Copyswede konfiskerar med regeringens hjälp


Idag belyser Piratpartiet den mycket märkliga konstruktion som gäller i Sverige, en konsumtionsskatt som drabbar alla oavsett om man utnyttjar en hårddisk eller ett USB-minne på det sätt som lagen förutsätter. Man kunde lika gärna beskatta toalettbesök, det enda ställe där lagen rätteligen hör hemma.

Piratpartiets pressmeddelande:

Copyswede tar betalt när du sparar dina semesterbilder

Från och med i dag kommer Copyswedes privatkopieringsersättning även att omfatta usb-minnen och externa hårddiskar. Den nya ersättningen blir 1 kr per GB för alla usb-minnen mellan 2 och 80 GB och 80 kr per enhet för externa hårddiskar. Dessa avgifter tas ut oavsett hur konsumenten tänker använda sin inköpta usb-pinne eller externa hårddisk.

Det är ett mycket märkligt system, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det betyder konkret att alla som tagit bilder av barnen under sommarlovet och vill spara dem till sig själv och mor- och farföräldrar på några usb-pinnar, nu måste betala en avgift Copyswede för att få lagra sina egna bilder.

Sedan tidigare kräver Copyswede privatkopieringsersättning för inbyggd lagringsmedia. Om en familj köper ett tv-spel med en inbyggd hårddisk på 250 GB för 2500 kr, så utgör omkring 15% av inköpspriset av Copyswedes ersättning och butikernas extra omkostnader för ersättningen.

Privatkopieringsersättningen är inte, som en del kanske tror, en ersättning tänkt att täcka upp för den låtsasförlust upphovsrättsindustrins påstår att den lider när människor delar med sig av kultur på nätet, berättar Troberg. Ersättningen är tänkt att täcka en annan låtsasförlust, nämligen den som inte uppstår när du eller jag köpt en cd och kopierar över den till en usb-pinne för att kunna lyssna på den i bilen eller sommarstugan.

Universalmediaalliansen (UMA) som företräder 28 företag som tillverkar, distribuerar och säljer lagringsmedia är inte heller roade av Copyswedes tilltag och förbereder nu en domstolsprocess.

Marginalerna inom elektronikbranschen är mycket små, säger Troberg. Copyswedes nya avgifter kommer att betyda att fler köper lagringsmedia utomlands vilket kan bli slutet för en del av de svenska företag som verkar inom området. En bransch i tiden borde inte behöva stå tillbaka för en bransch i fullkomlig otakt med tiden.

Upphovsmän har naturligtvis rätt att ta betalt för sitt arbetet precis som alla andra, men det finns ingen anledning att ge dem den unika rätten att tvinga folk att om och om igen betala för saker de inte bett om genom dolda avgifter på helt andra saker. Upphovsmannen till mina semesterbilder är jag. Varför ska Per Gessle eller någon annan upphovsman få betalt genom Copyswede för att jag spara mina egna bilder åt mig själv? avslutar en indignerad Troberg.

Copyswedes pressmeddelande

it Andra om: , , , , , , , idg ab12 ex dn12 svd12


36 svar till “Copyswede konfiskerar med regeringens hjälp”

 1. Ja det där är vansinne i kubik. De vill ha betalt också för varje mobiltelefon som säljs, de kan ju innehålla en MP3-spelare. En hårddisk blev hundra kronor dyrare inatt 24.00 :-(

 2. Det är sjukt. Jag vill dock skylla lite på Tv-avgiften som är uppbyggd på en liknande princip (och har alltså öppnat upp för avgifter som funkar på det sättet) – man ska betala oavsett vad man tänker använda tvn till…

 3. Vilken total idioti. Som vanligt får alliansen sverige att gå bakåt med fler nedlagda företag. Vad är egentligen deras agenda undrar man?

  • Piratkoperingsersättningen tillkom i lag 2005. Avgifterna har sedan dess reglerats av Copyswede och inte av politikerna. Att det ska införas på hårddiskar och USB är också något som förhandlats fram genom branchorganisationer och inte genom politiker.

   • Men politikerna skulle väldigt enkelt kunna stoppa eller begränsa Copyswedes storhetsvansinne. Frågan är om Copyswede inte redan nu överskrider sina lagliga befogenheter – privatkoperingsavgiften får bara tas ut på lagringsmedia som _i första hand_ används för att lagra privatkopierade verk. Jag tror inte att det stämmer för hårddiskar, USB-minnen, minneskort osv.

