Demoniseringen av Iran


Mahmoud Ahmadinejad utpekas av USA som ledare för en av ondskans axelmakter, ett annat av de länder som fått detta tveksamma epitet är Syrien, ett land som har nära förbindelser med Iran.

Teckningen visar Ahmadinejad och det argument som han har framfört många gånger för att bygga ut en fredlig kärnkraft. Med tanke på att flera städer i Iran tyngs av extrema luftföroreningar så kan det vara sant, för även om man skulle få problem med slutförvaring av utbränt kärnbränsle så skulle kärnkraft onekligen förbättra luften i landet åtskilligt.

DN: ”En FN-rapport har uttryckt oro för att Iran försöker utveckla kärnvapen. EU och USA har skärpt sanktionerna för att pressa landet att förhandla om sitt atomprogram. Iran har svarat med hot om att stänga det strategiska Hormuzsundet. Israel pekar ut Iran för en serie attentat mot israeliska medborgare i olika länder. Och mitt på spelplanen skakas Irans allierade, den syriska Assadregimen, av ett uppror.

– Det är alldeles uppenbart att spänningen stiger kring regionen, säger den säkerhetspolitiska experten Katarina Engberg till DN.se”

Iran är långt ifrån mitt drömland, och att landet dessutom åsidosätter mänskliga rättigheter och är en teokratisk diktatur, betyder det med automatik att länder som Israel och USA bestämmer om de ska skapa elektricitet med kol och olja istället för kärnkraft? Men stöd av vilka lagar då, undrar jag. Iran har inte angripit något annat land på över tvåhundra år, dessutom är det självmord att angripa Israel. För mig betyder det att talet om att Ahmadinejad vill ”utplåna” Israel inte är annat än tomt prat. I samma ögonblick som Iran skulle skicka en atombomb mot Israel så skickar Israel och USA hundra bomber mot Iran. (forts nedan..)

Den som tror att Ahmadinejad och hans folk är okunniga om det behöver tänka om. Man kan möjligen ha behov av kärnvapen i avskräckande syfte, precis som många andra av kärnvapenstaterna. Men jag vet inte om jag tror på den möjligheten heller om sanningen ska fram. Det kan vara precis så enkelt som Ahmadinejad säger, att man behöver kärnkraften.

Man ska inte heller underskatta betydelsen för Israel och USA att ha fientligt sinnade, eller varför inte ondsinta nationer att skylla på som motiv att fortsätta att slänga många miljarder på sin egen militärindustri. Det militärindustriella komplexet, vapenindustrins börsvärde, stiger stadigt ju mer de lyckas skrämma omvärlden med en skäggig despot, en situation som numera torde vara lätt att känna igen efter 9/11, Afghanistan, Irak, Libyen och snart Syrien och Iran.

it Andra om: , , , , , , , dn1 svt sr svd1 ab1 ex1


25 svar till “Demoniseringen av Iran”

 1. 9/11 = nionde i elfte, dvs 9 november. I svensk text bör det stå 11/9.
  Skriver man på swemerikanska duger väl nineeleven som jag sett någon annanstans, men jag ifrågasätter språkkänslan hos den skribenten.

  • Du får ifrågasätta vad du vill, det är ett fritt land. Men jag har använt 9/11 hundra gånger, varför anmärka nu? :-)

   • Det är inte bara du.
    Det är som en liten sten i skon. Man fortsätter att gå; den känns inte så mycket; tar av skon och rensar när jag sätter mig om ett tag.
    Till slut har man fått nog: här och nu ska stenen väck!
    Ungefär så ;-)

    • Haha det var en bra liknelse. Jag håller med dig också! USA är väl det enda landet i världen som skriver månaden först? Det är sjukt bakvänt och inget vi bör efterapa. ;)

  • Tycker ändå det är korrekt att skriva 9/11. Det är trots allt känt under den beteckningen och är så mycket mer än bara ett datum.

 2. Ja, tittar man sig omkring så pågår det en demonisering inte bara av Iran utan även av Syrien.

  Bägge regimerna är vad man nu menar med ”odemokratiska” i västlig eg. USA-tolkning.

  Det finns naturligtvis en bakomliggande agenda,måhända inte en global konspiration men den är misstänkt lik en sådan.

  Är Libyen-hanteringen den nya doktrinen som löser alla problem?

  Vad vet jag?

 3. Jag lyssnade nyss på en några veckor gammal intervju med Philip Giraldis, som arbetat åt CIA med kontraterroristverksamhet. Intervjun blev över när radioprogrammet Konflikt gjorde sitt program ”Imperierna slår tillbaka”. Giraldis berättar att USA just nu jobbar på att avsätta regimerna i Iran och Syrien. Detta gör de genom att stödja lokala grupper. Giraldis uttrycker det som att USA exploaterar dessa grupper. Han ser det som händer i Syrien som ett tydlig mönster och påperkar att ”Hillary Clinton recently predicted that there would soon be a civil war in Syria”.

