Den Flygande Jordfräsen III

Svenska folket har under en lång följd av år tvingats betala ett industriellt socialbidrag till Saab och Investor för att de ska utveckla och bygga flygplan. Man har gjort detta av flera skäl, det främsta har antagligen varit något slags självhävdelsebegär från en liten och relativt betydelselös nation som velat visa – vi kan och vi vill, något som förstärkts av politiker som vill utöka sin nations image och därmed sin egen betydelse.

Ekot: ”Just nu tar Försvarsmakten fram ett förslag om hur en ny, kraftigt moderniserad version av Jas Gripen skulle kunna se ut. En ny modell kommer att kosta miljarder. Snart måste politikerna bestämma vad stridsflygplanen ska innehålla och hur många som ska köpas in. – Jag tycker att de nationella försvarsbehoven talar för att vi ska ha ett stort antal stridsflyg. Så har Sverige tänkt under nästan hela 1900-talet och 2000-talet. Jag är inte glad för tanken att byta ny utveckling mot färre flygplan. Då kan försvarsförmågan bli lidande, säger folkpartisten Allan Widman, ledamot i försvarsutskottet.”

Ett av problemen med Widmans resonemang är givetvis att vi inte vet vilka vi ska försvara oss mot. Visst, vi är omgivna av NATO-länder men är det realistiskt att tänka sig att dessa ska överfalla Sverige? Eller ska vi tro att Ryssarna ger sig på dessa NATO-länder för att komma åt att ockupera Sverige?

Svaren på dessa frågor behöver jag inte skriva, det jag istället kan berätta, om nu någon händelsevis inte visste det, är att Sverige i praktiken redan är NATO-medlem även om vi inte är det officiellt. Vår krigsmateriel är fullständigt NATO-anpassad, våra uniformer likaså. Dessutom har de flesta högre officerare utbildats delvis i USA och våra trupper står redan idag under NATO-
befäl i bland annat Afghanistan.

Och nu planerar man att återigen använda hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar för att utveckla våra osäljbara flygplan ytterligare. För att det handlar om hundratals miljarder behöver vi inte tvivla på när man säger att en ny modifierad Gripen skulle kosta ”miljarder”. Ser man bakåt i tiden för att se hur stor del av skattebetalarnas pengar som gått till utveckling av olika flygplan så blir det fullständigt klart för var och en att det knappast handlar om någon företagsekonomiskt vettig verksamhet.

Skattebetalarna står för forskning, utveckling och tillverkning, och om planen går att sälja eller hyra ut genom att muta köparnas regeringar, så hamnar eventuellt överskott i näringslivets fickor.

Avslutningsvis: Det är möjligt att rubriken är tillspetsad, det är möjligt att JAS Gripen är ett godtagbart flygplan, det jag vänder mig mot är att skattebetalarna ska stå för kostnaderna medan industrialisterna ska ta hand om vinsten. Det är, utan minsta tvivel, en förmögenhetsomfördelning från skattebetalarna till Investor och dess ägare.

it , , , , , , , , ex1 ab1 dn1 svd1 e24

  10 comments for “Den Flygande Jordfräsen III

 1. Oscar Lilja
  10 januari, 2011 at 09:32

  Vi får väl se hur det blir men det finns ju förmildrande omständigheter med att försätta köpa Svenskt. Skatterna. Staten dvs vi får tillbaka betydande mängd av kostnaderna i form av skatter och löntagarnas konsumtion detta gäller såklart även på eventuella exportavtal.

  Grundfrågan är fortsatt vad skall vi har för försvar och hur stort flygvapen. Sedan väljer vi väg om det skall köpas ingenting alls, utländskt, eller svenskt (med utländska inslag). Gripen har ur ekonomisk synpunkt varit väldigt lyckat som projekt men man kan ju ifrågasätta antal och exportstödjande delar kanske.

  • 10 januari, 2011 at 09:45

   Menar du att svenska militärer inte betalar skatt om de flyger amerikanska eller ryska plan?

   • Oscar Lilja
    10 januari, 2011 at 12:11

    Nej jag menar dom anställda inom försvarsindustrin samt deras företag såklart det var ju dom du pratade om?

