Det är jag som sitter på bilden


Nästan varje dag tänker jag på Palestina, det kan vara någon tidningsartikel jag läser, eller så är det något annat som får mig att associera med den situation som palestinierna i Gaza eller på Västbanken tvingas att leva med. Dessutom har miljontals palestinier tagit sin tillflykt till andra länder, bara i Sverige bor det omkring 25 000 palestinier har jag hört.

Men de flesta finns i Palestinas omedelbara närhet som i Libanon, Jordanien, Syrien, ofta i olika slags flyktingläger. Sammanlagt rör det sig säkert om miljoner flyktingar som är utspridda i världen och i de närmaste länderna. Det finns palestinier även i Israel, fast där får de inte kallas palestinier eftersom det ordet ogillas av israelerna, där måste de kallas ”araber” eftersom det ordet inte påminner folk om det faktiska övergrepp som Israel har utsatt palestinierna för. Det har fått den märkliga följden att de mest fanatiska israelkramarna i Sverige numera kallar palestinier för araber även om de är födda i diasporan, som t.ex. i Sverige. Något som f.ö. anammats av ett visst rasistiskt parti här hemmavid.

Men visst är det jag som sitter ner på bilden, att hålla på att gnälla på en blogg lönar sig inte. Här i Sverige har vi en organisation som kallar sig PGS, Palestinagrupperna i Sverige, men om den någonsin har varit en radikal och effektiv grupp så tog det slut i samband med att de började få statsbidrag. Numera ligger man lågt som en hälleflundra och stryker politikerna medhårs, och det gör man i något som man påstår är solidaritet med ett fängslat folk, ett folk vars land rövats ifrån dem. Myndig-
heterna listade ut en metod för att förhindra att PGS blev något som kunde liknas vid FNL-rörelsen, man skickade på dem en säck pengar vilket givetvis fick dem att sitta still, statliga bidrag spottar man inte på.

Att det finns mängder av tillfällen som jag kan associera till palestiniernas situation visas bland annat av något du aldrig läser annars, de ”taggar” som blogginlägg förses med. Här och nu är det följande: EU, FN, Historia, Integritet, Iran, Israel, Kampanjjournalistik, Krig, Kriminalitet, Mediekritik, Mellanöstern, Palestina, Politik, Rasism, Religion, Syrien, USA, Val 2014. Idag borde jag kanske ha med Gina Dirawi i listan över taggar, men å andra sidan så kan man inte fylla ett blogginlägg med alla taggar som finns.

Men visst, det är ett antal palestinier som läser denna blogg, de allra flesta av dem saknar sitt land, och det kan vara så även om de är födda i Sverige av palestinska föräldrar. Sedan finns det också ”palestinier” som arbetar åt andra intressen, hur underligt det nu än kan låta, men det är väl återigen det där med pengar som spökar.

Jag vet inte om jag kommer att tänka på allt det här eftersom några av oss firar vår nationaldag idag, ja för palestinierna har ingen nationaldag, de har inte ens en egen okränkbar nation. Eller så var det TT-telegrammet som Dagens Nyheter hade på sin förstasida: Amnesty: Israel kränker rättigheter.

Israel får skarp kritik för att palestinier hålls i förvar utan att åtalas. Nu kräver Amnesty att de antingen friges eller får en rättvis prövning. I slutet av april fanns det åtminstone 308 palestinier som hölls i så kallat administrativt förvar, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International. Israelisk lag tillåter att de hålls internerade utan åtal eller rättegång.

Telegrammet togs snabbt bort från förstasidan, jag hade inget stoppur men den sortens nyheter brukar inte få vara kvar speciellt länge. Tycker ni att jag verkar desillusionerad? Jo jag sade ju det, det är faktiskt jag som sitter på Carlos Latuff´s pall…

Ska en kommentar ha en chans att bli läst även av andra så måste den uppfylla de regler för kommentarer som tillämpas här, något att tänka på…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , dn123456789 svd12345678 ekot123 gp1234 dagen ab1234


16 svar till “Det är jag som sitter på bilden”

