De fyras gäng lever farligt


Visste ni att Anders Borg hade en etta i matematik under högstadiet? Det var inte bättre under hans gymnasietid. Det avslöjar tidskriften Arena, personligen så är jag mycket förvånad över att en person med så dåliga matematikbetyg lyckas bli finansminister. Inte heller har han lyckats avsluta sin högskole-
utbildning, något som är mer än illavarslande.

För så är det, sedan alliansen tillträdde så har den svenska välfärden krackelerat högst betydligt, något som alltid har stått högt på den nyliberala agendan. Att moderaterna lyckades lura i valmanskåren att de är ett ”nytt” arbetarparti var förstås skickligt, det kan ingen ta ifrån dem. Det skulle ha varit skojigt att se deras frivolter av glädje när de vann valet 2006. Under varenda frivolt slog de säkerligen klackarna i taket. Men så år 2012, när folk i allmänhet börjar förstå att avskaffandet av samhällsservice och trygghetssystem kan få till följd att de själva blir utan hjälp den dag de måste nyttja det som tidigare har varit självklart.

När man blir pensionär så vill man ha en pension som går att leva på, större behov har inte folk. Men när pensionspengarna är bortspelade på börsen så blir det kärvt. Likaså om gamlingen behöver komma till någon form av äldreboende, ja då är det ofta ett riskkapitalbolag som driver verksamheten och där sparar man in på kostnaderna genom att avskeda sjukvårdspersonal och använda blöjorna ett helt dygn när de borde ha bytts direkt. Sådant skräm-
mer människor, även dem som tidigare röstat på de borgerliga.

Nu har dessutom centerpartiet fått en nyliberal thatcherist som ordförande, och den första gången hon citeras i rikspressen är då hon säger att hon vill sänka ungdomslönerna med tjugofem procent. Själv har hon aldrig i hela sitt liv haft ett arbete, men ändå har hon nu fixat sig en årslön på drygt 1,8 miljoner som näringsminister, ett uppdrag som hon helt saknar kvalifikationer för. Det är inte att undra på att alliansväljarna börjar undra vad som är på gång.

Nu visar den senaste Sifo-undersökningen att de rödgröna leder över de fyras gäng med 8,9 procentenheter. Det innebär rent konkret att vi kan vara övertygade om att de åker ut ur Rosenbad om något parti ställer till det så att det blir nyval. Själv håller jag på att den nyliberale Stureplansprofilen och tatcheristen Annie Lööf blir den som stjälper lasset, möjligen med hjälp av den obegåvade matematikern Anders Borg. Vem tror du att det blir?

it Andra om: , , , , , svt sr ab123 gp svd123456 dn123456


24 svar till “De fyras gäng lever farligt”

  1. Lita aldrig på en människa med IG i matematik. De har nog inte fattat resten heller?

    • Jag vet inte om jag ska känna mig förolämpad, eller bara låta din kommentar bara passera som en ogenomtänkt kommentar. Jag är en av de som avslutade 9:e klass med en etta i matte och jag vill definitivt inte bli kategoriserad som en person som ”inte fattat resten heller”. Jag vet hur otroligt viktig läraren är för att få eleverna i klassrummet att förstå vikten av att lära sig matematik, vilja lära sig reglerna för det och för att på ett pedagogiskt sätt göra saker och ting begripliga.

      Jag läste nämligen in 4-årig teknisk linje på KomVux några år efter grundskolan och fick en 3:a i matte. Med tanke på hur stort glappet måste ha varit mellan mina kunskaper i grundskolematten och gymnasiematten som jag skulle läsa in, så gjorde jag ett fantastiskt arbete, men självklart behövde jag mycket hjälp. Och det fick jag av den mest fantastiska lärare jag någonsin har haft.

      Det är många år sedan dess, men jag kommer fortfarande ihåg hur hon kämpade med mig, gav aldrig upp och pushade och matade mig med positivt tänkande. Matte är det mest enkla att lära sig, bara man får den rätta inputen. Språk är nämligen mycket svårare att lära sig, för där har du en massa undantag, vilket inte finns i matte.

      Anders Borg skulle jag inte lita på en enda sekund, men inte för att han hade en etta i matte när han slutade nian! Hans göranden däremot har gett mig bevis för att han inte är att lita på!

  2. Är inte dåliga mattekunskaper ett förkunskapskrav för att man skall gå på borglig politik?

    Jo, det är det, så klart.

    • Dåliga kunskaper, förmåga att dupera samt en yvig fantasi är de viktigaste kraven för en borgerlig politiker. Att sakna moral och vara kallsinnig inför hur andra har det i livet ses också som meriterande.

