Carl Bildt snart en driftkucku?


Svenska Dagbladets Rolf Gustavsson berättar idag sanningen om Carl Bildts anseende bland Europas politiker, något som säkerligen kommer reta utrikesministern och, som vanligt, kommer att ta sig något slags uttryck på dennes hemsida.

SvD: ”Europarådet lever sedan länge ett ganska undanskymt liv i skuggan av EU. Men som ordförande i Ministerkommittén har Carl Bildt skickligt utnyttjat dess formella plattform för att driva sina övertygelser. Om detta uppfattas som en förövning till Sveriges ordförandeskap i EU nästa år så väcker det antagligen blandade känslor. Ty Carl Bildt är en kontroversiell politiker i Europa, allmänt mycket respekterad för sina kunskaper och kontaktnät, men ofta omstridd och ibland fruktad för sarkastiska angrepp på en del meningsmotståndare. Åtminstone utåt verkar Carl Bildt ha lättare för att polarisera en diskussion än för att överbrygga de olika uppfattningarna.”

I en annan artikel i tidningen resonerar man omkring den störning det inneburit i de svensk-ryska relationerna att Bildt jämfört Rysslands agerande med nazismen.

SvD: ”– Vi får hoppas att vi har fått igång en dialog tills dess. Jag utgår i från att vi ska kunna föra en dialog med Ryssland under vårt ordförandeskap, säger Jan Eliasson.

Från ryskt håll tiger man. – Ambassaden är inte beredd att kommentera frågan. Våra reaktioner på Carl Bildts uttalanden har tidigare meddelats den svenska sidan, förklarar den ryska pressattachén Anatolij Kargopolov.”
Själv så kom jag att tänka på den video (ovan) som jag visat förut någon gång om Carl Bildt och hans studietid. Den stämmer väldigt bra med min uppfattning om honom idag. Den är väl värd att ses igen.

SvD12 HD DN AB it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, EU, Utrikesministrar, USA, Georgien, Ryssland, Politik, EU, Europarådet[/tags]


29 svar till “Carl Bildt snart en driftkucku?”

 1. Jag må inte dela Calles åsikter, men gillar hans rakryggade sätt att vara. Är trött på politisk triangulering och politiker som alltid ska vara politiskt korrekta och göra pudel enligt konstens alla regel så fort nåt som inte är mainstream slinker ut.

  I det avseende är Calle unik på den svenska politiska scenen. Mera gubbar och gummor som Calle åt folket!

  :-)

 2. Jo, men är han inte lite gullig? Han är ju trots allt bara 17 år och väldigt ansvarstagande. Om min äldsta dotter skulle ha tagit över rollen som rektor för vår skola, så skulle ja vara stolt. Men detta är sett från ett personligt- samt föräldraperspektiv! Politiskt så tycker jag något annat om CB. En opportunist som profiterar nära, nära makten. Ena stunden så är han FÖR USAs krig och i andra stunden är han EMOT.

 3. Det kanske kan fungera att vara mindre mainstream om man är minister med ansvar för något annat departement, men det fungerar inte när man är ansvarig för utrikesdepartementet. Nu har han ju dessutom helt slutat att en lotsas att han längre representerar Sverige, numera representerar han ju bara sig själv, och Sverige saknar en utrikesminister.

 4. @Kurt: Det där vet jag inte riktigt. Är övertygad om att Palme hade varit en utmärkt utrikesminister och han var knappast mainstream!

 5. Här inne låter det som Patron Perssons mysande

  ”han är så så jävla dålig va”

  Så här står det i The Economist ang. diskussioner om att ha en utrikespolitisk talesman för EU:

  ”As for the putative foreign minister, the incumbent, Javier Solana of Spain, could continue in the job, certainly for the first year or so. But he is not universally approved of, so other names are also in the frame. They include Carl Bildt of Sweden, Michel Barnier of France, Belgium’s Mr Verhofstadt and even Joschka Fischer, a former German foreign minister.”

