Effektiva bomber på Mallorca?


Nu berättar tidningarna om ytterligare attentat från den baskiska ETA. Denna gång var det ”svaga” sprängladdningar enligt Aftonbladet, men mer behövs inte för Europas tidningar ska skriva spaltmeter om det.

AB: ”Ytterligare ett bombattentat signerat ETA skakar turistön Mallorca. Den här gången varnade separatiströrelsen innan och baren där bomben briserade hann utrymmas. Totalt tre svaga laddningar smällde på barer i Palma. Den första bomben exploderade på en bar i Palma på turistön Mallorca.”

Det ETA lyckas uppnå är förstås att intresset för att resa till Mallorca mattas. De som idag funderar på vad de ska göra med den sparade semesterveckan i höst eller i vinter läser givetvis tidningar. Ser man då att det sprängs bomber på barer och på andra ställen som brukar frekventeras av turister så åker man hellre till ställen som verkar mer riskfria. Det är terrorismens affärsidé, i vart fall när det gäller de sydligaste turistmålen i Europa.

Dessutom så är det ett fungerande recept. Alla inser att ett fåtal fanatiker med hjälp av terror kan påverka ett helt land, ja många länder när det som här gäller attraktiva turistmål. Och med handen på hjärtat, vem skulle på allvar intressera sig för att resa till en aldrig så solig badstrand om det fanns en risk att bli spräng till något som kan få tillnamnet Stroganoff efter artbestämningen?

Dessa fanatiker sätter dessutom media i en prekär situation. Tidningarna kan inte låta bli att informera

mallorca

sina läsare om vad som händer, samtidigt är det just den informationen som terroristerna vill få ut. De är inte ute efter att döda turister, de är ute efter att skada samhället. I det här fallet så uppnår de sina syften genom att bomba turistmål i havet.

Det listigaste vore väl att turista på Färöarna eller Island eller något sådant. Visserligen spelar man då dessa brottslingar i händerna, men det blir bara alltfler länder som drabbas av den här sortens terror världen runt, vi kanske måste vänja oss vid att resa med insidan i stället för att bli brända på utsidan?

i Andra om: , , , , , , , , ab1 svd123 dn1 ex123 dbl pol12 t

[tags]ETA, Baskien, Separatister, Nationalister, Terrorister, Mallorca, Mediekritik, Turism, Politik[/tags]


3 svar till “Effektiva bomber på Mallorca?”

  1. Denna post ligger under din annars mycket höga nivå, tycker jag. Varför spränger någon bomber på Mallorca? Vilka mål har de som gör det, är målen rättfärdiga, och hur står deras praktik i förhållande till vad de vill uppnå? Kan våld vara befogat? Dessa frågor ter sig för mig mer intressanta än det turistperspektiv du antar.

    (För egen del sympatiserar jag med ETA:s krav på en folkomröstning om Baskiens status i förhållande till Spanien, men tror inte att deras praktik främjar det målet.)

    • Erik: Denna post ligger under din annars mycket höga nivå, tycker jag. Varför spränger någon bomber på Mallorca? Vilka mål har de som gör det, är målen rättfärdiga, och hur står deras praktik i förhållande till vad de vill uppnå? Kan våld vara befogat? Dessa frågor ter sig för mig mer intressanta än det turistperspektiv du antar.

      Jag vare sig sympatiserar med ETA eller med terrorsprängningar av oskyldiga. Dessutom skriver jag tillräckligt mycket om terrorism för att inte behöva sätta mig in i allt.