DN:s förlorade heder?


Att Dagens Nyheter på nyhetsplats har en politisk agenda är uppenbart för de flesta av deras läsare. Idag tar Michael Winiarski tidningen ytterligare ett steg i den riktningen genom ett tendentiöst reportage om Georgien och en intervju med Micheil Saakasjvili, en intervju praktiskt taget helt befriad från en diskussion om skuldfrågan. Jag citerar utan att närmare kommentera DN:s artikel, var och en bör läsa den och själva bilda sig en uppfattning.


Winiarski/DN:
”Saakasjvilis företrädare Eduard Sjevardnadze överlevde med knapp nöd minst tre mordattentat. Och för bara några veckor sedan stod ryska trupper 15 minuters färdväg från Tbilisi, paniken började sprida sig i huvudstaden, och georgiernas fyraåriga försök att skapa en demokratisk, oberoende och västtillvänd stat såg ut att vara hotat.

De båda ryska ledarna, president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin, lät tydligt förstå att de helst såg att Saakasjvili försvann. Men georgiernas moral kollapsade inte; tvärtom slöt sig nationen samman mot det yttre hotet.

Det hjälpte inte att Medvedev, med eldunderstöd av ryska medier, flera gånger framställde Saakasjvili som en galning. Ingen som vet det minsta om Sovjetunionens förflutna – och det har georgierna känt på sitt eget bara skinn – kunde missta sig på det hotfulla i budskapet.

Nu påmindes de om hur Kreml för inte särskilt länge sedan stämplade – och spärrade in – sina politiska motståndare som sinnessjuka.

Få statschefer har hånats och förlöjligats så som den georgiske presidenten. Men när jag träffar honom ger han ett märkligt samlat och balanserat intryck, trots den katastrof som har

Winiarski,Sydossetien,DN

hemsökt hans land. Han avfärdar leende talet om att han kommer att ges skulden för det som hänt.

– Nej, våra mätningar visar att det georgiska folket inte anklagar regeringen, de är väl informerade.”

Att Sydossetien praktiskt taget från dag ett avböjt ”förmånen” att få bli en del av Georgien förbigås nästan helt, likaså att det de facto var Georgien som gick till anfall med både bomber, soldater och artilleri. Men som jag skrev inledningsvis, läs artikeln och bilda dig en egen uppfattning om Sveriges största morgon-
tidning politiserar ”nyheter” eller ej. Winiarski DN12 i t

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Michael Winiarski, Micheil Saakasjvili, Dagens Nyheter, DN, Mediekritik, Sydossetien, Politiserat, Desinformation, Vilseledande, Journalistik, Partisk, Bedräglig, Georgien, Politik[/tags]


14 svar till “DN:s förlorade heder?”

 1. Citatet:

  – Nej, våra mätningar visar att det georgiska folket inte anklagar regeringen, de är väl informerade.”

  Det låter faktiskt väldigt roligt. Det låter som om statens version av det är det som gäller.

 2. Jinge, är inte Winiarski en gammal FNL:are? Det är iaf vad jag har hört av Stockholms gamla vänsterrävar.

  68-rörelsens apologeter (om nu Winiarski är en av dem) hör ju annars till de ivrigaste springschasarna åt de nyfunna herrarna.

 3. Samma sak i den göteborska motsvarigheten, GP.

  Inte ett enda ord om att Georgien med amerikanska och israeliska rådgivare&vapen startade kriget med regelrätta avrättningar av ryska fredsbevarare och därpå raketbombade huvudstaden EN VECKA innan Ryssarna stoppade slakten. Vi får heller inte veta att Georgien även tidigare gjort allt för att etniskt rensa dessa länder från icke-georgier, knappast heller att landet kör med fejkade \

 4. DN:s sanslösa kampanjjournalistik upptäckte jag redan på 90-talet när jag deltog i kampanjen mot Dennispaketet.

  I början var det helt omöjligt att få DN att publicera något som var kritiskt mot paketet. Sen kom en ekonom som talade om hur mycket kalaset skulle kosta. Efter det var det lika omöjligt att hitta något i DN som talade till paketets fördel.

 5. Jasså. Nu är det ”regelrätta avrättningar av ryska fredsbevarare” som basuneras ut…

  Vad blir nästa blomma i planteringen? Att georgierna är kannibaler? Att de georgiska soldaterna i själva verket är dagens motsvarighet till Tolkiens orcher?

