Bråk inom alliansen?


Idag toppar Aftonbladet sin webblöpsedel med påståendet ”Spricka i alliansen”, en historia som de säkerligen toppar papperslöpsedeln med också. Orsaken till att man tar till den sortens budskap är givetvis att svenskarna i allmänhet är tämligen trötta på alliansen. Väljarna är trötta på en massa prat men ingen verkstad, och centerpartisterna är förvånade över att man plockade upp en nyliberal thatcherist och satte henne som partiordförande, och hennes livs första arbete blev som regeringens näringsminister.

Ja det är nog inte bara centerpartisterna ute i landet som kan hålla sig för skratt, moderatväljarna håller mungiporna nedåt nu när de ser det opinionsgap som hästsvansen har åstadkommit genom att kritisera räntenivån, bonusar, chefslöner, riksbanken, svenskt näringsliv och riskkapitalisterna. Det märkliga med detta är att det just är han som finansminister som är den enda som kan göra något åt saken, men det gör han inte, istället pratar han bara.

Aftonbladet: ”Frågan om ungdomsarbetslösheten splittrar regeringen.

C och FP vill sänka ingångslönerna för ungdomarna – men statsministern tänker uppmana moderata kommunpolitiker att rösta nej.

– I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem, säger Fredrik Reinfeldt (M) till Dagens Nyheter.

Centerpartiet och Annie Lööf har länge förespråkat lägre ingångslöner för ungdomar som ett vapen mot ungdomsarbetslösheten.”

I Sverige sänker vi inte löner, säger statsministern. Det är samma statsminister som har sänkt inkomsterna för pensionärer, sjuka och arbetslösa. Att sänka ungdomslönerna som C och FP förespråkar är ju ett grepp som många nyliberaler vurmar för, även hästsvansen har länge talat för den saken, men han har belagts med tystnadsplikt när han fick jobbet som finansminister, ett arbete som han för övrigt saknar kvalifikationer för. Han har, såvitt jag förstår, misslyckats med sin utbildning eftersom han saknar examen.

Ska sanningen fram, och det ska den ju på den här hemsidan, så skulle Fredrik Reinfeldt gärna sänka ungdomslönerna, men han vågar inte. Han vet att det skulle bli full fart på facken och oppositionen, och att agerandet skulle avspegla sig direkt i väljaropinionen. Inte ens rasistpartiet skulle svälja en sådan åtgärd varför vi i det läget skulle få ett – nyval.

Och det är för att Reinfeldt skulle förlora ett sådant val som han säger nej, tro inget annat.

——
För övrigt tycker jag att folk ska slå av sina annonsfilter då de besöker den här sidan..

it Andra om: , , , , , ab1234 svt sr12 svd12345 dn1234 gp


17 svar till “Bråk inom alliansen?”

 1. Handen på hjärtat, sänkta ingångslöner är helt oförenligt med Moderaternas definition av ”arbetslinjen”. Förutom att det inte finns några bevis för effekterna rimmar det helt enkelt inte med resonemanget kring att ”det ska löna sig att arbeta”.

  Jodå, pensioner och sådant sänker Reinfeldt gärna. Men om han skulle ge sig på ungdomars och invandrares lönenivåer tvingas han också springa efter med motsvarande försämringar av de sociala försäkringssystem som omfattar dessa grupper. Och det vinns det ju inga val på.

  Jag är lite förvånad över att C och FP inte har förutsett denna konfliktyta. Eller också är det just det de har. Att distansera sig från stora stöddiga Moderaterna i enskilda sakfrågor upplevs kanske som viktigare nu än att sluta upp kring gamla ideologiska definitioner från 2006.

   • ”Pensionärerna betala ännu mer i skatt än den arbetande befolkningen. Vid årsskiftet sänker regeringen skatten för de som jobbar, medan pensio­närerna får fortsätta att betala samma gamla höga skatt. Skatteverket visar på skillnaden i skatt mellan arbetande och pensionärer.

    Vid 9 000 i månaden betalar pensionären 474 kronor mer i månaden

    Vid 15 000 i månaden betalar pensionären 707 kronor mer i månaden…”
    Aftonbladet 2011

    Dessutom har högkostnadsskyddet höjts – och utan pardon så har även de allra sjukaste förtidspensionärerna blivit utfösäkrade. Många tvingas nu leva på socialbidrag.