  Och senare om EU:s ledartrojka:

  ”… As one top Eurocrat sums it up, “the boldest choice for Europe would be the three Bs: Blair, Barroso and Bildt.” If it works in classical music, why not for Europe?”

  http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=11049338

  Driftkucku liksom.

 6. Ja, politiker blir med tiden experter på makt samt realpolitik. Därför marknadsför han nu sitt egna varumärke (vad det nu är? …). På sikt så lär opportunisten Carl Bildt tröttnat på Reinfeldts hopplösa negativa opinionsläge, som riskerar att spiller över på han själv! Det kan på sikt hota hans tillträde till de lite finare salongerna världen över. För väl där, så används han till det enda han KAN nämligen: iförd kejsarens nya kläder frontar han medierna på ett imponerande sätt. Bäst gör han detta i opinionsuppgångar, förstås!

 7. Det mest sinnessjuka och magstarka denna dunsterblå idiot till ”utrikesminister” gjort, är väl just Nazi-jämförelsen. Något som alltid ligger främst till hands i det verbala kapitalet när USA eller israel själv angriper en motståndare.

  Absurt blir det när man tänker på att det kostade detta land 30 miljoner mördade ryssar att befria hela Europa från Nazismen och fascismen, men det är tyvärr många inklusive Bildt som aldrig skulle komma på tanken att tacka dem för det (och hans dåvarande Sv.högerparti ville heller inte bli befriade). 30 miljoner är alltså hälften av de 60 miljoner liv som 2:a världskriget kostade men inte ser vi vare sig Bildt eller förre NATO-generalen med aggressionen mot Jugoslavien på sitt samvete (nuvarande €U-minister) Javier Solana på Röda torget när denna avgörande händelse och de som var med hedras (Däremot åker hela politbyrån i Bryssel och Washington på knalltransport varje år till förintelsemuseet Yad vashem i Jerusalem + ett par andra israeliska högtider).

  Att det var USAs installerade lydregim i Georgien med den slipstuggnade despoten Saakashvili i spetsen som försökte utplåna ett helt folk vet vi nu även om papegojmedia vill få oss att tro annat. Och att världens största land, Ryssland, inte skulle bry sig om vad som sker i dess närområde vet vi nu att det är fel, givetvis gör de det (speciellt om offren är Rysska medborgare), lika mycket som USA skulle ha det om Ryssarna installerade lydregimer och massförstörelsevapen i Mexiko/Kanada.

  Men om jämförelsen haltar så att båda benen trillar av här, så småspringer den om man byter ut ”Ryssland” mot ”USA” (och varför inte israel), Den kända Engelska krönikören John Laughland förklarar bäst hur (Gästkrönika i RIA Novosti):

  http://en.rian.ru/analysis/20081001/117364733.html

 8. Snart?? Driftkucku har han varit länge, nu är han direkt farlig för landet med sina dumheter!

 9. Han är nu ”Persona non grata” i Ryssland. Han har jobbat stenhårt i mer än 25 år för att uppnå denna status så det är honom väl förtjänat. Som tur är har ryssarna insett att han inte på något sätt representerar vårt land utan endast sig själv.
  Han kunde ju förenklat denna långdragna process genom att helt enkelt spotta på deras ikoner, dra ned byxorna, skita på Röda Torget och torka röven med några putinbilder.

  Samma resultat.

 10. Bildt uppfattas av många som påläst och intelligent. Men om man ser på vad han åstadkommit – ubåtsjakten, 90-tals krisen, Kosovo, och nu Georgien krisen, så är meritlistan allt annat än imponerande!

  Han har en förmåga att med sin tjurskalliga och bristfälliga analytiska förmåga skapa polemik och konflikt. Som Rolf skriver har han lättare för att poplarisera än att överbrygga en diskussion.

