Dödssiffran stiger, nu minst 19 döda


Nyhetsflödet efter den israeliska attacken mot obeväpnade fredsaktivister är konstant. Nyss kom en uppgift om att Sheikh Raed Salah avlidit av de skador han fått, men samtidigt kom andra uppgifter som förnekade detta. Aljazeera berättar att femton turkar dödats av de israeliska soldaterna på – internationellt vatten. Det är ett brott mot folkrätten, konvojen Ship to Gaza behöver inte begära någons tillstånd för att vistas utanför andra länders territorialvattengräns. Är uppgiften korrekt så kan vi nog förvänta oss en mycket mycket stark reaktion från EU, Turkiet och resten av världen.

Rawia Morra skrev i förra bloggposten att risken för en ny intifada är överhängande. Samtidigt kan jag inte annat än häpna över att en nation så totalt saknar omdöme. När man talar om olika länders underrättelsetjänster så brukar det sägas att Israel har en av världens bästa, antingen så är det lögn eller så lyssnar inte regeringen i Israel på den. Hur man än vrider och vänder på den information som sköljer in över oss i nuläget så kan man inte bortse från att de största förlorarna är den israeliska staten. Ett redan innan mycket illa ansett land agerar på ett sätt som man kunnat förvänta sig av någon bananrepublik eller möjligen av Nordkorea.

Vi har fått vänja oss vid att israeliska premiärministrar regelmässigt är föremål för polisutredning när det gäller korruption och olika slags mutbrott, jag minns också att det har handlat om sexuella trakasserier. Har man nu med berått mord mördat ett stort antal fredsaktivister, dessutom på internationellt vatten, så har man återigen gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten och mängder av konventioner rörande krigets lagar och mänskliga rättigheter. Finns det verkligen inga bedömare inom Israel som kan förutse hur utskämda de blir?

Ett av världens sämst ansedda länder ställer till det ytterligare, och det på ett sätt som inte ens den mest israelvänliga folkpartist stillatigande kan acceptera. Vad Turkiet kommer att göra vet vi inte, men de kommer givetvis inte acceptera att Israel tar sig rätten att mörda femton turkar på internationellt vatten.

Egentligen skulle jag vilja ägna en timme åt att redogöra för min egen uppfattning om vad som kan komma ut av detta, men det får anstå tills vidare . Det går inte i nuläget eftersom det kommer så mycket information, och dessutom information som bitvis är motsägelsefull. Men utan att göra anspråk på att vara någon raketforskare så kan jag konstatera att Israels agerande har skadat landet något oerhört. Tyvärr har det hänt förr utan att man har behövt ta några konsekvenser, jag hoppas verkligen att man får stå för sina illgärningar nu.

Det är tråkigt att en massa fredsvänner i Israel nu drabbas av sin egen regering på detta sätt, nitton döda och ett sextiotal skadade, varav många svårt skadade. Man undrar ju vad som krävs för att få FN att ingripa? Ska Obama se till att det blir ett nytt veto i säkerhetsrådet?

Observera att alla uppgifter om antal döda och skadade kommer från media, jag kan inte kontrollera allt personligen av lätt insedda orsaker.

SOLIDARITETSMANIFESTATIONER MÅNDAG 31 MAJ
Stockholm: Manifestation 18.00 på Sergels Torg.
Malmö: Manifestation 18.00 på Gustav Adolfs torg.
Göteborg: Manifestation 18.00 på Gustav Adolfs torg.
Jönköping: Manifestation 18.00 i Rådhusparken.
Uppsala: Manifestatin 17.00 Stora torget.
Umeå: Samling 18.00 på Rådhustorget.

i Tags: , , , , , , , ab1234 dn1 svd123 ex12 gp123 dagen t


46 svar till “Dödssiffran stiger, nu minst 19 döda”

 1. Tycker Israel har tagit kontrollen över gammelmedias rapportering? Återstår att få information via bloggar och Twitter…

  Men hur man än vänder på det så är det politiskt självmord att borda fartyg på internationellt vatten. Fullkomligt idiotiskt!

