Det Nya Fattig-Sverige


Idag har det blivit populärt att tala om barnfattigdomen, men det man inte talar om lika ofta är hur arbetslösa, sjuk-
skrivna och pensionärer drabbats av högerpolitiken. Det är inte lika populärt att berätta om hur arbetslösa tvingas leva på makaroner med ketchup, och det säljer inga tidningar eftersom de inte har råd att köpa några.

AB: ”Borgerliga politiker kan inte se ett samhällsproblem utan att mekaniskt mumla om att jobbskatteavdraget -kommer att lösa även detta. ”Det mest verkningsfulla vi gör mot barnfattigdom är att genomföra ytterligare jobbskatteavdrag”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt. Fattigdomen bland barn har stadigt minskat från 1997 till 2007. År 2008 började den öka. I ”Agenda” i söndags försökte socialminister Göran Hägglund skylla på finanskrisen, men effekterna av en kris som började under årets sista månader kan inte ha hunnit slå igenom på det sättet.”

Skulle man undersöka hur tandläkarnas inkomster ser ut och vilka som besöker tandläkaren så skulle man finna att just arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer är mycket sällsynta besökare. Högern talar om jobbskatteavdraget, det har blivit det magiska ordet för att öka klasskillnader och ekonomisk ojämlikhet. Och det värsta av allt, de flesta har inte förstått att det är en medveten satsning för att omfördela inkomsterna och att avskaffa välfärdssverige.

Det vi har kallat välfärd har också inneburit en strävan efter ökad jämlikhet, dessa strävanden har alliansen varit snabb att begrava, man skulle kunna räkna upp mängder av exempel som det med tandläkaren om man jämförde svenskarnas ekonomi idag. Ett annat exempel är nolltaxan på biblioteken, tidigare regering införde nolltaxa på alla museer, något som högerregeringen direkt avskaffade när den kom till makten. Resultatet blev givetvis att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer slutade besöka dessa institutioner.

Man inför låtsasbegrepp, i Stockholm har vi fått något som kallas ”Vårdval Stockholm”, det sägs att det ska vara en möjlighet för folk att själva få välja vem de vill söka hjälp hos när det gäller hälsan, men i praktiken är det enda man får välja på ett antal privata vårdföretag, man får inte längre välja Landstingets sjukhus ((gäller i alla fall hjärtsjukvård)) om det inte gäller akut insjuknande. Vi har fått en regering som använder låtsasspråk för att tvinga patienterna till privatiserad sjukvård med ordet vårdval, allt för att nedrusta och avskaffa det vi normalt har kallat välfärd.

it Andra om: , , , , , , ab1 ex dn svd svt ekot


16 svar till “Det Nya Fattig-Sverige”

 1. Ytterligare ett bra inlägg från dig. Hatten av!
  Men jag måste erkänna att jag blir lite lätt illamående av dagens politiska samhälle…

 2. F..n! Tryckte på fel knapp. Kommentaren ”Bra yttryckt Jinge”, skulle ha varit här. Så de kan bli Jinge. Tag bort det som inte passar. Ditt inlägg var mycket jordnära och stämmer väl med andra städer och ”regioner”. Tex pyttelilla ”Region Halland”. Det har blivit ett nepotistiskt näste överstyrt av en moderat – Mats Eriksson.

 3. Jag tror att det snart börjar komma allt fler protester mot galenskapen. Det verkar som om folk i allmänhet inte ser att Sverige våldtas av dessa mörkrets herrar!

 4. Får man sin inkomst från lönearbete så tjänar man aldrig något på skattesänkningar. Folk fattar inte det, det gör moderaterna, men varför säger inte sossarna något, de har folk som förstår detta i sina led, varför säger de inget?

 5. Det som bekymrar mig är inte bara moderaternas ljug och fördumning av människorna. Det som bekymrar mig är den egoism som gror bland de som har ett arbete och är friska och har friska barn. Moderaterna mutar de som har det drägligt så att de går med på att trampa ihjäl andra så att de kan få ett par hundra lappar extra eller få sina hem städade av andra.

  En av dem jag känner har nu, efter att ha röstat på moderaterna, fått beskedet att hon har MS. Jag har lovat mig själv att om hon gnäller över hur hon blir behandlad av Försäkringskassan så ska jag slänga det i ansiktet på henne: Som man bäddar får man ligga! Trots att hennes bästa vän blev utförsäkrad och led helvetets kval för att få ekonomin att räcka till barnens behov av mat och kläder, gick idioten och röstade på moderaterna och ansträngde sig inte ens för att hålla det hemligt. Hon röstade på de nygamla hänsynslösa för att hon skulle få ett par hundra mer i månaden i blånboken. Well, hälsan kan inga moderater ge. Och ingen medkänsla eller solidaritet finns där heller. Jag önskar henne lycka till med all den förnedring hon kommer att gå igenom i resten av sitt liv.

