Byt Mona mot en – man!

Jag har varit inne på samma tema ett antal gånger, och det förtjänar att sägas igen, och igen, och igen. Det Mona Sahlin just nu gör är att krossa det Socialdemokratiska Arbetarpartiet.

De borgerliga tidningarna är förstås förtjusta, Sahlins aktier står inte högt i kurs vare sig bland dem eller bland partimedlem-
marna. Många av tidningarna beskriver de senaste dygnens turbulens som en maktstrid, och det är säkert en korrekt analys. Olika slags politiska orakel uttalar sig i media, och även om jag inte är något orakel så hänger jag på i tyckandet.

DN:s ledarsida: ”På onsdagen anslöt sig Mona Sahlin till dem som krävt att ledamöter av partistyrelsen och verkställande utskottet ska avgå. Ansvarsfrågorna kryper allt närmare henne själv.

”Alla ska inte bort men alla ska inte med.” Så förtydligade i går Håkan Juholt, distriktsordförande i Kalmar län, för TT sin hållning till SSU:s avgångskrav på ledamöterna i verkställande utskottet och partistyrelsen. Tanken är inte att de ska avgå omedelbart. Däremot ska de genom att ställa sina platser till förfogande ge extrakongressen nästa år möjlighet att påverka sammansättningen av dessa organ.

Jytte Guteland och hennes kamrater inom ungdomsförbundet har ett uppenbart egenintresse av ”föryngring”. När mer etablerade politiker, som Håkan Juholt, hakade på fick avgångskraven en annan tyngd.

Mona Sahlin kände säkert vartåt det var på väg. Så i stället för att successivt tvingas retirera och till sist ge vika gjorde hon på onsdagseftermiddagen kravet till sitt…”

Personligen så tror jag inte att det hjälper.Mona Sahlin är redan politisk historia, hänger hon sig kvar så är det partiet som blir historia. Själv lutar jag åt uppfattningen att det är det sista som gäller, och i så fall så ligger landet mycket illa till. Och ingen kan komma ifrån att samma sak gäller Vänsterpartiet, även om det är i en mindre skala, partiet kastade sig in i ett rödgrönt samarbete som i sin förlängning gjorde att det blev ytterligare ett förlustval. Dessutom var vi många medlemmar som välkomnade samarbetet även om det också fanns skeptiker.

Lotta Gröning har knappast gjort sig känd som en Mona-vän, men i dagens artikel i Expressen har hon helt rätt när hon skriver: ”Även om Mona Sahlin spelar högt genom att uppmana partistyrelsen att ställa sina platser till förfogande var beslutet det enda rätta. Socialdemokratin är inte bara på dekis, partiet håller på att gå under.”

Jag tror, och jag har skrivit det förut, det enda som i nuläget kan rädda socialdemokraterna är att Mona avgår som, och hon bör göra det nu direkt. Det måste bli tydligt att partiet under alla omständigheter kommer att byta ut sin partiordförande, annars kommer den interna maktkampen leda till möjligheter för henne att bli kvar. Och trots hennes skicklighet som debattör så måste det in nytt blod. Om det dessutom är en karl från något av LO-förbunden så ökar möjligheten till framgång i nästa val. I vart fall om man avhåller sig från konstlade koalitioner med (V) och (MP).

it , , , , ab1234 svd12 svt1 dn1

  47 comments for “Byt Mona mot en – man!

 1. Tusse
  11 november, 2010 at 13:30

  Jag tror också att det vore bra med en man, bara det inte blev Bodström. Skrev inte du tidigare att kvinnoföraktet var en del av förklaringen? Jag tror det, och håller i så fall med. Jag tror inte att sverige är modet för en kvinnlig statsminister än, det verkar i alla fall inte så.

  • 11 november, 2010 at 13:39

   Jo, av de skälen du nämner. En kvinna är lika bra som statsminister, men bland väljarna är det nog bara 90% som tycker det, således förlorar en kvinna fler röster än en man. Dessutom håller jag med dig om Bodström..

