Blir det militärjunta nu?


Situationen i Thailand förvärras alltmer, nu har militären skjutit mot demonstranter och enligt obekräftade uppgifter så har flera personer dödats. Nu gäller det knappast turister, men att läget kan förvärras råder det ingen som helst tvekan om.

SvD: ”Thailändska styrkor slog tidigt på måndagen till mot de regeringsfientliga demonstranterna och sköt varningsskott. Demonstranterna svarade med att kasta brandbomber. Minst 68 personer skadades, varav två allvarligt. En talesman för nationella räddningstjänsten förnekade uppgifter från demonstranterna att fem eller sex demonstranter dödats.”

Frågan nu är väl närmast om svenska myndigheter ska försöka hjälpa de svenska turister som befinner sig i landet att resa hem i förtid. När det gällde tsunamikatastrofen gjorde man det, och frågan är i vilket läge som man ska agera nu. Ska man avvakta till det råder mer eller mindre inbördeskrig i landet, eller ska man utgå ifrån att protesterna bedarrar?

Möjligen bör staten lägga på en extra skatt i form av en reseavgift, en procent som går till statskassan varje gång man köper en flygbiljett. Då kan man snabbt skapa en fond som täcker kostnaderna om man tvingas skapa någon slags luftbro för att plocka hem turister från olika länder. Jag läste att myndigheterna i något annat land just övervägde det, det kan ha varit Norge.

Det är för övrigt lite udda att demonstranterna vill ha tillbaka den kriminelle Thaksin Shinawatra som premiärminister. Själv undrar jag hur länge det dröjer innan militären tar över och landet får en militärjunta som regering.

Andra om: , , , , , , , it DN1 SvD12 AB EX Db

[tags]Thailand, Militärjunta, UD, Svenskar, Riskskatt, Demokrati, Demonstrationer, Politik[/tags]


10 svar till “Blir det militärjunta nu?”

 1. Är det inte lika bra att ta hem svenskarna och låta thailandarna slå ihjäl varandra? Det är ju revolution på gång!

 2. Vill de ha tillbaks Thaksin? Det hade jag missat. Det verkar som att så fort ena sidan får makten så går oppositionen och protesterar våldsamt. Militärjunta är kanske det enda som funkar där nere?
  Ett av problemen som jag förstått det är att så fort ett parti blir avsatt (pga korruption eller annat) så kan man bara skapa ett nytt parti under annat namn och ta makten igen – vilket tydligen hänt flera gånger redan.

 3. Når jeg leser de thailandske avisene og uttalelser på thai TV er det ingenting som tyder på at det vil bli ett nytt kupp av de militære, de er helt på regjeringens side.

 4. ”Det är för övrigt lite udda att demonstranterna vill ha tillbaka den kriminelle Thaksin Shinawatra som premiärminister”

  Varför udda? Han anses inte vara kriminell bland sina anhängare, han anses dömd av politiska skäl. Thaksin är en symbol för ”hoppet om en bättre framtid” för de fattiga, och symbolvärdet går mycket djupare än vad vi rika människor kan förstå.

  Sedan kan man diskutera om han är värd att vara symbol för ”hoppet för framtiden”, men det är en helt annan sak.

  Att människor förlorat livet i drabbningarna är obekräftade rykten – och förmodligen bara är rykten. Inget dödsfall har bekräftats.

 5. Jag har aldrig förstått varför det är faller på Sverige som stat att hämta hem turister som drabbats av diverse olägenheter utomlands. De som är i Thailand åkte dit av egen vilja och därmed har vi andra inget ansvar för att se till att de kommer hem, oavsett om de drabbas av tsunamis, bilolyckor, statskupper, krig, etc. Finns det behov för ett försäkringsbolag som sätter in flyg för att hämta hem personer som fastnar i länder med krig så tycker jag vi ska låta marknadskrafterna ta hand om att skapa ett sådant och låta de som vill ha denna försäkring betala försäkringspremier som vanligt, helt oavsett vilken nationalitet dessa har.

  • Därför att det är dyrt att chartra en Airbus 320? Man borde betala 1% extra i ”reseskatt” till staten så att det betalas direkt av dem som reser istället.