Jag medger att rubriken är lätt skruvad, jag tvivlar nämligen på att astronauterna är med i någon fackförening, men skulle de vara det så antar jag att den protesterade högljutt mot de risker personalen utsätts för.
Enligt Aftonbladet så löper besättningen en risk som Nasas tekniker säger är i storleksordningen 1 på 80 att färden ska sluta med en gigantisk explosion under starten. En fackförening skulle aldrig gå med på att de anställda fick ta sådana risker, skyddsombudet skulle avbryta arbetet direkt och skicka hem personalen. Vad arbetsdomstolen skulle säga till den arbetsgivaren törs jag knappt tänka på. Men nu fungerar knappast rymdresor som vilket arbete som helst. De som ska bege sig ut i rymden är uppenbarligen så äventyrslystna så att de tycker att det är värt risken. Men vi kan ju jämföra situationen med en vältrafikerad gata i huvud- Vi vanliga dödliga människor utsätter oss inte för risker i den storleksordningen. Hur många föräldrar skulle acceptera att deras barn färdades där på väg
|
till skolan? Ingen, och i händelse de skulle göra det så skulle myndigheterna ingripa direkt och omhänderta barnet. En vuxen som vanemässigt skulle promenera på Götgatan skulle sannolikt infångas och placeras inom någon lämplig vård- Själv tillhör jag dem som fascineras av rymdfärder. Jag kommer säkerligen tillbringa ett antal timmar för att titta på rymdäventyret även denna gång, jag har gjort det under de senaste rymdfärderna. Det är intressant att kunna sitta hemma vid datorn och se rymdfärden live via nätet på http://nasa.gov och om någon mer än undertecknad tycker att det är spännande så startar äventyren 00.43 inatt. Men vad skulle facket säga? Andra om: Discovery, Nasa, USA, Rymden, Raketuppskjutning, TV, Internet, Rymdstationen, ISS, Rymdfärja, Risker, Politikit AB1 DN DBL SvD [tags]Discovery, Nasa, USA, Rymden, Raketuppskjutning, TV, Internet, Rymdstationen, ISS, Rymdfärja, Risker, Politik[/tags] |
6 svar till “Discovery uppe trots riskerna, vad säger facket?”
Själv tittar jag på Ryssarnas lift-offs från Kosmodromen i Baikonur.
Ryssarna arbetar också på en rymdfärja och ett komplement till raketerna (Kliper) lite mindre än deras tidigare, Buran men modernare och mer tillförlitlig än både den och USAs gamla spökskepp. Men tills dess att man är fullständigt säkra och farkosten testats kör man på med trotjänarna Progress och giganten Molnyia som går lika punktligt och felfritt som alltid upp till iss. Inte lika spektakulärt som tramset från Hollyw…Cape Canaveral men en mäktig uppvisning i sann raketforskning och ingenjörskonst, Cheers!
Hur gör du för att titta på ryssarnas uppskjutningar? Streamar de oxo video live på nätet? URL?
Ja det är fascinerande att se. När Fuglesang var uppe och flög satt jag vid ett tillfälle närmare 14timmar och stirrade på datorns skärm. Samtidigt så kunde jag inte undgå att imponeras över teknikutvecklingen. När jag var liten hörde jag på Ingos match mot Floyd via Radio Luxemburg, jag tror att det var Arne Thoren som var kommentator, och det betraktades som sensationellt eftersom det var en livesändning.
Idag kan vi sitta i vardagsrummet och se vad astronauterna gör i färg och – live på våra datorer.
Det är inte utan att man undrar var barnbarnens barnbarn kommer att kunna göra som vuxna, hur det ser ut då med teknikutvecklingen och kommunikationerna.
Det är inte utan att man undrar var barnbarnens barnbarn kommer att kunna göra som vuxna, hur det ser ut då med teknikutvecklingen och kommunikationerna.
Till den tid har det blivit svårt att hålla kommunikations-satelliter i omlopp bland alla fragment av rymdskrot … För inte att nämna problemen med lämpligt bränsle efter att oljan tog slut?
Jag är lite cynisk av mig och tycker att det är bortkastade pengar.
RADERAT N24-SPAM!
Ryssarnas uppskjutningar till ISS sända på NTV. När det gäller astronauter och fackförbund så skulle man kunna se ”Astronaut Office” som ett fackförbud. Astronauterna som grupp har stort inflytande och mycket och säga till om när det gäller design och om man lyfta. Alla astronauter är dock medvetna om att riskerna är något större för en astronaut än en vanlig arbetare. Rymdfärjorna är även säkrare nu än de någonsin varit innan.