Carl Bildt en odugling – tyst diplomati igen?


Det är rätt naturligt att Schibbye och Persson döms till ett fängelsestraff, man bör inte bryta mot ett lands lagar och i det här fallet har de dessutom erkänt både brott och uppsåt. Det är väl rimligt med fängelse upp till sex månader kanske. I Sverige skulle det leda till utvisning, men så har vi också andra traditioner.

Att de döms för terrorism är märkligt, ungefär lika märkligt som när polisens insatsstyrka gav sig på ett antal palestinska familjer i Göteborg. Lika märkligt som det faktum att både vanliga polisen och Säpo ska kunna begära hjälp från FRA med att spana efter brott som planeras eller redan är begångna. Även där talas det som bekant om ”terrorism” för att motivera långtgående kränkningar av den personliga integriteten. Är det någon som har hört regeringen tala om vem som ska besluta om att inhämta uppgifter från FRA? Ska det föreligga ett domstolsbeslut, finns det någon kontrollinstans som ska bedöma om det är berättigade intrång?

Det talas väldigt tyst om detta, jag har inte hört eller läst någonting, och ändå tror jag att jag tillhör de människor som ägnar nyheter mycket stort intresse varje dag. Jag ser och hör på nyheter i timma, jag läser de flesta artiklarna i de fyra stora webbtidningarna, men jag kan inte erinra mig ens att någon journalist har frågat Beatrice Ask. Hon kanske har fått frågor, men jag har inte sett någon rapportera svaret som, och jag känner Ask rätt så borde svaret ha blivit – vi ska tillsätta en utredning som ser på den frågan.

Men tillbaka till Schibbye och Persson, det är rimligt att de får ett fängelsestraff för att ha rest in i landet utan tillåtelse. Men nu har de suttit i Etiopiskt fängelse i en månad så det vore väl dags att utvisa dessa herrar. Antagligen använder etiopiska myndigheter ordet ”terrorism” på samma slarviga sätt som Magnus och Magnus, eller polischefen i Göteborg. Jag tvivlar starkt på att två vuxna män från Sverige skulle ge sig in på något sådant. I många länder blir terrorister skjutna direkt, utan vare sig rättegång eller dom. Och det vet Schibbye och Persson, och borde de etiopiska myndigheterna också veta.

Att paret Bildt/Rinfeldt inte har lyckats få loss Schibbye och Persson visar tydligt på bristen på kompetens inom den svenska utrikesförvaltningen och regeringen.

it Andra om: , , , , , , , , svd1 dn12 svt sr ab1 svd1 ex


18 svar till “Carl Bildt en odugling – tyst diplomati igen?”

 1. Jan Eliasson, som du länkar till, säger precis tvärtemot dig, att det är naturligt att Bildt och Reinfeldt väntar med krafttagen tills rättegången haft sin gång, och att det nu är dags att sätta ner foten, men inte för hårt så man förstör relationerna.

  Är han också inkompetent?

 2. Carl Bildt är kanske inte oduglig utifrån sina egna intressen. Frågan är vad som är hans agenda.

 3. Ja det är märkligt, Bildt har varit insyltad i mycket. Och ingen på UD vet vad han pysslar med för han är nästan aldrig där. Men twittra har han tid med.

 4. Bildt sitter i saxen; han kan inte ta hem dem, för de har uppgifter om hans förehavanden som han inte vill ska komma ut. Han kan inte lämna dem kvar för det skulle omöjliggöra hans vidare uppdrag som minister. Fast å andra sidan kan lite propaganda i svensk media tillsammans med väl placerade mutor ordna underverk för den ”medialt mobabde” Bildt.

  • De två journalisterna kontaktade terrorgruppen via dess kontor i London, innan de åkte till Etiopien. De hoppades kunna hitta bevis på att Bildt ”har blod på sina händer”. Varje vänster-journalists våta dröm. Nu hänger det på Bildt och Reinfeldt om de ska slippa etiopiskt fängelse. Svenskar som bor och verkar för svenska företag i Etiopien ser inte sanktioner som något som gynnar oss eller de två fängslade och dömda journalisterna.
   De kan ju alltid hoppas på att ge ut en bok så småningom och få in några miljoner på storyn.

 5. Motsatsen till tyst diplomati stavas Maktspråk.

  Men med vilket maktspråk skall Sverige i så fall tala gentemot Etiopien? Är det handelsblokader och strypta bistånd, så som Anders Lindberg föreslår i sin ledare i dagens Aftonbladet.

