Bör Malmöskyttens advokat kalla SD-bloggare?


Idag berättar Dagens Nyheter att massmördaren Breiviks försvarare planerar att kalla bloggaren Fjordman till rättegången mot Breivik, han anser uppenbarligen att bloggarens skriverier är en del av orsaken till att Breivik sprängde bomben och sköt ihjäl en massa ungdomar på ungdomslägret på Utøya.

Idén är det givetvis inget fel på, jag tycker att Malmöskyttens advokat bör kalla bröderna Ekeroth, Jihadbloggen och kanske ytterligare några Sverigedemokratiska blog-
gare. Jag vet inte i vad mån Lasermannen läste bloggar, i vart fall så fanns det väl inga rasistiska bloggar, i alla fall inte i den omfat-
tning som det gör idag. Frågan är väl om inte Jimmie Åkesson bör kallas med anledning av sin debattartikel i Aftonbladet, han skrev nämligen nedanstående rader:

Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Jag vet inte, men inne i mitt huvud ekar stöveltramp när jag läser hans text, i andras kanske det dyker upp tankar om att åtgärda det ”problem” som Åkesson antyder. Själv vet jag inte om saken är rättsligt prövad, men antagligen så har man ansett att tryck- och yttrandefriheten är viktigare än SD-ordförandens tal om ”vårt största utländska hot”, kanske med all rätt, jag vet inte.

Visst finns det en risk för att människor som är psykiskt sjuka kan ta intryck av bloggare som Jihadbloggaren, eller vissa ledarskribenter som fått någon slags ”hang up” på muslimer och Islam. Om Breivik påverkades av Fjordman kan jag inte bedöma, inte heller har jag förmåga att till fullo inse effekterna av SD-bloggarnas uttalade muslimhat, men visst är det ett ämne som borde belysas?

it Andra om: , , , , , dn1 svd1 ex ab1


9 svar till “Bör Malmöskyttens advokat kalla SD-bloggare?”

 1. Nu brukar inte anarkister och socialister spränga bomber eller skjuta folk. Men om någon gjorde det så skulle inte socialistiska eller anarkistiska bloggare kunna ansvara för det, tycker jag.

  Det är en etablerad dogm i ett demokratiskt samhälle att idéer inte kan vara brottsliga, bara handlingar kan det. Så rassar som Åkesson har inget som helst ansvar för vad knäppgökar kan ta sig till. Han har ansvar bara för sånt som förekommer i hans egen organisation.

  Sen är det en helt annan sak att nästan allt politiskt våld som förekommer i Europa utgår från extremnationalistiska och rasistiska grupperingar. DET vore intressant att få förklarat – varför triggar inte avsky mot kapitalister till våld, medan avsky mot invandrare gör det?

 2. Jan, politiskt grovt våld borde du skriva. Tung brottslighet är det uteslutande extremhögern som sysslar med men misshandel händer på vänsterkanten också. Mord och dråp har bara hänt på högerkanten dock.

   • Det undviks att göra studier över tid i de rapporter som finns så man får samla flera rapporter och källor. Men det finns med i bland annat: Våldsam politisk extremism, från Brå och SÄPO, där man kan läsa följande:
    ”den anarkism som under större delen av 1980-talet präglades av ickevåld,”

    ”Från och med 1990 började den autonoma miljön sätta kampen mot den framväxande vit makt-miljön i främsta rummet. En bak- omliggande orsak till detta är sannolikt att det 1990 inträffade flera grova våldsbrott och aktioner mot ett 15-tal flyktingförläggningar. Därmed lades grunden till den autonoma miljöns antifascistiska verk- samhet. Vid 1991-års manifestationer – och motmanifestationer – i samband med Karl XII:s dödsdag den 30 november förekom Antifas- cistisk aktion (Afa) som organisationsnamn, men det var först 1993 som Afa bildades som ett landsomfattande nätverk efter en längre tids önskan om att organisera anarkismen i Sverige på ett bättre sätt.”

    När det gäller att sammanställa statistik om politiskt extremt våld så görs ett kardinalfel, men som är lätt att rätta till. Statistik över anmälningar om våld emot tjänsteman är oanvändbart och skall räknas bort ur statistiken. Den innehåller förstås våld emot tjänsteman, men det är ju så att när någon misshandlas av tjänsteman och anmäler tjänstemannen så följer automatiskt en motanmälan om våld emot tjänsteman. Så statistiken ”våld emot tjänsteman” innehåller både extremistens våld men också tjänstemäns våld emot extremister. Man kan således inte lägga statistik som även innehåller övergrepp emot en grupp som en del av denna grupps brottsbelastning. (Det gäller givetvis bägge grupper, men de är inte ekvivalenta så våld emot tjänsteman måste räknas bort, för vi vet inte om tjänstemäns övergrepp emot högerextremister sker i samma omfattning som emot vänsterextremister, den kan ju vara större där till och med.)

    Låt mig återkomma med en mer grundlig genomgång till helgen.

    • Gör gärna det, men håll dig i så fall till att kommentera bloggposten. Jag börjar nämligen tröttna på att kommentarerna inte har ett dugg med bloggposten att göra.