”Det heliga landet” och republikanerna


Idag skriver Roland Poirier Martinsson en debattartikel i Expressen med rubriken ”Ett ödesval om Israels beskydd”. Det är en artikel som är långt ifrån opartisk, men man måste läsa den för att förstå att RPM egentligen förespråkar en fortsatt särbehandling av Israel, en behandling som går ut på att det är ”ett heligt land” som inte behöver följa vare sig internationella lagar eller resolutioner.

RPM/Ex: ”Att bråka om huruvida Obamas enstaka uttalanden och handlingar under de senaste tre åren gett uttryck för Israelvänlighet är mot bakgrund av detta nästan irrelevant. Det finns inga skäl att tro att Obama inte vill Israel väl. Däremot finns det skäl att tro att Obama på sikt vill att USA förhåller sig till Israel som till andra länder. Detta betyder allt. Judiska anhängare av det demokratiska partiet bör fundera länge över detta innan de lägger sin röst i november.”

Med Rolands ord bör de förvissa sig om att rösta republikanskt, något som givetvis är helt onödigt. Ingen amerikansk president skulle avstå ens en millisekund för att skicka allt vad de har i form av stridskrafter om någon gav sig på det självutnämnda ”heliga landet”. Att det landet beter sig som en elefant i en porslinsaffär spelar inte någon roll, inte heller alla tusentals dödsoffer som deras armé orsakat i palestinska områden. Nu senast såg vi en dokumentär om våldtäkten på Gaza, något som den norske filmaren Vibeke Løkkeberg så framgångsrikt lyckades skildra i den dokumentär som sändes i SVT dagarna före jul.

Och nämner man Israels alla brott mot mänskligheten, brotten mot alla resolutioner som FN beslutat och det faktum att Israel sätter sig över alla Genèvekonventioner så anklagas man för rasism, trots att landet man kritiserar är ett av världens mest rasistiska länder, trots att landet ligger i bottenskiktet av alla tabeller som visar på folks tilltro och beundran för andra länder. Sverige, Norge, Danmark och Finland ligger alltid mycket bra till i den sortens skattningar, som sämst bland de tio bästa. Israel ligger konsekvent i samma spann som Nordkorea och ett antal bananrepubliker, fast förankrade i botten på sådana listor.

Det skulle vara intressant att läsa vad Roland Poirier Martinsson tycket att Israel ska göra för att få åtminstone omvärldens respekt. Nej förresten, det vore knappast läsvärt… Till detta kan tilläggas att granskningen av kommentarer som vanligt är extra sträng när det handlar om ”det heliga landet”.

it Andra om: , , , , , , ex1 sr svt ab1 dn svd


19 svar till “”Det heliga landet” och republikanerna”

 1. Jag tycker att USA:s roll i detta är hemsk. Fattar de inte att omvärlden tappar hakan inför deras agerande?

 2. om Ron Paul blir GOP kandidat, ska demokrater fortfarande rösta på GOP då?

  Israel frågan är inte viktigt överhuvudtaget i nuläget, ekonomin i USA håller på att kollapsa för fan…

   • Jag kan i alla fall påstå att det som sker i länder kring Israel är ännu viktigare. Israel är den ända etablerade demokratin i området och andra bör följa efter.

    • Sedan kan man ju diskutera order ”demokrati” iofs, men annars håller jag ju med dig. Nu vann ju Hamas valet senast men Israel fängslade deras parlamentariker, inte särskilt demokratiskt eller hur? :-) Dessutom har ju israels egna palestinier inte samma rättigheter som israeler, inte heller det är speciellt demokratiskt, precis som ockupationen av Västbanken och blockaden mot Gaza kan ifrågasättas. Men jag tror att du håller med mig om detta även om du inte hurrar över min invändning..

     • Nu kan väl också säga att även Abbas har fängslat representanter för Hamas och de så kallade folkvalda.Jag kan lova dig en sak, hade du kallat de israeliska araberna för palestinier hade du fått svar på tal. Vi börjar nu också få in arabiska flickor i armeens elitförband.

        • Jag tycker att det är en sorts förtryck att kalla dem det, frågan är om det inte är rasistiskt. Skulle du fråga dem så kallar de sig palestinier, och det vet du. Rimligen har de rätt att kalla sig vad de vill!

         Vad israeler kallar palestinier i Israel kan jag inte göra något åt, men här får man inte använda sig av semantisk fascism. Lägg det på minnet!

      • Palestina tillhörde det ottomanska riket i över trehundra år, framtill 1918, då det blev ett engelsk protektorat.
       Under den ottomanska eran gick palestinierna över till arabiskan, som blev det officiella språket i landet. Även den
       judiska minoriteten bör ha använt arabiska – men blev för den skull inte heller kallade för araber.

       • Vad har du för källa till påståendet att palestinierna övergick till arabiska under den ottomanska perioden?

        • Palestinierna talar arabiska med en palestinsk dialekt, eftersom huvuddelen av befolkningen övergick till den muslimska tron någongång under den ottomanska eran 1517-1918. Arabiska är islams officiellea språk, muslimer läser helst koranen på arabiska, då den ursprungligen är skriven på det språket.

         • Med en palestinsk dialekt? Har inte palestinierna talat arabiska, med eller utan dialekt? Hur tror du att jag talar svenska, med eller utan stockholmsaccent, vilket jag antar att du menar med ”dialekt”. Någon ”ottomanska” finns väl inte?

          • Man skiljer mellan klassisk arabisk (högarabiska) och en arabiska med
           olika dialektala inslag.

          • Jo det vet jag, men den dialekt/accent som palestinierna nyttjar skiljer sig inte mer från arabiskan än vad skånskan skiljer sig från svenskan. En palestinier både talar och förstår arabiska, men ser du till hur de talar så kanske de låter som arabvärldens skåningar… :-)

    • hehe paul, har ni gått från ”den enda demokratin” till nu den enda ”etablerade” demokratin? Låt mig gissa, sen är ni den enda ”riktiga” demokratin va?

     Paul en demokrati mördar inte andra folkvalda länders politiker. För om Ni rättfärdigar mord på Hamas folkvalda pga deras politik så bör det vara fritt fram för alla andra att mörda Era ansvariga politiker för tex 400 mördade barn i gaza? Hur har det gått med det egentligen Paul, har det blivit några fällande dommar för de soldater som sköt småbarn i huvudet från nära håll??

 3. Republikanerna oheliga kamp om det heliga landet , var och en försöker göra sitt bästa för att visa sin lojalitet till herren i Israel
  De slås om vem som älskar Israel mest , varje kandidat använder judiska godtrogenhet för att slå sina motståndare och varje kandidat hävdar att han är bättre för Israel

  Detta är de mest religiös normeringens tävling i USA,s historie , Israel har blivit en religiös besatthet för dessa Kristna fundamentalister och det är ett helgerån att säga ett ord om Israel
  Dessa fanatiker stöder de mest fanatiska bosättare organisationer som vill föra ett evigt krig mot palestinierna och många av de anser att Israel har rätt att bygga bosättningar på de ockuperade områden

  En del av de vill flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och betraktar staden som Israels huvudstad , Alla ignorerar det palestinska folket och deras rättigheter
  Det var bara kandidaten Ron Paul som vågade tala öppet och lovade att minska biståndet till Israel och vill att Israel ska stå på egna ben men han uteslöt omedelbart och betraktades som fiende till Israel

  Detta är Amerika , Människor och politiska krafter som lurar sitt folk i samarbete med sionisterna och de fundamentalistiska kristna , Detta land som använder sitt spjutspets för att förolämpa och förtrycka andra människor inte minst det palestinska folket