  • De där hundralapparna extra finns det hundra sätt att ta av henne och det sker konstant. Sämre lönebildning, högre ränta, höjda avgifter, inflation, prisstegring osv. Den enda som tjänar på skattesänkningar är den som tjänar på ägande och den tjänar oavsett var skattesänkningen sker alla andra förlorar.

   Det är ganska lätt för gemene man att se vad som händer med skattesänkningar. Åk till ett land med halva alkoholskatten emot den vi har i Sverige, du kommer märka att ölen är billigare, men om du tar fram miniräknaren vid baren så kommer du märka att ölen inte är så billig som den borde vara. Trots halva skatten så är inte priset lika lågt som det borde varit när man tagit bort 50% svensk skatt på en pilsner. Vad beror det på? Det är ganska enkelt, skillnaden går ned i bryggeriet och krögarens ficka. Så om staten minskar skatten kommer kapitalisterna att öka sin beskattning av medborgaren, det är inte kapitalisthat som får mig att säga det, det är en kapitalistisk LAG att det blir så.

 6. Har det inte under 20 års tid varit oerhört populärt att prata ”klyftor”? Jag tycker att ”klyftsnacket” är ständigt återkommande, politiska ”gråterskor” som liksom bokför det ökade avståndet mellan fattig & rik med regelbundna mellanrum offentligt. Problemet är väl att denna jämmer är det enda som händer, det är nästan tradition & ett naturligt inslag i politiken? Och allt som kan backa bandet är ”orealistiskt & oansvarigt”! Dessutom väl närmast grundlagsfäst omöjligt då ju EU-reglerna fungerar som en evigt pågående ”budgetsanering” där pengar (om sådana finns) bara ska läggas på hög, inte användas.

 7. Ja är man arbetslös eller sjuk i Sverige idag så ligger man välligt taskigt till som alla vet, eller flertalet i allafall.
  Och att de arbetslösa och sjuka också har hemma varande barn är väl ganska naturligt!?
  Jag förstår inte denna snack om ”barnfattigdom” riktigt?

 8. Den förra regeringen införde inte fri entré på alla museer. Det var fri entré på de statliga museerna. De flesta av dessa finns i Stockholm. Så i min hemstad var det inte fri entré. Det var sålunda en ”reform” som mest gynnade stockholmare. Tycker bara att rätt ska vara rätt.

  • Ja, det är fördjävligt att inte alla klarar åka på museum. Vilken aktionsradie har du för att bli gynnad? Kan man begära att du går utanför dörren eller skall allt kablas rakt in i hjärnan på dig.

   Det är tur att inte ”stockholmarna” gynnas så (som om det bara var stockholmare som fick det gratis), för den sakens skull så skall fattiglapparna utanför Stockholm förvägras sjukförsäkring, slippa få bidrag till sina fattigkommuner så att de får sämre socialförsäkringar, skolor, äldrevård osv. Tur det blev ordning på den saken. (Att Regeringen införde maxtaxa i fastighetsskatten som är en riktad subvention för individer i Stockholm kan man då glatt ignorera.)

   • Vad babblar du om? Jag har inte begärt att det ska vara gratis entré på några museer alls. Ville bara påpeka att det inte var så att den förra regeringen införde fri entré på alla museer.

    • Det gjorde den visst det. Men de kan liksom bara göra det på de museer som de har makt över. Vill du att regeringen sätter priser för privata/kommunala företag också? Så att rätt blir rätt.

 9. Jag har bott i Sverige i 11år nu och har varit hos tandläkaren i sverige alls.. kanske bra det för jag kommer inte ha råd med det alls. Jag brukar åka till min privat tandläkaren i mitt hemland som ta ca 90kr för en besök, 150kr max för xray, och 120kr för filling.

  Det jag ser som kommer hända i Sverige är det som pågår i USA… vi kommer inte ha råd att få vård om man inte ha rätt försäkring.

  • Du kanske borde höra med folktandvården? Jag var hos tandläkaren häromdagen och en standardundersökning med röntgen på alla tänder + tandstensborttagning gick på under 300kr.