    • Ja det där tänker jag inte argumentera emot. Att ha en avgift på hårddiskar som egentligen räknas som fast lagringsmedia är hel-töntigt. Sedan tror jag inte de där pengarna delas ut på rätt sätt heller.

     Som Henrik skriver nedanför så är det på väg till domstol och vi får se vad som händer där. Hårddisken är ju förövrigt en rätt så vital del i de flesta datorer och att man redan betalar extra för t ex spel-konsoller är helt sjukt.

   • Förhandlingen avbröts eftersom branschen inte anser att ersättningen är tillämplig på hårddiskar och USB-minnen då drabbade prylar skall vara ”särskilt ägnade” att framställa kopior av upphovsrättsskyddat material. Därför betalar man avgifter på en iPod men inte på en iPhone.

    Copyswede har bestämt sig för att införa avgiften på egen hand och saken kommer att avgöras i domstol. Copyswede handlar i desperation eftersom CD & DVD formaten är på väg ut samtidigt som mp3-spelare flyttar in i telefoner. Lagen har spelat ut sin roll och det är dags att lägga ner Copyswede.

 4. Helt obegripligt. Så när jag nu sitter och digitaliserar mina gamla familjefilmer på VHS och flyttar det till nyinköpta hårddiskar så ska Per Gessle m.fl. få lite pengar…!?
  Ibland undrar man verkligen hur politiker resonerar.

  Sedan är det väl i princip omöjligt att göra privata kopior av det man har köpt lagligt eftersom det är kopieringsskydd på allt.

 5. Dessutom måste man ju äta mat för att överleva och orka piratkopiera, så jag föreslår en höjning av matmomsen, som oavkortat ska gå till CopySwede. Visst, mat används till annat också, men är en förutsättning för piratkopiering.

 6. Sedan tidigare köper jag tomma CD och DVD skivor på nätet. Jag kan komma ner till 1-2 kr/skiva för en dvd-r om jag tar de billigaste. Jämfört med att köpa från Sverige där jag får betala 6-7 kr per styck så sparar jag mycket pengar och slipper göda Copyswede.

  Nu blir det även dags att köpa USB minnen från utlandet…

 7. Nejmen dåsås. När kulturindustrin slutligen blivit statlig så fortsätter jag ladda ned med gott samvete.

 8. Men vänd på det hela då och ställ frågan hur många här har inte något enda litet upphovsrättsskyddat material på sitt/sina lagringsmedia?! Är det inte här problemet ligger? Många människor inser och respekterar inte att det som produceras av kulturarbetare har något annat värde än underhållningsvärdet. Kulturarbetare ska väl oxo få äta tex eller tror alla att det är någon slags filantropisk verksamhet för mänskligheten som bedrivs av dem? Inte går man väl in i bokhandeln och tar för sig av alstren utan att pröjsa, inte de flesta iaf? De flesta accepterar att betala i en del fall skyhöga biljettpriser för vissa konserter. De flesta accepterar att betala för biobiljetter, de flesta betalar för banktjänster utan att blinka mm. Men att ha mängder av mp3or, som man kanske inte betalt för, på sin hd går bra. Varför ska bankerna få ta betalt för sina tjänster och inte kulturarbetarna osv osv…?!
  Det här är lite större än att kulturarbetarna och deras organisationer vill försöka få ersättning för svinnet på sina produkter. Det är en attitydfråga som visar vilket värde befolkningen sätter på kultur, dvs inget ekonomiskt, och det visar sig så fort någon nämner att kulturarbetarna också vill ha betalt för det de producerar. Man skriker högt om man inte kan få ta del av kulturen, men att den ska få kosta, ja då skriker man ännu mer…

  • Nu låter du som en griskulting som någon trampat på knorren.. Själv har jag mig veterligen ingen MP3 på disken eller på ngn CD, DVD. Jag har möjligen haft någon gång men den musik jag har är riktiga skivor och DVD-filmer. Men visst, jag vet exakt var jag ska logga in om jag skulle få för mig att hämta någon gigabyte musik eller film, men det innebär inte att jag gör det.

   Dessutom tror jag att du är på en cykeltur. Jag har inte sett NÅGON som missunnar Benny Andersson & Co royalty för Mamma Mia och annat de har producerat. Det man vänder sig emot är det enorma godtycke som råder, att en tredje part har rätt att ta betalt för en ny hårddisk, ett USB-minne etc. JAG (!) ska således tvingas betala för piratkopierad musik som jag inte har. Jag ska dessutom betala för de piratkopierade filmer jag inte har.

