Breivik och den svenska debatten


Rättegången i Oslo mot Anders Behring Breivik får både för stor och för liten uppmärksamhet i media, allt på samma gång. Tyvärr är jag helt förvissad om att publiciteten kommer att skapa ett antal efterföljare vars enda chans att bli omskrivna är att begå något vansinnesdåd, precis som Breivik.

AB: ”Rasismens teorier är Breiviks praktik. Den yttersta konsekvensen av en hat-
retorik mot främst muslimer och mångkultur som växt sig allt starkare på senare år.

I Sverige torgförs ”problematisering” av mångkulturalism, konspirationsteorier om att etablissemanget tystar kritiker av invandring och fantasier om islamisering även av etablerade debattörer.

Förhoppningsvis kan det som nu sägs i Oslo tingsrätt leda till viss självrannsakan.”

Man kommer alltid att kunna ifrågasätta Aftonbladets agerande när de släppte fram Jimmie Åkessons debattartikel i tidningen. Själv känner jag dubbelt inför det, å ena sidan är det rätt att släppa fram även extremt obehagliga åsikter även om jag inte skulle göra det själv. Orsaken är förstås att rader som de i det nedanstående citatet är både stigmatisering och rasism.

Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Men eftersom jag inleder mina egna rader med att citera Aftonbladets ledarsida så kan jag förstås undra varför man inte nämner någon medarbetare på Svenska Dagbladets ledarredaktion när man ändå talar om den aktuella spridningen av myter om muslimer och Islam? När det gäller hatretorik så ligger ju vissa av den tidningens med-
arbetare klart i nivå med SD-kuriren, visserligen så menar man säkert dem också när man talar om ”etablerade debattörer”, men tänk vad bra det vore om tidningarnas ledarskribenter talade ut, högt och tydligt.

it Andra om: , , , , , , , , ab1234 svt1 sr12 dn12345 gp1 svd123456


3 svar till “Breivik och den svenska debatten”

  1. Den där bilden på Breiviuk, flåt Åkesson, är för jävla bra! ;D

  2. Intressant är ändå att SvD:s ledarskribenter relativt omgående tonade ner den sortens retorik. En annan redaktör som inte ryggade tillbaka lika snabbt var den ”liberalkonservativa” tidskriften Axess’ Johan Lundberg.

    Axess tajmade lite olyckligt genom att bara strax före Breiviks dåd komma ut med ett temanummer om islams fördärvlighet. Innehåll och bildspråk låg så nära det som senare skulle visa sig utgöra kärnan i Breiviks mainfest att Lundberg oundvikligen tvingades i försvarsposition. En position som han sedan envist vägrat överge, utan tvärtom gör återkommande hätska utfall från.

    Skillnaden mellan SvD och Axess är tydlig. På den förstnämnda redaktionen begriper man när det är opportunt att byta tonart. På den senare härskar den obskyra lilla klick som ska föreställa utgöra borgerlighetens intellektuella. De förstår inte när de trampar i klaver.

  3. En del av problemet har med användningen av statistik att göra (i den mån högerextremister inte använder sig av förfalskad statistik). De tittar på muslimsk invandring under de år där den är som störst och utfärdar sedan varning för att om detta håller i sig kommer vi ha en muslimsk majoritet år 20XX. Men för det första vill de allra flesta muslimer ha kvar det demokratiska statsskicket. För det andra vet vi ingenting om hur invandringen ser ut om ett par decennier. Det är mycket möjligt att EMU faller samman, vilket leder till ekonomisk nedgång i Europa och således en minskad invandring (både av muslimer och andra).