Desinformation och lögner om – Iran


Jag upphör aldrig att förvånas över hur andaktsfullt Dagens Nyheter och vissa andra tidningar följer de direktiv som tycks komma från vissa regeringsbyggnader i världen. Ofta är det uppenbart för alla, men emellanåt så har läsare, tittare och lyssnare glömt hur det lät förra gången.

Saddam Hussein har massförstörelsevapen gol Bush & Blair och hade god hjälp av sin anställde lobbyist Carl Bildt, ett antal mindre hönor och kycklingar gol med och det dröjde inte länge innan de villigas koalition hade dödat omkring en miljon irakier. Visserligen är inte alla bombade till slamsor, många har dött av matbrist, brist på medicinsk vård eller bara mediciner. Saddam hade ju förberett en atombomb han också, hade han inte?

Om inte annat så hade han hemliga vapenlager med olika slags kemiska vapen, och jag undrar om de inte också hävdade att han hade biologiska vapen som han kunde sprida med sina raketer kors och tvärs över världen. Och nu är det dags igen, nyss har Sverige deltagit i ett krig mot Muammar Gaddafi, ett krig som bedrevs av lokalbefolkningen i Libyen med stöd i form av vapen, bombflyg, miljarder dollar i sedlar och diverse hemliga elitförband från USA och Storbritannien. Och den här gången är det Ahmadinejad i Iran som sägs arbeta på att skaffa sig kärnvapen, allt enligt de villigas koalition.

DN: ”Redan i dag har Iran robotar som når till flera europeiska huvudstäder, som Sverige inom ramen för vår solidaritetsdeklaration sagt att vi ska hjälpa om de utsätts för hot, säger Fredrik Lindvall som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Risken är naturligtvis liten för att vi skulle bli anfallna, men Irans vilja kan ändras snabbt och skulle någon vilja hota Europa så är det mest rationella att hota någon som inte har ett paraply i form av ett missilförsvar. Det har inte Sverige, säger han. Daniel Nord är biträdande chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. Han säger att Iran såvitt känt inte har något program för interkontinentala robotar och att det tar minst tio år att utveckla sådana.”

Det som inte nämns speciellt ofta är det uppenbara faktum att USA skulle utplåna Iran från kartan om de använde kärnvapen mot ett annat land, som t.ex. Israel, men hetsen ska piskas upp och den leds givetvis av Dagens Nyheter, tidningen med flest politiserade nyheter av alla tidningar i landet. Ibland tror jag till och med att Proletären är sakligare. (forts under annonsen…)

Det är inte helt omöjligt att Iran önskar framställa kärnvapen, men i regionen finns redan Israel, ett land med fler än tvåhundrafemtio atombomber i sina förråd. Skulle Iran avfyra en bomb mot Israel så skulle minst fyra-fem länder tömma sitt förråd av bomber mot Iran, och det vet iranierna och Ahmadinejad. Tror möjligen omvärlden att Irans ledande politiker vill utplåna sin egen nation bara för att få in en bomb över Israels gräns?

Nej givetvis inte, nu handlar det om en kraft som utgår ifrån USA. Republikanerna driver frågan om Iran så hårt i hopp om att det kan bli en skiljefråga i det amerikanska presidentvalet 2012. Israel driver den hårt eftersom befolkningen i landet vill ha ner hyror, matpriser och skatter. Man vill helt enkelt inte att en stor del av det de själva tjänar ska försörja ett antal religiösa extremister som lever i ett antal bosättningar på Västbanken, skulle Israel dra ner sina militärutgifter till hälften så skulle bara det leda till att varenda israelisk medborgare skulle få en rejäl slant över.

Att svenska media inte rapporterar om dessa motiv till USA och Israels agerande i nuläget är tråkigt, det visar också på att vi inte har en självständig press. Det är tråkigt, vi är tydligen inte värda att få korrekt information om tingens ordning…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ex ab1


17 svar till “Desinformation och lögner om – Iran”

 1. Massförstörelsevapen och show off för media, ja, ja…
  Kanske någon mer minnesgod läsare än jag minns de obetalbart komiska ”bildbevisen” som snurrade runt i TV- nyheter, naturligtvis även svenska, angående irakiska påträffade ”massförstörelsevapen” bestående av tomma 1,5 liters PET-flaskor riggade som radiostyrda modellplan med en liten motor i nosen, vingar och ett stjärtparti. Jag kan ta valfritt gift på mina påståenden att:
  Den prylen skulle ö. h. t. inte orka flyga med 2 hekto i flaskan.
  Den skulle, om den flyger, möjligen vara kontrollerbar inom nära synhåll från ”piloten”
  Vilken 16-åring som helst skulle kunna pyssla ihop detta hiskeliga ”massförstörelsevapen”

  Päminner mycket om ”the great incubator hoax”, där den kuwatiske USA-ambassadörens dotter gjorde en lysande skådespelarinsats för sitt land, gråtande, påstående sig vara sjuksköterska, vittnade hon inför världen om hur irakiska barbarer slog ihjäl spädbarn och stal kuvöser. Inte ett sant ord men propagandalögner väl värdiga Goebbels.