   • Anna
    11 november, 2010 at 13:50

    Jag trodde ett tag att du hade blivit kvinnofientlig Jinge.

    • 11 november, 2010 at 13:59

     Nejdå. Jag ser gärna en kvinnlig statsminister, men jag undrar om väljarna verkligen är mogna för det. Jag har skrivit om det förr. Jag är, men är verkligen alla det?

     • 11 november, 2010 at 14:57

      Varför inte Margot Wallström ??

      • Bosse
       11 november, 2010 at 18:31

       Margot Wallström har blivit tillfrågad flera gånger tidigare och tackat nej. Tror knappast att hon har ändrat sig nu. Det är synd för jag tror också att hon skulle vara det bästa alternativet, men vill hon inte så vill hon inte.

       • 11 november, 2010 at 18:44

        Då sade hon nej till att konkurrera med Mona, det kanske är helt annorlunda om Mona har avgått.

        • Bosse
         11 november, 2010 at 23:12

         Låt oss hoppas det. Det värsta är att jag är långtifrån säker på att Mona har den självinsikt som behövs för att förstå att hon just nu själv är den största kvarnstenen om halsen på det socialdemokratiska partiet och iom det tar sitt ansvar och avgår. Jag fruktar tyvärr att hon istället på något sätt krånglar sig kvar som partiledare.

  • Mo
   11 november, 2010 at 15:02

   Om man prompt skulle föreslå en manlig vore Daniel Suhonen ett förslag. Han skulle nog försöka göra en insats för att driva partiet lite mer vänsterut i motsats till vad det nu varit, och det tror jag vore det bästa för partiet.

   • Marcus
    11 november, 2010 at 17:43

    Jag med! Även om det är ett totalt orealistiskt alternativ…

 2. Max
  11 november, 2010 at 13:56

  Jag tror nog att de flesta begriper vad du menar Jinge, men rubriken är tvetydig. :-)

  • 11 november, 2010 at 14:01

   Vilket faktiskt inte gör något… :-P

   Tilläggas kan att partiet har ”bestämt” att det ska vara en kvinna, det kan jag känna mig tveksam inför. Bästa kandidat ska man ha – kön ointressant.

 3. Gert
  11 november, 2010 at 13:58

  Är inte både (S) och (V) uttalade feministiska partier? Att då kräva en manlig partiordförande för (S) borde vara som att svära i kyrkan…

 4. Kamelsilaren
  11 november, 2010 at 15:20

  Felet med Mona Sahlin är inte att hon är kvinna utan att hon är för snäll. Snällhet är inget som slår hos vår tids väljare.

 5. Katarina
  11 november, 2010 at 15:35

  Varför ska Mona bort?
  Från högerhåll är det den vanliga tobleronevisan men vad konkret är det som Mona gjort sig skyldig till?Varför vill socialdemokrater ha bort henne?
  Sedan säger du att väljarna inte är mogna för en kvinnlig statsminister
  Nej det är dom inte och dom är heller inte mogna för en vänsterpolitik
  Väljarna har röstat fram högern
  Några har t.o.m. röstat in rasister
  Att sedan några är kvinnoföraktande är inte förvånande
  Det hänger ju ihop med höger och rasisttänket
  Vänstern är inte populär men vad exakt har Mona gjort?
  Kommer dom som röstar på moderaterna plötsligt välja socialdemokratin för att Mona försvinner?
  Låter obegripligt
  Högertänket regerar idag dessvärre
  Så det ser mörkt ut

  • Jens
   11 november, 2010 at 16:19

   Jag kan bara rapportera från min familj och vänner, många som är sossar, vissa i flera generationer: Mona framstår so men nedlåtande slibbig urpolitiker, hon är feg i debatter och verkar sakna all form av koppling till just det folk hon vill låtsas stå för.