 1. Palestinierna har ett A=arab i sina israeliska identitetshandlingar. Om de andra medborgarna har ett J=jude, vet jag inte. Däremot vet jag att sioniststatens högsta domstol har slagit fast att det inte finns några israeler. Man är jude eller arab (möjligen kan man vara drus, det vet jag inte) och bokstäverna påminner onekligen om den gamla onda tiden även om betydelsen är omkastad. På västbanken är det ockupationsmyndigheterna som godkänner dina ID-handlingar och bestämmer om du ska utvisas eller fängslas eller få bo kvar.
  gunnar nordin

 2. Lägger in en överflödig kommentar här. Jinge och Gunnar har redan sagt vad som finns att säga.
  Jag betvivlar starkt att icke-palestinska israeler har sin etnicitet angiven med en bokstav i sitt ID. Påminner väldigt mycket om vi-vet-när och vi-vet-var.
  Israeliska parlamentsledamöter har de facto öppet, i vår nutid, talat om ”skadedjur” och utrotning”.
  Historien går igen.

  • Givetvis har inte israeler ett ”j” i sina pass, å andra sidan tvivlar jag oxo på att palestinier har ett A i passet. Det behövs ju inte om man heter Muhammed..

   • Nej, din tillhörighet är angiven i alla fall i identitetskorten. Även judiska israeler har problem med detta då inte alla judar är troende. Nu senast beslutade högsta domstolen att fältet där din grupptillhörighet står ska vara bestämt och inte arbiträrt (godtyckligt) som det var i början. Och det är väldigt svårt att ändra den från jude till muslim för de som konverterat.

    • Religion måste väl för helvete, i ett civiliserat samhälle, vara envars privatsak. Så även var i världen som farsan eller morfar föddes.
     Så är det väl numera i Sverige, men vi ska nog inte förhäva oss. Kyrkan skildes från staten för bara något årtionde sedan.
     Jag minns då vi hade en eklesiastikminister i regeringen med ansvar för skola och religion…

   • Jag köper inte heller rakt av påståendet om A:et. Låter för primitivt för att vara sant. Enligt vad jag fattat är det däremot så att alla israeliska medborgare inte har samma rättigheter/skyldigheter. Arabiska israeler lär, enligt flera källor, vara befriade från militärtjänst, vilket förmodligen påverkar möjligheterna till jobb.
    Med nutida folkbokföring behövs ingen etnicitetsbokstav i pass e. dyl. Om det verkligen är så att man använder en sådan så handlar det om medveten förnedring, inget annat.

 3. Vi har en dag fram till den dagen vi kommer ha en riktig nationaldag och det är nakban. Den dagen samlas palestinier och brödrafolk för att minnas och fira den kamp vi för, för våra rättigheter, vår religion och vår nation. Det finns få saker som förbrödrar muslimer som Palestina.

  I år hade vi en fest där vi bjöd in hela familjer. Vi bjöd på god mat och film både för vuxna och barn. Vi hade talare som upplevt nakban och berättade om det. En historia som vi palestinier själva hört från våra egna far- och morföräldrar och far- och morsyskon. I slutet fick alla barn presenter.

 4. Palestina tonvikten hörs över hela världen , Det sista statistiken jag läste visar att det finns 10,1 miljoner palestinier
  4 miljoner finns på västbanken och Gaza och de utgör 39.2 procent av det palestinska folket , 2,8 miljoner finns i Jordanien , 1.1 miljoner finns i Israel , 2 miljoner finns i resten av arabvärlden , 600,000 finns i västvärlden
  Det märkliga är att ingen media vill eller kan belysa detta problem och istället ignorerar de det palestinska folket på samma sätt som Israel gör , Det är mycket skamligt

  Äntligen vågade Amnesty international att kritisera Israel och det är bättre sent än aldrig
  Amnesty international har krävt att Israel ska frige alla så kallade administrativt frihetsberövade fångar samt kräver av Israel att sluta använda dessa metoder för att undertrycka legitima aktiviteter och fredliga aktivister i de palestinska områden och att omedelbart och villkorslöst frige alla palestinier som fängslades bara för sina åsikter och för att de vill utöva sin rätt till yttrandefrihet och föreningslivet

