Idag presenterar Aftonbladet en opinionsundersökning där stödet för Socialdemokraterna har ökat, låt vara marginellt men det är trots allt en vändning när sätter den i relation till hur media har manipulerat opinionen aktivt den senaste tiden.
AB: ”I Aftonbladet/United Minds nya mätning går Socialdemo-
kraterna framåt marginellt jämfört med förra mätningen, från bottennoteringen 24,9 procent till 25,7 procent i dag. Aftonbladet mötte sent i går en märkbart trött Håkan Juholt efter S-ledarens medverkan i SVT:s ”Agenda”. Han ville inte dra några slutsater av de nya siffrorna. – Opinionsundersökningarna duggar väldigt tätt. De kommer nästan varje dag, sa Juholt. Sluter partiet upp bakom dig nu?
– Jag känner ett starkt stöd, det har jag gjort hela tiden. Flera tunga socialdemokrater har dock på olika sätt vägrat ge Juholt sitt direkta stöd, och i går gav han igen i ”Agenda”. – Jag har noterat att de valt att uttrycka sig så, men jag har förtroende för dem, säger Håkan Juholt.”
Dessutom så har Jonas Morian, Niklas Nordström och Carl Melin utpekats som den grupp ”socialdemokrater” som agerat medvetet för att Håkan Juholt ska sparkas, de så kallade ”PR-sossarna”, allt enligt Niklas Svensson i Expressen. I praktiken betyder det att högerfalangen som helhet är identifierad och att partiet nu i lugn och ro får slicka sina sår. De olika grupperna har sått split inom den socialdemo-
kratiska organisationen, men Juholts uttalade förtroende betyder antagligen att de nu avväpnats och i ordnade former kan byta parti till det Moderata samlingspartiet.
Morian bloggade om Niklas Svensson: ”Jag konfronterade Niklas Svensson på Twitter om detta. Han svarade då att ”Det som sägs i artikeln är inget du kan dementera” samt att jag ”finns de facto på ’svarta listan’”, vare sig jag vill eller ej. Jag undrade då om Svensson också hade slagit upp en story om att Thomas Östros i själva verket var en terminator från framtiden, om en anonym källa uppgett det. På detta svarade Svensson: ”Pajas”.”
Den svarta lista som Morian talar om här ska föreställa Håkan Juholts svarta lista, där Morian finns med..
Vem som helst kan invända mot att en uppgång i en opinionsundersökning som bara är på 0,8 procent inte är mycket att hänga upp optimism på, en tanke som är nog så riktig i vanliga fall. Men jag ser den blygsamma siffran som ett trendbrott och är rätt så säker på att vi nu kommer att få höra talas om framsteg för partiet i varenda opinionsundersökning ett bra tag framöver.
it Andra om: Morian, Pajas, Socialdemokraterna, Svarta listan, Juholt, Val 2014, Politik ab ex svt sr dn1 svd1
Tweet
34 svar till “Det har vänt för S och Juholt”
Stöd du MP, för när det gäller S så klarar sig Juholt bra utan din röst. Det vänder för S nu men MP låter som ett bra val för din del. Ett klart borgerligt parti med lite grönt inslag… :-)
Och nu när du sagt det flera gånger, slipper vi en fortsättning då?
Nu hade ju S rådslag, läser du inte tidningar? Riktlinjerna är klara och Juholt jobbar kvar.
Han är sista chansen, dessutom skiljer han ut sig från borgarna vilket inte Sahlin gjorde.
Jaha ja och då tänker du göra det genom att rösta på MP? Ett presumtivt framtida stödparti för alliansen, smart!
Nej oavsett vad vi tycker så är det Juholt som gäller nu, och jag tycker faktiskt han gör bra ifrån sig i media med tanke på allt han varit utsatt för. Det håller alltså inte att sitta och gnälla utan att istället ge järnet för att slippa en borgerlig regering efter nästa val. Läget må vara dystert och de borgerliga må vara hur segersäkra som helst redan nu, men en sak har jag lärt mig och jag har sagt det förut och jag säger det igen, ingen match är vunnen – eller förlorad – innan den är spelad.
Det är nog så, att PR-sossarna har rätt! Inget val vinns med Juholt, dock är han nog rätt man för att föra en tydligare vänsterpolitik. Men som sagt då får man ännu färre röster. Juholts trovärdighet är förmodligen alldeles för eroderad hos valmanskåren och den starka vänsterfalangens önskade politik är alldeles för oattraktiv för den största delen av medelklassen.
