Egyptiernas val – Pest eller Kolera?


Möjligen borde jag ha valt rubriken – den arabiska hösten, men den som spar han har, jag kan ju använda den senare, för det här lär inte vara den sista gången jag skriver om valet i Egypten.

Ekot: ”Bara ett par timmar efter att det officiella valresultatet presenterades stod Ahmed Shafiqs högkvarter i Dokki i brand. Inga människor har kommit till skada men tusentals demonstranter har protesterat i natt på Tahrirtorget och gatorna i Kairo och Alexandria mot vad de kallar för valfusk. Att Ahmed Shafiq gick vidare till den andra valomgången.

Den förre flygvapengeneralen Shafiq, som var Mubaraks siste premiärminister, fick 24 procent av rösterna i den första valomgången, men han är en starkt polariserande kraft. De senaste dagarna har han bland annat bekräftat att han ser Hosni Mubarak som en förebild och att han kommer att använda tuffa metoder, även möjligen avrättningar mot både kriminalitet och demonstranter.

Att det blev de två ytterlighetskandidaterna, Shafiq och Mohamed Mursi, som går vidare till en andra valomgång i Egypten, är ett slags valprocessens ironi. Den ene har stöd av 25 procent av väljarna, den andre av 24 procent och för många egypter känns det som en återgång till tiden före revolutionen. Att tvingas välja mellan Mubarak och Det muslimska brödraskapet.”

Citatet tänjer möjligen på gränsen för hur mycket man får citera av en text, men jag tycker att informationen är viktig och jag är inte säker på att folk följer länken och går till Ekots hemsida och läser den i sin helhet annars. Själv så trodde jag att islamisten från det muslimska brödraskapet var den något mer moderate fundamentalisten, men så var det inte. Det var den andra islamisten som var den som kanske kan hållas i möblerade rum, det var inte Mohamed Mursi.

Att valet utfaller till förmån för en av Mubaraks män, och den värsta av islamisterna visar väl på den polarisering som råder i landet. Det betyder också att man kan förvänta sig oroligheter hur det än går i det val som ska gå av stapeln inom några veckor, dessutom kan man fundera över vad som händer om det är islamisten som segrar, då ogiltigförklarar säkert SCAF (militären) valet och tillsätter en interimsministär bestående av generaler.

Egyptierna själva lär ha sagt att de alltid kan återvända till Tahrirtorget, men det är svårt att göra om man redan är begravd.

it Andra om: , , , , , , , , , , ekot ab12 gp12 svd1234 dn123


10 svar till “Egyptiernas val – Pest eller Kolera?”

  1. De hade 46,42% valdeltagande vilket jag tycker är lite lågt. Vad beror det på? Man tycker ju att nu när det är ett historiskt val så borde fler gått till valurnorna.

    • Ptja, under Mubarak hade de fem procent. Jag vet inte hur man ska tolka det, men har man aldrig haft demokrati så är det väl svårt att fatta varför man ska gå till valurnorna. Så tror jag..

      • Ja du har nog rätt där. Det är lite synd att inte fler gick dock. Det ska bli intressant att se hur det hela slutar.

  2. Ett riktigt skitresultat. Det mest irriterande är hur naiva de revolutionära ungdomarna och de liberala krafterna har vart. Istället för att enas om en kanditat så hade de 4 st. Dessa 4 fick ungefär 50% av rösterna men INGA av dessa är nu kvar i racet. 4 bortslängda år pga av slarv…

    • Som ordspråket säger – för många kockar…

      Detta är lite som när Al Gore förlorade 2000 mot Bush pga att Nader tog 2.74%, röster som man annars räknar med hade gått till Gore. Vem vet hur världen hade sett ut idag om inte Bush blivit president då.

  3. Shafiq är ju our guy och har därför säkerligen den största valbudgeten. Jag skulle bli förvånad om han inte vinner. Glöm inte Hillary Clintons uttalande när den arabiska våren stod i blom som lätt kunde tolkas ungefär så här: ordna gärna fria val men välj för f..n inte en islamist för då smäller det.

  4. Det egyptiska folket demonstrerade på Tahrir Torget pga invändningar mot beslutet av högsta kommittén för presidentvalet att avvisa alla överklagande till resultatet , folket förkastar valresultatet och vill slutföra revolutionen

    Majoriteten av väljarna som gick till valurnorna vill inte se Shafiq eller Mursi som president , Sifforna visar att Mursi fick 24,4 procent medan Shafik fick 23,3 procent av väljarna och resten an kandidaterna fick 52, 3 procent

    Vissa analytiker har redan krävt av väljarna att bojkotta det kommande valet mellan Shaig och Mursi som äger rum i mitten av Juni , De argumentera på det sättet att genom att undanhålla deras röster skulle de avligalisera den process som ledde till detta resultat , Om väljarna gör det så kommer den vinnande presidenten att inte ha ett starkt mandat att styra

    Valresultatet är deprimerande och det finns bara två vägar antingen återgång till mubaraks eran eller drastiskt dopp i Sharialagen , Egyptierna stå inför en mardröm risken för religiös despotism och risk för reproduktion av Mubaraks regim

    Sorgen och ilskan har drabbats en stor del av det egyptiska folket , Hur kommer militären att hantera återstå att se , Om resultatet bli godkänd och en av dessa kandidater väljs till president då blir det mycket svårt för egypterna att demonstrerar framöver och militären kommer att hävda att presidenten är vald i en demokratisk process och det går inte att avsätta honom

  5. Noterbart och glädjande mitt i eländet är ju att Hamdeen Sabahi som är partiledare i det ’vänsterorienterade’ Al-Karama kom på 3:e plats inte allt för långt efter Shafiq trots att han konsekvent ignorerades i Egyptisk media. Vem vet vad som kunnat hända om han hade fått mer support därifrån ?

    http://egyptelections.carnegieendowment.org/2012/02/15/al-karama-dignity-party

    Jag menar dock att det helt avgörande blir vad militären gör efter valet oavsett utgången.

    • Jag menar dock att det helt avgörande blir vad militären gör efter valet oavsett utgången.

      Medhåll!