Den tredje intifadan

Igår gick Hizbollahs ledare, Hassan Nasrallah, till frontalangrepp mot Egyptens president Hosni Mubarak. Han hävdade att Mubarak hade palestiniernas blod på sina händer. Det var en mycket aggressiv Hisbollahledare som angrep även andra muslimska länder för att de inte gör någonting för att hjälpa palestinierna i Gaza.


SvD:
”Studenten Mohammad Hawash står utanför Damaskusporten i Östra Jerusalem och väntar på sin pappa. Även han är palestinier och oroad över situationen. –?Den är inte bra. Jag tycker det är orättvist. Jag hoppas att det blir fred och att vi börjar räknas som människor, precis som alla andra, säger han och får medhåll av myntaförsäljerskan Nema Ali. –?Attacken slog mot fattiga och hungriga. Jag tror att det kommer att leda till en tredje intifada, säger hon.”

Carl Bildt har i flera sammanhang hävdat att EU inte kan göra så mycket i nuläget, han menar att bollen nu ligger hos Egypten. Orsaken är, säger han, att Egypten för närvarande är det enda land som har kontakt både med Hamas och med Fatah. Och Fatahs ledare, Mahmoud Abbas, har vid upprepade tillfällen skyllt den nuvarande situationen på
– Hamas.

Visst, det finns skäl att kritisera Hamas, men jag tror att Mahmoud Abbas skulle tjäna på att i första hand vara palestinier i stället att som nu – vara pro Israel/USA. Befolkningen i Gaza utsätts nu för ett övergrepp som har starka likheter med det som vi kallar – folkmord. De utsätts därför att Israel vill etniskt rensa det ”stor-israel” som de drömmer om, och för att Kadima vill vinna valet i februari. Livni, Barak och Olmert är fullt medvetna om att Netanyahu kommer att vinna stort om inte den israeliska armén kan döda ett stort antal palestinier.

Det faktum att Mahmoud Abbas går USA och Israels ärenden för honom sakta men säkert närmare sin egen grav. På Västbanken så sympatiserar alltfler med Hamas och att de ”står upp” mot den israeliska aggressionen. Men deras ledare kritiserar Hamas och säger sällan något som inte är ett rent försvar av Israel. Inom arabvärlden så stegras temperaturen och Hassan Nasrallah är inte den enda islamistledaren som reagerar kraftigt. I både Jordanien och Egypten, liksom i resten av arabvärlden så börjar folk demonstrera, och när det gäller just Egypten så reagerar Muslimska brödraskapet mycket kraftigt, den grupp som kanske står närmast Hamas.


Hosni Mubarak/Wiki

SvD:s intervjuobjekt talar om Intifada III och jag är personligen övertygad om att vi inom ett antal timmar/dagar kommer att få se det första självmordsattentatet inom Israel, eller i alla fall riktat mot Israel. Kadimas ledning har inte agerat i första hand för att få stopp på Qassamraketerna, de agerar för att inte förlora valet i februari. Vad det får för konsekvenser för dem själva och Israel vet vi inte just nu, men jag har mycket svårt att tänka mig att det leder till något som israelerna har anledning att vara tacksamma för.

Vad opinionen i arabvärlden i stort tycker om Mubarak och Abbas är inte svårt att lista ut, vilka konsekvenser det får på kort sikt är svårare att veta. Men att Intifada III står för dörren blir jag alltmer övertygad om, och vad Israels agerande får för konsekvenser för stabiliteten i arabvärlden i stort kanske vi kommer att få veta förr än vi egentligen önskar. SvD1 DN1 AB1234 VG1 Dbl1 Pol12 it Mill

Bloggat: Svensson Hampus Rawia Anna Lennart Paolopissoffi Annarkia Ali Ida

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, Livni, Olmert, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik[/tags]

  18 comments for “Den tredje intifadan

 1. 29 december, 2008 at 09:59

  Just det där med hur grupperingar måste anpassa sig efter en intifada är intressant, men det är inget som bara utropas. Vad många har glömt är hur Hamas faktiskt inte förespråkat våld innan den första intifadan, men att rörelsen därefter anpassade sig för att inte bli helt åsidosatt. Det var där stegen till en massrörelse togs.

