DN:s kulturchef retar muslimer


Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman sticker ut hakan rejält i en intervju som SVT:s kulturnyheterna gjorde med honom, han påstår nämligen att profeten Muhammed är en påhittad religiös figur, något som motsäger all vedertagen forskning.

SVT: ”DN publicerade ju Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund, det ansågs som en självklarhet då. Samtidigt anses det här som en självklarhet att plocka ner ((en seriestrip med ett antisemitiskt budskap)) – vad är skillnaden egentligen?”

Björn Wiman/DN: ”- Skillnaden är ju att Lars Vilks teckning driver med en påhittad religiös figur, nämligen profeten Muhammed, medan antisemitismen som den tar sig uttryck i stripen riktar sig mot en enskild folkgrupp. Det är en solklar och viktig distinktion att göra.”

Det ska bli intressant att följa den debatt som nu kommer uppstå. För att det kommer att bli diskussioner om detta är självklart, dessutom kan det nog bli en hel del tämligen upprörda röster som kommer att höjas.

Själv har jag läst åtskilliga böcker om Islam och dess historia, inklusive profetens, endast undantagsvis har dessa skrivits av troende muslimer, och jag har aldrig någonsin stött på något påstående där någon ifrågasätter om Muhammed verkligen har funnits. Nu kommer Wiman tvingas att göra en trippel Mollbergspudel med pik om han inte kan plocka fram en vederhäftig källa till sitt påstående.

it , , , , , , , , svd dm mv kur res dn


31 svar till “DN:s kulturchef retar muslimer”

 1. kulturchef?
  Oavsett vad man tycker personligen så kan man inte så lättvindigt förkasta tusenårig historia och miljarder människors tro, som en f****ng KULTURCHEF på en av landets största tidningar.
  Det är fascinerande hur lätt man kan hyckla och visa sin dubbelmoral, trångsynthet och arrogans nu för tiden och komma undan med det. Bara det är mot ”dem” så… allt är frid och fröjd.

  • Visst är det väl ändå lite underligt att folk som kritiserar Islam som religion kallas islamofob,men när man kritiserar kristendom är det fullt acceptabelt?

   • Det tycker inte jag. Islam är en minoritetsreligion i Sverige medans en absolut majoritet av svenska infödingar är kristna, i vart fall medlemmar i svenska kyrkan.

    Man kritiserar Islam, inte för att kritisera religionen, utan för att komma åt muslimerna. Ett klart rasistiskt motiv således. Något som vissa kan räkna ut med lilltån, andra inte.

 2. Det är såklart inte omöjligt att han har rätt, men man skulle gärna vilja se en källa eller två. Hur man än ser på det så var det ju någon som på 600-talet skrev om bibeln och sedan kallade den för koranen och sedan gick på ett fälttåg med målet att sprida islam. Chanserna att denna person hette mohammed är väl ganska stora med tanke på hur vanligt det namnet var/är i det området. Däremot så vet nog de flesta som kan tänka rationellt att de flesta händelserna som beskrivs i religiösa böcker är påhittade eller överdrivna. Så, om han pratar om den Mohammed som åkte upp till himlen på en flygande åsna, så är jag med, den Mohammed har aldrig funnits.

  • Det är sant. Den Jesus som gjorde sin himlafärd har inte heller funnits.

   Men Muhammed har funnits, man har en massa uppgifter om honom och han nämndes inte bara efter sin levnad, utan även av sina samtida.

 3. sedan måste det väl sägas att strippen driver med sd’s retorik som vi sedan sett gå igen t.ex. hos nueding/lunberg och marcus birro, om att lyfta debatten om muslimer och invandrarna, och som verkar gå det borgerliga förbi..

 4. Hahhaahhooj!!!
  Det är ofattbart att DN har sjunkit så förbaskat de senaste decennierna. Hur fan kan den här killen ha med kultur att göra om så på någons utedass.