  • Israel legaliserar sin attack med motivationen att all världens terrorister med vapen fanns ombord, så då borde det enligt USA standard vara helt ok. vad de inte inser är att de stämplar alla som försöker stå på palestiniernas sida som terrorister. Bojkotta Israel så kanske de någon gång inser hur korkade de är.

   • Det är klart att de inser det, alla som kritiserar Israel är ju egentligen antisemiter, judehatare, enligt deras sätt att se saken. Välkommen i klubben…

 2. Det här kommer media vända på.. fokus kommer bli på att besättningen attakerade dom israeliska soldaterna… som i sin tur bara agerade i självförsvar… det är så israel kommer klara sig undan repressalier

   • Sant, ja men du förstår vad jag menar skulden kommer läggas på besättningen och inte på israel….. som vanligt!

  • ÖB och förvarsminiter i Israel har just sagt inför hela världens tv-kameror att de stackars israeliska duvungarna till soldater blivit knivhuggna av terroristerna.

 3. Det är så obeskrivligt hemsk det som nu pågår! Jag såg att barnläkaren Henry Ascher, forskaren Magnus Gardell och David Israels fru, Viktoria, som också är läkare är med den svenska gruppen om 11 personer.

  Vi känner inte till vad som hänt enskilda individer – men vi kan nog vara rätt så övertygade om att israels militärer har planterat vapen på de sex fartygen och påstår nu att de blev överfallna med dessa.

  Satans Mördare! VI VET ATT DET VAR FREDLIG AKTION som ville visa Gazaborna att vi bryr oss!

 4. Jag är en rackare på att förstora konflikter så man kanske inte skall tillägna det för stor betydelse, Men:

  Jag tror detta blev starten på tredje världskriget!

 5. Har lyssnat på radio sedan de första rapporterna om massakern började leta sig in.

  Till och med Cecilia Udden, ekots mest styvnackade och måste man säga, pro-sionistiska mellanösternreporter (har b.la påstått att barnen i Gaza ”fantiserat ihop” och ”hittat på” följderna av den israeliska våldtäkten på Gaza och dagligen med hånfullt förakt vidarebefodrat israels syn på Ship to gaza) t.om hon tycktes besvärat tappa fattningen vid första rapporteringen. Vid andra sändning var hon dock igång igen och upprepade frenetiskt att aktivisterna minsann skulle fått komma till ”luftkonditionerade” tältläger som enda ”positiva” inslag i sammanhanget, som om det vore en förmildrande omständighet och att soldaterna ”försvarat sig” (mot förintelseöverlevare läkare permobiler och mat).

  De stora mediekonglomeraten med BBC CNN FOX & Co i spetsen har gett hela aktionen minsta möjliga publicitet fram tills man förmodade att konvojen skulle rammats in i israel och hamnat under deras kontroll (och aktionen så att säga misslyckats). Nu ligger all information visserligen i rasstatens propagandaministeriums blodiga händer men ingenting är under kontroll. Det finns ingenting som kan försvara an massaker på fredsaktivister, Rachel Corrie gånger tio, saken går definitivt inte att tystas ner.

  De paranoida israelerna har gått in ”Massada-läge” (efter självmordsaktionen mot romarna när man ockuperade landet första gången) och inser att spelet är över, de israeliska kärnvapenubåtar Tyskland så vänligt (lydigt) skänkt till landet har positionerats utanför Irans kust och vapenskrammlet mot Libanon ökar och nu detta. Det är inte svårt att föreställa sig vad en fanatisk sionist-regim, barrikaderad bakom murar och beväpnad till tänderna med massförstörelsevapen kan tänkas åstadkomma. Med tanke på att israelerna till 94% stödde massakern på Gaza och t.om tyckte att den var för kort, ansåg tydligen Netanyahoo att ”väljarnas förtroende” (gud bevare oss för sådana väljare) var viktigare än ett 20-tal icke-judiska liv på internationellt vatten.

