Charlotte Kallas lopp inget fiasko


Som vanligt skruvar sportjournalister upp rejäla förväntningar hos sportpubliken, när sedan de tilltänkta medaljörerna misslyckas så kallas det
– fiasko.

AB: ”Hon siktade mot medalj. Det slutade med en 18:e plats för Charlotte Kalla – och ett rejält fiasko. – Jag vet inte varför det blev så här, säger hon till SVT efter tremilen. Kalla var med i täten under inledningen av loppet. Hon låg runt en åttondeplats och det såg ut som om taktiken var att smyga med i klungan. Men det blev aldrig bättre än så.”

Det verkar som om journalister inte inser vad de gör med idrottsutövare när de plötsligt gör rubriker som ”Idag siktar Charlotte mot GULD!”. De flesta vet att det oftast handlar om en önskan snarare än en realitet, men även idrottarna dras in i den sortens förväntningar, och ju yngre de är desto lättare är det att tro på sagorna.

De som har varit med i några år är van vid att journalister i första hand siktar på det spektakulära, att sälja lösnummer eller få tittare eller lyssnare. Jag tror att Charlotte Kalla är för ung för det, när hon efter ett antal kilometer tycker att det känns tungt så är förväntningarna en av hennes största motståndare. Hade journalisterna istället sagt som det var, Kalla har en chans till en poängplats om hon gör ett bra lopp, då hade hon säkerligen inte kroknat lika snabbt.


Över lag har de svenska tjejerna gjort ett bra VM, och vi har all anledning att se fram mot OS. Med lite tur och rätt valla så kan någon av dem ta medalj även där. Att göra som Aftonbladet, kalla det ”ett rejält fiasko”, är inte hennes fiasko, det är ett medialt och journalistiskt fiasko.

Andra om: , , , , , , it AB123 3Dbl Sds DPS DN1 SvD

[tags]Charlotte Kalla, Skidor, VM, Sport, Journalistik, Förväntningar, Politik[/tags]


13 svar till “Charlotte Kallas lopp inget fiasko”

 1. Håller med Jinge i allt, vill bara tillägga att jag inte gillar när den kvinnliga reporten ”pressar” våra duktiga tjejer och killar direkt efter loppen utan att ge dom chansen till fysisk återhämtning och psykisk distans, så att dom kan ge svar på dumma tilltal.

 2. Klart det är ett fiasko! En åkare som är snabbast av alla på stafetten och som 2 dagar senare åker favoritsträckan och är 2.45 efter är så klart fiasko! Kraftigt sådant.

  Kan man inte erkänna det så blir det heller inga succéer. De är motpoler och tycker du 2.45 efter är OK så är du nog ensam om det.

 3. Lägg av. Det här är deras jobb. Och är man så bra som Kalla så ingår det press. Det gör det ju i princip överallt i samhället. Om jag underlevererar på jobbet så kommer jag att få höra det. Samma sak i det här fallet för Kalla. Tough shit. Gillar man inte det kan man göra något annat.

 4. Och jag ger blanka attan i det, det är fullkomligt ointressant vem som i dag snorar och snörvlar i spåren.
  Jag oroar mig mer för de som kommer bli vräkta, utstämplade, få sina små egendomar utmätta etc.

 5. Ja dessutom såg hon ledsen ut när hon intervjuades. De hade gott kunnat vänta några minuter så hos fick tillbaka syrenivån. Somliga tycks kräva allt av idrottsutövarna men ingenting av journalisterna, är inte de också proffs?

 6. @PElle: Så om du inte presterar bättre än 98-99% någon dag, kallar dina arbetskamrater och din chef det för ett fiasko? Är det inte tillåtet att ha en dålig dag p.g.a. förkylning, bristande sömn eller vad som helst annat, så är jag jävligt glad att jag inte har ditt jobb. En sån arbetsplats skulle jag inte vilja arbeta på.

 7. Kom in i matchen, Jinge! Det fungerar ju precis likadant åt andra hållet. Häromdagen kallades ju hennes stafettlopp en bragd när hon i själva verket endast lyckades föra upp Sverige till en 3:e plats på grund av att en ung norska fullständigt klappade ihop på slutet. Att hon skulle passera Polen och Japan som hade åkare som nästan blev sist på sträckan var en självklarhet.

  När ska svenska folket inse att Charlotte Kalla är Sveriges mest överskattade idrottskvinna/man. Att hon fick Jerringpriset är ju ett hån mot landets riktiga idrottstjärnor. Kalla har i en sport som i jämförelse har väldigt dålig konkurrens, i princip inte vunnit någonting av värde. Hur många brydde sig exempelvis om Tour de Ski i år? Att hon sedan verkar vara en charmig tjej är en annan sak.

 8. Herregud! Kalla är bara 21 år, hon kommer igen. Alla kan ha en dålig dag på jobbet. Varför är alla så hårda jämt? Hon åker för sin egen skull främst, inte bara för Sverige och hon är nog den som är mest besviken över att det blev som det blev idag!

  Låt henne vara ifred under året som kommer och skriv inte en massa som ställer krav. Låt henne hållas o komma igen under OS. Jag kan lova att hon kommer vara med och fajtas om medaljer då!

  Sen tycker jag det var starkt gjort att göra en intervju direkt efter, även om hon var besviken. Hon hade faktiskt kunnat välja att inte bli intervjuad alls. Det säger en del!

 9. Precis såhär kände jag under skidskytte-vm i Östersund. Förväntningarna var löjligt höga och efteråt kallade Patrik Ekwall det hela för ett fiasko i sin krönika på TV4-Sporten. I detta lopp var det dock inget påhitt från svensk media att Kalla var favorit, hon var favorit på spelmarknaden där folk har som jobb att analysera åkarna in i minsta detalj. Kallas insats var definitivt ett fiasko, ett klart större sådant än herrarnas stafett.

 10. @Tobias: Va är en riktig idrottsstjärna om jag får fråga? Alla som spelar fotboll i det här landet. Ta valfritt allsvenkt lag och ställ det mot ett lag nere i södra europa ska vi se om de är så jäkla bra? Nu är det så att Kalla kör mot motsvarande inom skidor och hon är ofta i toppen och fightas. Snart måste ett allsvenskt lag vinna Uefacupen annars är det ett fiasko!