  Även Fatah påverkades, de blev mer och mer ignorerade och blev rädda att helt tappa ledarskapet. Oslo-avtalet var en desperat åtgärd för att behålla makten. Så nog påverkar sånt här.

 2. Hasse Södergren
  29 december, 2008 at 10:22

  Idag på morgonfikat hörde jag för första gången ett par klart antisemitiska kommentarer här på jobbet. Israel kallades för ”mördarstaten” och våran gruppchef sade att det måste vara något fel i huvudet på ”judarna”. Personligen så är jag mycket kritisk mot Israel, men det visar det som någon här tidigare varit inne på. Israel skapar antisemitism i 300 knyck. Gör de dessutom detta för att de ska vinna valet så är det så lågt att det är i nivå med gamle Adolfs fasoner. På en annan blogg såg jag att palestinagrupperna kallat till demonstration idag eller i morgon klockan ett. Tror de verkligen att alla redan drabbats av arbetslöshet? Eller är det inte meningen at tfolk ska komma på demonstrationen? Man får väl ändå förlägga den till kvällstid eller nu i helgen så att människor kan visa vad de tycker. På mitt jobb är vi säkert flera som skulle gå om vi bara vore lediga. Jag tycker att du ska skriva mer om antisemitismen Jinge, jag tror inte att folk fattar vad som håller på att hända.

  • 29 december, 2008 at 10:36

   Man får väl ändå förlägga den till kvällstid eller nu i helgen så att människor kan visa vad de tycker.

   Jag tänkte på samma sak, jag fick ett e-brev med den innebörden men inte från Palestinagrupperna vilket man kanske hade haft anledning att förvänta sig. Jag tror inte heller att alla har julledigt.

 3. benji
  29 december, 2008 at 10:36

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 4. Micke
  29 december, 2008 at 10:40

  Att Mubarak går emot Hamas är inte så konstigt, eftersom det muslimska brödraskapet är hans dödsfiende.
  Se bara på Gustav II Adolf när han krigade för protestanterna och mot katolikerna. Vilken var hans viktigaste bundsförvant. Jo, det katolska Frankrike som hjälpte honom i kriget mot det katolska Österrike. Varför? Jo, Frankrike var rädda att Österrike skulle bli för stora och starka. Politik är ofta viktigare än religion-, språk- eller kulturtillhörighet.

 5. Issefin
  29 december, 2008 at 10:49

  Rasistiska kommentarer som förespråkar folkmord polisanmäls! / Jinge

 6. Fredrik
  29 december, 2008 at 12:09

  Det är sorgligt att se apartheidstatens agerande. Vad kan vi vänta nu? Kärnvapen?

 7. Kenta
  29 december, 2008 at 12:14

  Det är otroligt att en ”vänligt sinnad” stat kan bete sig så. Helt otroligt. Hur kan det komma sig att inte befolkningen ser till att hans prsidentskap upphör?

 8. Calle
  29 december, 2008 at 14:43

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 9. Yafa
  29 december, 2008 at 15:26
 10. Civilrights
  29 december, 2008 at 16:23

  Jag tycker, efter att ha läst Jinges ”artiklar” att han ska bli en ledarskribent eller expertkommentator åt en ledande tv-station eller tidning. Jag har aldrig trott att en västerländsk man med så mycket influenser och propaganda av det zionistiska media-maskineriet, skulle kunna se igenom rök ridån in i verkligheten. De som är okunniga suger in vad som helst ifrån medierna, medier som kontrolleras av den största bluffen och pro-zionism mannen i världshistorien, nämligen Rupert Murdoch.