  • Vill tillägga att den kuwaitiska ambassadörsdotterns skådespelarinsats regisserades av ett av världens ledande PR-företag, Hills & Knolwton, även anlitade av svenska politiska intressen.

 2. Det är väl ytterst få numera som tror att det finns någon reell anledning till USA:s senaste krigsskrammel.

  Anledningen till alla skriverier om Irans alldeles säkert fiktiva kärnvapensprogram är att USA (med benägen hjälp av Israel) vill få
  fullständig kontroll över Mellanöstern och alla oljetillgångar där.

 3. Så vitt jag vet så finns det fortfarande inga fungerande robotförsvar ändå, det är geschäft alltihop.

 4. gäller inte den Svenska solidaritets förklaringen för nordiska länder bara? sen är väl inte Israel med i NATO? så då har inte norge/danmark/finland anledning att försvara Israel och riskerar därför inte att få en raket på sig från Iran och alltså kommer inte Sverige bli indraget i det hela, eller?

  sen må vi har yrkesförsvar, MEN skulle regeringen vilja anfalla Iran så skulle det leda till stora protester, plus att en svensk anställd soldat kan sluta när han/hon vill:)

 5. OM det mot förmodan skulle vara så att det finns någon sanning om de Iranska försöken att framställa nukleära vapen så kan jag verkligen förstå dem. Det enda sättet att avskräcka Israel och dess ständige vapendragare USA att dra igång en fullsklig invasion är just att ha kärnvapen att hota med.

  Nu tror jag dock inte att det handlar om vapenframställning utan istället ett försök att komma ifrån oljeberoendet vad gäller energi och istället kunna använda sin olja för att tjäna grova pengar på. Oljan är ju som bekant en ändlig resurs.

 6. USA, den i särklass mest aggressiva och krigiska staten efter andra v ärldskriget har rustat upp, moderniserat och förstärkt sin kärnvapenarsenal, samt har då och då hotat med att använda kärnvapen. Hur reagerat massmedia på detta, och det faktum att Israel, den mest aggressiva staten i mellanöstern enligt många bedömare har 100-200 kärnvapen? Inte alls. Det är mycket skrämmande. OBS dock Hans Blix tankeväckande kommentar i DN-artikeln

 7. Förvånar mig ständigt hur många som blivit specialister på alla staters försvar, deras inställningar, hur dom kommer agera om det blir krig. När det gäller krig har den vanligaste orsaken varit religion; mycket onödigt.
  Se på jordgloben. En missil från tex Iran mot USA kortaste väg är över Arktis och då förbi Skandinavien så Sverige kan oroa sig.

  • En missil från tex Iran mot USA kortaste väg är över Arktis och då förbi Skandinavien så Sverige kan oroa sig.

   Oj då! Kan vi sova i så fall? För när USA ska panga på Iran med kärnvapen så blir det väl likadant? En missil från USA (och det blir ju många) kommer isf att passera Sverige.

   Du som tydligen är specialist, har Iran sådana missiler? Har Iran atombomber? Finns det ngt som talar för att Iran kommer angripa USA med sådana isf…?

   :-P

 8. Det bästa man kan göra är som jag ser det att offentliggöra den rapport som kom för lite sedan om Irans eventuella framställning av kärnvapen så att den är möjlig att utsätta för en kritisk granskning. Om man ska få stöd för ett agerande mot Iran oavsett om det rör sig om en krigshandling eller om det rör sig om sabotage så måste man presentera konkreta bevis och inte bara säga att man har konkreta bevis (den har vi ju hör förr i Irak fallet exempelvis).

  Fredrik (frekar06)
  Helsingborg

 9. Bra, att söka fakta och vara saklig är alltid viktigt. Men vad göra för att öka opinionen för att minska kärnvapeninnehav och -modernisering i världen?
  Visserligen höll Obama i april 2009 ett tal i Prag som tolkades som ”anti-kärnvapenretorik”. Visserligen ingick ett nytt START-avtal med Ryssland in april 2010, som många tolkade som en framgång. Antalet kärnvapen skulle
  minska med 30 % under ett antal år, enligt Svenska Läkare mot Kärnvapen. Samtidigt infördes en ny definition, ett nytt sätt att räkna kärnvapen. Om ett plan tidigare hade 5 kärnvapen räknades detta just som 5 kärnvapen, men nu började man i stället att räkna antalet kärnvapenbärare och får då i stället ett kärnvapen. Enligt avtalet ska USA och Ryssland få ha kvar 1 500 kärnvapen, tillräckligt mycket för att utplåna livet på jorden flera gånger om. Detta diskuteras bl.a i Counterpunch 16-30 september under rubriken ”Succeeding Where Bush Failed. The Obama Administration’s Nuclear Weapons Surge.”.
  Av artikeln framgår att ”Obama’s first term will go down in history, however, as containing one of the single largest spending increases on nuclear weapon ever”.