  Sverige ska snart bli ordförandeland i EU och då kommer Bildt i praktiken representera EU i utrikesfrågor. De kommer då bli representerade av en herre som inte ens är välkommen till Ryssland! Det är ingen vild gissning att Bildt kommer utnyttja Sveriges ställning som ordförandeland för att försöka försämra EU:s relation med Ryssland ytterligare. Något som många europeer med rätta är oroade över! Frågan är om han i någon stund funderat på konsekvenserna av sitt agerande? Det kommer att leda till att Ryssland alienerar sig än mer från övriga Europa och driva på deras militarisering! Och Sverige kommer att cementera sin position som ett litet polemiskt land i Europas periferi!

 11. Carl Bildt har alltid levat i sin egen värld;
  helt utan kontakter med vanligt folk.
  Tråkigt och ’skämmigt’ att han ibland får representera mitt land.

 12. Det är bra att Bildt står upp för sina åsikter och är hård mot Ryssland (höll på att skriva Sovjet…). Putin (Medvedev – ”the puppet on a string”) tar oftast EU för givet. Ryssland måste förstå att vi i Europa inte längre accepterar diktatur och aggression. De tiderna är förbi.

 13. När jag ser honom i filmen så kommer jag ihåg min skolgång och om jag hade möt någon som han så skulle jag ha spöat upp honom om han tjallade på mig om jag skolkade.

  Men jag kommer inte från lika finna skolor som honom så jag gissar att vi i den skolan som jag kommer ifrån inte var lika goda rövkyssare.

 14. Man kan undra vad som hänt om Sverige varit ordförandeland när Georgien-kriget bröt ut! Då hade det varit Bildt – inte fransmännen som fått i uppdrag att förhandla fram ett fredsavtal… Antagligen hade det slutat med katastrof och kriget hade kanske fortfarande pågått och då även med EU och Nato indragna.
  Det är inte undra på att både fransmän och tyskar är irriterade och bekymrade över Bildts polemiska personlighet! De kommer snart dela vårt öde och tvingas bli representerade av en herre som saknar förmåga att göra korrekta analyser av komplicerade situationer! Att han dessutom är förblindad av sin rysskräck gör inte saken bättre!

 15. Här ser vi klart att historiska misstag är irreparabla , va fasen lät vi inte danskarna behålla Halland för.

 16. Märkte ni att det är ingen skillnad på Calle 7 år, Calle 17 år …eller Calle över 30..? :o)

  Vilket tråkigt liv med nästan samma slipsen och glasögon från 7 till 77..! heheh..!

  Var han aldrig hard rockare?

  Nämligen, hela sitt liv politikern och självklart att han är totalt utanför verkligheten och utan några kunskaper eller erfarenheter på hur vanligt folk lever!

 17. Självmål.
  svenska.yle.fi hade i går följande notis:

  ”Georgien vill att Sverige ska företräda landet i diplomatiska ärenden med Ryssland.
  De diplomatiska relationerna mellan Ryssland och Georgien bröts i somras i samband med kriget. En förfrågan har nu skickats till svenska regeringen från Georgien, uppger Amiran Kavadze, georgisk ambassadör i Stockholm.
  Enligt Kavadze skulle Sverige passa bra i och med att det är ett mer eller mindre neutralt land som är med i EU men inte i Nato.
  Han vill inte uppge om fler länder har tillfrågats.

  Önskemålet är att Sverige ska företräda Georgien gentemot Ryssland i olika diplomatiska frågor och att den svenska ambassaden i Moskva ska bistå georgiska medborgare där.

  Den svenska regeringen vill i det här skedet inte alls kommentera diskussionerna.”

  Nähä. Hur ska de kunna kommentera detta och vad ska Bildt göra nu?

 18. Man kan tycka mycket om Bildt den förskräcklige, men vad beträffar ”östeuropa” är han i högsta grad påläst.

  För den som intresserat sig för vad uttalandet faktiskt handlade om så är jämförelsen med Nazityskland i högsta grad relevant.
  Ämnet var tyskarnas retorik och agerande vid ockupationen av Sudetland, en del av Tjeckoslovakien.
  Där, liksom i Kaukasus, hänvisade ockupanten till ”skydd av egna medborgare”.
  För övrigt ett argument som även jänkarna använder flitigt världen över…

  Agebirs eviga kommentarer om ”rysskräck” som drivkraft är naturligtvis löjliga.