  Även om USA börjar sluddra om ”israels rätt att försvara sig” och israelerna drar (in USA & EU) igång ett stor-krig så ÄR spelet för den sionistiska statsbildningen över, låt oss hoppas att de inte försöker dra ner hela världen med sig innan…

  • Att Uddén får jobba som korrespondent är mig en gåta. Denna skamlösa människa! Fy Skam på SR!

  • Jag har alltid tyckt att Mankell är lite skum, eller hur? Fan, karlen skriver ju om mord och sånt, han MÅSTE vara al Qaida… :-)

   Det är så jävla dumt att man kippar efter andan..

   • Och Dror Feiler, musikerna, och Henry Ascher, barnläkaren… :-D
    Pinsamt!

    • Och inte att förglömma, Mattias Gardell med sina skinbrallor och silversmycken. Det kanske är skägget som ser ovanligt ”binladinsk” ut.

    • Ja Dror och Henry ser verkligen skumma ut, de är nog blodtörstiga koranstuderanden från Tora-Torabergen… :-)

     Fan så jävla korkat, jag tror att jag svimmar… Dunk!

   • Säg det till de israeliska regeringsrepresentanterna! Det var de som sade att det var folk från al Qaida med på båtarna…

 6. FN:s Ban Ki-Moon är ”chockad”. Erdogan avbryter besök i sydamerika och åker hem.

 7. Ni skriver ”ISRAEL” ? Jag vet inte vad ”ISRAEL” är längre ? Detta hemska ord försvann ur mitt vokabulär för flera år sedan. ”ISRAEL” är inget som existerar !

 8. Dom förnekar sig inte dessa Israeliska kommandosoldater som på internationellt vatten mördar folk.
  Och vad har dom till sitt försvar att säga? Det såg ut som om någon hade en yxa eller kniv! Därför var vi tvungna att skjuta ihjäl dom.

  Man kan undra hur de utbildar sina soldater i staten Israel. Förmodligen med orden: ”Ser du någon som du inte gillar skjut fanskapet.”

  Tror fortfarande att Israels politik bygger på vad R. Weitz, sionistisk ledare, under många år ledare för Jewish Agencys koloniserings departement skrev i sin dagbok 1940.

  »Vi måste ha klart för oss att det inte finns plats för båda folken i detta land… Vi kommer inte att kunna nå målet att vara ett självständigt folk om araberna är kvar i detta lilla land. Enda lösningen är ett Palestina – åtminstone västra Palestina (väster om Jordanfloden) utan araber…Och det finns bara ett sätt att flytta araberna härifrån till de angränsande länderna, att förflytta dem allesammans. Inte en by, inte en stam bör lämnas kvar.»

  Professor Israel Shahak, (1933-2001) Israelisk medborgarrättskämpe sade följande:
  ”Israel är en rasistisk stat, där man återgår till förlegade religiösa grundsatser om att judarna utgör mänsklighetens elit som har rätt att göra andra folk till sina slavar, eftersom en jude i slav tillstånd aldrig skulle kunna ägna sig själv åt Gud i kraft av sin så kallade utvaldhet.”

  Med gud i hand mördar Israel fredliga aktivister. Mellanöstern lär aldrig få fred så länge Israel urskiljningslöst mördar till höger och vänster.

  Dags att med internationella militära medel skydda vad som är kvar av den Palestinska befolkningen innan de är helt utrotade av staten Israel.

 9. Israelisk white trash och fanatiska drägg samlas kring utländska journalister och överröstar rapportering. Snacka om lågt!

  • Kan det bero på att de flesta vettiga judarna/israelerna lever i exil? Jag har personligen många vänner som är judar/israeler men de fördömer också Israels agerande och regering. De vill till exempel inte tvingas in i armén (även kvinnor) och någon av dem blev hotad med landsförvisning om hon inte infann sig i armén… Det är en sjuk stat och det finns många judar som också tycker så.

 10. Den nakna israeliska rasismen, horder av vuxna män och kvinnor, och ungdomar skriker värsta glåporden om turkar och araber när journalister försöker rapportera.