  Ni som inte orkar lyssna på hela den superintressanta intervjun kan spola fram till frågan: ”What to be said about the Syrian case?” 6:45 in i ljudfilen. Men lyssna gärna på hela. Det ställer svenska krigshetsande medier i ett klart ljus.

  Intervjun i mp3-format med Philip Giraldis finns här:
  http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/3719699.mp3

  Mer om Konflikts program ”Imperierna slår tillbaka” finns här:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1300&grupp=9035&artikel=4918188

  I intervjun med Philip Giraldis nämns hans artikel ”Washington’s Secret Wars” som finns här:
  http://original.antiwar.com/giraldi/2011/12/07/washingtons-secret-wars/

  Nu återstår bara frågan varför våra mainstreammedier inte nämner något av detta i sina rapporter utan helt och fullt förlitar sig på uppgifter från de intressenter som önskar avsätta den Syriska regimen.
  Man kan också fråga sig varför det när NATO bombade Libyska bostadsområden sades vara för att skydda civilbefolkningen medan när den Syriska regimen gör detsamma börjar talas om brott mot folkrätten.

  • CIA är avslöjad sen långt tid tillbaka gällande sina planer i Iran,,
   Jag vill upplysa dig om att denna ide och plan har de haft sedan revolten mot diktaturen 1979.

   Hittills har dessa plan kostat 10tusentals liv i Iran. Trots att CIA och Mossad håller masken på ansiktet

   De kan inte göra nått mot regeringen i IRan, då den är 90% ren och deltagandet i valet ligger på ca.82% då förstår du vad detta innebär,, däremot kan man attackera militärt som väst och USA är kända för.

 4. Har läst både på Mondoweiss och hos Pierre gilly ang det här med uttalandet att utplåna ISrael. Tydligen skal Ahmadinejad när han sade detta ha citerat Khomenei, samt att orden utplåna inte använts, utan ett mer suddigt uttalande om att den tilffälliga regimen i jerusalem skall försvinna från tiden. Typ från huvudet återgett.

 5. Om det vore så att Iran enbart vill ha fredlig kärnkraft så är det ju mycket underligt att de anrikar uran upp till 20%. Varför? Det vill de tydligen inte svara på. Det är ju mycket mystiskt.

  Det är också mystiskt att Iran hellre skapar en konfliktfylld situation med svåra sanktioner än att ta emot anrikningshjälp. De har ju fått flera sådana erbjudanden, men nekat.

  Märk väl att ingen i väst – inklusive USA och Israel – nekar Iran fredlig kärnkraft. Men ska de ha det får de ju också då finna sig i att öppna upp för IAEA och inte anrika uran själv till 20%.

  • Jag förstår ditt argument, men som stat vill du inte bli styrt av andra länder vilket Iran har blivit under många år. Sen är det mycket bättre att bygga tekniken nationellt, det är en visst och ett framsteg för landet. Hade sverige valt att bygga nya kärnkraftverk och utvinna det själv så hade det inte varit några större nyheter, men just för att det är Iran så blir det givetvis ett ståhej… men det kan man förstå med tanke på osäkerheten i mellanöstern.

   • Finns det osäkerhet, då vet du att det skapar marknad som väst, Usa och deras allierade diktaturer i mellanöstern tjänar på.

    Vem talar om Bahrain där civil befolkning torteras till döds 10tal läkare sitter inför militär domstolar, 4 personer dömda för avrättning. 10 tal barn kvinnor och ungdomar har gasats och kvävts ihjäl på gator och torg eller när de ligger och sover så kan man få i det i sitt hus med många filmer som bevis till dessa brott,, ja,, vad gör vi,, inte ett skit, OBS USAs femte flotta befinner sig i Bahrain

    Vart fan tog den jävla journalistiken vägen. Detta kan inte accepteras av vanliga människor med lite skam och känslor för sina medmänniskor.

  • Men det mest mystiska av allt är att ingen diskuterar de reellt existerande kärnvapnen i regionen, förutom Förenta Staternas, nämligen Israels!
   En öppning skulle kunna vara att Iran ger IAEA full insyn i sitt kärnenergi/(ev) vapen-program i utbyte mot att Israel ger IAEA full insyn i sitt kärnenergi/vapen-program.
   Ganska rättvist, inte sant.
   Om dessutom Iran fick spränga lika många israeliska kärnfysiker i luften som Israel sprängt iranska så skulle det bli ganska jämställt.

  • Att de skulle vilja vara självständiga och inte vara beroende av utomstående för anrikning är ingen konstighet och om de nu vill ha kärnvapen är det inga konstigheter med nu när höga politiker i USA och Israel hotar mer eller mindre dagligen att förinta dem. Så vi får en ond cirkel här som bara Israel och USA kan stoppa och det är med att ignorera Iran. Iran har ju inte visat sig fientlig till sina grannar, de krig de har varit med om är det de som har blivit anfallna.

