Den arabiska revolutionen
Idag samlas folk på Tahrirtorget igen, nu protesterar de mot militären som enligt demonstranterna återgått till sitt vanliga beteende under Mubarakregimen. I Syrien demonstrerar man mot Assad, men nu ska de göra det på kvällarna sägs det, orsaken är att militären då inte ser vilka de skjuter på.

I Misrata fortsätter striderna, Nato har vräkt massor av tunga bomber mot Gaddafi men Libyens armé slåss fortfarande mot de oppositionella. Mycket av den arabiska revolutionen är svårt att förstå, t.ex. så bränner oppositionella i Syrien bilder av Hassan Nasrallah, Hezbollahs ledare i Libanon. En arabisk bekant säger att det är kurderna i Syrien som agerar, en annan arabisk bekant säger att allt blir bra om bara islamisterna skjuts, och att det är bra att armén gör vad de kan för att utrota dem.

Jag är således skeptisk till alla utsagor som rör Syrien, och tveksam till alla andra som rör Mellanöstern och Nordafrika. Det enda riktigt pålitliga i nuläget är skuldfrågan i konflikten mellan Israel och palestinierna. Den är, om inte lätt att förstå, så är den i alla fall sig lik år efter år. Nu pratas det en hel del om att Egypten ska öppna sin gräns helt mot Gaza, och det är i så fall på tiden. Samtidigt så innebär det ett löftesbrott, Mubarak hade lovat USA att hålla palestinierna fortsatt instängda i Gazas friluftsfängelse.

Parallellt med det så planerar Dror Feiler och resten av gänget runt Frihetsflottiljen att göra en ny resa i år, även denna gång med Henning Mankell som en av deltagarna. Man säger att det kommer att bli hundra fartyg som far över, detta samtidigt som Egypten avser att öppna gränsen mot Gaza.

På samma gång så talas det mer och mer om den enighet som är på väg på Västbanken och i Gaza. Hamas och PLO gräver ner stridsyxan och i samband med Nakban den 15 maj så försökte 50 000 palestinska flyktingar i Syrien ta sig över gränsen mot Israel för att bege sig till Västbanken. Israeliska soldater sköt ihjäl ett antal av dessa, och antalet skiljer sig beroende på vem man frågar.

Den ende som i nuläget verkar ha kontroll är kung Abdullah i Jordanien. En förhoppning är givetvis att landets sex miljoner innevånare ordnar den saken så att demokratirörelsen kan växa även där. Av någon underlig anledning så säger alla despoter att frihetsrörelserna drivs av al Qaida. Det sa Mubarak, det säger Gaddafi och Syriens Assad. Vad man säger i Jemen vet jag inte, men jag misstänker att det är enda landet som har en bunt al Qaidaaktivister lokalt.

Ett problem idag är att det är svårt att få fram vederhäftig information. Allt man får höra är skruvat än åt ena eller än det andra hållet. De arabisktalande som besöker den här hemsidan har givetvis olika uppfattningar om vad som händer, något som kan vara tämligen förvirrande…

it Andra om: , , , , , dn1 svd1 ex1 ab ekot


16 svar till “Den arabiska revolutionen”

 1. De enda som applåderar dödandet, i tron att det är islamister som ligger som röda höga på gatorna är syrianerna. Jag blir inte klok på dem. I årtionden har jag hört dem gnälla och oja sig över hur förtryckta de varit i Syrien. Nu visar det sig att de står regimen väldigt nära, ja, så nära att de inte ens tycker synd om sina landmän som ser ut som blodiga kötthögar efter demonstrationerna. Har syrianerna varit eller har de inte varit förtryckta av regimen i Syrien? Om inte, vad gör de i Södertälje allihop?
  Personligen vet jag att de inte varit förtryckta, i alla fall inte mer än några andra. Brist på demokrati drabbar alla människor lika oavsett vad de har för bakgrund eller religion. Men skulle vi studera dessa människors asylskäl i Sverige så skulle det stå i bjärt kontrast mot verkligheten.