 10. Det finns endast EN kandidat som är emot ytterligare ett amerikanskt krig och det är Ron Paul, så jag hoppas för allas bästa att opinionen i USA kan stå emot all krigshetsar-retorik från Romney och alla andra clowner som vill bli president i USA 2012.

  Men det blir väl som vanligt ett falsk-flagg-attentat mot USA eller Israel så att krigshetsarna får peka med hela handen mot Iran, utan några som helst bevis.

  Men som du skriver Jinge, det finns INGEN som helst anledning för Iran att attackera något annat land med vapen eftersom USA, Israel och säkert nåt mer land skulle bomba Iran tillbaka till medeltiden inom 24timmar..

  För övrigt så har redan USA(Israel?) utfört otaligt med svarta hemliga operationer mot Iranska vetenskapsmän och byggnader under dom senaste åren, började redan under Bush tid som president.

  US Congress for black ops against Iran
  http://www.xxxxxxxxx

  ”The operations, which range from cyber attacks to political assassinations, are speculated to be conducted under the feeble excuse that Iran was the alleged architect of an assassination plot against the Saudi envoy to the United States. By political assassination, the US congressmen unconsciously mean the liquidation of the Iranian nuclear scientists, an act they actually started long ago.”

  “Seven countries in five years”
  http://www.

  ”Wesley Clark’s new memoir casts more light on the Bush administration’s secret strategies for regime change in Iran and elsewhere.”

  ”While the Bush White House promotes the possibility of armed conflict with Iran, a tantalizing passage in Wesley Clark’s new memoir suggests that another war is part of a long-planned Department of Defense strategy that anticipated “regime change” by force in no fewer than seven Mideast states.”

  Detta uttalande om dessa planer finns på Youtube, Wesley Clark är med på Democracy Now och berättar då om dessa planer som fanns redan 2007.

 11. Det känns som nu förtiden finns det mer Iran kännare och mellan östern experter och Muslim kännare… än vi har ingenjörer och bussförare och tågförare.
  Varför tror du att Iran skulle skjuta missiler från Iran ända till USA? Har du sett någonstans att Iran skulle vifta med den missilen? jag lovar dig att om de har det så skulle de göra världens PR för att avskräcka USA. Om USA attackerar vilket de inte kommer att göra då blir Irans svar att först tömmer sin missil förråd på Israel och amerikanska soldater i Irak därefter börjar den riktiga osymmetriska kriget. De slår där amrikanska intressen finns.
  http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9007272815
  USA hotade för ett tag sen att man ska eliminera IRGC officerare och Iran svarade med döda en IRGC befäl och vi dödar 10 amrikanske befäl i Irak och Afghanistan med andra ord kriget kommer pågå i Irak och i Afganistan.
  Fredrik Lindvall måste vara årets skämt eftersom varenda Iranier i Iran och utanför Iran vet förhållanden mellan Sverige och Iran är bland de bästa förhållandena Iran kan ha.
  När iranska nyheter väljer och säga något bra om EU då finns Sveriges bild med i denna story.
  Iran har sen Irak och Iran kriget haft en enda mål och det är att bli självförsörjande eftersom de kan inte lita på någon och i Iransk tv har man flertals gånger sagt att oljan tar slut en dag och vi måste bygga för alternativa energi eftersom när oljan tar slut vill vi inte stå som tiggare utanför stormakternas dörr där de har kärnkraft men inte vi.
  Men om vi utgår att de vill ha kärnvapen, ge mig en anledning till varför de ska inte ha, USA, UK, ISrael och frankrike som är Iran fiender har ju det.
  Sen komemr någon med argumenten att det inte går lita på Iran, svaret till det är som om det går och lita på USA,UK,ISRAEL Indien och pakistan

 12. USA och israel kommer inte att atteckera Iran, de vill sanktionera Irans central bank så att Iran blöder till döds.
  De vill att folk gör revolution på grund av sanktioner men de fattar fortfarande inte att det är på grund av dessa sanktioner som Iran har blivit tvungen och bygga och utveckla sitt land.
  Isolerar du en person så kan personen gå till attack eller dö av isoleringen eller så hittar den nya vägar och komma ifrån isoleringen.