I går tyckte jag mig lägga märke till att Dagens Nyheters blogglänkningar hade upphört att fungera. I vanliga fall hade jag troligen vänt mig till Twingly och frågat, men igår ringde jag DN.se i stället.
Väl uppkopplad till Dagens Nyheters webbredaktion möttes jag av en kvinnlig medarbetare som hade påtagliga problem med artikuleringen. Det lät ungefär som om hennes tunga levde sitt eget liv, men snart nog förstod jag skälet. Hon förklarade nämligen att orsaken till att det inte sattes på några blogglänkar var:
1) Det är artikelförfattarna själva som ska göra det.
2) På webbredaktionen har man så mycket att göra så man inte hinner.
3) Det är ledningens påhitt att det ska finnas blogglänkar. ”- Vi journalister ser inget värde i dem.”
Jag vet inte hur många bloggar som kommenterar Dagens Nyheter och som också länkar till de artiklar de kommenterar, jag gör det i alla fall och jag kommer att göra det igen nu på morgonen. (Sören Wibe hoppar av Socialdemokraterna på grund av partiets hyckleri, DN Debatt).
Om Dagens Nyheter slutar med blogglänkar så är det inget jag kan göra åt det, det är givetvis synd men det innebär ingenting för mitt eget bloggande och knappast för någon annans heller. Tidningen har på senare tid fått ta emot rätt mycket kritik på grund av att många upplever att den har blivit politiserad på – nyhetsplats. Det är givetvis inte kul för journalister eftersom det i sin förlängning innebär att det just är dessa som kritiseras.
DN har dessutom, och med all rätt, anklagats för att rapportera ensidigt om Mellanöstern-
konflikten. Det är därför förklarligt att tidningens medarbetare reagerar när det under en del artiklar finns länkar med kritik mot verksamheten, ibland också både välformulerad och bitsk. Men oavsett hur det är med den saken så inser jag att det argument som väger tyngst i frågan är det som jag redovisade som nummer tre.
Det tycks som om tidningsledningen, och ledningen för webbredaktionen, inte har den auktoritet som i vart fall undertecknad förväntar mig behövs på Sveriges största morgontidning. När de har kommit fram till vad som ska gälla så kan enskilda medarbetare obstruera och föra en egen tidningspolicy.
Tänk om de kunde vara så innovativa när det gäller att motarbeta politiseringen på nyhetsplats…
Andra om: Bloggosfären, Dagens Nyheter, DN, Bloggar, Blogglänkar, Nyheter, Politik, Politisering, Journalister, Journalistik, Pressetik, Policy, Bonnierkoncernen, Morgontidningar, Press, Massmedia
[tags]Bloggosfären, Dagens Nyheter, DN, Bloggar, Blogglänkar, Nyheter, Politik, Politisering, Journalister, Journalistik, Pressetik, Policy, Bonnierkoncernen, Morgontidningar, Press, Massmedia[/tags]Intressant Twingly
7 svar till “DN:s inställning till bloggar?”
Men Svd kan man länka till fortfarande, de visar vilka bloggar som finns tydligt också.
Jag har slutat att blogglänka till Dn.
Bara till SvD emellanåt.
Men ibland fastän man pingar kommer ett inlägg inte med på SvD:s artikel. FAst andra bloglänkar finns där.
Som nu med Engla, tror jag att SvD stängde av blogglänkadet till artiklarna om mordet. Folk skrev mest hatpropaganda mot Anders Eklund, på sina bloggar. Men det är väl inte helt fel att göra det.
@Bjorn:
Ja det gjorde de kanske, jag vet inte. Jag har ingenting emot att tidningarna struntar i blogglänkar när det gäller t.ex. våldsbrottslighet. Det finns en hel del omdömeslösa som publicerar namn på misstänkta, något som tidningarna själva inte skulle göra. Det är rätt naturligt att de inte vill ha in gärningsmannens namn i en blogglänks rubrik under sin egen artikel.
Men resten borde rimligen släppas fram. Om ett flygplan störtar i Afrika under starten så finns det ingen som kan namnges och skadas, om politiker i Sverige agerar så skadas knappast vederbörande om hon/han kritiseras av en blogg i en länk under artikeln.
Men det som jag upprörs mest över är att enskilda medarbetare kör sitt eget race när det gäller tidningens policy…
Bloggarna har fått en större roll i opinionsbildningen, vilket bland annat lett till att en del bloggare får inbjudningar till presskonferenser och dylikt. Det gillas inte av många journalister.
3) Det är ledningens påhitt att det ska finnas blogglänkar. ”- Vi journalister ser inget värde i dem.”
Så hon som journalist ser inget värde i det. Då kanske denna person borde ta och hinna i kapp oss alla andra som vet att mångt och mycket så är det tack vare bloggare som en hel del viktiga nyheter hittar fram till oss läsare. Om vi skulle fortsätta förlita oss på journalister som hon så skulle lögner, propaganda och ovisshet få fortsätta i kriget mot terrorn till exempel.
ianto, det finns få saker som kan vara så tllfredstälane som att skriva en journalist på näsan med sin blogg! Tänk på Gandis ord här:
”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win”
Tack, nu förstår jag, varför jag får söka dina artiklar direkt via nätet.
Fortsätt skriva! Jag ska fortsätta dina tankar och tycka när jag finner det intressant.
Din vän i Spanien,
Lasse
@Lasse Gustafsson
Du kan ju alltid abonnera på dem via RSS?