Dator kan förutse folkligt uppror?


Kanske vore det något för den svenska regeringen att titta närmare på? Man har nu under en lång följd av år haft ministrar som Andreas Carlgren, Maud Olofsson, Jan Björklund, Nyamko Sabuni, Göran Hägglund m.fl. som inneburit problem för statsministern. Nu kommer man kunna skaffa datorkraft som kan förutsäga folkliga uppror, vilket rimligen borde innebära att man på ett tidigare stadium vet när en minister är medialt och/eller folkligt utsliten.

DN: ”Amerikanska forskare säger sig ha belägg för att en superdator kan förutsäga stora omvälvningar i världen – om den bara matas med enorma mängder artiklar. En studie som baseras på miljontals lokala artiklar visar att det nationella stämningsläget föll på ett anmärkningsvärt sätt i Egypten och Libyen inför revolterna där. Granskningen gjordes i efterhand, men forskare menar att samma procedur kan användas för att förutsäga framtida händelseutvecklingar.”

Dagens Nyheter skriver i sin artikel att de artiklar som datorn analyserade kommer från en mängd olika källor, jag antar att bloggar och Twitter är några av de källorna förutom de medier som en sådan dator ständigt skulle kunna bevaka. Man berättar att datorn letade artiklar där orden ”hemsk”, ”fruktansvärd” och ”trevlig” jämfördes med lokala ortsnamn som ”Kairo”. Forskarna i projektet anser att datorn kan ge ett bättre underlag för slutsatser än vad USA:s underrättelse-
tjänster klarar av.

Jag kommer att tänka på den Dr Watson som IBM har utvecklat, den har väl dessutom någon slags förmåga att lära sig av sina misstag? Möjligen så blir slutsatsen en vidareutveckling av resonemanget, man kan givetvis överlåta regeringens arbete helt till datorer. Ska man döma utifrån den sittande regeringens kapacitet så räcker det med ett Z80-chip från början av 70-talet när det gäller datorkraften…

it Andra om: , , , , , , dn1 svd ex ab idg


6 svar till “Dator kan förutse folkligt uppror?”

 1. Jinge, det där fungerar redan, Pentagon/CIA har såna här system, varför tror du att dom vill samla in och ha tillgång till alla information som vi sprider på nätet? Kanske för att kunna förutse saker och ting? Det blir nästan som en tidsmaskin om man matar den med rätt information och algoritmer..

  Det finns faktisk två snubbar i USA som kan utläsa diverse olika händelser genom att samla in offentlig information från nätet och sen köra informationen genom algoritmer, dom kallar projektet för ”webbots”. Du vet väl om att FRA för några år sedan fick en kraftfull dator, detta var i samband med FRA-lagen osv. undrar vad dom ska ha den till?

 2. Mina tankar går till Agaton Sax datamaskin ”Tänkande August”. Helst med Stig Lassebys röst, precis som i TV-serierna och filmen från 1970-talet. Kan man få det? I så fall säger jag: Kör på bara!

 3. ”Granskningen gjordes i efterhand, men forskare menar att samma procedur kan användas för att förutsäga framtida händelseutvecklingar.”

  Varför då? Vad är det man planerar för oss? Varför är det så mycket snack om att förutse? Förutse våra reaktioer på vad?

 4. Ja, så långt har dom ju kunnat ”förutsäga” det som redan hänt, men det är som man säger, det är svårt att spå, särskilt om framtiden :)

  MVH
  Roland Eriksson

 5. Mjaa,du menar ”Big Data” och varianter på sk ”Data Mining”?

  Ja, det finns ju redan på ICA och FRA kan säkert redan kolla hur vi reser,vem vi ringer,vem ringer oss,var vi bor,vad vi jobbar med,vilka vänner har vi,vad handlar vi och var,intressen,föreningar,biobiljetter,trängselgrindpassering,fartkontrollpassering,bank/kontokortsanvändning var och vad,politisk preferens,sexuell preferens,besök hos damer/herrar allt med datum och exakta tider.

  Och så analyseras det!

  Sa någon 1984?