Desinformation om Mellanöstern

Jag nämnde i min kommentar om Carl Bildt att det surrar av rykten om vad som gäller både på kort och på lång sikt i Mellanöstern. Dessutom är det tyvärr standard när det gäller länderna i regionen. Jag tror inte att det finns någon konflikt som är så utsatt för så mycket desinformation som just Mellanösternkonflikten.

En bidragande orsak är förstås att den israeliska underrättelsetjänsten startat olika verksamheter för spridande av falsk information, bland annat Memri som t.ex. Svenska Dagbladets ledarblogg tidigare länkat till. Memri, företaget som upptäcker och översätter flera videos i veckan från al Qaida eller den sedan länge avlidna Usama bin Laden. En lustig detalj när det gäller Memri är för övrigt att – efter att två personer ur Israels militära underrättelsetjänst startat verksamheten så dök det genast upp ett antal stiftelser i USA, ofta omöjliga att spåra, som tog på sig ansvaret för att finansiera byråns fortsatta verksamhet.

Det tillsammans med några andra ”källor” som media okritiskt begagnar sig av gör att absolut all information från Mellanöstern bör ifrågasättas. Och det gäller givetvis palestinska källor också, Hamas i Gaza är troligen lika duktiga som den palestinska myndigheten på att sprida information där inte ens hälften är sant. Den artikel som DN skrev igår om att Turkiet och Israel träffats kan givetvis vara helt korrekt, men Dagens Nyheter har knappast gjort sig kända för att kontrollera sanningshalten i nyheter från Israel.

DN: ”Turkiets utrikesminister Ahmed Davutoglu och Israels handelsminister Benjamin Ben Eliezer träffades på ett hotell i Bryssel i onsdags, enligt en turkisk talesperson… …Turkiet har krävt att Israel ska be om ursäkt för dödandet av de turkiska medborgarna, kompensera offrens familjer, gå med på en internationell undersökning av händelsen och släppa loss de tre turkiska fartyg som deltog i konvojen och som Israel beslagtagit. Enligt uppgifter i den israeliska tidningen Haaretz kom mötet till stånd efter hårda påtryckningar från den amerikanske presidenten Obama på Israels regering.”

Nyheten ligger helt i linje med vad man kan förvänta sig av både desinformatörer och verkligheten. Israel har ett direkt intresse av att reparera relationerna med Turkiet, samtidigt så skapar ett sådant möte naturligtvis misstämning på den palestinska sidan som kunnat glädja sig åt sprickan mellan Turkiet och Israel. Jag vet inte själv, men jag lutar nog ändå åt att DN:s artikel i huvudsak är korrekt.

Som ett brev på posten kom så uppgifter om lätt muller mellan Iran och Israel, parat med påståenden om Syrien, och i förlängningen Libanon. Man hävdade bland annat att Barack Obama och USA givetvis skulle tvingas anfalla Iran om Israel gör det, trots att USA kanske sagt åt dem att låta bli. Iran har demoniserats kraftigt av Israel med hjälp av förfalskade översättningar av vad Ahmadinejad sagt, något som givetvis befolkningen i Israel själva tror på. Jag läste på en israelisk blogg om oron för att Iran redan hade en atombomb, något som man knappast kan kritisera dem för när de utsätts för den sortens propaganda.

Vad som är vad är omöjligt att avgöra och ibland tycker jag det vore hälsosammare att ägna sig åt fågelskådning istället för att försöka förstå MÖ-konflikten och alla turer runt den, eller varför inte sticka och bada? Eller som i eftermiddag och ikväll, titta på VM i fotboll… (Rapportera tveksamma annonser)

i , , , , , , , , , , dn12 svd23 ab1 t

  3 comments for “Desinformation om Mellanöstern

 1. Marwan
  2 juli, 2010 at 18:00

  För att kunna avgöra om informationen är sann eller inte då borde man ha en kunskap om det man läser om
  Det är den gemensamma uppfattningen som leder oss till sanningen

  En tro värdig källa ska innehålla neutrala reportrar , ögonvittne och beskrivning
  Man kan själv avgöra vilka källa som skulle vara mest trovärdig , rättvis , riktighet och saknar dolda motiv , man ska helst ha mer än en källa för att vara säker på att det är inte disinformation

  Det är viktigt att läsa så många tidningar och jämför de med varandra för att avgöra vilka som är sanna

 2. 3 juli, 2010 at 01:57

  Iran har nog lika många kärnvapen som Irak hade……

 3. Sara G
  4 juli, 2010 at 08:59

  Vi blir hela tiden förda bakom ljuset och det finns ingen som helst trovärdighet i Mellanösterpolitiken, för nog finns det tydliga likheter med tidigare rasistiska regimer och israel, det är helt uppenbart…
  Jag ser tyvärr ingen lösning…

Comments are closed.