Dawit Isaak och skenheligheten

Det är självklart att människor inte ska sitta inspärrade i fängelse för sina åsikters skull, sedan må de vara journalister eller ha vilka yrken som helst. Men den massiva medie-
kampanj som drivs för Dawit Isaak förvånar mig om jag ska vara helt ärlig.

Aftonbladet: ”Expressens chefredaktör Thomas Mattsson drog en drastisk parallell. Med antalet namnunderskrifter hade kampanjen fått en tredjeplats i Melodifestivalen. De fem chefredaktörerna tillbringade överraskande nästan en timme inne hos ställföre-
trädande ambassadören Yonas Manna Bairu som tog emot namnunderskrifterna på ambassaden på Lidingö. Han var vänlig men markerade samtidigt väldigt tydligt att han inte gillade Svenska Dagbladets, Dagens Nyheters, Expressens och Aftonbladets kampanj.”

Isaak sitter i fängelse för sina åsikters skull, och för att han har kritiserat Eritreas regering. Uppgiften stämmer säkerligen till hundra procent och enligt Reportrar utan gränser så är pressfriheten praktiskt taget noll i landet. Att tidningarna har lyckats samla ihop 210 000 namnunderskrifter för att Dawit Isaak ska friges bra, det är bara att hoppas att detta leder till att han faktiskt släpps.

Nu väntar jag på att Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet sätter igång en kampanj för att förmå Israel att släppa alla politiska fångar som sitter i deras fängelser utan vare sig rannsakan eller dom. Det rör sig om cirka 10 000 personer, varav många är barn. Deras ”brott” består ofta i att de varit på fel plats vid fel tillfälle. Endast ett fåtal av dessa har i egentlig mening begått brott, så sitter t.ex. många parlamentariker fängslade helt och enbart för att de låtit sig väljas till parlamentet, för att de är politiker.

Samtidigt så inleder nu Avigdor Lieberman en PR-resa i EU där han ska förklara varför inte han och

resten av den israeliska regeringen vill ha en två-
statslösning i Mellanöstern. Man har till och med hotat EU med att EU ”inte får vara med i freds-
processen” om man framhärdar i att kritisera Israel. Man kan ju undra om Israel själva är med i den fredsprocessen?

Kommer nu Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet sätta igång en namn-
insamling för att Israel ska släppa alla sina tusentals politiska fångar, och när startar den i så fall?

i Andra om: , , , , , , , , t SvD123 AB123 EX123 DN123

[tags]Dawit Isaak, Eritrea, Politiska fångar, Samvetsfångar, Israel, Mellanöstern, Palestina, Mediekritik, Politik[/tags]

  12 comments for “Dawit Isaak och skenheligheten

 1. nature
  5 maj, 2009 at 08:18

  Kommer nu Dagens Nyheter mfl sätta igång en namn-insamling för att Israel ska släppa alla sina tusentals politiska fångar, och när startar den i så fall? Låt mig tänka i en hundradels sekund. Svar nej!

  I tider där yttrandefriheten är allt mer hotad, känner sig de rikstäckande tidningarna manade att på nåt sätt låtsas stå upp för samma sak som de vanlig människor reagerar på: nämligen Israels behandling av Palestinierna; dels i de ockuperade områdena, dels inom Israel samt inte minst de ca närmare 11 000 människor (många barn) som sitter fängslade helt utan att få veta vad de är anklagade för!

  Men vi vet ju alla redan att de rikstäckande medierna styrs av propagandamodellen. Inget, absolut ingenting som verkligen kan hota den politiska samt den ekonomiska makten någonsin kommer att publiceras. Då Eritrea är ett utan makt här i världen, så stöter sig inte de högre publiceringscheferna på de rikstäckande medierna sig med samma makt, vars ärenden de hela tiden springer. End of story!

 2. Viktor
  5 maj, 2009 at 08:31

  Fredsprocess? Vilken då?

