Detta vill vi Afghanistan


Som bekant så håller Barack Obama och hans administration på att överföra soldater från Irak till Afghanistan. Egentligen fullföljer han ett gammalt löfte från George W Bush, möjligen snabbar han upp det en aning bara.


Skälet är, enligt USA,
att Irakierna nu klarar sig allt bättre och att deras egen militär och polis klarar att hålla godtagbar ordning i landet, en ordning som även imponerar på det svenska Migrationsverket som ökar antalet avvisningar till Irak eftersom det numer ses som tämligen riskfritt att vistas på gatorna i Bagdad.

Här hemma i Sverige säger ”liberaler” att vi måste vara kvar i Afghanistan för att de ska kunna bygga en demokrati, och för att vi har ett särskilt ansvar för att rädda kvinnorna. I nuläget så ska afghanerna hålla ett val, ett val som saknar alla tecken på att vara demokratiskt. Landets extremister sägs ha hotat med att hugga ett finger av dem som röstar, något som inte de samlade Natostyrkorna kan förhindra. De kan inte förhindra något annat heller, bara för ett antal dagar sedan sprängdes en kraftig bomb nära Natos och Isafs högkvarter, något som vi ännu inte har fått se bilder från.

Det krig som USA satte igång i Irak är långt ifrån över. De senaste veckorna har andelen bilbomber ökat stadigt, och senast igår dog nittiofem oskyldiga nära muren vid den gröna zonen i Bagdad, det fort som USA var tvungna att bygga för att inte olika grupper i landet skulle lyckas döda dem alla. Hur många ytterligare som kommer att dö av skadorna de fått vid den nu aktuella sprängningen är i skrivande stund oklart, men även optimister inser att det totala antalet blir tresiffrigt.

Nu gick USA in i landet utifrån en hel serie av lögner som man själva hade hittat på, man avsatte visserligen Saddam Hussein men Iraks problem har man inte gjort någonting åt. Men företagsamheten har gynnats av invasionen i alla fall, företagsam-
heten i USA. Vapenindustrin plus en hel rad företag som tillhandahåller legosoldater har fått buntvis med miljarder skattedollar för att föra ett krig by proxy. Men sunni- och shiamuslimerna har kvar sin inbördes maktkamp, och vad som händer när kurderna vill slänga ut irakierna ur Kurdistan vet vi ännu inte.

Soldaterna ska till Afghanistan för att bidra med lag och ordning där, ett vid det här laget vinnande recept, eller hur? Och dit är även svenskar inbjudna,

bild

regeringen har fattat beslut om att vi kan öka vår truppnärvaro på USA:s sida i kriget till närmare 900 soldater. Det är den liberala politik som tidningar som är ”oberoende liberala” stöder i minsta detalj. Vi som känner tveksamhet inför detta, vi som vill veta vad som ska vara uppfyllt för att vi ska kunna ta hem soldaterna betraktas som – extremister.

Och så länge som det extrema består i tveksamhet inför USA:s självpåtagna roll som världspolis så är det lätt att leva med extremiststämpeln. Problemet är att undertecknad och många med mig anser att Sverige inte har någonting att göra med Afghani-
stan. Vi ska gärna sända ett rejält ekonomiskt bistånd till landet, men så länge målsättningen är att befästa USA:s makt så ska ingen svensk ska utsätta sig för risken att bli dödad där. Ingen svensk militär-
materiel ska användas i kriget, och ingen skatte-
krona ska utbetalas till annat än – bistånd.

Den frihet som liberalerna talar om, den syns tydligt på Dagens Nyheters bild från Reuters som syns i faksimil här. Känns det hoppfullt eller känns det hopplöst?

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , dn12 svd12 ex12 ab12 t

[tags]Afghanistan, Talibaner, Krigsherrar, Klaner, Klansamhälle, Saudiarabien, Wahabbism, USA, NATO, Sverige, Bistånd, Feodalsamhälle, Politik, Bomber, Självmordsbomber, ISAF, Demokrati, Val[/tags]


26 svar till “Detta vill vi Afghanistan”

 1. I Afghanistan vill vi införa demokrati enl USA’s värdering av demokrati — ett land som aldrig ens haft ordet demokrati inskrivet i sin författning.
  Just i dag läser vi hur en tolvåring riskerar livstids fängelse i USA och att den maktlöse presidenten inte ens förmår att införa den enklaste sjukvård till 50 miljoner av de fattigaste i sitt eget land samtidigt som han måste godkänna enorma militära budgetar som finnanseras med lån.