  • Bosse
   11 november, 2010 at 18:34

   Det spelar ingen roll hur duktig Mona Sahlin än är, så länge hon inte går hem hos väljarna är hon ändå fel som partiledare.

 6. kaol
  11 november, 2010 at 15:39

  Om socialdemokraterna skulle kunna rekvirera en ny partiledare från LO låter som en nästan perfekt lösning. Det största problemet idag är ju arbetslösheten pga att jobben försvinner utomlands. En politisk broiler tror jag inte på, mera på någon med erfarenhet från arbetslivet. Varför inte Stefan Löfven?

  • Kuno
   12 november, 2010 at 11:31

   Realism har givetvis ingenting med att krama kärnkraft.
   Stefan Löfven och Sven-Erik Österberg skulle fortsatt sänka sossarna genom deras pampframtoning. Östberg är dessutom inte tillräckligt duktig realtidsdebattör. Stefan Löfven har jag inte hört debattera, bara diskutera. Han imponerade inte heller i det.

   • Kuno
    12 november, 2010 at 20:28

    ”annars finns inget tryck i överföringen.”

    Någon realism är det inte och blir det inte att genom floskler krama kärnkraft.

   • kaol
    13 november, 2010 at 13:27

    ”kärnkraften och bilen är nödvändig. Bygg nytt! ”

    Den allmänna tron på kärnkraft som den ultimata källan till elenergi kan bero på att kärnkraften under lång tid har framställts som ett billigt och effektivt alternativ till övriga energikällor. Det är ett sen länge inpräntat mantra i vårt medvetande av kärnkraftsindustrins lobbyister. Att de är så aktiva beror naturligtvis på att byggkostnaderna för kärnkraftverk är så enorma och att det genererar stora vinster tillbaka till dem.

    Skulle vi verkligen utvärdera kärnkraften utifrån vad vi vet om kostnader och stillastående kraftverk idag skulle nog resultatet bli ett annat. Därtill ska läggas de kostnader o den nedsmutsning som uranbrytning och produktion av kärnbränslet skulle medföra. Det finns en del avskräckande ex på det också i Sverige som nu är nedlagda. Plus kostnaderna för slutförvaringen.

    Att en stor del av vår industri är beroende av energi är klart, inte minst ur den synpunkten borde kärnkraften bort redan nu. Att effektivisera befintlig vattenkraft, fortsätta bygga ut vindkraften är exempel på energiframställning vi borde satsa mer på eftersom den inte upphör att ge energi. Det finns många andra möjligheter till energiframställning som tyvärr kommit i skuggan av kärnkraften, ABB har t.ex byggt infrastruktur för att leda elektricitet långa avstånd. Från stora mängder solceller placerade i Sahara som länkas till Europa. Vi ska satsa på framtiden och inte låta lura in oss i återvändsgränder som t.ex kärnkraften är.

    http://www.dn.se/ekonomi/solceller-i-sahara-kan-driva-europa-1.820825

 7. RR
  11 november, 2010 at 15:43

  När Mona blev ställd mot väggen, tog hon initiativet från Partistyrelsen. De ville ha bort Mona, men sitta kvar själva i orubbat bo. Nu blev de livrädda att bli av med sina privilegier.
  Varför sitter LO:s ordförande i S Partistyrelse? Alla LO-medlemmar är förmodligen inte S.

 8. kaol
  11 november, 2010 at 16:00

  Ju mer jag tänker på det ju bättre känns det. Stefan Löfven har de erforderliga kunskaperna om vår industri, han har förhandlingsvana och är förhoppningsvis sosse. Det skulle också vara något för spolingarna i det nya arbetarpartiet att bita i.

 9. blingbling
  11 november, 2010 at 16:04

  Försök inse att socialdemokratin i den form den har antagit under de senaste tre decennierna är moraliskt och ideologiskt bankrutt, det skulle inte ens hjälpa om Arnold Schwarzenegger mobiliserades som listetta. Partiet kommer nu sakta att tyna bort i takt med orienteringen mot mitten och det är faktiskt det bästa som kunde hända, Göran Persson sänkte partiet och vad vi har betraktat efter honom är ett parti som likt en halshuggen höna fortsätter att springa i cirklar.

