Bra Ohly går, men var är Josefin?Nu har Lars Ohly meddelat att han avgår i januari och i TV-sändningen så ser man på honom att han är rätt så tagen av situationen, han är partiledare fram till kongressen och efter det är han ”bara” riksdagsledamot. Och förhoppningsvis är det inte så bara. Lars är en mycket duktig debattör och han kommer säkert att fortsätta som vallokomotiv, jag skulle tro att han blir kvar i Riksdagen i många år än.

Det är givetvis skönt för dem som meddelat sin kandidatur att de slipper konkurrera med den nuvarande partiledaren, det hade säkerligen känts svårt eftersom samtliga av dem som ställer upp är personliga vänner med Lars, och dessutom oftast arbets-
kamrater i Riksdagen. Genom att han avgår så slipper de känna dåligt samvete för att de själva ställer upp i partiledarvalet, samtidigt så blir det inga större konflikter inom partiet antar jag.

Lena Mellin svarar på frågan om vem som tar över nu: ” – Nu är det ganska lång tid kvar till kongressen, den är först i januari, och eftersom Vänsterpartiet inte är ett parti som skyggar för offentliga diskussioner så tror jag att det kommer att bli väldigt mycket snack om vem som tar över. Det kommer nog att handla om de som sedan tidigare aviserat att de kandiderar, alltså Jonas Sjöstedt, Hans Linde och Ulla Andersson.

Nu har det framställts som mer eller mindre givet att Sjöstedt ska ta över, men det är jag inte så säker på. Han är inte tillräckligt populär inom partiet. Jag tror däremot att Hans Linde har stora chanser att ta över. Ulla Andersson förknippas nog för mycket med Ohly.”

Jag kan inte bedöma om Mellin har rätt eller ej, visst jag tror också att Ulla Andersson förknippas med Ohly och med de senaste valförlusterna, men nu är Vänsterpartiet inte så stort att det finns hur mycket folk som helst att välja bland. Hon pratar om Hans Linde, och jag tycker att han verkar vara en mycket kvalificerad kandidat, men jag undrar var Josefin Brink har gömt sig, nu kan hon väl komma ut ur garderoben och berätta att hon är intresserad av att vara ena parten i ett delat ledarskap? (texten fortsätter under annonsen)

Själv tror jag på ett delat ledarskap, det vore det allra bästa för partiet samtidigt som det inte innebär att allt arbete hamnar på en person, eller all uppmärksamhet. Jag är rätt säker på att de flesta har sett att det fungerat utmärkt för miljöpartiet och eftersom Vänsterpartiet är ett modernt parti så borde rimligen det fungera ännu bättre inom (V).

it Andra om: , , , , ab123 ex12 dn12 svd12 sr svt1 gp


8 svar till “Bra Ohly går, men var är Josefin?”

  1. Jonas Sjöstedt verkar vara det givna valet. Har lyssnat på flera debatter med honom och han verkar vara mycket påläst kring många saker. Han sopade mattan med många andra politiker när han debatterade Afghanistan. Han får min röst.

  2. Jag önskar också att Ohly blir kvar i riksdagen ett tag till. Det är bara just i rollen som partiledare som någon annan troligtvis kan göra det bättre.

  3. Sjöstedt är för mycket revisionist, men bild är att Sjöstedt är mer revisionistisk än Ohly, och då la sig ändå Ohly alldeles för platt för sossepartiet i valrörelsen förra året.

    Partiet får inte bli nån mesig låtsasradikal variant av sossepartiet. Nu, inte minst i dessa dagar när vi ser kapitalismens kris så tydligt, är det dags att tala klarspråk om klasskamp och socialism. Nu vill vi inte ha några pragmatiker som hjälper sossepartiet att klia storfinansen på ryggen. Nu vill vi ha socialism!