Den nya- och gamla fascismen

Idag har diskussionerna fortsatt i media, talet om hur man ska hindra Sverigedemokraterna att få en vågmästarroll i landets riksdag – om de kommer in. Den svagaste journalistiken står idag Dagens Eko för, man pressade Maria Wetterstrand hårt för att få henne att säga att (MP) skulle samarbeta med högeralliansen om rasistpartiet skulle komma in landet riksdag. Det verkade som att Ekot inte alls hade förstått att det var borgarnas spindoctors som stod för idén eftersom velighet på den punkten skulle skada de rödgröna. Man får hoppas att det var ett olycksfall i arbetet från Ekots sida.

Och när det gäller den nu så aktuella rasismen så tänker jag på en artikel som idag fanns i Uppsala Nya Tidning, ett inlägg skrivet av Ida Dzanovic som också driver bloggen Forum för Frihet, en kvinna som genom sitt engagemang i skapandet av imaginära medicinen ”Islamofobil” till och med fick Per Gudmundson på svenskans ledarredaktion att darra på manschetten.

Ida Dzanovic i UNT: ”För 16 år sedan stod vi i en kö där döden delades ut. I varje blick från de stumma och bleka människor som köade tillsammans med mig, kunde jag i deras ögon spegla den sista bilden jag såg av den här världen. Vi bara tittade på varandra, och i varje blick kände man en och samma fråga: Kommer de att ropa ditt eller mitt namn? Jag tittade upp mot himlen och tänkte: Kanske, kanske kommer jag att födas igen?

Mitt enda brott var att jag är muslim som suttit i en buss som åkt från ingenmansland till ingenstans. De andra ”brottslingarna” valdes ut på en väg utan återvändo, men jag fick sitta kvar med den exklusiva rättigheten att leva vidare. I dag känns varje andetag som stulen från de namnlösa människorna. Det känns så tungt och så fegt att leva resten av livet med känsla att jag tog deras plats.”

Idag talas det om frisläppandet av krigsförbrytare, själv började jag dagen med att skriva om Israel och Goldstone-
rapporten. Det verkar helt enkelt inte finnas någon ände på den sjuka som heter rasism, oavsett om den dyker upp som bihang till koloniala och/eller territoriella anspråk. Att en grupp som Sverigedemokraterna överhuvudtaget kan rekrytera folk har jag svårt att förstå. Oavsett ras, religion eller hudfärg så borde alla människor vara lika mycket värda. Men så är det inte, något som vi påmindes om under Förintelsen och som vi sedan påmints om vartenda år. Idas berättelse nämner det

Sverigedemokraterna

som hände för 16 år sedan, Israels angrepp mot Gaza var inte ett år sedan.

USA har tillsammans med England något som kallats ”De villigas koalition”, en grupp länder som dödat över en miljon Irakier sedan Irakkriget började, ett krig som från början till slut var byggt på lögner och ett spel under täcket mellan George W Bush och mannen som nämns som EU:s blivande president, Tony Blair. Själva har vi en utrikesminister som var lobbyist för Irakkriget åt den amerikanska administrationen, en man som nu hävdar att vi ska fortsätta att slåss på amerikanernas sida i Vietghanistan.

Och som om dessa problem inte räckte till så sticker den svenska rasismen upp sitt fula tryne, med illa dolda hakkors i bakgrunden. Till råga på allt elände så bekymrar sig de politiska partierna om ifall denna samling uppklädda skinn-
skallar ska kunna sno åt sig en vågmästarställning i landets riksdag.

intressant Andra om: , , , , , , , , ab1234 svd1234 dn1234 ex123 t

  21 comments for “Den nya- och gamla fascismen

 1. Musse
  23 oktober, 2009 at 16:23

  SD har sin motsvarighet i andra fascistpartier i Europa och står för samma sak. Att Åkesson har slips döljer ingenting. De samlar sina anhängare i första hand bland dem som saknar utbildning, de är också för enklare lösningar. Sorgligt men sant.