Vad jag egentligen menade med detta inlägg är att Juholt är körd och där har Pr-sossarna rätt. Vill man få igenom en mer vänsterinriktad politik som i sig kan vara ett sänke, är det nog smart att göra sig av med det stora sänket Juholt.
PR-sossarna är inte representativa för S, de står alla till höger. F.ö. tycker jag att saken är utagerad iom att S har haft sitt rådslag.
Jag borde egentligen inte ha en åsikt överhuvudtaget då jag inte är särskilt röd. Men oavsett om saken är utagerad eller inte, Juholt kommer aldrig att vinna valet och där har blåsossarna rätt tror jag. I sådana fall tycker ju de att de gör partiet en tjänst när de försöker få bort honom. Mona Sahlin (som plötsligt framstår som ett under av politisk kompetens)satte fullständigt huvudet på spiken när hon framställde Juholt som ”Gamängpolitiker”. Jag tror att sossarna idag spänner över ett alldeles för brett ideologiskt fält och det visar sig i dessa pågående falangstrider. Det går helt enkelt inte att formulera en politik som passar 35-45% av väljarna, när man på samma gång har avhändat sig regeringsdugligheten som argument. Risken är stor att marginalisering med flykt både åt höger och åt vänster är framtiden för SAP. Ett annat scenario är någon from av splittring.
2008 hade Sossarna 45 procent i mätningarna.
Att 3 förflutna år skulle göra det omöjligt att formulera en politik som återigen passar minst 45% är förstås högernonsens sprunget ur rädslan att det återigen skulle kunna bli så. Och då gäller det att försöka mota Olle i grind. Det är det vi ser från PR-sossarna, och det är det vi ser från allehanda högeranhängare som vill ge ”goda” råd till S om vad de bör göra och inte göra.
En förkrossande majoritet, där medelklassen ingår, är för en jämlikhetssträvande politik, alltså sådant som Moderater med lydpartier är direkt motståndare till. S har alla möjligheter att dra röster där, om de formulerar en tydlig politik på området.
Den som lever får se. Det är kanske möjligt att formulera en sådan politik, men då är nog moderaterna närmare att göra det än socialdemokraterna. Världen och befolkningen har förändrats i sådan utsträckning att tiden har runnit ut för Socialdemokraterna som 45% parti. Det tror i alla fall jag. Jag har dock haft fel förr. Men som jag påpekade tidigare, det som gjorde att sossarna kunde få 45% 1994 och nästan 40% 2002 var att folk ansåg dem som regeringsdugliga, det tror inte gemene man längre. Dessutom har man en regering som visat att de kan hantera landet i ganska svåra stormar. De stabilitetsröstarna får Juholt med sin koleriska retorik och koleriska politik (utspel och dementier) aldrig tillbaka! Vilka sossar med sådana kvaliteter finns det? Bodström tror jag inte på, då han är för glättig. Östros är för kantig. Den som skulle kunna klara skivan är Nuder. Kanske kan Mona komma tillbaka!
Moderaternas formar ingen politik, de sysslar med PR.
Det går att köra det en viss tid sedan är det stopp.
Uppenbarligen ansåg 45 procent att S var regeringsdugliga 2008 och det utan ett enormt PR-maskineri likt det M har. Det går säkert att komma upp i 45 procent igen.
Vi vet också att Moderaterna genom åren inte setts som regeringsdugliga. Den dagen kommer igen när PR inte längre kan dölja vad de verkligen sysslat med under sitt regeringsinnehav.
Något imponerande facit gällande att hantera stormar (antar du menar krisen 2008-2009) har inte sittande regering. Sverige drabbades inte särdeles hårt under den internationella krisen, ändå hade vi en betydligt sämre ekonomisk utveckling än jämförbara länder.
2006 rådde enligt Reinfeldt massarbetslöshet som han och hans regeringen skulle lösa, men istället har vi fått massiv massarbetslöshet.
Vi har fått kraftigt sjunkande inkomster för de med lägst inkomster och vändande kurvor för medelklass. Sätt Reinfeldt att svara på varför vi har det.
Fast det kan du glömma för vi har förmodligen historiens fegaste statsminister genom tiderna, som försvinner puts veck varje gång risken finns att han tvingas stå till svars för något. Det är the Reinfeldt way det. Och frugan hans gör likadant.