   • aljazeeras folk försöker rapportera från hamnen i Asdod, men drägget samlas kring dem och skriker och skränar varenda gång. DE har hållit på så här hela dagen. Hasbara när det är som snyggast :-(

 11. Det är motstridiga uppgifter om antalet döda och skakade , Israel har infört censur
  Nyheterna säger att antalet döda är mellan 15-20 och det enda som de säkra på är att 5 av de är palestinier som bor inne i Israel sedan 1948
  Sheik Raed Salah är mycket allvarlig skadad och vissa säger att han har dött men detta dementras av Israel

  15 israeliska soldater sårades när de stormade fartygen och en av de mycket allvarlig , de attackerades med batonger och knivar
  Israel har utlyst högsta beredskap på de palestinska städerna inne i Israel , de israeliska myndigheterna överväger att stänga Al Aqsa moskén för att det ska bli sammanstöning mellan palestinier och israeler

  Haim Ramon en tidigare minister säger att detta kommer att dra på Israel mer kritik och kommer att de-legitimera Israel

 12. Finns det information vilka som är döda och skadade ännu? Vore synnerligen anmärkningsvärt om man har skadat någon av förintelseoffren eller nobelpristagaren som är med, eller vad som har hänt om någon av svenskarna skadas… Det är inte rimligt att anta att dessa har haft uppsåt att ge sig på beväpnade militärer.

 13. Sionisterna var först med att skriva wikipedia inlägget om händelsen, fullt med israelisk militär propaganda. Vilket skämt. De kallar massakern för ”Gaza flotilla clash”!!

 14. http://palestinechronicle.com/

  ”Reactions to the Israeli Attack on Freedom Flotilla
  Greta Berlin: How could the Israeli military attack civilians like this?

  By Palestine Chronicle Staff

  Israel today stormed a flotilla of ships carrying aid to Gaza, killing up to 20 activists and injuring dozens. The ships, several of them Turkish, were carrying medical equipment and other aid on a mission to highlight the three-year-old Israeli blockade of the Palestinian territory. The attack took place 40 miles out to sea, in international waters.

  The following are selected statements made in response to the Israeli attack on the civilian ships:

  Greta Berlin, Free Gaza Movement Spokesperson: “It’s disgusting that they have come on board and attacked civilians. We are civilians. How could the Israeli military attack civilians like this? Do they think that because they can attack Palestinians indiscriminately they can attack anyone?” (BBC)

  Navi Pillay, The United Nations High Commissioner for Human Rights: ”I am shocked by reports that humanitarian aid was met with violence early this morning, reportedly causing death and injury as the boat convoy approached the Gaza coast .. the [Gaza] blockade keeps undermining human rights on a daily basis .. The current situation falls far short of what is necessary for the population to lead normal and dignified lives.” (Press TV)

  Amr Moussa, Arab League Secretary-General: “The Arab League strongly condemns this terrorist act.” (BBC)

  Ismail Haniyeh, democratically-elected Prime Minister of Palestine: ”The Palestinian government honors the convoy’s effort to break the siege. We consider all of the killed as Palestinian martyrs, martyrs of the siege on Gaza.” (Press TV)

  Ayman Mohyeldin, Al Jazeera’s reporter in Jerusalem: ”All the images being shown from the activists on board those ships show clearly that they were civilians and peaceful in nature, with medical supplies on board. So it will surprise many in the international community to learn what could have possibly led to this type of confrontation.” (Aljazeera)

  Turkish Foreign Ministry: ”(The interception on the convoy) is unacceptable … Israel will have to endure the consequences of this behavior.” (Agencies and Aljazeera)

  Mark Regev, Israeli Prime Minister’s Spokesperson: “Though our naval servicemen were instructed to exercise maximum restraint, they were attacked. They were attacked with knives, with iron clubs, and also with live fire. We have unfortunately 10 servicemen injured, one of them very, very seriously. The violence was initiated unfortunately by these activists, and this is regrettable.” (BBC)