  • SA
   23 oktober, 2009 at 21:13

   Musse det du påstår säger mer om dig själv än om dom du skriver om. Själv har jag hittills alltid röstat blått.
   Nu är det dock hög tid att försvara demokratins grundpelare. I och med att Reinfeldt nu gått ut med att dom inte
   tänker samregera med SD om de skulle få vågmästar mandat. Så har dom då öppet sagt till det svenska folket att vi bryr oss inte om hur ni röstar allas röster är inte lika mycket värda. Därför för att försvara demokratins principer att uttrycka åsikter vilka dom än är ! Därför kommer jag med nöje att rösta på SD i nästa val.

   • DrRyan
    24 oktober, 2009 at 14:53

    ”Nu är det dock hög tid att försvara demokratins grundpelare. I och med att Reinfeldt nu gått ut med att dom inte tänker samregera med SD om de skulle få vågmästar mandat. Så har dom då öppet sagt till det svenska folket att vi bryr oss inte om hur ni röstar allas röster är inte lika mycket värda.”

    Hur tänker du då? En av demokratins grundpelare är ju valfrihet. Det innebär att ett fjuttparti på extremkanten inte skall kunna tvinga sig in i en regeringskoalition om de övriga partierna och _deras_väljare_ inte vill det. Om jag röstar på alliansen och INTE vill att den ska ta in SD, då blir ju min röst mindre värd än SD-rösterna om alliansen MÅSTE samregera med SD (som du implicerar med ditt påstående). Om Reinfeldt deklarerar detta innan valet så är det ju fair play, väljarna har möjlighet att ta ställning till det i demokratisk ordning.

    Du gör en logisk tankevurpa och ditt angrepp är ett slag i luften. Tänk efter lite så inser du det.

    • Maks
     27 oktober, 2009 at 10:22

     Makteliten är oroliga medan den stora massan blir mer frustrerad över mobbning av ett parti.
     Just därför kan SD få många fler röster. Man är trött på maktmissbrukarna och elitism och mindre intresserad av vad ett parti står för eller inte står för.

 2. Åsa
  23 oktober, 2009 at 16:51

  Musse: Vari menar du att dem saknar utbildning? Källa. Påståeendet säger inte så mycket även om..

  • 23 oktober, 2009 at 17:10

   Det var en underlig fråga!? Det är tämligen välkänt att SD attraherar väljare bland lågutbildade i glesbygd.

   • Christer W
    23 oktober, 2009 at 17:48

    Nu har ju inte SD fått mest röster i glesbygd, därför bör undersökningar om SD-sympatier och andra ytterlighetsrörelser tas med en ganska stor nypa salt.
    Jag kan tänka mig att det är till och med relativt hög- och väl-utbildade som röstar på dem och sympatiserar med dem i det dolda, så länge det kan utgöra ett hot för den egna karriären att bekänna färg.

    • 23 oktober, 2009 at 18:14

     Man har gjort flera undersökningar av vilka det är som sympatiserar med SD. jag har tom redovisat ngn av dessa för nåt år sedan. Schablonbilden stämde iaf då, lågutbildade män i landsorten.

     • Jakob
      23 oktober, 2009 at 18:34

      Jag läste igår om en undersökning som gjorts bland högskolestudenter, den visade att stödet för SD totalt låg på drygt 3% men att stödet för dem på teknikutbildningar låg på drygt 6%. Och detta är då inte alls i glesbygder (där inga högskolor finns) eller bland lågutbildade.

 3. Sara G
  23 oktober, 2009 at 17:43

  Det känns underbart att det är ”vår” Ida som med alla medel kämpar så med sin konst och med sina texter för att föra fram humanismen och de mänskliga rättigheterrna i en svår brytningtid! Tack Ida, du är ett föredöme!
  Hennes artikel i UNT beskriver en verklighet som man tycker borde ligga mer än sextifem år tillbaka, under judeförföljelsen.
  Men som i själva verket är nutidshistoria! Och det är muslimerna som drabbas.
  Jag hoppas att alla unga som gamla, som eventuellt tänker rösta på Åkesson tar sig en ordentlig funderare efter att ha läst Ida skrämmande text!
  Alla, jag säger alla, kommer att förr eller senare lida under ett nazistiskt styre, det vet vi genom historien…

 4. x
  23 oktober, 2009 at 17:45

  Jinge.

