Borgerliga politiska reportrarPraktisk taget alla politiska reportrar i dagspressen är borgerliga, förr så var minst hälften sossar men så är det inte längre. Sedan finns det riktiga borgare som har varit medlemmar i (M) ända fram till att de fick jobbet som politisk reporter, sedan finns det andra som tack vare Alliansen har fått många sköna tusenlappar extra i plånboken varje månad.

Vilken kategori Lena Mellin tillhör vet inte jag, lika lite som hur mycket hon tjänar. Men ”arbetslinjen” har inneburit att desto mer man tjänar, ju fetare blir extrabunten sedlar den 27:e. Reinfeldt brukar hävda att en undersköterska har fått tusen kronor mer i månaden, det han undviker att säga är förstås att de högavlönade fått många många tusenlappar mer i lönekuvertet. Men egentligen spelar det mindre roll, högerinriktade politiska reportrar är inte godkänt villebråd för att de är höger, i Alliansens Sverige är det bara sådant som står till vänster om folkpartiet som är legalt vilt.

Lena Mellin/AB: ”Oppositionen hade chansen att koppla greppet på regeringen om den kritiserade sjukförsäk-
ringen. Men förslagen är närmast betydelselösa enligt experterna. Mesigt. I dag, den sista riktiga arbetsdagen för riksdagsåret, var tanken att oppositionen skulle ge regeringen spö en sista gång före sommarlovet. Men sent i går kväll bestämde sig regeringspartierna för att förhala nederlaget. De använde livlinan och begärde att frågan skickas tillbaka till socialförsäkringsutskottet. Därmed blir det inget beslut förrän i höst.”

Lena Mellin har den fördelen att hon kan vara rätt så rolig mellan varven. Ofta nog så låter hon sig intervjuas av någon av tidningens yngre förmågor, möjligen är det med ålderns självklara rätt, något annat vill jag inte spekulera om. Men hennes hackande på de rödgröna är underhållande. Vänta bara till nästa partiledardebatt i Riksdagen. Får Håkan Juholt in en höger-vänsterkombination i debatten mot Reinfeldt så ser jag fram mot hur det ska vändas mot Juholt. Att det gör så är givet, något som givetvis är lika förutsägbart som underhållande. Men nu är det en gång för alla så att LO utser den politiska chefredaktören och möjligen också kulturchefen. De utser inte den politiska reportern.

Därför är det inte förvånande att Aftonbladet ofta upplevs som borgerlighetens språkrör, i vart fall om man inte som undertecknad börjar dagen med ledarsidan och gärna fortsätter med kulturen. Men ska sanningen fram, och det ska den ju med jämna mellanrum, Aftonbladet är rena viskningen om man jämför med Expressen och Dagens Nyheter. Där politiseras nyheterna på ett sätt som får Carl-Adam Nycop att dra på sig ett lakan och vandra runt på nätterna i tidningshuset i Marieberg.

Carl-Adam var för övrigt med i ”Motståndsrörelsen mot en borgerlig regering”. Tror någon att en chefredaktör i någon av de borgerliga tidningarna skulle ha fått jobbet om hon/han hade varit medlem i något liknande idag, nu när alla är medlemmar i Motståndsrörelsen mot en sosseregering…

it Andra om: , , , , ab12 ex1 dn12 svd1

  14 comments for “Borgerliga politiska reportrar

 1. Juanita
  22 juni, 2011 at 14:38

  Detta tror jag inte ett ögonblick på. Man behöver väl bara läsa tidningar och se på tv
  för att förstå att de flesta journalister är vänster .

  • 22 juni, 2011 at 15:11

   Man behöver väl bara läsa tidningar och se på tv för att förstå att de flesta journalister är vänster

   Månne det beror på att man själv befinner sig ute i avgrundshögern. Tom SD anklagas ju för att vara vänster av vissa…

   • Anders
    23 juni, 2011 at 00:05

    Medhåll, Mellinskan är kul! :-)

  • 22 juni, 2011 at 15:11

   Man behöver väl bara läsa tidningar och se på tv för att förstå att de flesta journalister är vänster

   Månne det beror på att man själv befinner sig ute i avgrundshögern. Tom SD anklagas ju för att vara vänster av vissa…

  • Martin Forsman
   22 juni, 2011 at 17:05

   @Juanita
   Det är helt riktigt att det största antalet journalister är ’vänster’, kulturjobb har alltid varit populära i vänsterkretsar. Det är dock MYCKET VIKTIGT att påpeka att det bland de ’betydelsefulla’ journalisterna, d v s de ’ekonomiska’ och ’politiska’, är en stor övervikt för högersympatisörer vilket man enkelt kan se i vilken main-stream tidning som helst.

