Ebola-epidemin får stor uppmärksamhet i massmedia, vilket inte är så konstigt med tanke på dessa effekter. DN skrev igår på bästa nyhetsplats ”Ebolamisstankar avskrivna på Akademiska sjukhuset” och idag ”Därför kunde Nigeria stoppa Ebolautbrottet”. Detta gästblogginlägg har en annan inriktning, vilket tydligt framgår av titeln på blogginlägget som kan verka mycket märklig.
Vi behandlade här 8/10 Kubas enorma stöd i bekämpandet av Ebola-epidemin i Afrika, dit man sänt 500 läkare. Nu återkommer till frågan utifrån ett helt annat perspektiv. Detta tack vare en artikel som översatts av Åke W. Bergh, som berikat bloggen med översatta artiklar i flera viktiga ämnen. Världshälsoorganisationen WHO har också gång på gång lovordat Kubas egen hälsovård och dess internationella bistånd och senast den 22 september framhöll självaste FN-chefen Kuba som en förebild (”role-model”) på hälsoområdet och prisade ännu en gång landets insatser i den just nu pågående kampen mot ebolaepidemin.
Som ett alternativ till att skicka kubanska läkarlag har Kuba också utbildat tusentals fattiga ungdomar från Latinamerika, Afrika och Asien inom hälsoyrkena. Ungdomarna har fått en fullvärdig utbildning helt kostnadsfritt på det enda villkoret att de återvänder till sina ursprungssamhällen. Medan USA, England och EU-länderna dränerar u-länder på utbildade yrkespersoner, vilket förutom fattigdomen är en bidragande orsak till ohälsan, skickar Kuba dit dem.
Helt osannolikt men ändå ett faktum är att USA har ett federalt program för att förmå just kubanska läkare att överge sina arbeten såväl i sitt eget land som i katastrofområden i andra länder och emigrera till USA där de får en särskild förmånlig behandling, pengar och anställning.
Medan Kuba skickar ett stort WHO-sanktionerat vårdteam till Sierra Leone*) skickar USA 4.000 soldater till Västafrika. Paul Craig Roberts kommenterar konspirationsteorier och ser den amerikanska reaktionen på den dödliga smittan som minst sagt besynnerlig – för att inte säga stupid. USA driver flera laboratorier för biologisk krigföring i Västafrika; kan ett avsiktligt (eller oavsiktligt) ebola-utbrott vara ett sätt att driva ut kineserna som nu investerar stort i området?
Här P C Roberts inlägg från OpEdNews:
Allmänheten fortsätter att försäkras om att ebola inte är ett problem för USA, alltmedan CNN rapporterar att Obama utsett en ”Ebola-general”. Dock ingen medicinare utan en insideradvokat som tjänstgjort som stabschef hos vicepresident Biden. Inte så konstigt att konspirationsteorier sprids snabbare än ebola. Och som vi vet, kan konspirationer vara sanna.
Juridikprofessor Francis Boyle vid University of Illinois, expert på ”perfiditeter” (gemena handlingar), utförda av den amerikanska regeringen, påminner oss om att Sierra Leone och Liberia, de länder som drabbats hårdast av ebola-utbrottet, är de båda västafrikanska länder som har amerikanska laboratorier för forskning om biologiska stridsmedel. Professor Boyle frågar sig hur sjukdomen, som främst förknippas med Ekvatorial-Kongo nått Västafrika, tusentals kilometer bort.
Washingtons respons är i sig märklig. Obama-regimen skickar 4.000 amerikanska soldater till Västafrika för att bekriga sjukdomen. Soldater utan utbildning eller utrustning att bekämpa ebola. Varför utsätta 4.000 amerikaner för epidemin? Detta till synes meningslösa beslut har väckt misstankar om att Washington exponerar trupper för ebola så att vaccin eller behandlingar kan testas på dem.
Andra kommentatorer noterar att Västafrika är ett område för stora kinesiska investeringar. Man frågar sig om Washington använder ebola för att ockupera länder, eller till och med släppa lös sjukdomen för att driva ut kineserna. Det tämligen nybildade US Africa Command bildades just för att motverka Kinas ekonomiska penetration i Afrika. [Åke W. Bergh: Läs ”Nick Turse i TomDispatch,” nyss hemkommen från en reportageresa i Afrika där han beskriver att i stort sett hela kontinenten nu besatts med ett pärlband av amerikanska militärbaser, stora som små. En utveckling föga uppmärksammad av ens amerikanska medier.]
