DN tipsar (M) om fler rivningsprojekt


Nu tipsar Dagens Nyheter om att högern förr funderade på att riva hela Gamla Stan, en något missriktad information eftersom det föreligger en risk för att dagens styre i Stockholm kommer att få idéer.

Egentligen är det nog mer för att lugna upprörda läsare med ett ”Det kunde ju ha vart värre”-resonemang, så lydigt är det oavsett vilket. Men så är troligen Dagens Nyheter Sveriges lydigaste tidning. Kritiken mot den sittande regeringen är hovsam och framförs mest i tidningens olika bloggar, visst har man uttryckt kritik men det är då man ställts inför fullbordat faktum. Ett sådant exempel var Sven-Otto Littorin, ett fall där DN var tämligen omild i sin kritik.

När det gäller Slussen så har man haft kritiska bloggar plus några kolumnister, det är ju bra men det är aldrig de som får de svartaste rubrikerna. Själv så kommer jag antagligen återkomma till Slussen under dagen, jag hoppas också kunna berätta hur planerna ser ut för att åstadkomma en folkomröstning i ämnet. Igår häpnade jag över den råa tonen på twitter.com/#slussen där människor tog heder och ära av varandra. Sociala medier när de är som allra sämst.

it Andra om: , , , , dn svd1 sr ab1 ex


8 svar till “DN tipsar (M) om fler rivningsprojekt”

 1. Vaddå ”högern” förr funderade… Det var de radikala under 1800-talet som föreslog en rivning för att skapa en modern och vad de tyckte sund stad för människorna, till skillnad mot den vid denna tiden trånga, ohygieniska, medeltida bebyggelsen. Under 1850-talet till 1900-talet lades visioner fram av arkitekter. Tidningen ”Svenska Arbetaren” var bland annat entusiastisk till ett omfattande rivningsförslag av August Emanuel Rudberg.

  Något högerparti fanns inte vid denna tid, inte heller socialdemokrater. Konservativa var istället emot radikala förändringar.

  Bilden som DN publicerar är för övrigt PO Hallmans ett förslag till nytt rådhus vid Mynttorget, vilket inte innefattade en total rivning.

 2. På 70 talet någon gång hände det att man faktiskt rev en kåk i Gamla Stan. Det var en kåk som står närmast Slussen och mot Skeppsbron,vet ej vad platsen heter. Man han riva halva kåken minns jag innan det blev stopp och ett jäkla liv, man kan fortvarande se att halva huset ser lite ”nyare ut” än den gamla halvan av kåken. Men rivningen stoppades och huset fick byggas upp igen i exakt så som den såg ut innan rivningen.

 3. Först och främst: ett rivningsbeslut om att Wennergren-Center ska demoleras skulle sitta bra. Riv Snarast!
  Det är något som jag
  ivrar för,
  med tanke på vad ovannämnde man höll på med under senare delen av trettio-talet
  och under hela kriget.
  Han var fullblodsnazist och Hitler behjälplig i stora mått – och jag förstår inte varför man byggt centret.

  Kanske har han bekostat det själv?
  Men riv det ändå!
  Och renovera Slussen varsamt!

 4. T Lindholm: Jag antar att du talar om Räntmästarhuset. Detta var inte alls på väg att rivas under 70-talet. Vad man gjorde i samband med renoveringen var att man avlägsnade Fredrik Lilljekvists gavlar och torn som påförts på 1890-talet. Detta för försöka rekonstruera tidigare utseende från 1700-talet.

  Det finns däremot andra byggnader som rivits i Gamla stan på 60-talet. Exempelvis i kvarteret Tritonia.

  Sara G: Wennergren-Centerär blåklassat av Stockholms Stadsmuseum, vilket är det högsta skyddet. Någon rivning lär knappast ske. det är bekostat av Wenner-Grens donationen.

  • Jag såg att dom rev kåken, den Västra delen och sedan byggde man upp den igen. Jag minns att det var en del skriverier om detta i tidningarna också.

  • De där klassningarna, har de egentligen något reelt värde när äregiriga politiska makthavare och beslutsfattare blir för klåfingriga och ger sig ”#¤”# på att manifestera sig själva inför framtiden?