   Knäcker jag en HD idag så får jag betala hundra spänn extra för att andra piratkopierar, det strider mot min rättskänsla.

   Sedan finns det andra aspekter på frågan också, t.ex. den att min Musorgskij´s Tavlorna som finns på min disk anses vara illegalt kopierad trots att originalet står i bokhyllan. Det är väsäntligt bekvämare att lyssna på den från disk, eller om jag hade en bärbar MP3-spelare, sittande på tåget in till stan.

   Den som väljer att ladda hem den från en Torrentsida tar en risk, det kan bli den dyraste musik vederbörande skaffat sig någonsin.

   • Hehe, men du vet ju att jag är en knorrtrampad kulting!
    Måste arbeta med att producera lite kultur, som till del säkert kommer att hitta hem som piratkopierade värk på en eller annan hårddisk eller annat avgiftsbelagd medium. Återkommer.

    • Ja, jag skall gå och jobba med farliga kemikalier ett tag, sen får vi se om några månader om jag lyckas få betalt för det arbetet.

     • Står här på labbet och känner att jag blir mer och mer förbannad. I mitt kreativa arbete har jag plöjt ned 3 mille och 4 år levandes på i princip existensminimum förutom alla år vid universitet. Inom 1 år måste jag på något sätt få fram 1.2 miljoner för att betala patentavgifterna i alla land där jag vill ha royalties, jag måste själv se till att få in dessa royalties i samtliga dessa länder. Sen får jag betala kontunuerligt om jag vill fortsätta få in royalties. Sen kan jag inte få royalties från någon som inte använder patentet för att direkt tjäna pengar på det, även om de forskar med mitt patent och tar fram en väg runt det får jag inga royalties för deras användning av det inom sin forskning. Sen tar det slut efter 20 år eller när jag blir bankrutt.

      Tänk om jag bara behövde uppfinna och publicera sen ser staten kamraten till att jag får pröjs för min kreativitet resten av mitt. Det vill jag.

      Annars tycker jag, man kan få betala in en liten summa säg, 3 kkr per alster, år och land där man vill ha ut royalties och man kan betala för det skyddet i 20 år. Man får för den avgiften royalties från kommersiell användning, kopiering för privatbruk ger 0 kronor eftersom en royaltie av 0SEK är 0SEK. För det får man en myndighet som beivrar plagiat. Inkomsterna får man själv ordna fram. Välkommen till verkligheten kulturskapare…

      • Man får för den avgiften RÄTT att ta ut royalties…
       Skall det givetvis stå, man får inget här i världen.

      • Det är ju knappast små kulturskapare som får tillgång till de där statliga pengarna utan de hamnar direkt i fickorna på Warner och Sony.

       Folk som försöker skapa musik eller annat hemma i garaget har det inte lättare än vad du har om de vill försöka försörja sig på sin musik.

       Vill en kulturskapare idag tjäna pengar måste de i stort sett söka support hos någon som är villig att satsa pengar på dem (ett musik-bolag t ex).

       Är man uppfinnare kan man ju göra samma sak och börja arbeta heltid hos något företag t ex.

       • Du har inte sett ett modernt anställningskontrakt hör jag.

        De har det inte alls lika jävligt. Vad kostar en gitarr? En penna? Hur många år utbildning behövs för att rimma? Studieskulder? Vad kostar labb?
        Försök för helvete inte jämföra för det har du inte tillräckligt erfarenhet att göra. Jag antar att du jobbar med data och det är fortfarande en lekstuga, men verkligheten kommer till er en dag också.

       • Det är inte statliga pengar det handlar om, ”Bakom Copyswede står fjorton kulturskaparorganisationer som företräder svenska upphovsmän och utövande konstnärer.” Storbolagen får pengarna om kulturproducenterna varit så obetänksamma att de skrivit över sina rättigheter på bolagen. Läs mer på http://www.copyswede.se/

   • Egentligen vill jag inte hålla på och citera, men formuleringen från Copyswedes sida är ganska beskrivande tycker jag:

    ”Konsumenter använder lagringsmedier för privatkopiering i olika grad – en del sparar mycket film, tv och musik, medan andra kanske mest använder lagringsmedia till backup av egna fotografier och dokument. Det är emellertid inte praktiskt möjligt – eller önskvärt – att de ersättningsskyldiga företagen inför system för att ta reda på exakt vilken typ av kopiering varje enskild försåld produkt kommer att användas för av konsumenten.”

