DN stöder vilsna sossar


Igår gick ett antal socialdemokrater ut på DN debatt och fäktades för att partiet skulle bli mer storstadsanpassat. Man hävdade att man måste komma bort från rollen som ständiga skattehöjare, antagligen vill man precis som Reinfeldt låna massor av miljarder för att sänka skatten för dem med höga löner. Aftonbladet reagerar negativt och Dagens Nyheter vädrar morgonluft inför dessa högersossars åsikter.


AB:
”På DN Debatt skriver tre S-märkta kommunalpolitiker och en pr-konsult om storstadens framtid. De skriver att de vill ”se en sänkning och en anpassning av skatten på tjänstesektorn”. De fyra debattörerna har tänkt till och det är väl bra att de vill underlätta för fler tjänsteföretag i Stockholm. Men om Stockholm ska växa som arbetsmarknad måste politikerna (och pr-konsulten) ta sig förbi skattesänkardebatten på DN Debatt. De måste lyfta sig från kafébordet och prata med dem som står bakom disken, med servitriserna till exempel.”

Ett av problemen med dessa politikers åsikter är att de hamnat i fel parti. Borgerliga politiker bör rimligen finnas i de borgerliga partierna och inte i det socialdemokratiska. Samtidigt så har det under en massa år varit ett av partiets största problem. Människor blir medlemmar och aktiva i (S) enbart av taktiska skäl och inte ideologiska. Man hoppas på att det ska leda till en snabbare karriär och efter några år så törs man också komma ut som borgare. Något som givetvis DN ser och uppmuntrar.

DN: ”För att ta exemplet las. Lagen hämmar inte bara företagen och antalet jobbtillfällen. Den uppmuntrar människor att stanna kvar på arbetsplatser där de inte längre utvecklas samtidigt som den straffar dem som går vidare och byter jobb. Dagens anställningsskydd är konstruerat för ett samhälle med livstidsanställningar. Det har vi lämnat bakom oss, vilket är särskilt tydligt på huvudstadens arbetsmarknad… …Belackarna kommer att tala om förklädd högerpolitik. Men när blev en politik för att stärka enskilda människors möjligheter att lyckas, bli framgångsrika och förverkliga sina drömmar höger?”

Så särskilt förklädda är inte DN:s åsikter, det är de vanliga högeråsikterna i den vanliga kostymen. Dagens Nyheter gläds uppriktigt för den social-
demokratiska debattartikeln och ser möjligen ljuset i tunneln, samtidigt som folk i allmänhet bara ser mörker. I helgen sommartalade Fredrik Reinfeldt, en av de saker han hävdade var att högerregeringen har för avsikt att sänka skatten igen i årsskiftet. Det ska nu liksom förra gången ske med hjälp av lånade pengar, och det ska precis som tidigare bli de som tjänar mest som ska ha största delen av dessa lånade pengar. Det säger han inte öppet utan lindar in talet i att pensionärerna nu ska få en liten skärv.

bild
En DN-kampanj på rätt spår?

Det är många problem med den högerpolitiken. Reinfeldt brukar anklaga den rödgröna alliansen för att tala om reformer som är ofinansierade, men själv skäms han inte det minsta för att hela tiden finansiera sina skattesänkningar med lånade pengar. Det är den borgerliga högerpolitiken i ett nötskal. Man inser att risken är stor att man försvinner från Rosenbad hösten 2010, men de borgerliga väljarna har man gjort glada i alla fall. De rödgröna kommer inte kunna återställa ett solidariskt skattesystem i ett nafs, och de borgerliga väljarna har säkert kvar lite tacksamhetskänslor inför valet 2014.

En stor andel av socialdemokraternas företrädare är precis lika mycket höger som Reinfeldt. En situation som tyvärr förstärks av att Miljöpartiet och Vänsterpartiet är sossarnas gisslan i ett kommande regeringssamarbete. Någon kraftfull opposition inom den blivande regeringskoalitionen kan vi inte förvänta oss.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab dn 12 svd1 t

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Gisslan, Högerpolitik, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Högerpolitik, Högersossar, Medelklass, Storstad, Skattesänkningar, Reinfeldt, Politik[/tags]