  Vilket hopp har detta samhälle att erbjuda världen — vilket hopp har vi då att erbjuda Afghanistan demokrati?

  I dag är de afghanska röstkorten hårdvaluta som köps och säljs som mutor för att köpa röster. Dagspriset är 10$ styck vid köp av poster om minst 1000 st. (Enl BBC)
  Politiska partier är förbjudna och de kan bara rösta på en person. Den presidentkandidat som USA sponsrar med mest pengar för att köpa röster och makt vinner naturligtvis men oavsett vem det blir så är det ändå Obama som regerar.
  I Afghanistan. Men inte på hemmaplan.

  Detta samhällssystem är alltså höjden av demokratisk perfektlon enligt våra liberalas värdering och värda att ta ställning för så till den grad att vi måste delta i krig mot den part som förlorar valet i Afghanistan?

 2. Frågan är vad händer när USA drar sig tillbacka.

  För amerikanska politiker är det snart politiskt självmord att stödja kriget i afghanistan fär amerikanerna har tröttnat ut och ser afghanistan som en återvändsgränd.

  Smartast skulle vara att dra sig ur förren USA överger sina allierade där.

 3. Men nu motsäger du dig själv lite grann, eller hur?

  Om vi faktiskt ska skicka bistånd till Afghanistan, då har vi någonting med det landet att göra.

  Då återstår debatten om vilket som är det bästa sättet att bidra till utveckligen där, med enbart civilt bistånd eller med militärt bistånd som stöd till de Afghanska säkerhetsstyrkorna och civilt bistånd (alternativet utan civilt bistånd kan vi nog lämna därhän).
  /hans

 4. Jag tänker på konflikten som var i Kosovo, där UCK-gerillan fabricerade bevis som var avgörande för kriget. Istället kunde man bygga upp Albanien, skapa arbetstillfällen och högre standard och troligtvis skulle många flytta dit som de en gång flyttade från Albanien just för högre standard.

 5. Den svenska IFOR-styrkan i Mazar-i-Sharifområdet kan nu hälsa den bestialiske massmördaren Rashid Dostum välkommen åter till sitt palats Sherpur i sin hemstad Sheberghan.
  Dostum som kan leverera mer än 1 miljon röster för Karzais omval togs i söndags emot med öppna armar av Karzai med löftet att under de närmaste fem åren få återuppta sitt styre som härskare i norra Afghanistan. (McClatchy Newspapers)

  Vår lilla IFOR-styrka kan nu lugnt åka hem, väl förvissade om att inga talibaner kommer att störa ordningen i norra Afghanistan!

  Demokrati var ordet. Allmänna val är metoden.

 6. Jag ser bara tidningarnas artiklarna om Afghanistan som ren och skär propaganda. Jag hoppas Talibanerna besegrar USA och kastar ut dem ur landet!

 7. får ge jinge en poäng för att det faktiskt gemensamma väl strukturerade mål för hela insatsen, och detta måste lösas.
  sen så undrar jag vilka naiva människor det är som tror att ett lands första val kommer att vara 100% reko.
  tyvärr är det ju än så länge en stor majoritet av folket som inte kan läsa. för dessa människor är det svårt att veta vad som är bra och dåligt.
  alla vet ju att det enklaste sättet att kontrollera folk är ju att inte utbilda dom!
  så det är ju självklart att det är krigsherrar och annat patrask som nu finns i valen för folk vet ju inte annat men detta kommer att förändras med tiden när folk får utbildning, kan organisera sej och göra egna välgrundade val!

  å jinge vad tror du händer med detta bistånd om vi inte är där och kontrollerar var det tar vägen med dagens styre i landet då??
  då måste vi ju enligt din mening sluta ge bistånd till afghanerna också eller???

 8. ”…och vad som händer när kurderna vill slänga ut irakierna ur Kurdistan…”

  Vad har jag missat?
  När blev det irakierna som skulle bli utslängda från kurdistan och inte kurderna utslängda från Irak?

  Otroligt nedsättande mot irakier att döma bort en tredjedel av deras land och dessutom mena att de ska bli utslängda från deras hem.

  • Otroligt nedsättande mot irakier att döma bort en tredjedel av deras land och dessutom mena att de ska bli utslängda från deras hem.

