Dags för SVT att hoppa av Melodifestivalen?


Frågan i rubriken är som bekant berättigad. Melodifestivalen är en institution, men en institution som har överlevt sig själv. Om inte annat så borde vi självmant tacka nej till att delta tre-fyra år.

Vill folk titta på programmet kan de ju titta på den utländska finalen, som det nu är så genererar tillställningen tidningsförsäljning, något särskilt musikaliskt värde har den inte, inte heller något kulturellt. Det enda som möjligen åstadkoms är en marginell ökning av tidningsförsäljningen. För det enda man kan vara säker på är att kvällspressen vinner schlager-SM.

Och även om väldigt många håller med mig om kritiken ovan så blir vi ändå några miljoner som sitter och tittar ikväll. Men då ska man vara klar över att det är i brist på en vettigare sysselsättning. Vi är många som har en ambivalent inställning till denna cirkus, det är just därför jag anser att vi bör tacka nej till deltagande i några år.

it Andra om: , , , , , ab ex svt dn svd gp


7 svar till “Dags för SVT att hoppa av Melodifestivalen?”

  1. Hela spektaklet faller nog kulturminister, eller idrottsministern som jag hellre kallar henne, på läppen, eftersom hon till mångas häpnad definierat kultur som förströelse.
    Miljoner får ju möjlighet att sitta i timmar att lojt förströ sig till kommersiella toner.

    Men det förundrar mig mycket att några ur kultureliten valt att delta.
    Fast det är väl i grunden att bli betraktad av många – och money, money, money som, vi vet och tungt blivit varse, är det allra viktigaste under minoritetsregeringen Reinfeldts regim.åldringar
    Viktig kultur för de svagaste, barn och fattiga har obarmhärtigt dragits in till fördel för ”finkultur”

    • Jag hann inte skriva färdig och tryckte inte alls på Skicka Kommentar. Vad hände?

      Så här skulle det stå:
      Viktig kultur för de svagaste, barn och fattiga har obarmhärtigt dragits in till fördel för ”finkulturen” till det övre skiktet, minoritetsregeringens favoriter.

      • Nja, på mig verkar det som om man öht skurit i all kultur även den sk finkulturen. Det bekymmersamma är ju rajrajs kulturavdelning som kommit på att bara den kultur som är lönsam ska få hjälp. De som inte drar in flis av sig själva ska heller inte få någon hjälp. Tycker jag känner igen resonemanget från resten av gänget, den som har ska få mer men den som inget har får ge. Och därmed har man ju även på kultursidan stängt av mångfalden och givit plats för enfalden.

  2. Va, melodifestivalen? Vad är det? Skämt åsido, kvaliteten på det ’evenemanget’ sjönk redan för många år sedan till en så låg nivå att jag inte längre ens noterar att den finns. Därför blir jag lika förvånad varje gång folk kommer och undrar vad jag tyckte om låtarna…

    Det gjordes en eller ett par alternativa festivaler någon gång på 70talet tror jag. De var bra, och för övrigt var det faktiskt en hel del bättre stil på de schlagerfestivaler som sändes för många år sedan. Jag tycker det totalt spårade ur när de plockade bort den levande musiken och började köra allt playback. Fö tror jag inte de medverkande har så inibäng bra betalt ens… Snarare är det väl så att alla är förlorare, inklusive den miljonhövdade publiken.

  3. Det där spektaklet går mig spårlöst förbi sedan många år. I början var det ett problem när barnbarnen ville veta om jag tyckte att bäst låt hade vunnit. Numera vet de att mormor inte ens vet vad de pratar om.

    Förhoppningsvis kan redan det vara en motbild för dem – en signal att det går att välja bort. Man mår så mycket bättre om man skippar Melodifestivaler, Skavlan, kungabröllop och annat ”opium för folket”. :-)

  4. Men kära nån så fina i kanten ni är här. Visst är melodifestivalen en kulturyttring . Ur ett sociologiskt perspektiv en subkultur eller t om en typisk svensk sådan sett till det enorma intresset här jämfört med andra länder. Att vi alla inte är förtjusta i företeelsen är en annan femma. Några av oss beväpnar oss med laddad IPhone och slänger ur oss förklenande tweets efter varje nummer. Och en och annan applåd. Det lär finnas en speciell tag för ändamålet. Också det en subkultur och en kulturyttring. Vi får se om vi träffs på Twitter ikväll . :)

    • Jo det är det kanske, på samma sätt som man väl skulle skulle kunna kalla hockey, golf eller andra sportevenemang som representanter för olika subkulturer då? Alltså, om man ser det ur ett sociologiskt perspektiv?
      Till syvende och sist handlar det kanske om den delade smaken, eller möjligen om maktens metoder att passivisera folket?