 2. Syrien är en väldigt svår nöt att knäcka för alla araber. Man vill inte se syrierna dödas men samtidigt vill man inte se Syrien falla samman. Landet skulle hur lätt som helst bli ett nytt Irak. Vart skall alla miljoner flyktingar tar vägen om kurder, syrianer, araber och andra minoriteter börjar slåss inbördes och får för sig att de vill dela landet? Det skulle bli en historia som mer påminner om palestiniernas tragedi än irakiernas, faktiskt.
  Den allmänna uppfattningen i arabvärlden är dock att det regimen gör är fruktansvärt. Det är i alla fall den uppfattningen jag gör när jag läser och lyssnar till arbiska intellektuella som följt revolutionerna i Tunisien och Egypten. Man fördömer våldet och håller andan. Pandoras ask skrämmer oss alla. Går det snett i Syrien så skulle hela Mellanöstern sättas i brand.

 3. Ja, det fanns ju dom som trodde att ”nu är allt klappat och klart” tack vare Fisbooken,Twitter,Google, you name it.

  Tyvärr är verkligheten mer komplicerad än så.

  Det man kan hoppas på är att länderna får sköta sig själva må komma diktatur eller vad.

  Det är deras verklighet att ta hand om, utan utländsk påtvingad demokratisk diktatur.

  • Nu ska G8 låna ut XX miljarder, frågan är vad de måste gå med på för de slantarna? Egypten ska väl stänga gränsen mot Gaza och komma överens med Israel för att de ska bli några G8-pengar…

   • Precis vad jag tänkte också när jag hörde det. Men å andra sidan så lovar tunisiska, libyska och egyptiska representanter för unga revolutionärer att palestinier och libaneser aldrig mer ska stå ensamma när Israel anfaller.

 4. Intressant inlägg, ja det är nog svårt att sia om hur detta ska sluta, man får väl hoppas att inte extremisterna får framgångar i alla fall.

 5. OM det skulle vara så att Egyptens nya envåldshärskare, d v s militärregimen, ännu en gång låter sig köpas av amerikanska $-buntar så blir det ett nytt rekord i hyckleri. Så sent som för några dagar sedan så uttryckte ju nämligen en av militärledarna att den tidigare regimens instängning av deras palestinska ’bröder och systrar’ var skamlig. Jag tror faktiskt att Egyptens ledning kommer hålla gränsen vid Rafah öppen framöver för annars lär de få se sig behandlade på samma sätt som Mubarak. Nu har det egyptiska folket fått blodad tand och man kommer inte nöja sig med ’buisness as usual’ den här gången.

 6. För det första heter inte islamofober normalt ”Mustafa”. För det andra så tycker jag att Ljungbys nazister bör hålla sig på andra sidor än denna. Dessutom blir det garanterat inte framsläppt några drypande rashetsande texter bara för att man skriver 12-13 stycken i fyllan och villan. / Jinge

 7. Visst fan är det svårt Jinge.
  När det gäller syrien så finns där tre parter, den pro syriska, vanliga folket som vill ha reformer, och den tredje parten den ”dolda”. Vad är då den dolda parten? Jo dem parter som gynnas med Assads fall. Mycket vapen har beslagtagits från libanesiska gränsen som varit på väg in till den ”väpnade grenen” i Syrien som vill störta Assad. Vi har Saudi Arabien och en Libanesisk part som stödjer den grupperingen eftersom de gynnas vid störtande av Assad. Vad som gynnar saudierna tror jag att då tappar Hezbollah, Hamas, och Islamistiska jihad stödet från Syrien. Som i sin tur kan leda till att Iran förlorar en bundsförvant. Resultatet blir att Israel skyddas, och kan på så sätt fortsätta sina övergrepp mot Palestiner. ”shia muslimer” får då mindre roll i mellan östern. Och alla vi vet hur Saudier förhåller sig till andra trosinriktningar. ( Kunga huset saudie menar jag, inte den delen av folket i landet som saknar makt och rättigheter).

  Syrien har skapat problem för Qatar, eftersom Qatar Kung Khalifa har ställt sig på de övriga Emiraternas sida, och det har skapat problem för flera av Al Jazeeras stjärnreportrar, Den som var ansvarig för Aljazeera Libanon, palestina har avgått och håller flera presskonferenser om varför han hoppat av, Vi har Faisal som har dubbla examen från Oxford University som ansvarade för arabvärldens största program. Det resulterat till att ny reportrar börjar dyka upp på Al jazzera. Det finns t o m ett datum för när Al Jazeera bytte från neutral part till anti syrisk, när det beslutet togs vet jag inte riktigt, kan ta reda på det. Al Jazzera sänder knappt från Bahrain eller Jemen.

  Synd om folket som vill hålla fredliga demonstrationer i Syrien, pga de väpnade grupperingar som förstört för de.

