser Hosni Mubarak som en förebild och att han kommer att använda tuffa metoder, även möjligen avrättningar mot både kriminalitet och demonstranter.

Att det blev de två ytterlighetskandidaterna, Shafiq och Mohamed Mursi, som går vidare till en andra valomgång i Egypten, är ett slags valprocessens ironi. Den ene har stöd av 25 procent av väljarna, den andre av 24 procent och för många egypter känns det som en återgång till tiden före revolutionen. Att tvingas välja mellan Mubarak och Det muslimska brödraskapet.”

Citatet tänjer möjligen på gränsen för hur mycket man får citera av en text, men jag tycker att informationen är viktig och jag är inte säker på att folk följer länken och går till Ekots hemsida och läser den i sin helhet annars. Själv så trodde jag att islamisten från det muslimska brödraskapet var den något mer moderate fundamentalisten, men så var det inte. Det var den andra islamisten som var den som kanske kan hållas i möblerade rum, det var inte Mohamed Mursi.

Att valet utfaller till förmån för en av Mubaraks män, och den värsta av islamisterna visar väl på den polarisering som råder i landet. Det betyder också att man kan förvänta sig oroligheter hur det än går i det val som ska gå av stapeln inom några veckor, dessutom kan man fundera över vad som händer om det är islamisten som segrar, då ogiltigförklarar säkert SCAF (militären) valet och tillsätter en interimsministär bestående av generaler.

Egyptierna själva lär ha sagt att de alltid kan återvända till Tahrirtorget, men det är svårt att göra om man redan är begravd.

it Andra om: , , , , , , , , , , ekot ab12 gp12 svd1234 dn123

  10 comments for “Egyptiernas val – Pest eller Kolera?

Comments are closed.