  Process (lat. proce’ssus, av procedere, framskrida), fortgång, utvecklingsgång, förlopp.

  Jag har då inte sett någon fortgång, utveckling eller förlopp.

 3. Micke F
  5 maj, 2009 at 08:35

  Eritrea är väl ett huvudsakligen muslimskt land väl?

  Man hade givetvis hackat på Israel om det var ett muslimskt land.

 4. Rawia Morra
  5 maj, 2009 at 08:41

  Igår talades det igen om att bomba Iran, på mötet mellan AIPAC och ameriknska kongressen. Folk i Mellanöstern börjar oroa sig för att Israel ska bomba Iran och dra in USA i ett nytt krig mot USA:s vilja.

  Amerikanska armén missionerar i Afghanistan med biblar på Pashtu och Dari.

  Snacka om Korståg.

  Men roligt är att spanska domare går vidare i en rättegång om krigsförbrytelser i Gaza mot spanska och israeliska politikers vilja idag.

 5. Surgubben
  5 maj, 2009 at 08:42

  Bra idé. Sedan fortsätter vi Kina, Nordkorea, Kuba och så vidare.

 6. 5 maj, 2009 at 10:24

  Det är väl egentligen inte något att orda om? Israel har en särställning främst bland religiösa. Os sådana sossar finns det naturligtvis.

  Vi är Israelvänner, men inte okritiska. Vi känner sorg i våra röda hjärtan över att den israeliska socialdemokratin och fredsrörelsen försvagats de senaste åren. Högernationalister på frammarsch väcker samma avsky oavsett om det sker i Israel eller Sverige. Vi vänder oss emot ockupationen och bosättningarna. Vi kan inte acceptera säkerhetsbarriärens placering på palestinskt land. Liksom våra politiska vänner i Israel stödjer vi planerna på en tvåstatslösning, det vill säga ett livskraftigt och demokratiskt Palestina sida vid sida och i fred med Israel.

  Inte speciellt kontroversiellt tycker jag…

 7. Sniff
  5 maj, 2009 at 10:30

  När får vi se en svensk domstol ta upp 2000-talets krigsförbrytelser?
  I know, kommer inte att hända.
  Är det någon som har insyn i skillnader mellan spanskt i svensk rätt som gör att spanjorer kan göra dessa åtal?
  Eller har de bara större kulor? ;)

  • 5 maj, 2009 at 10:48

   Ska man se till den svenska nationalkaraktären så, ja, spanjacker har större cohones. I vart fall så länge det är tom i svenskarnas glas…

 8. Johan
  5 maj, 2009 at 13:14

  Johan! Har man ingenting i huvudet så är inte detta den bästa platsen att bevisa det på! / Jinge

 9. Palestinier
  5 maj, 2009 at 13:25

  De Svenska tidningarnas chefredaktörer borde lära sig mycket av sina Norska kollegor , de Norska tidningar är bäst på att skriva om mellan öster och alltid är frenetiska med sin kritik mot Israel . vi har läst hur Israelerna kallade Norge för ett barbariskt land bara för att försöka tysta ner den norska kritiken
  Svenska tidningar är sämst på att rapportera om mellan östern särskilt om palestinierna och det beror på att sex av de sju största tidningar i Sverige ägs av judar och detta begränsar journalisternas frihet
  Det finns ingen svensk chefredaktör som vill eller kan kritisera Israel
  Israel har dödat och arresterat många palestinska journalister men vi ser inte någon tidning i Sverige som tar upp detta av feghet , det är en skam

 10. ge
  6 maj, 2009 at 23:48

  Är det inte konstigt att alla är så upprörda över att Dawit Isaak sitter i fängelse i Afrika? Om man har brutit mot lagen förtjänar man att sitta i fängelse! Han får väl rätta sig efter afrikanska lagar när han är där, precis som afrikaner i Sverige får rätta sig efter svenska lagar. Eller hur?

 11. Pingback: Anders

Comments are closed.