   • Bland annat genom att inte kompensera pensionärerna för de realkostnadsökningar som exempelvis jobbskatteavdraget drivit upp. Men jag medger att formuleringen är drastisk.

     • Hur har du kommit fram till den fantastiska slutsatsen?
      Det kanske inte alltid är så att det blir en mindre del, men det beror faktiskt på hur stor kakan,
      och biten men ger bort,är.

     • ”Man får inte mindre bara för att någon annan får mer.”

      När det gäller pensioner har vi i Sverige faktiskt alltid sett på saken just så. Det var bland annat därför man införde prisbasbeloppet 1960. Det har ansetts vara ett politiskt huvuduppdrag att se till så att pensionärernas köpkraft inte onödigtvis halkar efter de löneanställdas.

      Men nu har vi alltså en regering som inte ser detta som viktigt längre. Varför ska man då inte få kalla det vid sitt rätta namn?

    • Hur kan det egentligen komma sig att när någon formulerar sig på ett sätt som stämmer med verkligheten för gemene man, så kallas formuleringen drastisk fast det egentligen är verkligheten som borde kallas drastisk?!

 2. Centern har verkligen inlett den stora ökenvandringen med Pratministern i spetsen. Jag kan inte låta bli att undra hur småbönderna i Norrlands inland – av tradition C:s kärnväljare – tänker när de hör henne orera.

  • de kanske tänker hur ”fjollträsk” förstört (C) och skapat en ny politikerklass utav stureplans-liberaler?:)

  • När centerpartisterna i fjollträsk vill bygga skyskrapor så kan man mycket väl undra vad folk, ute på landsbygden, som röstar (c), tänker på. Inte lär skyskraporna rädda mjölkbönderna i Sverige, så de slipper utkonkurreras av tyska och polska storindustrier, där korna förvandlats till en maskin med livssnitt på 5 år.

 3. Ja,det är ett skönt gäng!

  Slog av filtret nu för att du bad om det snällt.

  Varsågod!

  ;)

 4. Uppmanar gå med i ny partI som ska bildas snart.
  Partiets namn – Svärige förr i Tiden
  Partiprogram- ingångslöner i nivå med riksdagsledamöter fr. 60 000 /mån.

  Partiets till skillnad fån andra partier-ärliga politiska inriktning – varken höger ell. vänster, utan fram och hem d.v.s.fram (med pengarna) och (hämta lönen)hem.

  Partiets ambition- skapa flera hundra tusen nya jobb inom ambitionsbranschen.

  Förklaring-Ambitionsbransh befolkas av politiker, byråschäfrar, värksamhetschäfrar, bankschäfrar, kommun och lanstings schäfrar med bevakning av undersåtar som värksamhet, samt högskolestudier i luftgescheft som enda kompetens.

 5. Oh, en låtsaskonflikt. Då ser det ut som den borgliga väljaren kan styra utvecklingen med sin röst.

  Detta performance art stycke ger jag bara 2 getingar.
  Regi, slarvigt och storyn håller inte samman, åskådaren får svårt att tro på skådespelet.
  Skådespel, överspelade karikatyrer, spelar rollerna med inlevelsen av en sock-puppet. Åskådaren kan omöjligt binda känslomässigt med karaktärerna, kan inte leva sig in och känna empati för protagonisterna och deras ”strid”.

  • Två humlor menar du? För det är väl humlor som surrar? :-P

   Jag har funderat i exakt samma banor, att det bara handlar om att synas. Man har väl reagerat på att Löfven & Co fått alltför mycket uppmärksamhet enligt deras sätt att se saken.

   • Jag anser det nog vara större än så, spelet för gallerierna är att svensken har något alls att säga till om. S och M vet ju att ”den enda vägens politik” genomförs med hänsyn till främmande makt, något Juholt inte förstod.

    Spelet handlar därför inte om vad som skall göras, utan om vem som skall göra det. M vill ju också sänka ungdomslönerna, men är smarta nog att sprida skiten i ett tunnt lager över mackan.