    Häri ligger ju problematiken, hur kollar man vilket minne som används till vad? I butiken, ’vad ska du ha den här stora hårddisken till då?’, ’jag ska backuppa min lilla kamera’. Sedan går vederbörande hem och lägger upp de senaste filmerna, koppyrajtade bilderna, några 1000 sjyssta mp3or etc. Alla vet att det är så, men vi som inte gör det får vara med och betala för idioterna som gör det. Jag tycker inte heller att det är OK, men så länge det finns typer som gör fel får alla andra lida för det, oavsett vad du och jag resp piratpartier och andra liknande organisationer tycker.

    I kina har man ju lite annan syn på detta med kopiering, men jag vet inte riktigt om vi önskar oss en liknande situation som de har? Fast det är ju ganska kul att läsa om hur de kopierat hela ikeavaruhus och appleaffärer in i minsta detalj…

  • Ni har misslyckats att få betalt fö det ni gör. Jag som företagare ställs då inför två val, beska med ändå och hitta nya vägar, lägga ned och dela ut tidningar eller skotta garageuppfarter. Jag har inte möjlighet att vända mig till staten.

   Så när staten ordnar betalningen åt er, är det inte lika bra vi ger er pengarna direkt,skippar bolagsdirektörerna, varför behövs mellanhanden när staten ändå skall gå in och säkra er försörjning?

   Jag skrev detta utan att få pröjs för det, Staten hjälp!

  • Det här är en helt annan fråga än piratkopiering dock; som Jinge skriver i sitt svar handlar det om att man generaliserar och skuldbelägger ALLA som behöver lagringsmedia.

   Jag spelar väldigt mycket spel, jag behöver installera dem någonstans för de tar stor plats – varför ska jag då betala en piratkopieringsavgift också? (och ja, jag köper alla mina spel.)

   Det är samma skräp som TV-avgiften. (jag ser inte på SVT, varför ska jag betala för det?)

    • Nej men det räcker att du har en tv stående i garderoben som aldrig används så måste du betala tv-avgift. Så länge du har en tv-mottagare ska avgiften betalas enligt lag sedan spelar det ingen roll om du ens har antennsladden kopplad.

     • Därför slängde jag min för många år sen. Hörde nånstans att du kan ha den i garderoben om du klipper nätsladden så att den blir ’obrukbar’. Men det är hörsägen och inte nödvändigtvis fakta. Kolla med dem som är så tacksamma att de tom använder radiokören för att tacka för betalningen…

 9. Mycket in3ssanta kommentarer. Håller med uppfinnaren/forskaren Martin, eller vad du nu är, som plöjer ned miljoner i dina projekt. Visst vore det fint om staten såg till att man hade försörjning. Jag skulle också vilja ha det så i min värksamhet. Tänk att kunna lattja dagarna i ända med det man tycker är kul och sedan få pröjs för det från pappa staten utan att behöva anstränga sig. Kul idé, men tyvärr är den nog inte realistisk. Som någon sa, det finns ingen fri lunch.

  Jag skulle vilja vända på steken även här och fundera över varför ni inte har någon form av organisation som tar vara på era intressen, liksom Copyswede gör för kulturarbetarna? För det är inte rimligt att först utbilda sig å högskola med allt vad det innebär av ekonomska uppoffringar och sedan hanka sig fram på existensminimum. På samma sätt som många, inte alla naturligtvis, kulturarbetare oxo fått göra i evinnerlig tid. Nu talar jag ju inte om Björn o Benny, Lady Gaga, Gessle, Madonna och de där utan om dem som ligger i och sliter skiten ur sig för att åstadkomma något som glädjer många andra utan att få annat än en klapp på axeln. Att sedan se sina bilder, texter, låtar etc, dvs det som du som i många fall högutbildad yrkesmänniska producerat, mångfaldigas i princip obegränsat utan att ha ut ett vitten av det är inte qul. Lika lite som om Martins uppfinningar/forskningsresultat hej vilt distribueras obegränsat under det att Martin får käka blodpudding after att ha jobbat extra med tidningsutdelning, garageuppfartsskottning och annat trist.