De inkompetenta amerikanska hälsovårdsmyndigheternas svar på ebola-epidemin ger spridning åt dessa teorier. Här finns konspirationstankar i överflöd. De som säger ”det bara är konspirationsteorier” behöver slå upp betydelsen av begreppet konspiration i en ordbok. Såsom en kommentator observerar är CDC:s (Centers for Disease Control and Prevention, underställt US Department of Health) svar på ebola för dumt för att vara trovärdigt.
strong>CDC:s protokoll bygger på antaganden om ebola som inte tycks stämma för den aktuella stammen. Den sjuksköterska, som behandlade en ebola-patient som dog i Dallas, fick klartecken att flyga kommersiellt trots att hon rapporterat till CDC att hon bar symptom. Hon utsatte 132 passagerare på flyget, passagerare som sedan dess varit i kontakt med tusentals andra människor. På väg till karantän så småningom avbildades sköterskan av brittiska Daily Mail hur hon släpps ombord på ett privatflyg av personal utan något som helst synligt skydd mot smittan.
Amerikanska hälsovårdsmyndigheterna har inte ålagt karantän på resor till USA från infekterade länder. Amerikanska flygbolag fortsätter att flyga fram och åter de infekterade länderna, trots risken att föra nya infektioner till USA. Afrikanska länder gör ett mycket bättre jobb än den hegemoniska supermakten. De har stängt gränser, stoppat flygresor, spårat smittade personer och de som utsatts för dem.
Länktips av P C Roberts:
U.S. is Responsible for the Ebola Outbreak in West Africa: Liberian Scientist
http://jonrappoport.wordpress.com/2014/10/17/ebola-hoax-hidden-purpose-of-the-operation/
*) Läs även WHO:s pressmeddelande “Cuban medical team heading for Sierra Leone”. http://www.who.int/features/2014/cuban-ebola-team/en/
Svenska insatser – kommentar från Anders Romelsjö
Kommer den nya svenska regeringen att återuppta samarbetet på det medicinvetenskapliga området som både kubaner och svenskar minns med saknad? Då kommer Kuba och Sverige att kunna bidra ännu mera till att förhindra ebolaepidemins spridning. Inte bara Västafrika skulle vara hjälpt av detta utan även mera näraliggande länder som Spanien, Storbritannien och Norge där de första fallen som bekant har dykt upp. Ligger det inte i vårt eget intresse också?
Om nu Sverige inte har kapacitet att skicka personal att bekämpa farsoten kunde vi väl backa upp det land som överträffat sig självt med den otroliga insatsen på femhundra specialister?
Tänk om den nya regeringen skulle minska Sveriges krigsinsatser bara i Afghanistan och använda resurserna till fredsinsatser i Västafrika. Sådana insatser skulle bli mycket effektiva om man samarbetade med Kuba. Där finns kunnandet och kulturen för ett solidariskt och internationalistiskt hälsobistånd av det slag som Che Guevara fortsätter att symbolisera.
i Andra om: Kuba, Ebola,internationalism, Che Guevara, Massmedia, USA, Politik, embargo blockad
DN 20/10DN 21/10PC Roberts artikelWHO pressmeddelandeGlobalresearchPressTVSvensk-kubanska sjukvårdshjälp Blogginlägg 8/10 om Ebola-epidemin Svensk-kubanska Om Kubas medicinska engagemangDaily Telegraph 12/9 2014 Kuba lever – blogginlägg 24/1Pravda Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren
3 svar till “Ebola-epidemin som USA-konspiration?!”
Det gäller att skilja på institutionaliserade ”icke-konspirationer” som går att bekräfta i fall efter fall och som uppenbarligen följer en medveten politisk linje. Detta öppnar fältet för ”äkta konspirationer” och för avslöjanden och whistle blowers som Snowden, nu ser vi också dessa varit institutionaliserade och fortsätter helt öppet.
Intressant artikel som har med ämnet att göra.
https://www.jacobinmag.com/2014/08/the-political-economy-of-ebola/
Så USA skulle alltså sätta igång med krigföring mot sina egna soldater?
För all del, det kanske skulle kunna ses som den industriella stormaktens svar på västasiatiska självmordsattacker. En sorts industrialisering av självmordstaktiken?
I annat fall verkar det ytterst långsökt.
Sierra Leone och Liberia är två länder där långvariga inbördeskrig har slagit sönder vad som fanns av infrastruktur. Det skulle ju kunna anses som förklaring till att epidemier slår särskilt hårt där. Epidemier är ju inte alldeles obekanta följeslagare till krig…
Inbördeskrig har inte slagit sönder infrastrukturen i Sierra Leone och Liberia: infrastruktur har aldrig funnits där. Däremot har det funnits tillräckligt med amerikaner och européer som dragit ekonomisk nytta av resurserna i dessa länder och som styrt inbördeskrigen genom att hetsa upp olika grupper mot varandra och beväpna dem. Receptet har nyligen tillämpats i Lybien och man försöker även i Syrien.