  Jag är ytterst tveksam om ett sådant agerande får någon annan verkan än att etiopierna känner sig kränkta. Finns det andra maktspråk att tillämpa?

 6. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

 7. I Bildts fall är oduglig tyvärr inte alltid det sämsta alternativet. Jag hoppas verkligen att vi slipper få läsa något avslöjande framöver om att ett visst oljebolag och dess förre styrelseledamot hade fingrarna alltför djupt i den här syltburken.

 8. Det klart att det var fel att försöka ta sig in olagligt i ett land oavsett vad man tycker om regimen i Etiopien. Tycker Bildt hade rätt när han sa att ”det är ett farligt område och man bör helst inte vara där”. Men borde ändå försöka få ut dom så snart som möjligt. Det kan inte vara så roligt för deras familjer. Tror att det skulle varit likadant om journalister följt med gerilla rörelser i andra delar av världen.

 9. Otroligt att en sån nolla som Bildt kan ”jobba” som utrikesminister.

  Han är knappt i Sverige och utomlands verkar han mest leta efter affärsmöjligheter för att förränta sitt kapital.

  När ska pressen få upp ögonen för denna parasit och total avsaknad av medkänsla för människor i nöd.

  Juholt har bespottats och fått löpa gatlopp för en skitsak,medan Bildt berikar sig på det mest inhumana sätt.

  Det märks att medierna är styrda av borgeliga medier.

  • Nolla är nog ett starkt ord.
   Men Bildt har onekligen mycket att förklara.
   Det är en sak att läxa upp journalister på hemmaplan
   och försöka framstå som en verklig statsman.
   Det blir en helt annan sak när han måste visa
   yrkeskunskaper som departementschef.
   Undrar hur Jan Eliasson skulle agerat ?

 10. Bakom Etiopiens regering står dess bundsförvant USA. Nu inleds där rättegången mot soldaten Bradley Manning,som sitter i fängelse i USA under tortyrliknande former misstänkt för att ha sänt information till Wikileaks, en information om USA folkrättsvidriga och brutala krig, en som är viktig för demokration och för världen att ta del av. Termen ”terrorism” har gradvis utvidgats, med alltför litet av kritisk diskussion i våra massmedia, som kritiklöst för vidare begreppet ”terroriststämplad” med USA eller någon av dess stödregeringar som avsändare. Begreppet omfattar såväl ”riktiga terrorister” som Al Quada, som frihetskämpar och motståndsmän i ockuperade områden. Det omfattar demokratiskt engagerade soldater som Bradley Manning och undersökande journalister som Martin Schibbyle och Johan Persson.

  Den största terroristorganisationen är USA:s regering och militärmakt, ledd av Nobels fredspristagare Barack Obama (Jagland är visst fortfarande ordf i norska Nobelkommittén).USA:s regering och militärmakt har genomfört många flera krigshandingar, angreppskrig, upprättanden av och stöd åt diktaturer än någon annan på jorden. Man överträder folkrätten, använder och stöder tortyr, drönare som drabbar civilbefolkningen – och uranvapen.
  Man sprider och utvidgar, själva eller via bundsförvanter, terroristbegreppet mot alltfler demokrater och motståndare mot dess övergrepp medan man (USA:s regering & militärmakt)fortsätter med sina terrohandlingar, med alltför mycket tystnad och tyst samförstånd från alltför många andra regeringar och alltför stor del av massmediaetablissemanget.
  Läget i världen är mycket allvarligt, och jag har här inte skrivit om miljöfrågan.

 11. Bildt kommer knappast jobba häcken av sig för att få ut de fängslade JOURNALISTERNA då det var hans forna arbetsgivare Lundin Oils smustsiga inblandning i Ogadenprovinsen som journalisterna var där för att granska.

  Då en av dem dessutom är ’revolutionär kommunist’ (SKP) och tydligen ska ha haft som mål att ’sätta dit’ Bildt så känns det nog rätt bra för Calle att han nu slipper otrevliga avslöjanden. Jag litar inte på Allianzen i vanliga fall och den här gången gör jag det defenitivt inte.

  • Det håller jag med om..

   Samtidigt undrar jag hur man ska agera.
   Erkänna brott och kanske,kanske, bli benådad,
   eller överklaga och riskera ett ännu längre straff.
   Inget helt lätt beslut om man är principstyrd.