Det var kul att lyssna på talet iaf…


När nu lugnet har lagt sig efter den socialdemokratiska partikongressen så återgår allt så sakteliga till det vanliga, den papperslösa korvförsäljare som sålt Chorizo till hungriga kongressombud på Klarabergsviadukten utanför Stockholm Waterfront har återigen en normal omsättning, och männen från företaget som äger korvvagnen sitter inte längre i den grå skåpbilen och spanar på honom med kikare, de kollar nu en annan papperslös korvförsäljare.

Talet som Håkan Juholt höll var bra, med lite pondus och fyndig retorik så framstod han som en social demokrat, en man av den gamla socialdemokratiska stammen som inte omfamnar nyliberalismen och som inte tillber marknaden i tid och otid. Nu skriver han och partiets nye ekonomiska talesman en artikel på DN Debatt, den sida som används av makthavarna i riket för att berätta vad de egentligen tycker.

DN Debatt Juholt/Waidelich: ”Vårt budskap är tydligt – jobben går först i Socialdemokraternas ekonomiska politik! Vi kommer att se över skattesystemet för att skapa fler jobb och konkurrenskraftiga villkor för näringslivet. Men det finns små möjligheter och heller inga direkta behov av att kraftigt höja eller sänka skatterna. Hög tillväxt, fler i arbete samt effektivisering och omprioriteringar inom statsbudgeten skapar goda möjligheter för nya investeringar. Långtidsarbetslösheten har förvärrats av regeringens politik. Vi vill pröva idén med så kallade välfärdsjobb, sänka A-kasseavgifterna och studera förslaget om en bonus till kommuner som lyckas minska det ofrivilliga deltidsarbetet i välfärden, skriver S-ordföranden och partiets nya ekonomisk-politiska talesperson.”

Budskapet kunde lika gärna vara skapat av Reinfeldt och Borg ”små möjligheter och inga direkta behov av att höja skatterna” är som om det vore klippt direkt ur det moderata partiprogrammet. Byt ut ”Socialdemo-
kraternas” mot ”Moderaternas” så får du se. Det som i den rosa rökens dimmor såg ut att vara något nytt som skilde sig från Persson och Nuder visade sig vara en illusion, ett intryck som blir kvar efter att man har läst vidare efter artikelns ingress. En snygg fint och de fintade befinner sig nu utlurade till lingonserien, tredje busken från höger.

Till och med de papperslösa korvförsäljarna anar oråd, som eftergift åt Sverigedemokraterna kommer nu säkert polisen tvingas kolla deras arbets- och uppehållstillstånd. Reinfeldt och Borg kan dra en lättnadens suck, Juholt är knappast den som kommer att bli ett så stort hot som många hade förutspått, inklusive vissa bloggare…

it , , , , , , dn12 svd1 ab12 ex1 sr


9 svar till “Det var kul att lyssna på talet iaf…”

  1. Jag ser inte heller ett behov av att höja skatterna, men att omforma dem och flytta skatten från inkomst till transaktionskatt, tobinskatt miljöskatter, arvskatter och fastighets skatter plus egendoms skatter. Men nu är det nog inte det Wai… eller vad han nu heter menar.

  2. Tjatandet om tillväxt fick mig att tänka på en artikell som jag läste på svt.se, som handlar en brittisk professor(Tim Jackson) som ifrågasätter politikers krav på tillväxt samtidigt som de även säger sig värna om klimatet…

    http://svt.se/2.108068/1.2328459/jackson_vill_losa_tillvaxtens_dilemma&queryArt527895=%22brittisk+professor%22+&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

    Kanske bara meningslöst svammel…

  3. Vi får se… Att vi blev fintade beror nog på att vi förväntade oss att få höra ett tal av Östros eller någon ännu värre, och det blev det ju inte. Och det kvarstår att Reinfeldt säkerligen kommer att få det svårt i debatterna.

