Carin Jämtin vore mitt val


Jag har just tittat på den presskonferens som Carin Jämtin höll för att informera pressen om hur arbetet framskrider i det Socialdemokratiska arbetarpartiet, SAP. Precis som vanligt gick hon fram i TV och gjorde ett bra intryck, min slutsats är att hon skulle bli en bra statsminister år 2014.

Vi kan givetvis utgå ifrån att det kommer massor av spinn runt henne, Schlingmann sitter redan i krismöte, och han har säkert redan ordnat med en arbetsgrupp som ska gräva fram allt om Carin, allt som kan vinklas till hennes nackdel. Moderaterna är angelägna om att framstå som ärliga, men personligen tror jag att de till och med är ett smutsigare parti än Folkpartiet.

Samtidigt så har Schlingmann låtit med-
dela att Moderaterna tycker att Mona Sahlin ska utses till generaldirektör för Internatio-
nella arbetsorganisationen, ILO, i Genève. Själv undrar jag vad det betyder, vill de bli av med en erfaren politiker nu när Socialdemokraterna ska få en ny partiledare? Det är möjligen konspiratoriskt i överkant, men jag klarar inte att tro moderaterna om något gott i dessa sammanhang. En gammal god vän sade för ett tag sedan att ”Moderater har inte hjärtat till höger, de har nämligen inget alls…”

Aftonbladet trummar nu hårt för att Jan Eliasson ska utses, men han är sjuttiotvå år gammal, och skulle ha en chans att bli statsminister först när han är sjuttiofem. Samtidigt så undrar jag över att tidningen ägnar hela förstasidan på webben åt detta, jag tror inte att folk i allmänhet är så intresserade att de verkligen läser allt om vilka kandidater som finns eller inte finns. Att gamla politiknördar som undertecknad gör det är ofrånkomligt, lika ofrånkomligt är det att skriva om eländet.

Själv har jag bestämt mig flera gånger för att inte skriva om turerna längre i diskussionerna om (S) nya partiledare, vi får se om jag klarar det i morgon.

it Andra om: , , , , ab12 svt sr gp dn1 svd ex


32 svar till “Carin Jämtin vore mitt val”

 1. Skulle det inte ha varit just för hans ålder så skulle jag väldigt gärna ha sett Eliasson som ledare för (S) och som en framtida statsminister, han har en erfarenhet och ett kontaktnät som inte många i Sverige kan matcha.

  Och som jag hörde någon på radion säga: ”Jan Eliasson är en sådan person som skulle kunna klappa Reinfeldt på huvudet och förklara hur det verkligen fungerar i världen.”

  • ”Jan Eliasson är en sådan person som skulle kunna klappa Reinfeldt på huvudet och förklara hur det verkligen fungerar i världen.”

   Så sant så sant, det vore en dröm… :-)

 2. Hade en diskussion uppe på jobb om Jan Eliasson, bla en av de äldre som sa att ”han kan iaf inte en jävel sätta sig på” Enda nackdelen är som du skriver åldern. I andra länder ses åldern som något positivt, dock inte i Sverige

 3. ja för mig spelar det ingen roll vem som leder , så länge personen är starkt övertygande i tal & är en Stark demokratisk Socialialist. tycker Socialdemokraterna haft lite svårt den sen persson att kunna dra linjen för Socialismen och Marknads liberalerna .
  då vi tydligt har satt foten åt Högern och det gör mig ledsen .

 4. Gammal känd taktik av moderaterna att tala väl om avgångna socialdemokrater. Då glömmer man allt skit man hävt ur sig tidigare om den personen och hoppas att moderaterna framstår som det trevliga partiet.

 5. Stefan Löfven IF Metall är för övrigt min kandidat till partiledarposten i (S) om han går att övertala. Han sitter visserligen inte i riksdagen nu, men det är ändå inte där dom stora slagen sker. Det viktigaste är TV-debatterna i SVT, SR och TV4 på kvällstid.

  • Arbetslösheten är vårt största problem alla kategorier, att utse Löfven vore en bra signal. S behöver stärka sin ställning som löntagarparti och även facket behöver stärka sin. Det skulle dessutom få en avkylande effekt på M:s ambitioner att utge sig för att vara det nya arbetspartiet.

 6. Kvinnor & (s), fungerar det? Måste det ändå inte vara en Stor-pappa för att klara ribban 2014? (undertecknad har inget emot kvinnor med makt).

  • Jag tror det beror på att kvinnor kan rösta på män, men en man, med mindervärdeskomplex för sin egen manlighet, kan aldrig rösta på en kvinna.

 7. Jag tycker faktiskt Jämtin visat upp ett stort ledarskap och en förmåga att sakligt kommunicera till journalisterna som står beredda att kasta sig över minsta lilla ’fel’ hon begår. Sen kan man ju fråga sig hur länge det skulle ta innan orden butler och tunnelbana skulle dyka upp i samma mening i varje borgerlig blaska om hon verkligen blev vald.