Reinfeldt har bara att hoppas på att M:s PR-maskineri hittar nya sätt att spinna vidare, för sakpolitiskt finns inget annat än ett nytt jobbskatteavdrag och resultatmässigt är det anorektiskt.
Smörklicken i stekpannan kan fräsa så mycket den vill, det hjälper inte. Den socialdemokratiska hegemonin är passé (med eller utan Juholt) och den politiska kartan blir alltmer lik våra nordiska grannländers. Julen 2014 kan det mycket väl finnas både socialdemokrater och moderater i regeringen.I synnerhet om de svåra ekonomiska tiderna har fortsatt och kanske fördjupats. Och ett eller flera Allianspartier har ramlat ur riksdagen, och SD har 10 – 15 %.
Jag tror inte alls att man får mindre röster genom att föra en tydlig vänsterpolitik, huvudsaken är att Sossarna måste föra en politik som är ett tydligt alternativ till borgarnas nyliberala politik. Folk ser ingen anledning att byta regering om den nya regeringen ändå kommer föra samma politik som den nuvarande. Så länge Sossarna försöker tävla med borgarna i högerpolitik kommer väljarna välja alternativet som ger dem samma skit fast med fler utlovade skattesänkningar…
Jag håller med!
Det får vara slut nu med all anpassning till vad “storstadsväljarna vill ha”, hoppas jag. Den ängsliga, urbana medelklassen har redan fått vad den vill ha. Låt moderaterna ta hand om dem fortsättningsvis, också. Det finns faktiskt människor utanför tullarna! Människor som fortfarande förstår att livet är mer än fika och shopping.
Tids nog kommer lattemammorna och lattepapporna att tvingas ta in verkligheten. När deras åldrade föräldrar behöver vård och de upptäcker att vårdboenden inte tar emot dem för att de är ”för friska” och hemtjänsten har skurits ner till ett minimum = kasta in en bricka med uppvärmd mat ett par gånger om dagen. För jag tvivlar på att lattefolket rycker in då.
Om inte förr, så förstår de att de röstat fel när deras barn börjar skolan och den specialundervisning som deras barn skulle behöva, inte längre existerar. Eller när de själva blir utbrända och hamnar i fas 3.
Jag vill gärna citera Bengt Göransson: ”Ett parti kan aldrig vinna val genom att anpassa sig, det måste föra fram grundläggande värderingar och till och med vara berett att förlora ett val därför att väljarna tycker annorlunda. Man säljer inte sin själ! ”
Fejkad mejladress! Läs reglerna för kommentarer, kontakta mig via kontaktfunktionen!
Kopia: This is an automatically generated Delivery Status Notification.
Delivery to the following recipients failed.
borat.agamedev@hotmail.com
Från Hotmail.com… / Jinge
Jo, men det är bara Bengt Göransson och några till som vet vad som menas med ”själ”. Ordet är till och med bortrationaliserat ur Bibeln.
PR sossarna har förlorat två val för socialdemokratin så när de tycker att någonting skall vara på ett visst sätt får man ta det med en stor nypa salt.
Det gör varken till eller från ifall Juholts förtroende är eroderat hos personer som tillhör något av allianspartierna eller för den delen att högermärkta media som DN, SvD och Expressen uttrycker sitt ogillande för Juholt.
Det betyder ingenting i slutändan.
Ja den socialistiska växthuseffekten kommer att höja den politiska temperaturen ytterligare vänsterut. Sakta sakta går vi mer och mer mot en socialistisk tänk i allenhet, i hela Europa, och i synnerhet i Sverige.
Juholt gjorde bra ifrån sig i Agenda igår. Han fick chansen att tala politik för första ggn på mycket länge i SVT och han tog den!
Hur pass borgerligt MP är får framtiden utvisa men de är nog mer borgerliga än de visar är min gissning. Vilket faktiskt är obegripligt eftersom ett seriöst miljöarbete knappast genererar klirr i kassan hos riskkapitalbolagen.
Jinge,
Jag vill se någon undersökning till innan jag säger att det är en vändning. Men det är helt klart som så att raset för Socialdemokraterna nu tenderar att ha stannat upp. Det ska bli mycket intressant och se SCB:s stora valundersökning som kommer snart. Där får vi en tydlig indikation på åt vilket håll det går både för Socialdemokraterna och för den borgerliga alliansen.
