Brottslig polisbrist!


För ovanlighetens skull så hoppas jag att Aftonbladet överdrivit den historia de har högt på hemsidan. Man berättar om en absurd underbemanning i Norrlandslänen.

AB: ”Ett område lika stort som England och Skottland.

Med fem polispatruller.

Välkommen till Norrland.

En vanlig natt är fem polispatruller i tjänst i de norrländska storlänen Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Den polistätheten innebär, till exempel, att nattpatruller i Luleå måste åka 33 mil enkel resa om det rapporteras en våldtäkt från Kiruna.”

Jag undrar om det verkligen kan stämma. Nu talar man om Kiruna, men tänk om det är något som hänt uppe vid Hemsjön, ett av de mindre samhällen som ligger längst upp i Sörkaitum Sameby. Jag undrar hur långt det är dit från avtagsvägen i Porjus, det är i vart fall mer än tjugo mil. Tänk om två samer råkar i luven på varandra där, då hinner familjen med både dödsannons och begravning innan första polispatrullen är på plats. Och det finns ännu värre ställen sett från Luleås perspektiv.

Möjligen har de tillgång till helikopter där uppe, men har de inte det så borde man se till att de får det.

Polis

Jag fick en bild för mitt inre, detta är det regeringen genomfört med vårt försvar. Antagligen har vi lika många soldater som kan hoppa i uniformen med kort varsel. Tio-tolv stycken sådär. it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Polis, Polisbrist, Norrland, Glesbygd, Försvaret, Beredskap, Politik[/tags]


10 svar till “Brottslig polisbrist!”

 1. Vi har nästan lika stor polisbrist här i Stavsnäs, endast 4,2 mil bilväg från Stockholm.
  Polisen har endast två bilar som skall täcka Tyresö, Nacka och hela Värmdö!
  Det är faktiskt rätt stora områden med mycket folk, speciellt på sommaren.

 2. Tja, Värmland (förutom Karlstad) har TVÅ patruller i tjänst på kvällar och helger, en för norra Värmland och en för södra. Det suger rejält, Värmland är STORT till ytan det också.

 3. @Jinge
  Inte när vi ringer. Det finns inga resurser heter det varje gång. När det är slagsmål och annat så får vi aldrig någon polis hit. Det gäller även om jag i min buss skulle bli överfallen, det har vi fått erfara. Det kan ta några timmar innan någon polis har tid.
  Jag har därför planerat att själv köra bussen nonstop till polisstationen i Nacka om det händer något och om förövaren finns kvar i bussen.

 4. @Nicklas Eriksson:

  Jag vet att stationen i Filipstad bara är öppen några timmar på dagarna, helger stängt. Ja det är en märklig tingens ordning. Polis- sjukvård och räddningstjänst ska fungera och man ska inte behöva tveka om det. Det räcker med en hyfsad trafikolycka så tar man i anspråk över 50% av resurserna, otroligt…

  Det är självklart att man inte kan begära att det ska finnas tjugo snutar i tjänst i Stavsnäs, inte heller i Kiruna. Men nog borde det finnas en patrull i varje stad alltid. Har de inget att göra så får de väl ägna sig åt att kontrollera trafikanternas nykterhet.

  Skildringen i bladet är absurd, bara det faktum att området är så stort borde betyda den tredubbla bemanningen. Och dessutom en helikopter i beredskap för akuta händelser.

 5. När jag var liten hade vi polisstation på Djurö där jag bodde då (några kilometer från Stavsnäs), men på den tiden fanns det inte så mycket folk här ute som det gör numera. Då gick det bra att ha poliser överallt.
  Nu när befolkningsantalet är mycket, mycket större finns inga poliser alls.

 6. Jinge, vet du hur man säkrast märker att människor åldras? Jo, de klagar polisbristen – inte polistätheten! Nu är man för gammal och orkar inte längre demonstrera på barrikaderna (de yngre får ta över) och på sin ålderdom så riktigt tyr sig de gamla till polisen på tunnelbanevangen. Samma polis som en gång slog dem i huvudet i Kungsträdgården på 60-talet! Nu inger polisen trygghet – inte tvärt om!

 7. Jadu Jinge, det är stor tragik.

  Men en gymnasiekompis till mig berättade följande historia: hans far som bodde rätt avskilt i Storfors kommun fick en natt inbrott av två äldre (!), en man och en kvinna. Han laddade hagelbössan och konfronterade dem. Sedan tvingade han gubben att lägga sig rak på golvet och tanten att lägga sig över honom. Sen satte han sig på tanten, ringde polisen i Kristinehamn och sa att om de inte var där på en kvart tänkte han börja skjuta av dem och börja med tanten. Polisen lär ha varit där snabbare än så…

 8. Man behöver inte gå till norrland för att se att det saknas poliser.

  En helg i dalarna kan vara mer eller mindre katastrof. Jag vet poliser som behöver åka runt 14 mil för att komma från en utryckning till en annan när de blir kallade till Falun eller Borlänge från någon kranskommun som de har varit i för att lösa något domestik brott eller fylle slagsmål.