  Jämtin känns dessutom som relativt ’mitten’ i (S) vilket borde vara en fördel för att slippa intrigerandet och krypskyttet från kryptoallianzarna på högerflanken. Jag får nog hålla med Jinge här om att Jämtin känns som en bra kandidat i dagsläget (hon har förstås sagt nej redan men det är väl ingen överaskning).

 8. Tjäbbla i Riksdagen finns det gott om folk som kan och gillar. Jan Eliasson behöver bara vara, och säga kloka ord till oss svenskar likt en landsfader som jag tror är just det landet behöver. Han känns genuin och äkta och dessutom skaffat sig en klädsam ödmjukhet efter sina år i olika FN-uppdrag.
  Jan Eliasson skulle inte bara bli partiledare, utan landsledare.
  För 50 år sedan betraktades 71 år som gammalt – men inte idag. Det är i nuläget bara en fördel.

 9. Jan Eliasson har alla de egenskaper som skulle göra honom till en bra partiledare, men han skulle vara 10 år yngre.

  Så då får det bli min andra favorit – Carin Jämtin.

 10. Är det nån mer än jag som har tänkt på va lättad, nästan glad, Jämtin ser ut när hon intervjuas nu. Man tror ju annars att det måste vara en jättejobbig och dålig-sömn-tid nu inte minst för henne som tvingas möta pressen så ofta. Jag kan inte hjälpa,men jag har faktiskt svårt för att se bara positivt på det. Hon kanske e jätteglad och lättad nu när Juholt gett upp.Och det får hon väl va, men hon var ju faktiskt partisekreterare då oxå och nära Juholt i arbetssituation. Och jag kommer ihåg en intervju i radion, P1, under bostadsbidragstumultet, när hon sa ” han klarade inte att leva upp till de regler som finns – som visade sig inte finnas”. La hon till efter lite paus. Jag tycker iaf hon skulle stått mer på hans sida och försvarat honom lite mer när det va så avslöjat att några regler inte fanns.

  • Jo jag har också tänkt på det. Innan hade hon utstrålning som en gråsten och nu fullständigt lyser hon. Hon ser ju nästan lite nykär ut efter Juholts avgång. Känns lite egendomligt på nått sätt.

   • Jag håller med Beck och mo. Det är någonting som inte stämmer med Jämtins plötsliga eufori nu när Juholt är borta. I alla de TV-framträdanden där jag sett henne tillsammans med Juholt har hon varit direkt misslynt och pendlat mellan en påklistrad inställsamhet och direkt aversion. Synen har varit direkt skrattretande.

 11. Ja, jag vet inte vem man skall hålla på som ny partiledare för sossarna. Det måste vara någon som är retoriskt skicklig och som kan (likt Carl Bildt)mästra journalisterna. Jag gillade Juholt men skrämdes av hans tillgänglighet för alla journalister som försökte jaga livet ur honom. Vad man än säger till en journalist så kan det vinklas å det grövsta. Därför anser jag att en ny partiledare skall välja vilka han låter sig intervjuas av alltså välja bort dom värsta soporna.Varför inte bryta lite mot reglerna och ställa motfrågor när man uppfattar journalisten som aggressiv? Jag har funderat en del på Juholts hyresgrej och tänkt på Bildt i motsvarande situation. Han hade kläckt några spydigheter(nasalt)mot frågande journalist, knyckt på nacken, borstat av teflonkavajen och ilat vidare och affären som inte blev någon hade varit stendöd med Mellin som entreprenör.Sen måste jag säga att snacket man hör(och ser) om att Aftonbladet är oberoende socialdemokratisk är löjeväckande. Några få tappra på ledarsidan och sedan en hord av jagande journalister anförda av Lena Mellin och som bara har en agenda: ”Begrav det socialdemokratiska partiet”. Så vem som än blir partiledare kommer han/hon att jagas dygnet runt av dessa hyenor.
  Att allt vänsterfolk hade slutat köpa AB är för mej en önskan att stilla bedja om.

 12. Ser att AB nu kör fram hedersmannen Jan Eliasson som ny partiordförande för sossarna. Jan är säkerligen mer kompetent än alliansen sammantagen men AB’ dolda agenda måste väl vara att han,mycket på grund av sin ärlighet och bildning,inte förmår klara av alla skamgrepp han kommer att utsättas för i debatter och rena förföljelser i AB.Nej Jan Eliasson är den bästa utrikesminister vi haft i modern tid, vidunderligt mycket större än vår nuvarande väloljade. Så därför: ”Låt Jan Eliasson slippa den smutskastning han hade utsatts för i egenskap av partiledare för Socialdemokraterna.
  Och en helt annan sak. Jag njöt i kväll av att se och höra Jonas Sjöstedt sopa golvet med Folkparti majoren Björklund i en debatt om EURO pakten.