 2. Petter
  10 januari, 2011 at 12:37

  Sverige har ändå inget försvar gamla öststater har både mer utav försvar och mer av hårdvara för försvar. Att tro att vi kan skydda hela landet med Jas eller bandvagnar är ju ganska galet. Vi kan inte ens skjuta ner bombplan. Varför skulle vi då avskräcka någon från att attackera oss? Vi kan inte försvara oss och vi kan inte svara på en attack. Det vi kan göra är väl att gömma några gamla ubåtar i atlanten. :)

  • Gripen
   10 januari, 2011 at 14:44

   Man behöver inte mycket hårdvara för att få ett starkt försvar. Stridsvagnar och haubitsar plus jaktplan är inte nödvändiga för de tar mycket resurser.

   Vad vi behöver är tränad personal och utrustning för gerilla krig plus luftvärns system som är mobila.

   Vi kan ju se vilket problem USA har med så kallade ”insurgents” i Irak och Afghanistan, man kan inte vinna en invasion om man inte har folket man invaderas stöd och då spelar det ingen roll vad man har för försvar för då kommer den som invaderar att vinna.

 3. 10 januari, 2011 at 13:18

  Kostnaden för Gripen är extremt mycket högre än de slantar som kommer in i skatter från de anställda i industrin.

  Hur många industriarbetare behövs tror du? Tio tusen ??

 4. nature
  10 januari, 2011 at 18:22

  Redan på viggens tid, då jag var grabb, och ställde frågor så tyckte jag det var underligt att vi köpte motorn, eller i vart fall delar av den från USA? Jag menar, ett nationellt producerat vapen borde ha den fördelen att inga andra länders militärmakt har insyn och kännedom i detta fall om ett flygvapen då. Vidare tyckte jag väl att ett sådant projekt bör vara hemligt samt naturligtvis BÄTTRE än andras nationers vapen. Var våra motorer så dåliga att vi måste köpa delar utomlands faller ju hemlighetsprincipen. Vad är annats idén med att utveckla ett eget vapen? Annars kunde vi väl lika gärna köpa hela planet direkt från utlandet och slippa allt strul? Som liten grabb tänkte jag att vad är iden med att skaffa ett flygvapen som skjuts ner av andra nationers plan? Då kunde vi ju lika gärna begrava planet direkt. Kloka tankar från en 9-årig grabb med ett visst vapen intresse.

  Nu vet jag bättre. Näringslivet fungerar inte utan statligt ett obegränsat stöd. Vapenindustrin får just ett sådant obegränsat ekonomiskt stöd från oss skattebetalare.

 5. Bulver
  10 januari, 2011 at 19:17

  Vi ska väl inte fortsätta leva i illusionen att det är ett svenskt plan. Så här står det i Wikipedia:
  ”År 2007 presenterade Saab ett internationellt samarbete med flera stora försvarsindustrier rörande vidare utveckling av Saab 39 Gripen, populärt dubbad ”Super-Gripen”[58] eller Gripen NG (Next Generation). Följande företag, som även bidrar finansiellt, ingår i samarbetet: Honeywell, General Electric, Rockwell-Collins, Martin-Baker, APPH och Terma.”
  Dessutom finns ju den arbetsfördelningen att den brittiska samarbetsparten står för mutorna så SAAB kan framstå som liljevit. Socialdemokraten i radio i morse var förresten med på noterna även om han ville banta med några plan. What else is new?

 6. KHM
  10 januari, 2011 at 20:51

  Ska du vädra reaktionära fördomar så var så god. Men skriv då under ditt riktiga namn så folk får se vilken skit du producerar! Och du, ta oxo med dina källor så ska jag besvara dina frågor, dock ej dem som rör ditt nya hemland! / Jinge

 7. 11 januari, 2011 at 06:37

  -Nöjd?

  Att du inte skäms? Kom inte dragandes med ytterligare partiska profeter. Nästa gång du länkar till något som stöder dina drömmar så försök åtminstone att ragga upp något som SER UT att vara en opartisk utsaga. Får jag en bunt sedlar så kan jag oxo räkna ut att JAS Gripen är en utomordentligt lönsam affär för skattebetalarna.

  Det du ställer till med för egen del är förstås att dina åsikter reduceras till billigt trams, kom inte med något mer i den nivån är du snäll. Google is your friend, skriver du, men Google är definitivt inte DIN vän…

  http://www.expressen.se/ledare/1.2285956/uppe-i-det-bla

Comments are closed.