 19. Dravel-Torsten!

  Hade Bildt kritiserat Israel med samma darr på stämman så hade det varit relevant.

  Och inte faan sade han något när USA/Nato bombade skiten ur serberna heller?

 20. @Gripen
  Menar du på fullaste allvar att du skulle hota en klasskamrat med misshandel, bara för att du bryter mot skolagen och skolkar? Förstår du inte att det är sådana som DIG som skapar behovet av Rotting Björklund och Carl Bildt?

  Nej, lägg ner dina hot om misshandel och verka inom demokratins och lagens råmärke istället. Då blir du tagen på allvar.

 21. @Nature Nej jag hotar inte om misshandel men jag jag som ung 16-17 åring skulle ha gjort det om någon annan elev hade sagt åt mig att inte skolka, och om någon elev skulle ha lektioner når lärarna var borta så skulle hela klassen ha gått iväg.

  Jag var elev under 80 talet och vi hade bara respekt för lärarna så länge de kunde se oss. Vilket är bättre en vad det är nu för på många ställen så har inte eleverna respkt för lärarna även om de står rakt framför dem.

  Han är ansvarstagande något som inte den normala tonåringen är och det skulle nog ha fått honom i konflikt med mig som tonåring. Men nu som lärare så skulle en del av mig vilja ha elever som honom, men den andra delen av mig vill ha elever som frågarsäter aktuoriteter och är lite mer rebelliska en vad bildt var. För i lpo94 står det att vi ska lära eleverna att i fråga sätta media och auktoriteter, vad som är kul är att lpo94 skrevs när Bildt var statsminister. :)

 22. Dravel är ett hårt ord Jinge!

  Som du säger hade det naturligtvis varit relevant att jämföra israels politik med nazi-tysklands.
  Nu gör Bildt inte det, men det förändrar inte relevansen i jämförelsen mellan Sudetland 1936 och Kaukasus 2008!
  Hur vore det att titta på sakfrågan?

 23. @ Torsten

  Antar att du menar ”Arebir” när du skriver ”Agebirs”!

  Att hävda att Bildts jämförelse mellan rysslands och nazisternas agerande är relevant visar bara på att du inte läst på din historia.

  Sudettyskland var en del av dåvarande Tjeckoslovakien och låg under centralregeringens kontroll. Sydossetien och Abchasien har aldrig varit under Georgiskt styre då områdena slog sig fria redan i början på 90-talet – när Sovjetunionen upplöstes. Kriget i augusti började efter att Saakhasvili med våld försökte återta regionerna. Tjeckosloavkien använde aldrig våld mot den tyska befolkningen.

  Att som Bildt jämföra Ryssarnas agerande med Nazisternas är uppseendeväckande med tanke på att just Ryssland/Sovjet miste 25 miljoner av sina medborgare under andra världskriget! Med detta så polariserar Bildt (medvetet) de svensk-ryska relationerna till den absoluta fryspunkten. Ingen person som vill överbrygga meningsskiljaktigheter och få till en konstruktiv diskussion skulle uttrycka sig på ett sådant sätt. Bildts agerande är varken rationellt eller intelligent. Det bygger på känslor – rysskräck!

 24. Arebir:

  Alla gränsdragningar i Kaukasus, liksom på de flesta andra håll, är konstruktioner styrda av helt andra hänsyn än folkliga.
  Det betyder inte att de skall ifrågasättas. Separatism och nationell chauvinism är livsfarligt gift för alla krafter som strävar efter fred och demokrati.
  Så länge sådana krafter styr kan alltid despoterna hålla sig kvar.
  Allt medan den etniska rensningen rullar vidare…

  I stormaktsspelet har alltid ingått mer eller mindre tillfälliga allianser med de folkslag, politiska eller religiösa grupperingar som de ansett sig ha något att vinna på. Några moraliska skrupler kan man inte ha -det är stormaktsintresset, imperiedriften, som styr.