 10. Ana Lytisk
  11 november, 2010 at 17:46

  Högmod går före fall!

 11. Maria
  11 november, 2010 at 19:21

  Mona Sahlin har blivit utsatt för en ovanligt plågsam smustkastningskampanj, inte bara från borgarna utan också från delar av sitt eget parti. Innan dess mobbad av Göran Persson. Tyvärr tror jag att det delvis beror på att hon är kvinna. Att hon ändå klarar av att fortsätta är märkvärdigt.
  Kanhända är det en rättmätig hämnd mot sitt eget parti som hon begär att hela partistyrelsen ska avgå. Tyvärr kännetecknas partipolitiken (inte alls bara S) på alla nivåer av maktkamp och tjuvnyp, baktaleri, missunsamhet och mobbing. Och pressen samt vi medborgare, spär på eländet.
  Huruvida Mona skulle bli en bra stadsminister är skrivet i stjärnorna. Utan stöd från sitt parti går det inte att göra ett bra jobb, inte ens en så robust person som GP klarade av det i längden.
  Det är en allvarlig utveckling i en gammal demokrati. Hur ska vi se framtiden an med tillförsikt? Vem vågar framföra förnuftiga men obekväma beslut? Hur kan man locka medborgare till en seriös debatt om de problem som onekligen fins, om vi bara håller på med pajkastning?

 12. 11 november, 2010 at 20:01

  Du har fel Jinge. Sverige är moget för en kvinnlig statsminister. Det är inte könet i sig som avgör om folket kommer rösta eller inte rösta på en partiledare. Tänk efter hur många misslyckade manliga partiledare som passerat de flesta partierna. Folk röstade inte på Bengt Westerberg för att han var man, till exempel, utan därför att han framstod som en person som kom med nya idéer. När han inte levererade längre så fick han inga röster och fick avgå.

  Om en duglig person tar över efter Mona kan S har en framtid, oavsett om det är en man eller kvinna. Sverige är moget för en kvinnlig partiledare och statsminister.

  • Kummin
   11 november, 2010 at 20:56

   Ja, Sverige är absolut moget för en kvinnlig statsminister. Ingen tvekan om det. Däremot är det mycket osäkert om Socialdemokraterna är mogna för en manlig partiledare. Enda sättet för en man att efterträda Mona Sahlin torde vara om samtliga kvinnliga kandidater först tackar nej.

 13. trött
  11 november, 2010 at 20:47

  Om ett parti ignorerar att ett stort antal väljare inte valt sin partiledare kanske partiet skulle fundera på att att sluta försöka framstå som demokratiska och istället fundera på en mer markadsanpassad hierarkisk modell och kalla det nåt som ”BODSTRÖMSAMHÄLLET AB” t ex?

 14. Kummin
  11 november, 2010 at 20:49

  Tror du verkligen att S, i egenskap av feministiskt parti, är redo för en manlig partiledare? Jag har väldigt svårt att se det. Den enda seriösa utmanaren till Mona Sahlin lär därför vara Ulrika Messing.

 15. 11 november, 2010 at 21:07

  Vilken trovärdighet har Jytte Guteland? Jag vet för lite om henne för att varken hylla eller döma henne men tycker att det är uppenbart att hon talar i egenintresse om föryngring. Sossarnas problem är inte åldersrelaterat, ej heller tror jag det är könsrelaterat. Det handlar om att alla ”kandidater” har suttit för länge i partiet och det är svårt för dem att vaska fram politiker med breda erfarenheter från verkligheten. Jag skulle personligen hellre se att de plockar in vilken sossesympatisör som helst, t.ex. Jonas Gardell oavsett vad jag tycker om honom, än att de tar någon ur sossarnas inre krets. En äldre politiker med vettiga idéer som kan ryta till om hur sossarna lämnat sina ideal och visioner tror jag inte heller skulle förstöra dem så länge idéerna anpassas till samtiden. Tvärtom tror jag att det skulle stärka dem med tanke på att pensionärer kommer att vara en röststark grupp för lång tid framöver.

