Det är synd om Annie Lööf


Tänk, hennes livs första arbete, partiledare i (C) och näringsminister med sammanlagt 1,8 miljoner i årslön. Vilka krav medlemmarna kommer ställa på henne, levererar hon inte utan fortsätter som floskel-
generator så tvingas hon lämna uppdraget, det kanske är dags att börja tippa när? Och vad är det vi fått höra från fru Lööf? Jo hon predikar hela tiden om att ungdomar ska sänka lönen för att få arbete, det säger hon som har 150 000.- i månadslön.

Annie Lööf lever drömmen, hennes första riktiga arbete efter avslutad universitetsutbildning blev ett ministerjobb och ordförande-
skapet i Centerpartiet. Hon, en ung kvinna med något udda ideal i form av Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher, ett slags nyliberalismens portalfigurer, och nu är hon plötsligt ordförande i det före detta Bondeförbundet. Att hon dessutom fjärmar sig maximalt från landsbygden genom att engagera sig i Stureplanscentern visar på annat, något som hon antagligen inte inser själv.

Mina första intryck av den nye centerordföranden var att hon i olika debatter – hånlog mot sina debattmotståndare. Det ger ett väldigt underligt intryck, för även om man ogillar t.ex. Jimmie Åkesson så tjänar man ingenting på att hånle mot honom under en TV-debatt. Det enda som sker är att folk som ser vad som händer flyttar sina sympatier från centerledaren till hennes debattmotståndare.

En annan svårighet är förstås att partiets kärnväljare inte känner igen sig alls när partiledaren har den sortens förebilder som Annie Lööf har. Hon skapar främlingskap och de kärnväljare som har genuint borgerliga värderingar funderar givetvis på vilket parti de ska rösta på i nästa val. Andra funderar säkert på att rösta på Socialdemokraterna. Det är med andra ord ingen bra start för den nye centerordföranden och själv tror jag att hon redan är på väg bort från sin post. Äldre centerpolitiker måste undra om de har hamnat ur askan i elden.

Samtidigt kan jag tycka att det är lite tråkigt, den politiska scenen behöver yngre kvinnor och även om hon har fel partifärg, sett med mina ögon, så hade det kunnat innebära en frisk fläkt i centerpartiet, men när idolen heter Thatcher så är det nog fler än undertecknad som blir rädd för spöken.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab123 gp12 ekot dn12345 svd12345


12 svar till “Det är synd om Annie Lööf”

 1. …och det senaste om privata arbetsoförmedlingar helt i linje med vad hon hittills kläckt ur sig.

 2. Jag tittade på Annie Lööfs debut som talare i Almedalen, men jag tror att jag är diskvalificerad som tyckare, jag tycker nämligen att hon är både tillgjord och ytlig, en riktig floskel-maskin.

  Min grundinställning är mycket kritisk, därför låter jag andra komma igen och skriva snällare saker..

 3. Jag har tänkt bort Annie Lööf ur den politiska kartan och vill Centern finnas kvar som parti i framtiden så bör de göra detsamma…

 4. Minns Gunnar Hedlund. Då var det fortfarande ett parti för de som arbetade på landet. Vad vi har nu ser och hör alla. Men även i det här fallet, liksom med majorn, är nog tajmingen en aningen fel. Det borde ha hänt närmare valet för att få maximal effekt.

 5. Svensk politik är hemsk & förfärlig, för närvarande. Och ändå har inte den värsta närmast morbida tråkigheten lagt en blöt, grå filt över allting. Tänk om denna framtid hade varit känd typ den soliga sommaren 1976 eller liknande? Folk hade ju svimmat eller fått nervösa sammanbrott i klungor. Om vår tids tv-politiska utspel hade sänts då, genom en reva i tiden, skulle myndigheterna ha förnekat det hela, sagt att det var klåfingriga moderat-yngel med stör-sändare som varit framme. Det hade 99% av fölket trott på. Utan minsta tvekan eller tvivel. ”-Sådana dystopier eller svarta hål finns bara i fiktionens värld eller ute i rymden!”, hade denna folk-majoritet tänkt innan den somnat..

 6. Jag tror centern vinner valet; runt Stureplan. Resten av Sverige vittrar nog bort för dem … .
  Det lär vara i denna kontext man ska se Carl Hamiltons utspel. Antingen samarbetar alliansen närmare och ser till att alla partierna kommer in, eller så valsamverkar man så att man inte tappar några röster via partier som inte kommer över tröskeln till riksdagen, eller så övergår Alliansen i Opposition.
  Det senare är nog ändå troligast. (s) måste trampa rejält i klaveret och nästan medvetet förlora nästa val för att Alliansen ska kunna sitta kvar.

 7. Jag får rysningar när jag hör Lööf klaga över bristande ”reformiver” hos alliansen. Ty i hennes värld är ”reform” en omskrivning för ”försämring”. George Orwell kallade sådan ordbehandling för ”nyspråk”.

  • Ja det är skrämmande, Lööfs reformer tar ifrån folk pengar, inflytande och – eventuellt kvarvarande välfärd.

  • Ja det är väl det som är det nya i nyspråk. Och det verkar tillämpas mer och mer vad tiden lider. Orwell var lite för tidigt ute, men som många föregångare så brukar de få rätt till slut.

   När vi nu ändå är inne på minnen. Kommer ni ihåg skateboardens först försök? Det floppade ju rejält. Sedan några år senare blev det en veritabel succé…