   Läs gärna på lite…

 9. Per #9,

  ”folk vet ju inte annat men detta kommer att förändras med tiden när folk får utbildning, kan organisera sej och göra egna välgrundade val!”

  Jaha du Per. När och hur har du tänkt fixa detta?
  Eller försöker du bara vinna badbollstävlingen?

 10. USA är knappast världspolis, snarare är de världsbrottslingar. De bröt ju rätt grovt mot förbudet mot anfallskrig i Irak osv. osv.

 11. Där fanns en debattartikel i Expressen om Afghanistan. expressen.se/debatt/1.1674945/lat-svenskarna-stanna-hos-oss

 12. Per #9 hur länge har du tänkt vi ska stanna där, du ska veta motståndet mot oss ökar ju längre vi stannar.

 13. Vad jag undrar, och säkert även Arvidsson, är om inte svenskarnas uppgift att hjälpa Afghanska kvinnor kommer i vägen för det svåra men ansvarsfulla uppdraget att skydda de Pakistanska kärnvapnen?

  Sen tvekar jag inte en sekund om att Arvidsson med meningsfränder skulle visat samma engagemang för den svenska insatsen om det varit frågan om 400 svenska Sida anställda som spenderat miljardbelopp på utrustning och logistik för att hjälpa Afghanska kvinnor.
  Och allra minst tvekan har jag om att dom även då skrikit sig hesa över att dom är för få och behöver mer utrustning.

 14. Att företa ett val i ett ockuperat land där den sittande regeringen har stöd av USA kan givetvis inte vara helt lätt. Att hjälpa Afghanistan civilt vid sidan om Nato är givetvis heller inte möjligt. Västerlänningar ses som fiender oavsett om dom arbetar med bistånd eller är beväpnade. Målet för kriget som Bush startde, med hjälp av dom allierade var ju för att jaga terrorister uppe i bergen.Lite missvisande om dom i själva verket håller till i Pakistan men att avsluta ett krig är inte lika lätt som att starta ett. Vad Carl Bildt och Tolgfors beträffar så har dom sålt taskorna till räven, så där finns ingen återvändo. Skall bli spännande och se vad historien kommer att skriva om dessa politiker. Jag är för gammal för att få göra detta för militären lär få plåga Afghanistan i genrationer, Många civila har redan dött av Natobomber och fler lär det bli.

 15. Marcus R #15,

  Artikeln du hänvisar till är värd en eftertanke.

  Skribenten Abbas Daiyar, 22, beskriver hur hans skolschema med fysik, biologi och kemi byttes ut mot islamisk filosofi och koranstudier när talibanerna tog makten.
  De tog makten 1996 och Daiyar borde då varit 9 år gammal.

  Han har av naturliga skäl inget minne av vilka som sett till att han kunde läsa fysik, biologi och kemi vid 9 års ålder och vilka som hade ordnat så att även flickorna fick gå i skolan så när han, en bit upp i artikeln, ondgör sig över Sovjetokupationen kan han bara uttrycka vad han fick lära sig under talibantiden.

  Hans historiska perspektiv är alltså mycket kort och starkt färgat men han hade turen att få lära sig skriva vilket är den mest efterfrågade tjänsten bland befolkningen än i dag.
  De afghanska brevskrivarna är efterfrågade överallt och välbetalda. Denne unge man är inget undantag — han skriver på beställning vad som önskas åt den som betalar bäst.
  I dag var det Expressen.

 16. till gripen och mr biz:
  för det första så kan vi ju skippa onödigt prat om ”badbollstävlingar”, är inte exakt säker på vad du menar med det men de hör inte hit.

  som alla har förstått så är det här inget problem man löser på kort sikt, håller tex med jan guillou(video finns på AB) att det tar minst 10 år till om inte ännu längre.
  detta kan man se genom att vi tex fortfarande är kvar i kosovo än i dag 10 år efter men snart hoppas kunna avveckla detta.

  demokrati kommer inte över en natt och inte till hundra procent heller.
  nu hoppas jag innerligt att dr abdullah vinner valet för det skulle underlätta denna LÅNGA resa då han vill ta bort usa:s OEF styrkor vilket skulle göra att alla styrkor handlar under FN-mandat. han vill också förbjuda flygunderstöd i situationer där civila kan bli skadade vilket jag välkomnar.
  (anser personligen att dessa två föregående punkter står för den största procentuella skadan i förlorade hearts and minds)

  sedan måste vi ha en klar ”to do” lista, innan landet kan utvecklas finns det vissa baskrav människor behöver.
  människor som har tillgång till vatten, mat, sjukvård och senare skola har de fakto lättare att lösa konflikter utan våld!