  Var fan tog källkritiken vägen?

 6. Det är ju uppenbart att DN och många andra massmediabolag bedriver opinionsbildning, såväl politiker. Med Rysslands anseende i siktet. Genom ordval, selektiv utdrag, upprepning och utformning av artiklar och reportage framställer dom Ryssland och dess agerande med negativ klang.

  Ska bli intressant och se om dom ens nämner Beslan som hände för 4 år sen nu. Men med Gustav så kan dom ju dedicera sig till det istället och på så sätt inte ge Ryssland sympati för att det undgick dom när de hade Gustav i fokus.

  Al Jazeera har redan gjort ett programinslag: http://www.youtube.com/watch?v=rVsnaq80-eU

  Får se hur, när och om svensk media lägger fram nått om Beslan dom kommande dagarna. Såväl 9/11.

 7. Jodå, Winiarski är gammal FNL:are vilket egentligen borde tala gott för honom. Tyvärr blev det tvärtom, nuförtiden är han en aktiv nykolonialist. Det var väl mer lönsamt i längden.

 8. @Mikael:

  Så du tror att husse ger Ukraina full frihet att välja allians efter eget önskemål? Den dagen Ukraina faktiskt försöker hävda den rätten så hoppas jag att det är du som har rätt och inte jag.

  Här diskuterar vi ”skuldfrågan” medan Sydossetien, som nyss var en etniskt blandad provins, numera är helt rasrent precis som Abkhazien — den georgiska befolkningen har fördrivits mitt framför ögonen på de fredsbevarande trupperna. Vi får hoppas att de fredsbevarande trupperna gör allt för att hjälpa dem komma tillbaka.

 9. Det är underligt att inte DN,s ledning inser att de i princip gräver sin egen grav med att vara så tendentiösa.
  För var och en som läser bloggar och andra artiklar på nätet så blir ju DN,s agerande uppenbart.
  Fler av mina vänner och bekanta har inte förnyat prenumerationen när den har gått ut, de tycker att DN har blivit en skittidning.

 10. Det blir allr tydligare för varje dag som går att det är DN:s ägare som bestämmer vad det ska stå i tidningen, även på nyhetsplats. De kallas publicister men jag tycker att förfalskare är mer korrekt,

 11. Jag har diskuterat DN:s propagandism med tidigare journalistkolleger och de har vägrat förstå att propagandan förekommer på mer än ledarsidan.

  Inför EU omröstningen hade de tre EU-positiva ekonomer (ingen kritisk eller negativ) som kom till tals dagen innan omröstningen.

  Joakim Berner var dock mycket uppriktig när han sade att ”DN ska bli Sveriges främsta opinionsbildare”. Han visste nog att det uttalandet inte skulle diskuteras i den så kallade offentligheten. DN sköter ju den indoktrinering som de flesta inom politik, media och andra maktinstanser önskar få itutat i de dumma svenskarna. Public service-media har dessutom exakt samma nyhetvärdering och världbild.

 12. För den som har ett behov av att heja på ena eller andra sidan vid denna konflikt, vem är egentligen god och vem är ond?

  Ryssland:
  Helt odemokratisk skendemokrati (”styrd demokrati”) som utövar sin makt över tidigare allierade med fruktan som vapen och som eldar upp den inhemska befolkningen med fullständigt lögnaktig statspropaganda med utgångspunkt ur en stark personkult kring Putin. Hade uppenbart förberett sig för att invadera Sydossetien ”för att rädda liv” långt innan Georgiens attack – ett livräddaruppdrag som ter sig något motsägelsefullt med deras brutala terrorkrig (och ännu fortgående terror) i Tjetjenien i minnet.

  Georgien:
  Våldskär odemokratisk skendemokrati som vill (och lyckas mer än väl) gulla med väst genom sina långtgående nyliberala reformer. Gick ut i ett oprovocerat anfallskrig med förhoppning om att älsklingen USA skulle försvara otyget (med ännu mera våld?). Våldsaktionen blev dock lyckad ur perspektiven inhemsk opinion och västlig medkänsla.

  Summa summarum:

  USAs och EUs försvar av Georgien:
  Hyckleri och lögn en masse

  USAs och EUs kritik av Ryssland
  Många gånger befogad

  Med andra ord: båda sidor i konflikten är mer eller mindre odugliga lögnaktiga galningar. Vem ni än hejar på så stödjer ni ett pucko. Så det så!