 16. Eva Olsson
  11 november, 2010 at 21:46

  Jag hoppas Kent Härstedt skulle kunna ta platsen efter Mona.
  Uppenbarligen är han så pass trovärdig ifrån alla partiers sida då han stod som kandidat till rådman vilket är bland det högsta i Sverige ju.
  Hoppas han får chansen då jag personligen vet av egen erfarenhet han lagt många år på *sossarna* i sitt liv.
  Var en av hans lärjungar i SSU för herrans många år sen.
  Är imponerad över hans starka tro på socialdemokratin el rättare sagt tro på demokrati.
  Skulle utan tvekan rösta på sossarna igen om han blev vald.
  Tror folket behöver någon som kan försöka leva sig in i politiken såsom Palme gjorde.

  • Andreas
   12 november, 2010 at 04:02

   Det hjalper tyvarr inte att Palme levde sig in. Han ruinerade Sverige med hoga skatter och darefter devalveringar. Vi betalar fortfarande priset for Palmes harjningar pa 70-talet.

   • Emiru
    12 november, 2010 at 08:41

    Visst. Du borde väl gilla Palme, det var ju han som efter 1980 introducerade en nyliberal politik i Sverige, även om det nog mer hade att göra med hans ekonomiska ointresse. Att Palme skulle ruinerat Sverige är fullständigt borgerligt struntprat, låter som du svalt för mycket propaganda från Svenskt Näringsliv och vänner och vägrat se sammanhang.

   • Kuno
    12 november, 2010 at 12:29

    Andreas skriver strunt.
    Under 70-talet hade Sverige generellt en mycket låg arbetslöshet i utbyte mot något högre inflation. Den inflationen var inte skadlig, utan var det pris man betalade för något som kan liknas vid full sysselsättning.
    Det var, precis som Emiru skrev, under Svenskt Näringslivs propaganda ” Sverige halkar efter”, (något som visade sig inte alls stämma när den granskades), som nyliberala ekonomiska teorier infördes och tilläts styra den ekonomiska politiken.
    Vissa sossar var djupt involverade i det, Kjell Olof Feldt en av de mest insyltade, men Palme var det inte. Palme kan möjligen belastas för att ha varit ointresserad och okunnig om vad de nyliberala idéernas införande skulle innebära för Sveriges ekonomi och dess sysselsättning.
    Den omdaningen av samhället som de nyliberala doktrinerna innebar och fortfarande innebär är det vi lever under och ser idag, dvs en svajig spekulationsekonomi med återkommande bubblor, konstant hög arbetslöshet, en mer och mer privatskuldsatt befolkning och en sedan 20 år tillbaka kontinuerlig förmögenhetsförflyttning, från det stora flertalet till det lilla fåtalet rika. Detta genererar givetvis också mängder med bieffekter, en är att vi numera har ett etablerat rasistiskt missnöjesparti i riksdagen.

    Om sossarna verkligen vill ändra kurs bör de titta på denna nutidshistoria och lära sig av den och definitivt hitta vägar att göra upp med den.

 17. Martin Forsman
  11 november, 2010 at 22:54

  Jag är kluven till vilken typ av ledare jag vill se i (S). Å ena sidan så gynnas ’mitt’ parti, d v s Vänsterpartiet, av att en ’högersosse’ sitter vid rodret. å andra sidan så tror jag att (S) måste våga gå tillbaka mot sina rötter, d v s gå mot vänster, för att någonsin kunna bli aktuellt som regeringsbildare.