  Senior UN Officials Report Serry and Filippo Grandi: “We are shocked by reports of killings and injuries of people on board boats carrying supplies for Gaza, apparently in international waters. We condemn the violence and call for it to stop. The situation is still ongoing and we are awaiting confirmation of what has happened. We wish to make clear that such tragedies are entirely avoidable if Israel heeds the repeated calls of the international community to end its counterproductive and unacceptable blockade of Gaza.” (BBC)

  Ramzy Baroud, Palestinian-US journalist and author of My Father was a Freedom Fighter, Gaza’s Untold Story: “What Israel has done tonight is most barbaric. It’s an unmitigated crime against humanity and no one with a living conscious and a shred of humanity can stand idle as a sophisticated army attacks and slaughters international peace activists carrying medicine and toys while on their way to supporting a besieged nation. However, the murder of those activists, and the wounding and the arrest of hundreds will forever cement the ties between Palestine and international peace and justice forces the world over. Starting tonight, this conflict is no longer Israel vs. Palestine, but a criminal state vs. humanity.” (PalestineChronicle.com)

  Uri Avnery, Israeli journalist: “This night a crime was perpetrated in the middle of the sea, by order of the government of Israel and the IDF Command A warlike attack against aid ships and deadly shooting at peace and humanitarian aid activists It is a crazy thing that only a government that crossed all red lines can do.” (Gush Shalom)

  Mahmoud Abbas, acting Palestinian President: ”What Israel has committed on board the Freedom Flotilla was a massacre.” (Wafa news agency)

  A spokesperson for Catherine Ashton, EU foreign policy chief: the official ”expresses her deep regret at the news of loss of life and violence and extends her sympathies to families of the dead and wounded. On behalf of the European Union she demands a full inquiry about the circumstances in which this happened. … She calls for an immediate, sustained and unconditional opening of the crossing for the flow of humanitarian aid, commercial goods and persons to and from Gaza.” (Associated Press)

  Daniel Ayalon, Israeli Deputy Foreign Minister: “The armada of hate and violence in support of [the] Hamas terror organisation was a premeditated and outrageous provocation. The organisers are well known for their ties with global jihad, al-Qaeda and Hamas. They have a history of arms smuggling and deadly terror.” (BBC)

  Sami Abu Zuhri, Hamas’s Spokesman: “We in Hamas consider the Israeli attack on the freedom flotilla as a great crime and a huge violation of international law. In spite of the great harm suffered by the people who joined this flotilla, we consider that their message has been delivered. Thanks to these heroes from other countries who showed their solidarity with Gaza, the Israeli siege is now an international issue and we consider that the occupiers, through this crime, are the ones under siege now.” (BBC)

  Bernard Kouchner, French Foreign Minister: “I am profoundly shocked by the tragic consequences of the Israeli military operation against the peace flotilla for Gaza. Nothing can justify the use of violence such as this, which we condemn. The circumstances of this drama must be fully brought to light and we wish for a thorough inquiry to be put in place without delay.” (BBC)

  Mahmoud Ahmadinejad, President of Iran: “The inhuman action of the Zionist regime against the Palestinian people and preventing the humanitarian aid from reaching Gazans does not show this regime’s strength, but is a sign of its weakness, and all this brings this sinister and fake regime closer than ever to its end.” (BBC)

  Turkish protesters: ”Down with Zionist, Israeli imperialism.” (The Guardian)
  If you like this article, please consider making a contribution to the Palestine Chronicle.”

 15. Jag vaknade idag. Läste nyheterna och gick och la mig igen. Men det var ingen mardröm.

  Alla människor oavsett politisk hemvist som anser att våld som första åtgärd är oacceptabelt. Vi syns på demo idag!

 16. ”… kan vi nog förvänta oss en mycket mycket stark reaktion från EU, Turkiet och resten av världen.”

  Nej, jag tror du misstar dig om du väntar dig en stark reaktion från EU. De lär göra sitt bästa för att inte reagera, och undvika att vidta verkliga åtgärder mot Israel. Några kritiska uttalanden för att lugna hemmaopinionen, sedan business as usual. Imperialisterna håller ihop.