  Amnesty tillade att dessa fångar som hålls i förvar har blivit torterade , misshandlade samt fick de en mycket grym och förnedrade behandling som ledde till hungerstrejk och protester från deras sida
  Amnesty säger också att dessa fångar vet inte när de ska släppas och inte orsaken till kvarhållande samt Israel förbjuder deras anhöriga att besöka de och försöker tvångsförflytta eller utvisa de

  Amnesty anser att detta metoder är oförenliga med Israels skyldigheter enligt internationell rätt och skyldigheterna att respektera rätten till en rättvis rättegång av fångar samtidigt anklagar Amnesty Israel för att landet har trampat på de mänskliga rättigheterna under decennier och tillägger att Israel har skyldighet att skydda alla människor i Israel och de ockuperade områdena för faror som hotar deras liv men måste göra det på ett sätt som respekterar de mänskliga rättigheterna

  Det finns 308 som hälls inom ramen för administrativt frihetsberövande och bland de finns 24 ledamöter av den palestinska parlamentet

 5. Det är väl allmän kännedom att Israel i stor utsräckning rekryterar infomratörer bland de fattigaste och mest desperata palestinierna på Västbanken och i Gaza.

  Sen har vi ju de som bestämmer över tunnelsystemet från Egypten till Gaza som i vissa fall arbetar för en fortsatt blockad då det så att säga gynnar dom själva.

  Det finns också palestinska företagare som hanhar den otillräckliga import av varor som förekommer från Israel och där sammarbetar med Israeliska företag och även de gagnas över att ha ’monopol’ på införseln av varor.

  Pengar har en otäck förmåga att ta fram det sämsta hos oss människor och det gäller givetvis även palestinerna.

  • Förbannat sant. Vissa människor skulle sälja sin morsa för pengar.
   Lägger man därtill i vågskålen att om du samarbetar så får du ett bra liv i rikedom, om inte så är det ditt problem, så har vi nog förklaringen till begreppet Quisling.
   Jag minns, något vagt, en bisarr historia från 60-talet då några skämtare, eller kanske beteendevetare, kontaktade folk och erbjöd dessa utvalda att samarbeta med ockupationsmakten från planeten Venus, som planerade en invasion av Jorden. De fick många positiva svar.

   • Det skulle jag oxo ha bejakat, men jag skulle avvaktat tills det att de stod där med sedelbunten i hand..

  • Fattigaste skulle jag inte kalla alla dem för. De flesta är utpressade på ett eller annat sätt och ekonomi har väldigt lite med saken att göra. Det är väldigt få kända exempel på att någon sålt ut palestina för pengar även om pengar är inblandade här och där.

 6. Under länken till wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Teudat_Zehut) står det att uppgift om etnicitet angavs före 2005. Efter det kan man se på om födelsedatum är hebreiskt eller inte.
  De viktigaste etniciteterna var: judiska, arabiska och druser.

  Fortfarande gäller olika rättigheter för olika grupper.

  Palestinska flyktingar kommer att fortsätta öka. Jag sitter också på bilden och skäms. Tänker ofta på vad Nelson Mandela och DesmondTutu skrivit och sagt om Israels politik.

  Från Amnestys rapport:
  – Likt många andra palestinska fångar har de som hålls i administrativt förvar utsatts för misshandel och tortyr under förhör och även andra övergrepp under tiden i fängelse, ibland som en bestraffning för hungerstrejker eller andra protester. Många placeras i isoleringscell under långa perioder och de tillåts inte ta emot besök från familjen. Personer som släppts har inte fått återvända till sina hem utan deporterats till andra områden eller även till andra länder.
  – De israeliska myndigheterna har en skyldighet att skydda befolkningen i såväl Israel som i de ockuperade palestinska områdena, men det måste ske med respekt för de mänskliga rättigheterna. Israel har använt systemet med administrativt förvar – som är tänkt som en exceptionell åtgärd mot personer som utgör ett extremt och omedelbart hot mot säkerheten – för att kränka fångars rättigheter under årtionden. Det är en kvarleva som borde förpassas till historien.