  Det är inte bara så att man vet att Muhammed har funnits, att han haft barn och barnbarn, att de som bär svarta turbaner idag härstammar mer eller mindre från hans farbröder etc… Hans hus i Medina, som är hans moské och där han och några i hans närmste familj ligger begravda. I det hemligaste av alla hemliga rum är det till och med få förunnat att gå in och se hans turban traditionsenligt pryda hans grav. Där han gick, grottorna han gömde sig i, Kaaba där han gick in och moblerade om… Allt det som alla världens forskare är överens om att det hänt, men även krig som utspelade sig mellan hans närmaste efter hans död, Kamelkriget exempelvis kallad efter favorithustrun Aishas kamelfärd till dagens Irak. De olika statsbildningar som maktkampen resulterade i senare, Umayyaderna i Syrien, Hashemiterna, Abbasiderna…

  Kortt och gott: Har herr kulturchef läst NÅGONTING i den vägen? Eller tycker han att han är så himla smart att det räcker med hans naturliga snille för att klara av jobbet?

  • Jaha. Du pratar precis som försäljaren i Tunis som hävdar att stenen i hans hand är äkta från Kartago. Tror du på tomten också…..?

   • Nej Ragnar, jag är faktiskt ateist. För det behöver jag inte överge min läskunnighet. Jag talar inte om tro här utan om ren vetenskap. Har du folk som i rakt stigande led kommer från profetens farbror Hashem, som kungahuset i Jordanien, och från profetens dotter Fatima, kungahuset i Marocko, så har du det. Har du några av de mest kända krig i världens mest kända slagfält som utspelat sig mellan Muhammeds här och hans motståndar, mellan familjemedlemmar till Muhammed och deras motståndare, har du mord på Muhammeds barnbarn bevittnade av hela församlingar i Karbla och Najaf och beskrivna in i minsta detalj så har du det.

    Jag var inte med under på romarrikets dagar, jag var inte heller med på Alexander den stores fälttåg och inte på Napoleons heller. Det betyder inte att jag är ”troende” om jag har ett minimum av tilltro till historisk forskning.

    I varje bok som handlar om Muhammed börjar författtaren med något i stil med: ”Muhammed är den enda profeten i världshistorien vars faktiska existens inte kan bestridas” eller ”Muhammed är den profet vars liv är fullständigt dokumenterad”. Vi vet vem hans mor och far var, vad de hette, när de dog, vad kvinnan som ammade honom hette, etc. Fast du har rätt, han kanske inte har ett svenskt personnummer precis.. :-D för att falla dig i smaken som verklig person.

 5. En gång i tiden hade DN Arne Ruth som kulturchef och nu den här påhittade fuguren. Så fort kan det gå ibland :-D

 6. Högerns gamla trötta hets mot allt vad Islam heter (igen) som vi för övrigt kommer att få se mer av i svensk media framöver. Jag väntar bara på att några av våra muslimska, landsbröder och systrar, stiger upp ur folkhavet och blir folkkära artister, politiker eller varför inte idrottare. Då kommer det att bli svårare för högern att hetsa mot Islam. Tänk er själva om Guillou eller varför inte Reinfeldt attackeras och ställs till svars för dels att de är kristna (döpa samt konfirmerade) och för vad andra gjort i Kristus namn? Vad ställda de skulle bli.

  • Vad sägs om Sabuni? Och hennes önskan om att få undersöka muslimska flickors underliv? Var det inte folkpartiledaren som ville at lärarna skulle spionera på sina elever? Och så ännu en välmeriterad änu folkpartist, eller en av folkpartiets svansar, Dilsa Demirbag-Sten. Hon är bara lite islamofob och arabhatare.

  • Då måste du ha bott utomlands de sista 10 åren – räkas helt plötsligen inte de politiska chefsredaktörerna på SvD som höger nu mer? Och har du aldrig lyssnat på Jan björklund när han kommer med än det ena och än det andra förslaget att all förskolepersonalen skall larma SÄPO bums så fort en liten flicka med slöja börjar på dagis?

 7. Ja detta var det mästa frukansvärda jag hört, om han på allvar tror detta så är han väldigt lågt stående människa. Att påstå något sådant är att bevisa att man inte har intellekt. Jag hoppas att han tar tillbaka sitt påstående ill kvick, han talar om en person som står Gud närmast och om man förnekar honom så drar man på sig ett fruktansvärt straff i detta liv och nästa. Han är då fördömd av Gud och Änglarna. Så jag hoppas att han använder sitt förstånd för att läsa på.