Det stora problemet för den borgerliga alliansen är som jag ser det nu att man helt enkelt har svårt att komma med nya idéer och visioner. Känns som om att man har gjort det man sade i valrörelsen 2006 nu, men att man därefter inte har några idéer. Detta anser jag vara det största hotet mot alliansen för närvarande. Det är nu den verkligen sätts på hårda prov när man ska utforma en politik för valet 2014 och sedan framåt.
Ha en fortsatt trevlig dag,
Fredrik (frekar06)
Helsingborg
Talar Du till mig? (Nu ska du se scenen i Taxi driver som för din inre spegel)
Men det är som jag skriver, jag tror att S vänder nu, och följ nu opinionsmätningarna och minns vad jag sa…
Så det är din spegelbild du talar med? Tack för infon! :-P
Nästa val kan komma fortare än vi anar, och jag förstår att S kommer att gå framåt i jämförelse med dagens opinionssiffror, ni ni borgerliga får gärna fortsätta med era besvärjelser…
Eftersom du kör med fejkad mejladress, och struntar i reglerna för kommentarer så raderas du. Och att sitta på General Electric i England och köra med flera identiteter för att skriva en massa skiit leder bara till spamfiltret, det är där troll hör hemma.. / Jinge
Eftersom du kör med fejkad mejladress, och struntar i reglerna för kommentarer så raderas du. Och att sitta på General Electric i England och köra med flera identiteter för att skriva en massa skiit leder bara till spamfiltret.. / Jinge
När Socialdemokraterna med Göran Persson förlorade valet 2006 var tillväxten över 4 % samt arbetslösheten PÅ VÄG NERÅT – de punkter du tar upp är med andra ord irrelevanta inför ett val.
alliansen van valet men Alliansens problem = minoritetsregering = med många nederlag i deras politik.
”Morian bloggade om Niklas Svensson…”
Lustigt nog var min egen första reaktion på Expressens artikel: ”Äsch, Morian ingår inte i något nätverk! Det är bara något han själv skulle önska att han gjorde.”
Det är lite synd att medierna hela tiden går in i återvändsgränder när de försöker nysta upp maktstriden. Alla verkar tro att det handlar om personliga kotterier, och att konflikten gäller den ena eller andra individens ”lämplighet” som partiledare. Med en så förenklad analys missar man de ideologiska och sakpolitiska motsättningar som maktstriden egentligen gäller.
Det ”Gubbgruppen” och ”PR-sossarna” har gemensamt är inte att de bildar små nätverk, utan att de samtliga företräder den stora och mäktiga gruppering som vill driva partiet åt mitten/höger. De vill göra Socialdemokraterna mer näringslivs- och marknadsorienterat. Mot denna gruppering står en annan, mer traditionalistisk och minst lika mäktig: LO-vänstern, landsbygdsdistrikten, etc.
Attackerna mot Juholt ingår helt enkelt i det krig som dessa båda grupperingar bedriver mot varandra. Jag är helt övertygad om att den gångna helgens utspel om hårdare tag mot vinstintressen inom vården var precis det som partihögern har velat försöka förhindra genom den senaste tidens krypskytte.
Jag anar politisk historie-omskrivning från Aftonblajan: man skyller s-gropen på det ”korta mellanspelet”. Men s-gropen grävdes under ett decennium & var färdiggrävd år 2006 då man tappade spaden. (s) är fortfarande kvar i det året. FÖR (S) KUNDE INTE GE ETT TROVÄRDIGT SVAR PÅ HUR STORA DELAR AV BEFOLKNINGEN SKULLE FÖRSÖRJA SIG. Man hade hållit på & surrat i ett decennium om ”jobben”, ”utbildning” & ”halverad arbetslöshet” utan att leverera annat än statisktiska förflyttningar & rundgång i olika system. Det gav inget trovärdigt svar på hur folk skulle försörja sig, det var gårdagens svar på frågan. Jag tror kära gamla aftonblajan vill slippa denna helt nödvändiga diskussion, därför sägs det att det ”korta mellanspelet” är s-gropens orsak. För övrigt är det ”intressant” att notera inställningen att det borgarna vant folket med det kan/bör man inte förändra; det måste man behålla!
Står Juholt för en verklig vänsterlinje? Eller är han bara ute efter att vinna valet på lite populistisk ”vänster”retorik om skatter som går till riskkapitalister?