  Det låter som om du anser att SD och Socialdemokraterna har samma väljargrupp.

  Om utbildning kan man nog tvista, men geografiskt är det bara att titta på valmyndighetens hemsida.

  http://www.val.se/val/val2006/slutlig/K/rike/delar.html

  Socialdemokraterna är mycket starka, och SD är mycket svaga i glesbygdskommunerna i Norrlands inland.

  SD är däremot starka i Skåne och Blekinge, det är väl knappast glesbygd?

  mvh.

  x.

  • 23 oktober, 2009 at 18:12

   SD redovisas inte separat, men att det inte är storstadsområden syns tydligt.

 5. Ante
  23 oktober, 2009 at 18:03

  Slugt av Reinfeldt att hela tiden säga; ”aktivt stöd av SD”, eftersom han då kommer undan rent semantiskt från att ha avsagt sig det *passiva* stödet från SD.

  • Marcus R
   23 oktober, 2009 at 18:42

   Slugt av Reinfeldt att hela tiden säga; ”aktivt stöd av SD”, eftersom han då kommer undan rent semantiskt från att ha avsagt sig det *passiva* stödet från SD.

   Nja, det är nog mer för att man aldrig kommer undan passivt stöd. Det är ju knappast så att om SD röstade för att rädda torsken och stänga ner kraftverk (eller vad nu Mp vill) så skulle Mp vända 180 grader bara för att SD håller med dem. Båda vänster och höger kommer ju att någon gång rösta på samma sak som SD oavsett om det är på Riksdagsnivå eller Kommunnivå. Det är oundvikligt.

 6. Urban
  23 oktober, 2009 at 18:48

  Postningen som uppmärksammade spindoktorerna var en smärre aha-upplevelse. Klart att det är mediastrategi från FP:s sida att göra ett utspel där man försöker slita loss MP ur de rödgröna! Men frågan blir då varför inte de rödgröna försökte spela ut FP enligt samma logik; väljer FP att samarbeta med SD före de rödgröna… De rödgröna måste helt enkelt bli vassare i sin mediastrategi.

  • 23 oktober, 2009 at 19:05

   Jag tror att det är ett grupparbete. Vi får nog se en hel del trix under sossekongressen som kommer nu. Meningen är, bortsett från att förvirra väljarna, att irritera de rödgröna, helst så mycket att det blir tjafs…

 7. el persson
  23 oktober, 2009 at 20:02

  Varenda gång dessa diskussioner kommer upp kommer jag att tänka på några rader av Martin Niemöller (1892-1984), de borde varit historia för länge sedan …
  Det är bara att inse att de är nutidshistoria och att Niemöller kommer att vara aktuell länge än …

  I Tyskland hämtade de först kommunisterna,
  och jag protesterade inte,
  för jag var inte kommunist;

  Sedan hämtade de de fackanslutna,
  och jag protesterade inte,
  för jag var inte fackansluten;

  Sedan hämtade de judarna,
  och jag protesterade inte,
  för jag var inte jude;

  Sedan hämtade de de mig,
  och då fanns ingen kvar som protesterade.

  (hämtad från Wiki)

  • 23 oktober, 2009 at 20:05

   Ja den är klassisk. Passar bra till de rader Ida skrivit i UNT. Nu är det MUSLIMERNA som är den största faran mot Sverige. Många av den här bloggens besökare står på tur efter att fascisterna gjort sig av med dem. Därför ska vi alla protestera mot det där gänget. Alltid!

