Bostadsbubblan spricker


Det som många av oss uppfattar som en konjunktursänkning kan bli långt värre än vad ordet egentligen innebär. Vi kan vara på väg mot en ny depression modell 20-tal.

Jag har i närmare tre år skrivit att den pågående värdestegringen på villor och bostadsrätter kan komma att generera en rekyl som nästan utplånar värdet på bostäder, och idag ser det ut som att risken för att det ska gälla även Sverige – ökar. Den amerikanska bolånekrisen har nu inneburit konkurs för Lehman Brothers och att Merrill Lynch nu sålts för vad som närmast kan beskrivas som ett vrakpris.

Bolåneinstituten med de lustiga namnen Fannie Mae och Freddie Mac har redan övertagits av den amerikanska staten, något som givetvis kan få en socialist att dra lätt på smilbanden. Men egentligen är det inget att skämta om, vi har ett flertal storbanker i EU som har handlat upp aktieindexobligationer från Lehman Brothers, optioner som idag är värdelösa. Även banker i Sverige är indragna i dessa affärer.

I USA har en hel del människor tagit sina husnycklar och helt enkelt postat dessa till bankerna och sedan lämnat husen.

Här hemma har mängder av människor köpt bostäder och belånat dessa upp till 80-85 procent av köpeskillingen, man kan således ha intecknat huset eller lägenheten upp till skorstenen.

Vad det innebär privatekonomiskt den dagen värdet sjunkit med 40-50 procent kan alla förstå. Äger man sin bostad och har stora skulder, och endast kan få ut en del av dessa pengar vid en försäljning så börjar man bli orolig, och dessutom blir även banken nervös. Hur mycket som krävs innan svenska bostäder drabbas på samma sätt som i USA är det ingen som vet, men alla som varit med ett tag vet att bubblor tenderar att spricka förr eller senare.

Själv köpte jag en lägenhet förra gången priserna stod högt och efter bara ett år så var den värd bara en bråkdel av den summa jag

bubblor

betalade. Då var det en av de cykliska upp- och nedgångarna i priserna som drabbade mig, och nu kan det vara långt värre. När den amerikanska ekonomin uppvisar en instabilitet av den här omfattningen så kommer det att leda till att krisen även drabbar oss, och det med full kraft.

De ”experter” som uttalar sig i media säger förstås inte det, en sådan sak skulle både påskynda och förvärra situationen. De talar istället lugnande och säger att ” – det blir en liten nedgång, men svenska banker drabbas nog inte så hårt”. Något annat kan och får de givetvis inte säga.

Nu går vi in i en stark recession där lågkonjunkturen kommer galopperande, har vi otur så drabbas världen av depression. Jag brukar raljera om det, men en koja i skogen vore inte helt fel. Under alla omständigheter kan jag konstatera att en hyresrätt är rätt idag.

AB1 DN12 SvD1 DB1 Pol it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bolånekrisen, Börskrasch, USA, Lehman Brothers, Banker, Belåning, Bostäder, Bostadsrätter, Villor, Bostadsbubblan, Depression, Finanskris, Aktiebörsen, Politik[/tags]


12 svar till “Bostadsbubblan spricker”

 1. Jag känner mig trygg då både Bush och McCain säger att USA:s ekonomi är stark och sund! Med Reinfeldt vid rodret så är jag också säker på att Sverige kommer ro ut från denna kris relativt harmlöst… Trygg är jag också över att vår utrikesminister gjort oss till bittra fiender med vårt mäktiga grannland i öster! För behöver vi mer energi kan vi ju alltid bygga fler kärnkraftverk eller importera mer olja från Irak! Trygg måste man också vara med Svenska dragloket – bilindustrin – som skördar framgångar på löpande band! Och avslutningsvis får man ju glädja sig åt regeringens kamp för att alla ska ha rätt att äga sin egen bostad! Eller var det banken som hade rätt att äga vår bostad…?

  Men vi har i alla fall inte drabbats av någon orkan ännu…. ;)!

 2. Inget ont som inte har något gott med sig! Det blir billigare att köpa hus Jinge, om det nu blir det?

 3. Har själv följt bostadsrättsmarknaden under 2008 då jag funderat på att köpa och upptäckt hur efterfrågan minskat samtidigt som utbudet ökat. I februari-april var det duktigt med folk på visningarna och priser steg snabbt. Nu får säljarna vara glada om det dyker upp seriösa spekulanter alls på visningarna och om de kan få utropspriset, de senaste objekten jag tittat på sjönk hastigt med 100 tkr under utgångspriset, så jag tror att jag sitter på mina pengar och inväntar fallet… Cash is king som man brukar säga…

 4. Som du vet Nature, jag sliter med frågan. Men dyker det upp något torp i Torsås i Wermland som ser hyfsat isolerat ut, samtidigt som det ligger inom ett stenkast från Klarälven, ja då smäller jag till. De jag kikat på ligger mellan 3-4 papp i månaden inklusive räntor, värme och el.

  Om jag har tillräckligt med mod? kanske…?

 5. Jinge, en annan variant är att du sprider riskerna! Det vill säga att du delar/utökar finansiärerna!
  Dvs köper huset ihop med några eller någon annan! Bilda en stiftelse kanske? Stiftelsen Bloggstugan, eller Bloggkåken?

  Det är svårt att i långa loppet alltid vara ensam SAMT Stark!

 6. @Jinge: Det är även värre än så att de som har köpt dyrt förlorar massa pengar när de säljer bostaden. Går bostadspriserna ner 50% och man har lånat 80% av köpeskillingen så lär banken kräva extra säkerhet. Har man då inte de kontanterna så kan bostaden säljas exekutivt.

  Många har glömt hur det var för nästan 20 år sen. Folk blev av med både bostad och företag fast man skötte sina avbetalningar exemplariskt.

 7. Det här kan gå utför ohyggligt snabbt. Amerikanska regeringen har i princip förbrukat alla sina medel för att stävja krisen (räntesänkningar, enorma stöd till Bear Sterns, Fannie Mae och Freddie Mac, skattesänkningar) och den brakar ändå framåt med full fart. Skulle AIG nu falla vilket dess aktiekursutveckling talar för så kan det få dominoeffekter utan like.

  En koja i skogen kanske är att ta i, men äger man aktier så bör man nog fundera på om man inte ska sälja. Det behöver förstås inte gå åt skogen, men risken är större än på mycket länge.

 8. Jag följer med spänning USA och Storbritanniens ekonomiska härdsmälta. George Soros sa att Storbritanniens ekonomi är i stort sett genomrutten. Storbritannien kommer att drabbas härnäst.

  Jag tror för att för Sveriges del att vi kommer att klara oss ganska bra och för egen del struntar jag i om huspriserna sjunker 20-30%. Jag har i princip inte haft några ekonomiska aktiviteter alls de senaste 10 åren.

  Jag har stått över all konsumtionshets…

 9. @palle
  Jo tack! Jag mins!

  År efteråt frågade jag bankpersonalen varför de höjde avgifterna i Banken för oss, när det var VI, skattebetalarna, som till sist fick stå för notan?
  Borde vi inte behandlas med en liten, liten smula respekt i vart fall?
  Det blev lite irriterade på mej!

  En avlägsen vän till mej köpte en STOR fyrarummare i Skarpnäck (fynd) för 350 000 sek. Sedan small det! Han förlorade jobbet samt var tvungen att sälja lägenheten, exekutivt! Fick löst 100 000sek. Han satt och amorterade av till sin bank år efter år, efter år! Utöver detta så förlorade han bostaden och blev, dessutom, bostadslös på kuppen! Frun gick ifrån han!