  • Det här har inget med gud att göra!!! Jag har fullt förståelse för de som inte tror på gud, för de har inte sett nån;)!! Men att förneka en historisk person bara för få uppmärksamhet, det är lågt! Men men, har en lyckats så får han många efterföljare!

  • Det är skönt att det finns människor som vet hur det förhåller sig. Själv vet jag ingenting, bara en tro som dessutom ständigt förändras..

 8. Jag har läst den där strippen. Den är riktigt bra. Men den som uppfattar den som antisemitiskt torde ha någon form av förståndshandikapp. Jag tycker att borttagandet av den lägger ett löjets skimmer över DN; ungefär som när rysska ambassadgubben klagade på ”Tingeling goes russia”.

 9. Haha ofattbart. Och han ska kalla sig kulturchef?
  Har studerat religionsvetenskap och historia och inom religionshistoria är majoriteten av historikerna överens om att det inte råder några tvivel om att Muhammed har existerat.
  Faktum är att man är mer övertygade om Muhammeds existens än Jesus.

 10. Visste inte om jag skulle skratta eller… skratta över kulturchefen Björn Wimans uttal om att det var ok att driva med profeten Mohammed då han är en påhittad figur. ”Jaha”, tänkte jag. Och alla muslimer som kände sig påhoppade och förödmjukade, är de också påhittade eller?
  Hur kan det komma sig att han tycker att man måste respektera en viss familj Bonnier fullständigt men att det är ok att driva med en miljard muslimer? Hur kan man göra kopplingen Bonnier-folkgrupp-antisemitism och inte muslimernas profet-folkgrupp-islamofobi?

 11. Lyckligtvis kommer världen att glömma Björn Wiman långt innan man glömmer Muhammed. Jag är också ateist, visserligen, och har inte mycket till övers för religion. Men historieförvanskning är inte detsamma som religionskritik. Jag tror Wiman snart kommer att önska att han aldrig funnits…

 12. Det finns bevis för att profeten Muhammad fanns och det var inte en fiktiv karaktär
  Koranen som uppenbarades genom honom lever fortfarande i tryck och minne

  De människor som levde under sin tid kamrater och fiende vittnar om hans existens och ädel karaktär
  Han lever och mår bra i många troende muslimers hjärta , 1,4 miljarder tror på honom runt om i världen

  Muslimerna säger att det finns bara en gud och en sann religion , Kristna säger att vita gudar är best och existerar
  De troende muslimer tror att Muhammad var den mest perfekta väckelse även om inte gudomlig , många muslimer tror att Muhammad var en rubin bland vanliga stenar på samma sätt som kristna associerar med Jesus

  Den som tillskrivs Jesus och de hebreiska profeterna måste undersökas på ett kritiskt sätt

  • Jag tror att Muhammed var en bra människa. Bland annat för att han gillade katter. En gång när han vaknade hade en katt lagt sig på hans mantel, då klippte han sönder manteln för att inte schasa iväg katten. Det finns många sådana historier. Men den som påstår att Muhammed är en påhittad figur ljuger, det är dock bra att sådant uppmärksammas så att man nästa gång vederbörande uttalar sig vet att det brukar komma lögner över dennes läppar.

   Visst är det i Medina som profeten är begravd?

 13. Född 570 i Medina – död 8 juni 632 och begravdes i sin hemma stad. Gravplatsen finns i hans egen moské.
  Hans släktingar, barn, fruar, samarbetare, grannar, personen som skrev Koranen (eftersom Mohammed var analfabet) – alla är graverade in i historien. Anfalls krig, försvars krig, t.o.m. lagen av 52 § i s.k. ”Mekkans Stat” är välkänd i historien.

  Kulturchefen Björn Wiman har mycket att lära sig, åtminstone från Wiki:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Muhammed

  ”Jag tror inte att Martin Kellerman är antisemit men uttrycket i den här serien är väldigt lätt att tolka…”

  Ja, ja, ja…
  Eftersom Martin Kellerman aldrig har talat – målat -skrivit om olaga bosättningar och fosforbomber så är det självklart att han inte ska attackeras med antisemit-anklagelserna. I så fall har man fullständigt rätt att ha olyckliga uttalandet. Och det handlar inte om ”den typiska tankesmedjan”. Nej, nej, nej…