Borgarna förlorar – på borgerlig politik

Nu börjar olika opinionsmätningar peka åt samma håll, obevekligt, om man normalt lägger sin röst på något av högerpartierna. Och det gör det därför att folk nu börjat förstå essensen av den förda borgerliga politiken.

Det blir väldigt tydligt när döende cancerpatienter ska stå till arbetsmarknadens förfogande, totalt så ska närmare
20 000 människor om någon månad avföras från försäkrings-
kassan och dumpas på a-kassan eller kommunernas social-
tjänst. Man sänker de sjukas standard liksom de statliga utgifterna, de överförs istället till kommunernas socialtjänst-
budget.

Olle Svenning/AB: ”Ibland kan man iaktta när en regering rämnar, politiskt och moraliskt. För Fredrik Reinfeldt och hans statsråd inträffade detta magiska ögonblick i veckan. 17 000 (inom några år kan det bli 50 000) sjuka människor fick beskeden: ni kostar för mycket, era rättigheter och er försörjning måste drastiskt försämras. Ni ska omskolas för arbetsmarknaden. Varseltiden skrivs till några veckor…

…Arbetande fattiga som tjänar 1000 euro i månaden. Vi är på väg dit. Reinfeldt är öppenhjärtig, åtminstone inför europeiska medier: Vi vill ha en arbetsmarknad för okvalificerade. Och i den sortens branscher behöver man inte ens kunna tala svenska, sa han till Le Monde.”

Att fransmännen nu kan läsa sanningen om den svenska högerpolitiken är givetvis bra, den börjar som sagt gå upp för alla dem som lade sin röst på alliansen i förra valet. Visst, de med bra inkomster har tjänat på detta, och de har tjänat rejält dessutom. Men eftersom den sortens politiska manövrer går ut över några så kommer missnöjet att växa, för alla inser att det kan vara de som är drabbade av svåra sjukdomar om ett år eller två. Mer i plånboken är väl bra, men om det sociala skyddsnätet monteras ned så reagerar folk. Idag syns effekterna dessutom alltmer i de ständigt återkommande opinionsmätningarna. Husmark Pehrsson, Littorin, Olofsson och Reinfeldt har nu fått betyget för de senaste månadernas politik av Sifo, i deras samarbete med Svenska Dagbladet.

SvD: ”I SvD/Sifos novemberbarometer var skillnaden mellan de två regeringsalternativen 4,9 procentenheter till oppositionens fördel. Nu har de rödgröna ökat försprånget med 6,5 procentenheter och det hamnar i december på 11,4 procentenheter. Socialdemokraterna ökar mest i mätningen, 3,4 procentenheter. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Om det vore val i dag skulle de rödgröna få 52,2 procent av rösterna. Regeringspartierna skulle få 40,8 procent.

sifo

Försprånget för oppositionen är det största sedan oktober 2008.”

Det tråkiga med det missnöje vi nu ser exempel på är förstås att Sverigerasisterna kommer in i landets lagstiftande organ. Men det är knappast ett bestående bakslag, för när folk får upp ögonen för rasisternas målsättning så kommer de att reagera på samma sätt som nu sker mot högeralliansen. Troligen blir det så att Liberalerna på sikt får vara ensamma som det mest rasistiska partiet i Sveriges Riksdag, i alla fall om de inte åker ut. Noterbart i undersökningen är också att Kristdemokraterna ligger utanför fyraprocentsspärren för andra opinionsundersökningen i rad, samt att moderaterna tappat 3,4 procent, med samma siffra som socialdemokraterna har ökat.

Nu ska man inte dra alltför stora växlar på en Sifo-
undersökning, men eftersom Statistiska Centralbyråns undersökning som presenterades i förra veckan, som är en betydligt pålitligare källa, visade på samma sak så ser det i nuläget ut på ett sätt som jag själv och en massa andra rödgröna tycker är lovande.

Sedan kan man givetvis fråga sig vad det skulle innebära att Reinfeldt skulle pensioneras redan efter sin första mandatperiod, men det är knappast något man behöver bekymra sig över. Näringslivet med Wall Enberg i spetsen tar alltid hand om de sina.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab123 svd1 ex12 d n123 t

  2 comments for “Borgarna förlorar – på borgerlig politik

 1. 13 december, 2009 at 09:02

  Nu ser det ganska bra ut och jag hoppas siffrorna står sig hela vägen till nästa val. Hetsen mot sjuka och fattiga börjar tränga in hos folk och nu visar man sin avsky för Alliansen. Vad som däremot inte är lika bra är att de rödgröna inte riktigt tar avstånd från den förda politiken. Men det kanske kommer…

  Hur ser sjukförsäkringen ut med en rödgrön regering? Känns lite oklart i nuläget…

 2. 13 december, 2009 at 16:34

  Gillar Henrik Oscarssons sammanställning av alla opinionsundersökningar – den visar en tydlig bild av att det med största sannolikhet handlar om hurvida oppositionen kan få egen majoritet eller måste bilda minoritetsregering (pga. t.ex. sd)? Endast en ny Sahlinskandal kan fälla oppositionen.
  http://www.henrikoscarsson.com/

  Reinfeldt må ha skött EU-ordförandeskapet bra men de flesta fattar nog att mycket av jobbet görs av tjänstemän och diplomater och att Fredriks främsta roll blir att inte bråka med excentriker som Sarkozy, Berlusconi eller Klaus.

  Reinfeldt blir väl PR-konsult som alla andra avdankade politiker? Och efter några år där trappar han ned som landshövding eller generaldirektör. Mer spännande blir att följa vad som händer med övriga i politikeradeln: Maud Olofsson och Jöran Hägglund t.ex. och andra giganter som givetvis måste uppbäras till en hög post i samhället i kraft av både brist på högskoleutbildning och reell arbetslivserfarenhet utanför politiken.

Comments are closed.