    Det som jag ser som det verkligt skrämmande är inte Juholts positionering som gråsosse utan snarare de tvetydiga kommentarerna inifrån s-partiet. Jag hade nog trott att linjetalet skulle verka förlösande på de allra flesta sossar, det verkade ju också så på ombudens stormiga bifall. Men den ene efter den andre av de tyngre namnen fortsätter att varna för “vänstersväng”, det är som att det vore ett axiom att den praktiska politiken “måste” gå åt höger för att ha chans att lyckas och varje tendens till ideologisk medvetenhet avfärdas som “nostalgi”, ofruktsam “längtan tillbaks till brukssamhället” och Gud vet allt. Kan inte fatta att de har mage att prata bort det solklara faktumet att sossarnas högervridning gått hand i hand med partiets förvandling från 45%-parti till 25%-parti. Det tycks finnas många fler högersossar (åtminstone bland dem som syns och hörs) än vad jag trodde var möjligt.

    Mantrat att S måste återvinna Stockholm upprepas också gång på gång, och det är förstås sant i sak. Men slutsatsen att det endast kan ske med högerpolitik är ju ett medvetet feltänk. Man ska inte underskatta stockholmare, varför är det så omöjligt att även de kan säga ja till solidarisk politik ?

    Återigen, vi får se hur det blir. Men när gråsossen ses som vänsterman inte endast av borgerligheten utan också i sitt eget parti, då förstår man hur svårt det kan bli att förändra kursen mer än marginellt.

  4. Om inte S kan köra sin egen politik varför finns de då? Vårt demokratiska system bygger på att där finns olika val för väljarna; som det ser ut nu har vi två jättepartier som i stort sett tycker samma sak, en pytteliten vänster, en pytteliten extrem-höger och sen en halvmesyr som vänder kappan efter vinden så fort de har en chans att få igenom ett par extra planterade träd. Övriga småpartier hänger bara på för att överleva.
    Det blir inte riktigt en demokrati om där inte finns någon vettig opposition.

  5. humoren består väl i att påstå att (S) skulle ha gått minsta lilla grann till vänster. (S) är ej längre och kommer aldrig mera att vara socialdemokratiskt. så enkelt var det med den saken. samtidigt är det förstås i (M)’s intresse att låtsas att det återstår en fundamental skillnad mellan (M) och (S), även om rätt många i och för sig insett att det ej längre gör det och gått över till Alliansen. Men man vill ju också att de som fortsätter att rösta på (S) eller ett av dess stödpartier så länge som möjligt ska fortsätta att leva i illusionen att det är på det viset man skapar en annan framtid. En annan framtid kommer nog, det kapitalistiska systemet håller på att gräva sin egen grav, men inte med (S).

  6. Fas3 eller vad helvetet nu heter kanske döps om till…välfärd(s)jobb? Om detta är ”avledningsmanövrer” som är tänkta att göra samma sak, fast tvärtom, som när alliansen dubbade sig själva till arbetarparti är det smart & skickligt. Om det görs utan ironi…ja, då är det slutet för socialdemokratin, då väntar den politiska sophögen. Det är tyvärr svårt att som vanlig väljare veta vilket av alternativen som är det rätta.

  7. Vad som sades på den här kongressen är inte så betydelsefullt som många vill tro. Vikten låg vid att byta ut folk i partistyrelsen och VU och det målet tycks ju uppnåtts. Det är först nu efter kongressen som väsentligheterna i partistyrelsen och VU kommer att sägas, det gällde att hålla ihop partiet under kongressen när trotjänarna åkte ut och därför låg nog många lågt med det politiska innehållet.
    Det blir också intressant att se vilka i partistyrelsen och VU som är utbytta om nått år och därmed kanske vi kan se åt vilket håll s går, för än är det inte klart om s fortsätter samma gamla linje eller styr in på nytt spår.
    Men ett är klart, Carlsson, Person och Sahlineran är nu slut, valet av Juholt visar på det.