  • kd och m kommer antagligen i vanlig ordning rösta med kristna högern i den konservativa EPP-gruppen precis som de har gjort när det gäller pressfrihet i Italien, abort och homosexuellas rättigheter. För dem är det bara ett byte av röst i denna frågan mot att tokarna röstar med dem i någon fri marknadsfråga. Det verkar åtminstone som att man på ministernivå har planer för någon form av agerande…

 17. USA supportar Israel ocg behöver Turkiet för transporter så jag gissar att USA får hitta något annat land

 18. Nu har de gett sig på fler lirare. Det är lätt att ge sig på palestinier som är fattiga och i sin maktlöshet kastar sten. Ger man sig på författare, höga politiker och professorer får man problem. Givetvis borde det inte vara någon skillnad men kanske var det tur att det finns högt aktade människor med på båtarna.

 19. Jag tycker situationen var klantigt hanterad av både aktivister och israeler.
  Israeliska styrkorna gjorde fel i att överhuvudtaget borda skeppen, ville man tvinga in dem till en specifik hamn hade man kunnat förstöra propellrarna och sedan bogsera dem (efter de kommit in på israeliskt vatten förstås). Om man prompt måste borda borde man utrustat soldaterna med pepparsprej och likande icke-dödliga vapen som de kunnat använda för att neutralisera eventuella motståndare utan att döda dem.
  Aktivisterna å sin sida gjorde fel i att göra fysiskt motstånd när soldaterna tog sig ombord, som man kan se på videon på http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article7221256.ab. Elementär överlevnadsinstinkt borde säga att man inte ger sig på en grupp beväpnade soldater med järnrör, sånt slutar aldrig bra. Hade man hållt sig till icke-våld (som man verkar ha gjort på övriga faryg) hade troligtvis ingen varken skadats eller dödats.

  • IDF hanterar nog alla konflikter likadant – blir man hotad så skjuter man – vilket innebär att det var klantigt eller taktiskt att skicka in dom mitt i natten – i detta fall klantigt skulle jag tro.

   Jag misstänker att en och annan person som ligger bakom räddningsaktionen ship to gaza är ganska nöjda med händelseutvecklingen, det var väl rätt rimligt att tro att skeppen skulle bli stoppade – och om dom bara hade blivit inbogserade till en hman och delar (?) av utrustningen faktiskt hade kommit fram så hade denna aktion glömts rätt snart.

   Nu däremot finns det iaf en chans att det inte glöms i 1a taget, även om det är sorgligt att det skall krävas liv.
   Och visst tycker jag också att man lite får skylla sig själv om man ger sig på elitsoldater med järnrör – men som sagt: den som skickade in soldaterna på det sättet vid den tidpunkten måste ha vetat att det fanns en stor risk till våld…och en soldat är en människa hotas man till livet, oavsett om det är med järnrör eller annat, så försvarar man sig själv – och även om man har pepparsprej eller liknande så kan situationen snabbt gå överstyr – har man då själv skjutvapen och träning: well…som sagt det är nog inet soldaterna så mycket som ledningen och doktrinen som skall lastas i det här fallet…

   /K

  • ”Om man prompt måste borda borde man utrustat soldaterna med pepparsprej och likande icke-dödliga vapen som de kunnat använda för att neutralisera eventuella motståndare utan att döda dem.” – Det enda rätta hade varit att aldrig borda skeppet överhuvudtaget. Soldaterna var beväpnade med paintballgevär och pepparsprejs-ammunition (vapnena syns rätt tydligt i någon av bordningsfilmerna). Det skrämde ingen och när soldaterna blev trängda så drog de sina pistoler. Det krävs ju inget ljushuvud direkt för att räkna ut det handlingsförloppet i förväg. Antagligen hade IDF faktiskt räknat med det.

   • Vi vet att soldater har ett ansvar, deras ansvar i detta fallet var att vägra genomföra en olaglig operation. Hade lagen följts hade 19 människor varit i livet idag, israel hade inte haft någon gisslan och ingen soldat hade varit skadad.

 20. Om nu Israel har satt ribban för angrepp på civila fartyg på internationellt vatten, så kan ju de svenska krigsfartygen utanför Somalia åka hem.