Jag är förvånad över att det finns folk på vänsterkanten som låter sig luras av Juholts svammel. Handlar det om desperation över att det ju faktiskt inte finns något folkligt parti med inflytande idag? Och att det därför gäller att stödja den sossepamp som låter mest radikal för tillfället? Nej, nu gäller det att se sanningen i vitögat: vi är tillbaka där arbetarrörelsen stod kring 1870, och det gäller att börja om från början.
Vad man än tycker om sossarnas politik så är det partiet NÖDVÄNDIGT för att bryta alliansens makt! Menar du att du tror på egen majoritet för V?
S väljer det rätta, det handlar om innehåll och Juholt inser också detta. Kanske är det därför all denna förföljelse av Juholt har ägt rum, för att han kan innebära en minskning på sikt för det nyliberala inflytandet på politiken i S och det skrämmer de nyliberala företrädarna både inom och utanför S. Tack o lov att Göran Persson och Mona Sahlin äntligen är historia!
Nåt blev fel, mitt svar var till Borat Agamedev, men det inlägget verkar inte finnas kvar.
Nej det är bortplockat, hans mejl fungerar inte så tills vidare betraktar jag honom som ett – troll.
Såg ett klipp från ett S-möte och jag såg förklaringen till kräftgången direkt! Det var som ett årsmöte för generation glufs-glufs som jag kallar 40-talisterna, inget illa ment om dig, Jinge, men min generation hade inte rösträtt när grunderna för dagens problem lades av föräldragenerationen. En generation som såg till att man räknades som ungdom till väl över 30, antar att man ville garantera att de som fick inflytande i partiet hade lagt radikalism och nytänkande bakom sig.
Jag talar förstås delvis i egen sak (är bara ett par år yngre än Jinge och alltså tillhörande Nuders ”köttberg” och det du kallar ”generation glufs-glufs” …) Men jag tog, på min generations vägnar, verkligt illa vid mig av dina svepande generaliseringar. I vilken generation är det vanligast att man påstår sig ”hata politik” ? I vilken generation ser man tydligast en oförståelse för sambandet mellan politiska beslut och den verklighet som vi alla lever i ? Tyvärr Martin, det är de unga … Vilket möjligen kan skyllas på oss äldre, vi har inte undervisat barn och barnbarn som vi borde, men ändå … OBS jag drar givetvis inte alla över en kam, men tendensen för ”genomsnittet” är tydlig.
När jag var ung var också då alltför många – unga som äldre – passiva och oengagerade. Men ändå vågar jag påstå att då var det procentuellt flera unga som var politiskt engagerade än nu. Då var de politiska ungdomsförbunden sina respektive partiers radikala spjutspets, nu är det nästan tvärtom. VUF och SSU förstås (tillsammans med ”bokstavsvänstern”), men t o m FPU och CUF var radikala då, deltog i vietnamdemonstrationer och t o m något år, tror jag, i Enhet – Solidaritets Första Majtåg … Och dåvarande FPU-ledaren Per Garthon kallade folkpartilegendaren Bertil Ohlin för ”urtidsande”. Så är det INTE idag, snarare tvärtom, om man ska vara ärlig.
Sedan så ska jag erkänna att när det gäller teknikens ”framsteg” så ligger många i min generation och bromsar. Jag t ex skulle se det som en katastrof när fasta telenätet tas bort, jag kan inte tänka mig att inte se TV och inte betala licens. Mobiltelefoner och webbutsändningar ser jag som surrogat som visserligen är bra att ha tillgång till, men som på intet sätt kan ersätta ”the real thing” ! Och jag har aldrig någonsin frestats av tanken att ladda ner filmer och musik från nätet, för mig är det naturligt att köpa CD-skivor och DVD-filmer eller att spela in TV-program (när de sänds) på VHS. Jag vill INTE se TV-programmen ”när jag vill” som TV-reklamen påstår, jag vill läsa TV-tablån i papperstidningen och titta på programmen när de sänds (alternativt spela in dem på video och se senare).
Men detta är en helt annan sak. Politiskt står jag (och många andra i min generation) på radikalismens sida medan många unga i praktiken går reaktionens ärenden. Du lär väl bli äldre du också Martin. Undrar om du då kommer tycka att det är helt OK att bli förhånad av dem som nu ännu inte är födda men som då är unga …
Bra kommentar, men jag tycker att du delvis har fel, men jag ska nog skriva lite om utvecklingen lite senare, jag får se…