  (S) har konsekvent vandrat högerut enda sedan mordet på Palme, och under den tiden har man lika konsekvent tappat i popularitet (undantaget när man sparkade ut Bildtregeringen), och det borde leda till självransakan hos partiledningen. De kommuner där man gått bra, eller ok i varje fall, är de kommuner där man fört en riktig Socialdemokratisk politik. Ett bra exempel är lilla Boxholm i Östergötland där man t o m fick förnyat förtroende trots en tillfällig skatteökning under mandatperioden.

  Många vill måla upp ett scenario där ’gråsossen’ görs till syndabock för kräftgången. Jag tror paradoxalt nog att det är avsaknaden av riktiga ’Vänstersossar’ i partitoppen som är en mycket viktig del av partiets problem. Delvis kan man säga att (S) problem påminner om Centerns. En osund maktcentrering i Stockholm och en kraftig kantring åt högerhållet har gjort att deras väljare inte längre känner igen sitt parti.

  Jag kan inte så mycket om Ledarkandidaternas hållning i höger/vänsterfrågan men av vad jag förstått verkar det tyvärr som om det troligaste är att det blir en ny ’högersosse’ som tar över efter Sahlin, om hon blir ersatt, och då är det bara att gratulera framförallt SD till ett garanterat ännu bättre valresultat 2014.

 18. mimi
  11 november, 2010 at 23:26

  …för vi vet ju att kvinnfolk inte ska bedriva politik. Kedja fast dem vid kaffebryggarn och låt männen sköta jobbet! Eller vaddå?

 19. Joakim
  12 november, 2010 at 00:44

  Det måste nog faktiskt vara en man i det partiet, grova karlar i industrin/pensionering trilskas annars! Kvinna går inte. Då flyr dom till SD/moderaterna. De grova, kärva karlarna, en betydligt mäktigare maktfaktor än all den lilla (övre) medelklass som välbeställda journalister påstår avgör valen i landet. (s) utmanade dessa maskulina karlakarlar & se hur det gick! (s) i oreda som en hönsgård & dessa vildmarksmän bara står där och hånflinar. ”-They had it coming.” är antagligen deras lakoniska kommentar, och jag tror de säger den på engelska bara för att de är precis lika hårda som stålet de arbetar med.

  • Kamelsilaren
   12 november, 2010 at 15:09

   Men hur kommer det sig då att vårt grannland Finland vars buttra vodkahinkande machomän får de svenska karlarna att likna velourdraperade fjollor lyckas stå ut med presidenten och premiärministern, båda kvinnor!

   • Joakim
    12 november, 2010 at 23:36

    Jag tror det är en unik situation í detta landet när det gäller kärva karlar vs. (s)-kvinnor, det är ju också stor skillnad mellan olika länder när kvinnor gavs rösträtt osv. MÄNNEN här har under lång tid dessutom liksom provocerats av (s) märkt mediadebatt av en typ som gjort dem än mer vresiga & hockey/rallyintresserade än någonsin tidigare. De är oändligt mycket mer konservativa än mången ”pappamånad hemma, självklart!” (s)-elit inbillar sig. De vill inte höra om sådant. De vill inte företrädas av tjattrande kvinnor. De fattar att man måste ha hög skatt för att kunna ha allmän välfärd & att det tjänar majoriteten på, men de är inte intresserade av en massa ”radikala sociala experiment” eller politiker in i lägenheten som talar om vems tur det är att diska. De är trötta på systembolag & tv-pejling. De ser kapitalism som frihet (även om det är felaktigt, det skiter de i). De kanske inte är politiskt korrekta, men de är många & dessutom aggressivt lättrörliga & avgör därför huruvida det socialdemokratiska (och därmed hela vänster) skeppet sjunker eller ej.

    • Kamelsilaren
     13 november, 2010 at 14:30

     Ja, det är riktigt det där, men det stämmer in på många kvinnor också, och då ligger ju vänstern ännu sämre till. Men folk under 30 verkar något mindre dumma, tycker jag.

