Det galna USA


Idag skriver SVT att USA fruktar nya raskravaller. Det är intressant, särskilt utifrån det faktum att presidenten heter Barack Obama och är landets första president som inte har bara europeiska förfäder.

SVT: ”Vreden ökar i USA efter att den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin skjutits ihjäl av medlem i ett medborgargarde.

I går fick myndigheterna ta emot 2 miljoner namnunderskrifter med krav på att mannen som sköt Martin ska gripas. Fallet som stora delar av USA talar om är komplicerat i en delstat där rätten till självförsvar går väldigt långt.

Ett demonstrationståg i Sanford i Florida har samlat upprörda människor från hela delstater. De kräver nu rättvisa efter Trayvon Martins död och stämningen blir allt mer pressad, berättar SVT:s korrespondent Stefan Åsberg, på plats i Sanford.”

Det kanske inte skulle skada USA om de fick en eller ett par mindre kravaller, i det här fallet så handlar det inte bara om hudfärg, det handlar i allra högsta grad om vapenlagar och det faktum att var och en har rätt att ha vapen för personligt skydd. Reglerna ser olika ut i delstaterna, men i vissa stater som nu i Florida så har man i princip rätt att använda sitt vapen även om någon bara tar en genväg över gräsmattan. Jag vet inte om det stämmer, men det har sagts så många gånger att det i alla fall inte kan vara helt gripet ur luften.

I fallet med Trayvon Martin så vet jag inte mer än det som har stått i tidningarna, fakta är att alltför många personer i landet har skjutvapen och att man i vissa stater har en väldigt rymlig definition på begreppet självförsvar. I några stater är det förbjudet att bära dolda vapen, där måste den beväpnade ha sin Glock eller Colt synlig. I andra stater är det helt ok att ha en liten Derringer i axelhölster för att ta fram vid behov. Som svensk tar man sig givetvis för pannan.

Det är möjligt att man kan förklara den ultraliberala vapenpolitiken utifrån den amerikanska historien, men det finns ingenting som kan få mig att förstå eller acceptera den. DN berättar att svensk polis från och med i höst ska få ha en patron i loppet på sitt tjänstevapen. Det är lika galet som i USA…

it Andra om: , , , , ,


8 svar till “Det galna USA”

 1. De rustar sitt välde med ordning och lag, som riktas emot dig, PROLETÄR!

 2. Jag ser ett fel i SVTs rapportering, George Zimmerman var en så kallad rent a cop, inte en medlem av ett medborgargarde. Men annars är det ett klart fall av en man mördar en annan. Zimmerman hade börjat följa efter Trayvon och sköt honom mer eller mindre när Trayvon försökte fly. Men med Floridas vapen lagar som ändrades 2005 så får man skjuta folk när som helst man känner sig hotad och det har gjort att så kallade lagliga mord har ökat. Vilket medborgarrättsorganisationer har varnat för, för det är mest svarta som blir offer.

  Och om vår polis ska få ha kula i loppet så kommer våda skott att öka. för siggen de har har ingen aktiv säkring och jag tror inte att våra poliser har tillräklig träning av att hantera dem säkert.

 3. Delar av USA är rasistiska, andra inte. Men låt oss vända på händelsen. Här kommer en outbildad, svart överviktig skjutglad privat vakt och mördar ett barn ur en skötsam medelklassfamilj, därför han var på väg hem efter att ha köpt chips och polisen griper inte ens den svarta privatvakten. Är det ett tänkbart scenarion i USA?

 4. Zimmermen var ingen ”rent a cop” Han hade sjäv tagit på sig rollen att bevaka bostadsområdet. Sedan 2004 har han larmat polisen 46 gånger av olika orsaker alltifrån öppna garagedörrar till misstänkta individer i området.

  Trots de instruktioner han fick när han larmade polisen förföljde han den unge killen och någonstans blev det en konfrontation och handgemäng som slutade med att Trayvon sköts med ett skott.
  I ett av klippen som finns på youtube kan du höra en av grannarna som larmar 911 under slagsmålet. Det hörs någon som skriker på hjälp och ca 40 sekunder in hörs skottet. Det betyder att slagsmålet måste hållit på längre, först måste grannen inse att något allvarligt är på gång och sedan hitta telefon för att ringa. Vem som skriker kommer säkerligen att kunna analyseras.

  I Florida har polisen på plats rätt avgöra om det kan ha varit självförsvar. Zimmerman blödde ur näsa och bakhuvudet och därmed så valde han att fria…..
  Polismästaren har avgått åtminstone temporärt och så även åklagaren. För mig indikerar det att dom är medvetna att utredningen är dålig. En riktig utredning på fed nivå skall nu göras och det är bara att hoppas den blir rätt.
  En av parterna kan tyvärr inte berätta sin version.

  Trayvon borde möjligen kunna hävda självförsvar, det var han som blev förföljd. Det är fullständigt idiotiskt att skjute dödande även om det vore självförsvar, det finns andra ställen att sikta på. Det är åt helvete fel att någon kan bli skjuten och ärendet skall avgöras av en enskild polis och inte en domstol. Oavsett rätt till självförsvar eller inte.

  Sveriges nyhetsförmedling är utan tvekan bristfällig i detta ärende. Bla har man skrivit att skrivit att Travon pratade i telefon när han sköts, trots att slagsmålet redan var känt http://svt.se/2.22584/1.2748995/17-aring_skots_nar_han_talade_i_telefon_med_sin_flickvan

 5. Självförsvar får bara hävdas om man är utsatt för grovt brott (vilket inte det är om man går över gräsmattan, men misshandel kan vara).

  Det som upprör folk mest i det här fallet är hur Zimmerman kunde hävda självförsvar när det är _han_ som initierade kontakten; det är han som hoppade på Trayvon och sen när han själv hamnar i underläge använder sitt vapen.

  FBI och justitiedepartementet är inkopplade på fallet nu dock så förhoppningsvis händer något; jag menar, kvinnan som överföll Kim Kardashian med mjöl greps på plats medan Zimmerman är fri…

 6. Hade Zimmerman varit svart/latino och den mördade vit så hade han varit inspärrad redan. USA ÄR ett rasistiskt land och man har lagar som tyvärr ger rasister frikort att mörda godtyckligt.

  Med detta i beaktande kanske det ovillkorade stödet till Israel, ett land där rasismen är inskriven i grundlagen, inte är så märklig.