   Om man ska hårddra det lite så är vänsterjournalisterna typ Sportjournalister, kulturjournalister o s v. D v s den typen av journalistik där den politiska kompassen inte gör så stor skillnad. Högerjournalisterna är istället ekonomiska och politiska journalister oc där märks den politiska kompassen tydligt och får stor betydelse för rapporteringen.

  • Gripen
   22 juni, 2011 at 18:30

   Det spelar ingen roll om journalisterna är vänster eller höger för vad som betyder något är vilken ägare och var den står politiskt för i slut ändan är det den som bestämmer vad de ska skriva.

 2. 22 juni, 2011 at 15:49

  Intressant är också att de som likt Lena Mellin i alla lägen försvarar Alliansen måste göra såna genomskinliga logiska felslut för att få till sina slagkraftiga meningar.

  I detta fall kommer slutsatsen först (Fy vad mesigt, oppositionen) och underlaget därefter (sent i går kväll bestämde sig regeringspartierna för att förhala nederlaget).

  Alla som inte är fullständigt efterblivna upptäcker att regeringspartierna gjort något som oppositionen inte på något sätt kan påverka (Alliansen använde livlinan och begärde att frågan skickas tillbaka till socialförsäkringsutskottet. Därmed blir det inget beslut förrän i höst.)

  Därav blir ju slutsatsen att ”oppositionen är mesig” fullständigt substanslös – men detta bekymrar alltså inte högerns megafoner, de litar helt och fullt till att folk inte är läskunniga.

  • 23 juni, 2011 at 15:29

   En del journalister lutar åt vänster, andra åt höger, men en stor hop är framför allt medlöpare. De har det våta fingret uppe i luften, och anpassar sin ”ideologi” efter det. När Juholt inom något år har 35 – 40 % i opinionssiffror börjar Mellin tala om hans statsmannaliknande utseende och mer i den stilen.

 3. Mårten
  22 juni, 2011 at 15:52

  Kom igen med samma kommentar med en länk till undersökningen från 2011 / Jinge

 4. nicke nyfiken
  22 juni, 2011 at 22:24

  Bra blogg!
  Och du har helt rätt i det du skriver. Nu råkar det vara så att både Lena Melin och Mats Knutsson(svt) har löner på ca. 1 miljon/år och bor i fastigheter värderade till över 5 miljoner. Detta har gett dessa skattelättnader på 100.000 och mer med alliansen!!! – Så deras rapportering är endast av privatekonomiskt slag och bör sorteras bort per default. Så då vet du det då. :-D Keep up the good work!

  • 23 juni, 2011 at 00:31

   Jo, fast oavsett lönenivå och eventuella fastighetsvärden så kanske man borde ha rätt till en rapportering som är hyfsat objektiv? De borde inte behöva ägna sig åt kampanjjournalistik då?

 5. Gösta Berling
  23 juni, 2011 at 11:10

  Nog är det stor skillnad på AB idag jämfört med när jag började läsa den. Då var det Gunnar Fredriksson, Dieter Strand, Dr Gormander, Jan Myrdal m fl som gällde !

  • 23 juni, 2011 at 11:18

   Ja jisses!

 6. Joakim
  23 juni, 2011 at 13:47

  Socialdemkrater ÄR väl grund-borgerliga med tanke på barnatron på kapitalismens stärkande & hälsosamma roll som ”motor” i samhället? Att sedan en viss falang vill avsätta lite pengar som ”motorn” genererar till sjukvård & skola & socialbidrag förändrar väl inte detta grundläggande faktum, egentligen? Ytterst gör man som kapitalisterna vill, vill de ha tillfällig folkhems-parentes då detta är billigast för dem när massarbetskraft behövs får de det, och vill de ha ”krishem” när mängder med arbetsmyror inte längre behövs så får de det. (s) levererar.

Comments are closed.