 20. kaol
  12 november, 2010 at 09:25

  När Vänsterpartiet leddes av Gudrun Schyman ökade Vänsterpartiets stöd i de allmänna valen. Det berodde naturligtvis inte på att hon var kvinna, utan på att hon var bra på det hon gjorde. Att göra som sossarna gjorde, partiledarposten till en fråga om kön har visat sig vara förödande, det måste alltså vara lämplighet för posten som avgör. Lika lite rätt som att göra ålder till något som avgör vem som ersätter MS borde kön vara det. Vill S komma tillbaka på arenan måste de först o främst fokusera på vad man kan göra för att få jobben tillbaka. Att vi befinner oss i en global ekonomi är ingen naturkraft som per automatik tvingar oss att acceptera den nuvarande arbetslösheten. Någon, man eller kvinna ung eller gammal som inser detta och vågar agera skulle platsa på partiledarposten för S.

 21. Marcus R
  12 november, 2010 at 14:20

  Miljöpartiet är väl ett av de partier som växt mest och de har 50% kvinnligt ledarskap. Att S tappade röster har nog mindre att göra med att Mona är kvinna än att hon är en dålig ledare.
  Hade S faktiskt försökt föra en riktig S-politik istället för att vara Moderaterna-light så hade de nog dragit till sig fler väljare.

 22. Ella
  12 november, 2010 at 15:29

  Jinge jag brukar verkligen sympatisera med dina inlägg men här måste jag säga att jag blir lite besviken … när även du tycks ha dragits med i denna kampanj att krossa socialdemokratin som borgerlig media drivit det senaste halvåret. En kampanj som tycks ha blivit än mer intensifierad sedan valet. Socialdemokratin är större än sin partiledare och sin partistyrelse, eller hur? Kanske är det den vetskapen man ska utgå ifrån när man börjar analysera detta, Sveriges fortfarande största politiska parti. Din medieanalys brukar vara vass men det här var allt annat än vasst. Socialdemokratin har allvarliga problem men det har de flesta av riksdagens partier, skillnaden är att Mona Sahlin har förvandlats till en slags ”kändis” persona – en person som omskrivs utifrån helt andra premisser än övriga partiledare. Även jag tycker att Socialdemokratin på sikt borde byta ut stora delar av sin ledning, inkluderat partiledare, men inte på detta sätt. Inte med blödande sår i borgerlig media.

  Det är viktigt att lyssna på vad som sägs men ännu viktigare att lyssna på vem som säger det. Just nu säger denna röst att Socialdemokratin, och underförstått vänstern, har allvarliga problem. Vilket i längden för många betyder att högern inte har några problem – en enkel konsekvens i det polemiska samhälle som borgerligheten parallellt skapar. Men vänsterns problem är väl ändå mestadels problem i högerns öga? Vänstersympatisörer måste vända tillbaka denna vrångbild mot höger, annars är hela vänsterblocket ett minne blott vid nästa val. Och dagens hegemoni får ostört fortsätta sitt arbete – i största osynlighet.

  • 12 november, 2010 at 15:52

   Ella! Man måste alltid se saker och ting i sitt sammanhang. Nästa bloggpost om Bonnierkoncernen kanske skringrar en del av dimmorna? Kommer 12/11 ca 16.15…

  • blingbling
   13 november, 2010 at 01:47

   Fast med tanke på hur både sossarna och vänstern agerat under de gångna 2-3 decennierna är ett sönderfall trots allt att föredra. Ur askan kan det möjligen sedan uppstå ett vänsteralternativ värt att ta på allvar. Moderaterna får lite påfyllning från sossarnas högerflank, den smällen får man ta för att bli av med socialdemokratin, hellre då ett moderat parti än två.

   Ett parti som röstade ja till Lissabonfördraget förtjänar att försvinna in i glömskan.

   • blingbling
    13 november, 2010 at 03:14

    … eller för den delen ett parti som droppar kravet på EU-utträde i det tysta.

    Den som undrar varför det skulle vara dåligt bör nog ägna en timme åt denna framställning:

    http://xxxxxxxxx

Comments are closed.