  Fortsätt ditt goda arbete och sökning efter sanningen Herr Jinge

  • 29 december, 2008 at 16:26

   Jag tycker, efter att ha läst Jinges “artiklar” att han ska bli en ledarskribent eller expertkommentator åt en ledande tv-station eller tidning.

   Hahaha :-) Om du inte skojar med mig så borde du inse att de som får den typen av jobb definitivt INTE får genomskåda vare sig det ena eller det andra… :P (Men det var gulligt skrivet)

 11. Mr Biz
  29 december, 2008 at 16:50

  Jinge!
  Även om alla kan köpas vill jag inte tro att du någonsin blir till salu. Däremot kan ditt bloggarkiv mycket väl bli ett historiskt dokument som borde säkras, typ hos KB, så att framtida forskare kan jämföra med gammelmedia.

 12. Arebir
  29 december, 2008 at 17:29

  ”….de som får den typen av jobb definitivt INTE får genomskåda vare sig det ena eller det andra… :P (Men det var gulligt skrivet)”

  OK! Men det beror på Svensk media är väldigt likriktad. Demonstrationer på Sergelstorg är bra men en välskriven artikel som når ut till tiotusentals människor har mycket större genomslagskraft. Vänstern (allt vänster om Mona) saknar för övrigt en klar strategi om hur man ska arbeta mediamässigt. Och om någon hävdar att så inte är fallet, så tänk om och börja om från början! Det räcker att se vad Aftonbladet blivit….! Och övrig vänstermedia, med några få undantag, når enbart de närmast sörjande!

  Även om dina åsikter kan vara obekväma för många så mår demokratin bra av ett diversifierat budskap. Om den svenska vänstern vore mer progressiv/dynamisk skulle man vara bättre på att uppmärksamma de duktiga bloggare som finns inom den svenska ”bloggsörjan”.

 13. 29 december, 2008 at 19:00

  Arebir: ”Vänstern (allt vänster om Mona) saknar för övrigt en klar strategi om hur man ska arbeta mediamässigt. Och om någon hävdar att så inte är fallet, så tänk om och börja om från början!”

  Du har tyvärr helt rätt i det. Jag vet att frågan varit uppe, och att det dessutom tagits vissa beslut i frågan, men sedan har det blivit tyst. Så tyst så tyst… Det är ju trist eftersom det finns en mängd mycket kompetenta personer inom t.ex. Vänsterpartiet. Men det är knappast något som vi medlemmar märker av i alla fall.

  Arebir: ”Om den svenska vänstern vore mer progressiv/dynamisk skulle man vara bättre på att uppmärksamma de duktiga bloggare som finns inom den svenska “bloggsörjan”.”

  Typiskt nog så har vare sig Flamman eller Vänsterpress (v) någon speciell bloggbevakning, i vart fall ingen som syns.

 14. Calle
  30 december, 2008 at 09:56

  LÄS KOMMENTARSREGLERNA !! / Jinge

 15. civilrights
  30 december, 2008 at 11:29

  Jag var helt allvarlig Herr Jinge när jag menade att du borde få mycket mer uttrymme i medierna. Folk väljer att svälja det blåa pillret( från filmen Matrix) och fortsätta leva i sin lilla bubbla utan att se verkligheten, vi behöver en Morpheus som dig :). Jag är ingen ”datanörd” eller ”filmnörd”, men jag måste skriva i såna termer för att folk ska förstå vad jag menar. När människor börjar tänka utanför bubblan så brukar media och andra avfärda det som rena konspirationsteorierna, och lägger dom i samma fack som UFO-sekter o liknande. Min fråga är, tror du att dom svenska medierna är så naiva och okunniga som det ser ut nu eller är det bara ett politiskt spel??

  • 30 december, 2008 at 11:34

   Både och Civilrights. Vissa spelar friskt, andra tror att de förstår beroende på sina färgade glasögon. Själv ser jag bara rött f.n…

Comments are closed.