  ett stort problem idag är att svenskarna inte kan ge alla dessa människor dom här förutsättningarna. SIDA har någon slags fobi för att förknippas med försvaret vilket medgör att våra biståndspengar försvinner mångt och mycket in i den korrumperade afghanska staten och kommer inte fram, och det man väl konkret gör görs inte i svenskarnas område.
  försvaret har själv väldigt få resurser till att tex borra brunnar, ge sjukvård och starta skolor. detta medför då att dessa människor känner sej svikna av svenskarna för att dom år efter år aldrig får se denna nya brunn bara för att sveriges biståndsmyndighet beter sej som en 3-åring.

  ja listan är lång och som alla säger så kommer det ta lång tid…minst en generation framåt men vi har lyckats förut och alternativet att ge tillbaka landet till kriminella och talibaner lär ju inte heller göra saken bättre.

  hoppas ni är nöjda med svaret, kan gärna skriva mer om ni önskar men har annat att göra en liten stund nu. mvh Per

 17. Allvarligt vill jag veta svaret. Är du för bistånd till Afghanistan eller inte? Förstår inte varför det är en svår fråga eller hur det är trams.

  • Hans: Allvarligt vill jag veta svaret. Är du för bistånd till Afghanistan eller inte? Förstår inte varför det är en svår fråga eller hur det är trams.

   Det är inte en svår fråga. Men jag önskar givetvis att besökarna här ska läsa vad jag skriver och inte uppta min tid med trams.

   Vi ska självklart ge bistånd till Afghanistan. Men biståndet ska inte vara tvåbent och beväpnat. Går det inte på annat sätt än med stöd av soldater så får vi skicka biståndet till ett annat land. Detta har jag skrivit förut flera gånger. Har du problem med läsandet och förståelsen så be någon att berätta för dig vad jag menar.

 18. Per #20:

  Du är naiv Per. Det finns bara en tänkbar vinnare i Afghanistans ’demokratiska’ val och det är den sittande presidenten och ’light-talibanen’ Karzai. Han har som redan sagts stöd från USA och de mäktigaste krigsherrarna och då väger begrepp som demokrati lätt. Karzai kommer fortsätta berika sig själv, sina allierade krigsherrar och de amerikanska olje- och vapen tillverkarna så länge de utländska ockupationsstyrkorna finns kvar.

  Jag skulle t o m våga påstå att Karzai idag är ett minst lika stort hinder för en verklig ’demokratisk’ utveckling i Afghanistan som de talibaner och andra fientliga krigsherrar han strider emot. Mulla Omar eller Karzai är faktiskt inte så stor skillnad som bombliberalerna vill göra sken av, då även Karzai som bekant infört kvinnokränkande lagar. Den mest uppmärksammade lär väl vara att det numera är lagligt för gifta män att våldta sina fruar om de inte frivilligt ger med sig.

 19. Per / Hans #20, #21,

  Gårdagens val i Afghanistan legitimerar den korrupta banditregeringen i ytterligare fem år.
  Alla bidrag till detta land går rakt ned i fickorna på Karzai och hans lokala och egenmäktiga ”landshövdingar” ute i landet.

  Detta samhällssystem har inget med demokrati att göra. Det är närmast att likna med USA och Rysslands oligarkvälde där de rikaste köper all makt i kongressen, senaten eller duman med den lilla skillnaden att här tillåts den öppna brutaliteten där makthavarna kan avliva och lemlästa befolkningen allt efter eget tycke och smak.

  Per och Hans vill i sin enfald fortsätta göda detta mordiska gangstervälde med bistånd, pengar och även militärt under det kristna korsets fana vilket är som att hetsa tjuren med ett rött skynke.
  Per vill säkert göra något bra för detta arma land men tyvärr är det USA’s ”to do” lista som gäller här.
  Och de har andra ambitioner.

 20. #19 mr Biz – Talibanerna fick inte kontroll över hela landet på en gång. Det är ju inte omöjligt att de tog över området där hans skola fanns 1-2 år innan jänkarna gick in och då var han 13-14 år.

 21. Ok. Magnus R, men VEM/VILKA hade styrt så att barnen kunde gå i skolan? –Fysik, biologi och kemi(!?)
  Du vill väl ändå inte påstå att det var US, 2001 eller senare?