  I Egypten så vet vi alla som läst/sett att Mubarak aldrig tänkte lämna makten om han inte hotades av militären. I Arabisk tv pratar man en hel del om avslöjanden som mubarak kommer göra mot Arab regimerna och speciellt mot Kung Khalifa.
  Demostranterna vill även att Camp David avtalet skall ifrågesättas och den ska debbateras omgående.

  Libanon där har vi krutdurken som kan antända hela mellanöstern. I Svensk media har de inte nämnt något om Libanon. I libanon har man avslöjat att Hariri och 14 Mars rörelsen har haft en hemlig underrättelsetjänst som legat i samma byggnad som kommunikationsministeriet. Man pratar om att det kan ha med syriska upproren att göra. Hur som helst så blev det en konflikt mellan ”den” underrätelsetjänsten och militären igår. Man pratar om att en statskupp var planerad mot sittande regeringen och att hemlig kommunikation med andra underrättelsetjänst har skett utan regeringen vetskap. Detta har skapat ett en enorm konflikt i Libanon. Mycket större än vad man tidigare befarat. Landet ställs snart inför ett inbördeskrig. Syrien har lovat att vid något sånt krig inte kommer vara neutralt. Blir det konflikt kan vi räkna med att Israel kommer agera för att bli kvitt med Hezbollah, och Iran kommer kopplas in, och de har hotat att hela Gulfen kommer börja brinna.

  I Libanon finns en salafist grupering som brukar hylla Al Qaida dåd den heter Jindi AL Sham sponsras av saudi arabien. Troligen de som står bakom bomb attentatet mot Fn trupper i Libanon.
  Vi får hoppas på en lugn Sommar fast jag inte tror det, vi går allt mer mot en mörkare och mörkare mellanöstern.

  Överseende gällande stavningen. Klockan sent, jobbat natt.

  • Demostranterna vill även att Camp David avtalet skall ifrågesättas och den ska debbateras omgående.

   Det kommer G8-länderna givetvis ställa som krav för att låna ut pengar till Egypten, därtill beordrade från Israel -> USA. Vad/hur egyptierna gör i det läget vet jag inte, men rimligen är de vaksamma eftersom Mubarak var en lydig hund i USA:s tjänst. Att vara en amerikansk hund kan inte vara lätt i ett muslimskt land. Ja, jag är oxo orolig över Libanon, smäller det där så kan det smälla i hela arabvärlden.

  • Jag upplever inte aljazeera som antisyrisk. De berättar bara om det som sker i Syrien och som är fasansfullt. De berättar i alla fall om den lilla delen som sipprar ut om det som sker i Syrien. Ändå tycker folk att aljazeera sviker därför att man avslöjar vad någon som uppfattas som en allierad gör med sin befolkning.
   Från Jemen rapproterar man hela tiden. Så mycket att jag tröttnar. Från Bahrain däremot berättar de inte så mycket. Jag tror helt enkelt att de har blivit beordrade att hålla klaffen. Dessutom så kommer inte så mycket ut från Bahrain.

   • Ma

    Jag personligen är ett fan av Al Jazeera, men jag tror att Al Jazeera ändå har tagit part i den Arabiska revolutionen. Det som visas i andra kanalen om vad som sker i Jemen och Bahrain visas inte i Al Jazeera. Sen att flera ledande personer har lämnat Al Jazeera säger en liten del.

    Lästa på franska tidningen Ofrance observateur om ett reportage om den tredje parten i konflikten. Kan tyvärr inte hitta den just nu. Det var i tidningen för 3-4 dagar sedan.

 8. Den som kommer att skicka raketer mot Israel är Assad och hans regim om de pressas alltför hårt.Assads kusin hotade med att instabilitet i Syrien kommer att leda till instabilitet i Israel, öppet, även om han inte sa rent ut hur det ska gå till.

  • Det kan jag nog hålla med om. Har själv haft den teorin. Flytta över fokus från Syrien till Israel, på det sättet ”kanske” ena folket.

 9. Senaste nytt om den arabiska våren i the Guardian. England utbildar de saudiska elitstyrkor som var med och slog ner upproret i Bahrein. Samtidigt som man säger sig vilja befria Libyen från dess diktator och verka för frihet och demokrati i arabvärlden. Om inte ledarna i detta ”fria” land har rekord i hyckleri så vet jag inte vad jag heter (och det gör jag ju).

  http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/28/uk-training-saudi-troops