  Jag hävdar fortfarande att det är en attitydfråga. Ett antal personer har satt i system att konsumera kultur utan att pröjsa för det. Om jag fattat det rätt så framhåller piratpartiet att kulturen är fri, jo förvisso, men kulturutövarna/producentern som arbetar med kulturyrken då? Ska de leva på luft och glädjen att producera kultur? Det finns här viss likhet med systemet för hantering av alkohol där man vill ’skydda’ ett antal individer genom att krångla till det för alla andra. Dvs det blir det skötsamma, de som inte konsumerar skadliga mängder alkohol resp de som bara kopierar upp sina egenproducerade bilder, texter, hemgjorda filmer mm som får betala vad man tycker orättfärdigt. Om inte piratkopierarna funnits, om inte missbrukarna funnits osv så skulle det kanske se annorlunda ut för alla.

  Nu får jag naturligtvis på tafsen av Jinge då jag likställer alkoholproblematik med piratkopiering. Det är ju helt skilda problem, men processerna att skydda o ersätta är enligt min mening till viss del liknande.

  Jag är förvisso absolut för att alla ska ha tillgång till kultur utan att det kostar dem något, men problemet är att om kulturprodukterna ska bli av någotsånär hög klass så fordras det att utövarna kan producera något av värde, vilket i sig i många fall kräver högkvalificerad personal. Det är inte ett kall att vara kulturarbetare, även om många tyx tro så. Alltså uppstår kostnader. Ska kulturarbetarna själva stå för fiolerna för glädjen att glädja sina med människor? Det lär bli då som Rajnfällt och gänget önskar. kulturen för alla monteras ned. Möjligen kommer en elitkultur för dem som kan betala att finnas kvar, precis som det var på den gamla goda tiden med godsägare och livegna.

  Hela resonemanget att man inte vill vara med och betala blir såvitt jag förstår i högsta grad ett högerresonemang. Rajnfält skulle vara stolt över takterna. Varför ska jag vara med och betala sjukvård när jag inte konsumerar sjukvård? Varför ska jag betala a-kasseavgifter när jag har arbete? Varför ska jag betala skatt när jag inte åker buss osv osv. Jag ska bara betala, dyrt, när jag går till doktorn, på operan, köper en skiva osv. Kan jag inte betala, ja då behöver jag ju inte gå till doktorn, operan eller vad det nu handlar om. Men när någon kopierar en platta med den senaste litteraturen, ja då är det ok om upphovsmannen inte får någon ersättning för vad vederbörande förlorar genom att inte det eller de köps utan i praktiken snos. Copyswedes förskräckliga avgift är till för att i någon mån kompensera det svinnet. Om ingen piratkopierade skulle vi andra slippa vara med och betala eländet trots att vi inte använder HDs och andra minnen till piratverksamhet…

  Sedan är det ju så att Copyswede inte är staten utan ”Copyswede ägs av upphovsmännens och de utövande konstnärernas egna organisationer”. Kolla lite på bla: http://www.copyswede.se/om-copyswede/ och vidare på deras andra sidor.

  • Jag är inte det minsta intresserad av ”upphovsmännens och de utövande konstnärernas” musik eller vad de nu har upphovsrätt på. Jag sysslar bl.a. med egen utveckling av programvara och annat och har självklart behov av lämplig lagringsmedia. För att jag nu ska kunna lagra mitt eget arbete ska jag alltså betala en avgift till musiker och andra ”konstnärer” vars verk jag alltså inte är det minsta intresserad av. Det är ta mig tusan totalt oacceptabelt och i andra sammanhang kallas sånt för stöld. Jämför det bara inte med skatter som går till vårt gemensamma, de här pengarna går till privata intressen och inte till något som vi alla har nytta av.

   • Tja, arbetar du yrkesmässigt med det du beskriver så har du möjlighet att handla altt det där utan de extra avgifterna. Det finns beskrivet på copyswedes sidor hur man gör.

 10. läste precis på lite om avgiften och den gäller bara USB-minnen, externa hårddiskar och hårddiskar som redan sitter fast i maskiner som t ex spel-konsoller eller DVD-recorders.

  Hårddiskar avsett för internt bruk har ingen sådan avgift (alltså i stort sett alla lösa hårddiskar man kan köpa). Där är ingen avgift på minneskort, dockningsstationer eller kortläsare heller.

  • Vad bra! Då kanske problemen inte blir så stora i alla fall då för oss vanliga användare som smäller en HD någon gång då o då eller behöver ett minnekort till kameran. Men hur mycket ska vi slå vad om att butikerna kommer att utnyttja att folk inte känner till exakt vilka produkter det ska läggas extraavgifter på?!…