  3. Jag läste att förre CUF ordförande Magnus Andersson har blivit politisk sakkunnig på näringsdepartementet.. Och det är han som hårt har drivit frågan om sänkta ungdoms löner.. Och en stor motståndare mot facken är han..

  4. Socialdemokraternas legendariske finansminister Gunnar Sträng hade bara folkskola. Hans klena utbildning hindrade på intet sätt honom i jobbet, och han var Sveriges finansminister i 21 år i följd. Ett förmodligen oslagbart rekord…

    • Så du tycker att det saknar betydelse att Borg bara har ettor och att han inte är klar med sin utbildning? Du tycker kanske att det är en merit?

      • Merit? Då skulle mina slätstrukna skolbetyg automatiskt ha gett mig toppjobb i vuxenlivet. I backspegeln ser jag att ingalunda har så varit fallet. Tvärtom…

    • Att jämföra Borg med Sträng är att tala illa om de döda! Grejen är väl att Borgs tidigare meriter matchar hans nuvarande.

      Att sluta efter folkskolan var inte heller valfritt, så Sträng var inte en avhoppande lätting som Anders. Det var 1 av 4 barn i min släkt som fick gå realskola, de andra ville, men man skulle ha råd också.

  5. Svar på din fråga om vem som stjälper lasset:

    Jag lägger min röst på Reinfeldt. Han uppvisar så många dålig-förlorare-tecken att det snart kommer att bli (ännu mer) pinsamt att se och höra honom. Han blir inte klädsam när han högröd i ansiktet tar till brösttoner i sina försök att förgöra motståndaren, tvärtom, så blir han då den mycket lilla man han i själva verket är.

  6. Förvånande stor andel svenska toppolitiker har ”blygsamma” formella utbildningar. Lite märkligt med tanke på att ”Utbildning” är guden, nu precis som på farfars tid. Fast varför skulle välutbildade automatiskt veta bättre än självlärda? Fyrkantig fixering vid murade skol-byggnader..

    • Problemet är att självlärda lär sig i verkligheten. Här har vi bara lättingar som lever sina liv i skyddad verkstad, inte många självlärda där och lär de sig själv så kan man vara ganska säker att det de lär sig i sin lilla subkultur inte har med verklighet att göra.

      • Nej den Timbromatade solsidan är väl en av de mest inskränkta subkulturer vi har i Sverige, förutom vissa frikyrkor på sin höjd.

    • Problemet är att sedan sjuttiotalet så har det varit möjligt att försörja sig som ungdomspolitiker, så sedna dess är det många som struntat i att slutföra sina studier trots att de otvivelaktigkt kunnat ta exam: Bildt, Persson, tydligen Borg etc. Andra började itne ens även om de kunnat – Sahlin

      Akademisk examen är sannerligen itne allt men det är mäkligt att i ett samhälle med all fler högutbildade så skiljer politikerna ut sig…

  7. På den tiden kunde man läsa upp betygen när man mognat som människa.
    Det tillåts inte av Arrogansen.
    Har du misslyckats från början så är det FAS3 jobb som gäller resten av livet.
    Nu menar jag inte att Borg mognat som människa för då hade han inte tillåtit den nedrustning av vår välfärd som han genomfört väldigt brutalt.

  8. Jag tycker förstås också man helst ska gå i mål med sina universitetsstudier och ta ut sin examen. Men är det ett mått på förmågan att sköta sitt jobb som minister? Tja, frågan skulle ju kunna ställas till fd finans- och statsminister Göran Persson. (Som visserligen fixade sig ett hedersdoktorat i medicin men detta faktum ska vi kanske dra en barmhärtighetens slöja över…)

  9. Det är synd om er som inte inser att samtliga partier står för exakt samma sak. Förvirrade och vilseledda, det är vad ni är. Globaliseringspolitiken är ett faktum. Det är bara att välkomna den, eller revoltera.

  10. Att en person med urdåliga matematikbetyg kan bli finansminister är väl inte mer uppseendeväckande än att en baptist och vapenvägrade lyckas bli försvarsminister. Vad Reinfeldt kommer att jobba med tills han blir 75 år är svårt att sia om, men det kommer definitivt inte att vara personalrekryterare.

  11. Och vissa klenoder i ”huset” (riksdagen) som surrar likt varvande utombords-motorer om utbildning, har ingen som helst formell utbildning inom det område de verkar i..

  12. Jag vill ogärna göra en Björklund… alla kan tillskansa sig erfarenhet och kunskap efter och utanför det traditionella skolsystemet. Det var så innan 2006 i alla fall. Men hade Björklund fått råda när Borg skulle utbilda sig, då hade vi sett en annan finansminister idag.