 13. Kanske en riktig ålderMAN vid (s)-rodert är det tändstift som får svensk vänster som helhet att köra om så gruset sprutar 2014? En ”pensionärs-magnet” skulle kunna avgöra saken. Öppnar för kritik att man är fast i gårdagen. Men skulle kunna funka på valdagen ändå om åldermannen ger ett vitalt intryck.

 14. ” Jag har naturligtvis varit väldigt bekymrad över situationen, över partiets utveckling och vart vi är på väg”, säger Sven-Erik Österberg till Sveriges Radio.
  Klart att han var orolig över partiets riktning under Juholts tid som partiordförande. Österberg vill ju styra i riktning höger.

 15. Jämtin kommer alltid att tråkas för det där med ”butler i tunnelbanan”, trots att det egentligen var det då upphaussade landstingsrådet Ilija Batljan som låg bakom förslaget. Han har försvunnit till näringslivet nu och har därför blivit ofelbar i högerns ögon. Så det kommer definitivt att vara något Jämtin skulle få äta upp som partiledare.

  Själv tycker jag att RUT-bidraget är en minst lika löjlig idé som tunnelbanebutlern, så jag bryr mig inte. Men jag tror ändå att hennes relativa misslyckande som oppositionsborgarråd i Stockholm skulle ligga henne i fatet. Både i debatten med de politiska motståndarna och i samband med eventuella fortsatta slitningar inom partiorganisationen.

  De som bekymrar sig för att ledande S-företrädare ständigt säger nej missar en viktig poäng. De flesta av dem tillhör förlorargäng. Det verkliga tricket är att hitta någon som varken är belastad av valförlusterna 2006/2010 eller debaclet med Juholt.

 16. Jan Eliasson är strålande. I höstas hörde jag honom bland annat tala om Sverige i världen. FN har nu väldigt liten betydelse för regeringen. Han kommenterade att Carl Bildt som utrikesminister aldrig talat i FN. När Bildt är i USA träffar han sina konservativa tankesmedjor.

  Jan Eliasson arbetar sedan våren 2010 med att nå milleniummålen och särskilt tillgången till vatten. För mig känns det viktigare än att vara partiledare.

  Skulle inte Lena Sommestad passa? Hon är tidigare minister, ordförande för S-kvinnor och har ingen koppling till någon falang (vad jag vet…) Men hon är kanske för mycket emot vinster i välfärden och europakten.

  • Ho0n skulle aldrig accepteras som partiledare tyvärr. Hon tillhör ju vänstersidan av partiet, och det var väl det misstaget Juholt gjorde som startade denna cirkus, hans tal på extrakongressen..

 17. Det finns dessutom en del läxor att lära av ”snygga strebern”, borsett från den katastrofala politiska inriktningen. En ”het” ålderMAN som äldre kvinnor suktar efter kan påverka opinionsläget dramatiskt. Det fnyser givetvis seriösa kommentatorer åt, men hallå: (s) måste faktiskt vinna nästa val. Sexig ålderMAN tillfredställer både manliga väljares behov av traditionell Storpappa & ensamma äldre kvinnor (på samma sätt som vissa dansbands-sångare gör). Att avfärda det hela pga av ålder är faktiskt åldersnazism, en äldre person kan säkert fungera över 2 val, och det är trots allt ganska lång tid i politiken & vara betydligt mer inspirerande än den mängd unga högersossar ingen varken vill se eller höra.

 18. Ack ja…jag har ingen aaaning.
  Bara Weidelich och Nuder och några tomtar till försvinner ur debatten så är jag ”nöjd”,och tror inte på ”Buttlerinnan” heller,snacka om att blir uppäten direkt!

  Ser ut som man börjar snegla åt Göteborgshållet nu.
  Bevare mig väl!
  Vilken guldgruva för att hitta lik i lasten!

  Den som lever får se!

 19. Eller så kunde Jämtlin eller Eliason bli tillfällig partiledare fram till partikongressen, en valberedning skakar fram 3-5 kandidater som reser runt i distrikten och debaterar och så blir det en omröstning på kongressen. Det gick ju bra för ett annat parti nyligen.

  S största problem just nu är att det verkar vara accepterat att underminera sin partiledare genom att läcka mer eller mindre sanna uppgifter till journalister. Att göra det mot en person som faktiskt blivit vald i en öppen och demokratisk process borde vara moraliskt svårare. Då bör det också bli svårare att fråga ledande sossar om de har förtroende för partiledaren, han/hon har ju uppenbart förtroende från medlemmarna.

  Jag vet att det är önsketänkande men nog hade det varit trevligt.

 20. Glömde att säga att Weidelich SJÄLVKLART måste bort och ersättas med en person med ekonomisk utbildning och en framtoning som andas ’dammig’ seriositet.