 8. Simon
  23 oktober, 2009 at 21:20

  det är meningslöst o diskutera vilka som röstar på SD vad kommer ni att säga sen när SD kommit in i Riksdagen med låt oss säga 6-7% av väljarnas röster 2010? jag säger som expeterna sagt den senaste tiden att med en svag Europeisk Socialdemokrati så ökar tyvärr de Högerextremas chanser att mobilisera sig och gå framåt med storm steg i Europeisk politik. jag är invandrare från Mellanöstern och tycker inte att SD är ett hot mot mig däremot så är en svag Socialdemokrati ett hot mot mig det är det som man borde diskutera varför är de Röda svaga i Europa idag? det enda som kan stoppa de Högerextrema partiernas frammarsch är en stark Vänster-Socialdemokrati och sedan kan vi sitta o debattera SD hur mycket som helst men några debatter kommer inte att få stopp på de tvärtom de kommer att få mer publicitet och det tackar de för. senast igår pratade jag med en Sverigedemokrat som sa att all gratis publicitet är bara bra för oss han ba kolla bara på PK media som debatterar oss som om vi vore det största partiet i Sverige och det tackar vi o bugar för sade han. däremot så sa han att en stark Vänster-Socialdemokrati så skulle vi aldrig få en chans att bli stora men nu när de Blåa styr så gynnar det bara oss och det tackar vi Reinfeldt för som aldrig tydligt vågar ta avstånd från oss sade han med högmodig stolt röst. han sa att vi använder Islam och Muslimer som debatt ämne och därmed kommer vi att lyckas röstfiska bland kristna invandrare men i grund o botten är vi emot alla icke Svenskar. jag vet att SD är farliga om de får allt för mycket makt men det är ännu farligare att vi har en Vänster-Socialdemokrati som verkat tappat hoppet.

  • 23 oktober, 2009 at 21:46

   Simon, debatter och alla röster är värdefulla.
   Aftonbladet har redovisat till folket det som står i SD-s garderobsskåp!
   I kommun efter kommun, ser man att deras representanter lämnar sina uppdrag:

   Alvesta: Passiv ledamot.
   Arvika: Tom stol.
   Askersund: Politisk vilde.
   Borgholm: Tom stol.
   Eskilstuna: Tom stol.
   Eslöv: Tom stol.
   Falkenberg: Två passiva ledamöter.
   Falköping: Två tomma stolar.
   Gnosjö: Tom stol.
   Gällivare: Tom stol.
   Hagfors: Tom stol.
   Hallsberg: Två passiva ledamöter.
   Hallstahammar: En tom stol och en passiv ledamot.
   Halmstad. Två politiska vildar.
   Hedemora: Tom stol.
   Hultsfred: Två tomma stolar.
   Höganäs: Tom stol.
   Hörby: En politisk vilde, en passiv ledamot.
   Karlshamn: Tom stol.
   Karlstad: En politisk vilde.
   Kumla: Två tomma stolar.
   Kungsälv: Tom stol.
   Kungsör: Tom stol.
   Köping: Passiv ledamot.
   Landskrona: Politisk vilde.
   Lekeberg: Tom stol.
   Lessebo: Tom stol.
   Lilla Edet: Politisk vilde.
   Mellerud: Politisk vilde.
   Munkedal: Tom stol.
   Nora: Tom stol.
   Norrköping: Två tomma stolar.
   Nybro: Tom stol.
   Nynäshamn: Politisk vilde.
   Orust: Politisk vilde.
   Perstorp: Tom stol.
   Sala: Passiv ledamot.
   Simrishamn: Två tomma stolar.
   Skara: Tom stol.
   Skurup: Två tomma stolar.
   Staffanstorp: Tom stol.
   Strängnäs: Passiv ledamot.
   Sunne: Politisk vilde.
   Surahammar: Tom stol.
   Svedala: Tom stol.
   Sävsjö: Tom stol.
   Södertälje: Två tomma stolar.
   Tierp: En passiv ledamot.
   Timrå: En tom stol och en politisk vilde.
   Tomelilla: Tre tomma stolar och en politisk vilde.
   Trollhättan: Politisk vilde.
   Uppvidinge: Tom stol.
   Vadstena: Tom stol.
   Vaggeryd: Politisk vilde.
   Vårgårda: Tom stol.
   Ånge: Tom stol.
   Älmhult: Tom stol.
   Örkelljunga: Tom stol.
   Östhammar: Tom stol.
   Östra Göinge: Tom stol.

   http://www.expressen.se/Nyheter/1.1751673/sd-s-sonderfall

   Jag är aldrig pessimist

 9. 23 oktober, 2009 at 21:48

  Tack, Jinge för att du uppmärksammade min artikel i UNT!
  Kul att även blogg-veteraner gör det! :-)

Comments are closed.