Putin och media

Idag har Dagens Nyheter en artikel om Ryssland och Vladimir Putin, landets barbröstade premiär-
minister med machostil, som tidningen beskriver honom i texten.DN : ”Moskva börjar helt enkelt få ont om vänner. Orsaken är det ryska ledarskapet realpolitiska inställning till omvärlden. Normer, utfästelser och goda relationer betraktas som utanpåverk. Det är makt och muskler som gäller. Därför satsar Moskva hellre på militär upprustning och strategiska rörledningar än att förbättra investeringsklimatet och stärka sin goodwill utomlands. Hellre fruktad än älskad, tycks Kreml resonera. En gammal sanning i internationell politik, som dock blivit allt mindre relevant i dagens globaliserade värld.”

Ordföljden strategiska rörledningar efter ”militär upprustning” ger läsaren en inre fantasibild om att dessa strategiska rörledningar egentligen är av-
sedda att distribuera annat än hushållsgas, kanske något som är betydligt farligare. Det är förstås intressant att konstatera den begreppsmässiga tveksamheten i en annars välskriven ledarartikel. Även om jag förstår att rörledningar till nöds kan beskrivas som strategiska om en nations välstånd beror på möjligheten att sälja och leverera gas, så ruckas kontexten en del.

DN: ”Bristen på fria medier och politisk opposition bidrar till att den populistiska retoriken går hem. Premiärminister Vladimir Putins barbröstade machostil ger fler poäng i dagens Ryssland än den lågmälde presidenten och juristen Dmitrij Medvedevs tal om ekonomiska reformer och förbättrade relationer med väst.”

En ledigt klädd man, utan skjorta, står i en naturskön omgivning och matar en stor fyrbent kamrat med svans och sadel. Bilden visar upp en kontakt mellan människa och djur och knappast någon skulle ha reagerat negativt om det inte vore just för människan på bilden, Vladimir Putin. Det sägs att bildens budskap ger flera poäng i Ryssland

bild

än presidentens tal om ekonomiska reformer, en bild som gjorts i avsikt att manipulera väljarna i Ryssland i första hand.

Och det är fullt möjligt, men ska man antyda sådan kritik så kan det vara på sin plats att skärskåda våra europeiska politikers arrangerade bilder, ja eller varför inte ge sig på USA? Det är inga som helst problem att leta fram bilden på George W Bush där han står på ett hangarfartygs däck med en banderoll i bakgrunden med texten VICTORY! För att bara nämna ett exempel. Skulle vi koncentrera oss på den svenska statsministern så finns det buntvis med arrangerade fototillfällen, och det skiljer ingenting mellan våra olika regeringar.

Om en barbröstad Putin som ger en häst godis är manipulering i Ryssland, vad är det då i Sverige, och vad exakt vill DN säga med att slå upp bilden över tre spalter på ledarsidan? Jo jag vet, hoppas att Dagens Nyheters alla läsare förstår det också.

i Andra om: , , , , , , , , dn12 svd1 ab1 dbl ex t

[tags]Putin, Ryssland, Mediekritik, Rysskräck, Demokrati, Opinion, Manupulation, Politiker, Politik[/tags]

  8 comments for “Putin och media

 1. Sniff
  7 augusti, 2009 at 08:43

  Får en känsla av att Vilage People skall vara med på nästa bild och rocka loss med YMCA! ;)

  Det finns gott om bevis på att de flesta av oss påverkas och tänker väldigt primitivt i situationer som arrangeras för att konsumera. Må det vara en vara eller ett budskap.

  • 7 augusti, 2009 at 08:57

   Det finns gott om bevis på att de flesta av oss påverkas och tänker väldigt primitivt i situationer som arrangeras för att konsumera. Må det vara en vara eller ett budskap.

   Det är visst och sant. Och just därför så använder bägge sidor bilder för att understryka sitt budskap. Så även bloggare… :-) Men det skadar aldrig att fråga sig varför en viss bild är vald, eller väljs till en viss artikel. För egen del så har jag aldrig utgett mig för att vara opartisk, något som folk som läser bloggen vet. En ledarsida i DN är inte heller opartisk, men jag tror att fler ändå tror att den representerar tidningens åsikt, och inte bara ägarens. Det är skillnad. Alla borde alltid ifrågasätta.

 2. mr Biz
  7 augusti, 2009 at 10:32

  Med den bilden avser DN att effektivt förstärka den nedärvda rysskräcken genom skylla deras upprustning på machofasoner.

  En ren propagandaartikel för att dölja hur US/NATO’s inringning med raketbaser runt hela Ryssland från Ishavet i norr via Polen, Georgien och ända bort till Kina med rätta upplevs som ett miltärt hot mot Ryssland.
  Putin har uppfattat hotet och agerar givetvis.

  Artikeln är en uppvisning av DN’s propagandaknep för stöd av los yankees, — dvs Chávez definition av den mest aggressiva nationen i mänsklighetens historia.

 3. huga
  7 augusti, 2009 at 10:51

  Trams. Detta är en semesterbild tagen på en fd. President som åtnjöt ett över 75% stöd bland ryska befolkningen. Detta är ett problematiskt faktum Bonniermedia och andra konglomerat försöker kringå, vilka västerländska ledare har sådan popularitet? Krigsförbrytaren Blair t.ex hade under 20% och hans efterträdare inte låmgt därefter.

  Detta trots att dessa ledare gärna poserade med barn vars länder och föräldrar de våltagit och mördat.

 4. Sara G
  7 augusti, 2009 at 11:36

  Putin verkar var i stort behov av hudsträckning och andra kosmetiska åtgärder. Skulle tro att det av hävd så permanent privata, och därför så riktigt fiiina Sofiahemmet
  kan ordna en plats åt den celebre tänkta patienten.

 5. Observatör
  7 augusti, 2009 at 15:41

  Bäste Jinge! Bry dig inte om vad DN säger! Det DN säger är som bäst irrelevant och som värst medvetet vilseledande. Det är viktigare att hålla reda på vad dom inte säger.

 6. eva
  7 augusti, 2009 at 23:23

  Jeg vet om mange menn på 25 som ser atskillig verre ut enn Putin !
  Herlig fyr synes jeg :)

 7. Janek Ermel
  8 augusti, 2009 at 18:42

  En svenske som unnskylder Putin er intet nytt. 14 journalister har blitt drept under Putin og flerfoldige forfulgt og fengslet. Hva som gjør at alle venstrefolk støtter alt anti-vestlig er dog det store mysteriet. De lærer aldri.

Comments are closed.