   Nu är det inte att jag gillar Irans regering och styre men jag litar mindre på USAs och det efter att jag gifte mig till en amerikanska och fick en amerikansk bekantskaps krets.

  • Kanske för medicinsk bruk, han sa även att medicin strålning!
   Har IAEA klagat på Irans samarbetsförmåga? Har inte Iran varit öppen? Du vet äl på grund av denna samarbetsvilja så har Israel och USA dödat flera av våran vetenskapsmän eftersom IAEA har gett ut namnen till Mossad.

   Nej nej väst nekar inte det, de sätter gränsen för oss och senare när de känner för säger de nej nu är det sanktioner även på detta, det en del väst länder vill ha en beroende Iran där de kan sluta med anrikningshjälpen när de känner för detta, till och med en bonde i Iran vet att man inte ska lita på USA och Israels ord.

   idag på jobbet frågade min kollega var i Iran jag kommer ifrån jag sa på skoh där alla kärnkraftverken finns och han sa på skoj då lider inte ni brist på el, då slog mig att fan han har rätt folket lider inte på el längre, förr i tiden kunde vi vara utan el i flera timmar varje dag och på en del ställe en hel dag.

  • vad pratar du om??? lilla vän, vam har du ställt frågan till?? för den delen så kan iran skapa en atom bomb om de ville det. då kalla det ett smutsigt atombomb, inte som de rena bomberna som small i Horoshima och Nakazagi.

  • IAEA har bara befogenheter i de länder som erkänner dessa befogenheter. Det finns en anledning till att man använder begreppet ”suverän stat”. Inom en stats gränser gäller enbart deras egna lagar och de internationella avtal som de tecknat. Ingen annan stat eller organisation har rätt att påtvinga dem något annat.

 6. Det förvånar mig att IBM:s anställda i Israel får sitta och skriva skit på arbetstid. / Jinge

 7. ”Israel pekar ut Iran för en serie attentat mot israeliska medborgare i olika länder.”

  Till skillnad från israel, som lönnmördar motståndare i andra länder på löpande band? Gerald Bull, canadensaren som var forskningschef för Iraks rymdprogram… Iranska forskare inom kärnenergi… Den där killen vars position jag inte minns i UAE… Diverse palestinska ledare…

  What goes around comes around…

 8. Viktigt att komma ihåg är att en väldigt stor del av den rådande världsordningen hänger på att Israel är den dominerande militärmakten i Mellanöstern. Framförallt den ENDA kärnvapenmakten. Om Iran verkligen skulle skaffa sig kärnvapen också uppstår en terrorbalans-situation i regionen. Då kan plötsligt inte Israel bete sig hur som helst längre.

  Utan ett starkt och stöddigt Israel, som är säkra på att vinna varje krig, förlorar västvärlden ett 60 år gammalt ”brohuvud” i Mellanöstern. Det blir inte längre självklart livsviktigt att hålla sig väl med israelerna. Detta perspektiv är oerhört skrämmande för USA och Europa. Ett starkt och dessutom farligt Iran skulle förskjuta hela världens maktcentrum en bra bit österut, mot Ryssland och Kina.

  Det är av det här skälet Iran demoniseras och Israel på full allvar slipar på anfallsplaner nu. Väst vill rädda den världsordning man ägnat hela efterkrigstiden åt att skapa. Huruvida Iran tänker använda kärnkraften i fredliga syften eller ej tror jag inte har så stor betydelse i sammanhanget.

 9. Iran är STORT till ytan. Om Iran ville skaffa sig kärnvapen skulle de gömma utvecklingen precis som Korea-Kim och poppa av en laddning när de var färdiga.
  Att anklaga Iran för maskering av kärnvapenprogram bakom kärnkraft är bara en upprepning av historien då att annat land lurade världen. Anläggningen heter Dimona och jag rekommenderar att googla och se (dokumentärer finns fritt på nätet) hur det gick till till när staten Israel bröt mot icke spridningsavtalet. Frankrike har hjälpt till ordentligt för pengar luktar inte.
  Kuriosa: näst efter olja är pistagenötter Irans främsta exportprodukt.

 10. Att tro att man i Iran är så korkade att man utsätter israeliska mål för terrorattentat är ren och skär idioti. Irans president, med 9-11 i åminne, är fullt medveten om vad som skulle kunna följa i dess kölvatten. USA och Israel är ju i princip utrikespolitiskt gifta med varandra, en attack på Israel är en attack på USA.

  Terrorattentaten är med 100% säkerhet false-flag operationer. I CIA och Mossad sitter man och skrattar åt mainstream-medias utrikespolitiska analyser.
  Det gör de med rätta.