  Istället för att vinlägga sig om ett stabilt Kaukasus har Ryssland i stort sett under hela sin ”moderna” historia underblåst de separatistiska strömningar som naturligtvis finns i detta enormt geografiskt och etniskt uppsplittrade område. Man har inte ens dragit sig för att utdela ryska medborgarskap till människor som aldrig bott i Ryssland. För övrigt samma sak som i Baltikum, något som knölat till den etniska konflikten där tusenfallt.
  Man kan göra massor av jämförelser. Håller man sig till sakförhållandena blir de begripliga, blandar man in i sammanhanget irrelevanta saker som att ”Sovjet miste 25 miljoner av sina medborgare under andra världskriget…” begriper man ingenting.
  Jämförelsen med Sudetland ÄR relevant. Där, liksom i Kaukasus gömde sig stormakten bakom folkbeskyddarens mask för att gagna sina egna intressen.
  Liksom i Irak, där jänkarna tog frustrerade och förtryckta kurder till hjälp i sitt anfallskrig.

  Liksom i Afghanistan där samma jänkare i strid mot Sovjetunionen utbildade och utrustade de islamister de nu försöker tampas mot.

  Du tror väl inte att Ryssland styrs av filantroper?

 25. @ Torsten

  En relevant jämförelse vore att jämföra ryssarnas agerande i Sydossetien med Natos i Kosovo! Bildt gör dock av förståeliga skäl inte denna jämförelse!

  Världssamfundet bör vara en garant för att styra upp konflikter mellan folkgrupper och stater. Tror vi är överens på den punkten! Tyvärr har vi efter kalla krigets slut sett att FN och världssamfundet förpassats till åskådarsplats. En utveckling som tog fart med Bush och som nu kulminerat med Georgienkrisen! Bildt är i högsta grad medansvarig till den här olyckliga utveckligen, då han mot folkrätten agerade för att Kosovo skulle bli självständigt! Ett beslut som kommer få konsekvenser för lång tid framåt!

  Naturligtvis har det faktum att Ryssland/Sovjet förlorade 25 miljoner invånare i andra världskriget en enorm betydelse! Det stora fosterlandskriget som de kallar det i Ryssland är något som ingen ryss är likgiltig för. Bildts jämförelse med nazityskland är därför extremt provocerande! Tyskar, fransmän med flera förstår detta och har förgäves försökt få Bildt att dämpa sitt språkbruk!

  Jag är inte intresserad av att fördöma eller försvara ryssarnas agerande – inte heller Natos. Men det är intressant att se hur tyskar o fransmän agerar pragmatiskt i en mycket komplicerad situation. Det står i skarp konstrast till Bildts oproffesionella och känslomässiga agerande!

 26. Arebir:

  Nu så håller jag med dig om det mesta :-)

  Naturligtvis också om jämförelsen med Kosovo. Där förutsätter jag att vi är överens om västvärldens/Natos skamliga och livsfarliga agerande i frågan om Serbiens splittring.
  Men saken blir ju faktiskt inte bättre av ryssarnas identiska kaukasuspolitik.

  Jag vet mycket väl hur ryssarna ser på Det Stora Fosterländska Kriget. De bör då naturligtvis få höra när de tillämpar samma slags retorik som Tyskland gjorde åren innan. Var och en som tänker efter lite vet ju att Bildt (i detta fall) inte åsyftade något annat än den tyska krigsretoriken.

 27. @ Torsten

  Den här stunden har jag väntat på länge ;o)!

  Får önska dig en trevlig helg :-)!

 28. Uppdatering #18.

  Bildt och UD slipper den minst sagt pinsamma situationen att representera Georgien i Ryssland där både Bildt och Saakhasvili nu är portade.
  Ria Novosti uppger att det är Schweiz som blivit tillfrågade och att kan åta sig denna intrikata uppgift. En klassisk förväxling av Schweiz och Sverige alltså.

  @ Arebir/Torsten: Snyggt jobbat!